Tomasz Walczuk 06.02.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam Mam dom w stanie surowym zamkniętym i obecnie ogrzewam dom kozą drewnem jakie pozostało z budowy. Docelowo w tym kominie będzie kominek na drewno. Czy to normalne że z komina na poddaszu wychodzą krople wody oraz czarny osad który strasznie brzydko pachnie A może to wina mokrego drewna Może mokry komin jest jeszcze nie wypalony A może majster coś zepsuł i będę miał znowu kolejny nieplanowany wydatek Proszę o pomoc co robić ?? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 06.02.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Obawiam się że ta woda z mazią to wynik palenia mokrym drewnem .Pal suchym bo będziesz miał wykwity na całej długości komina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 ... Proszę o pomoc co robić ?? Tomek kurs palacza by sie przydał ... i to kazdemu kto zamierza zacząc obsługiwac piece/kotły/ na opał stały ... mogło sie zdarzyc ze majster gdzies "zaoszczedził" zaprawy przy murowaniu ale jesli komin przesiąkł zanim sie wprowadziłeś - swiadczy raczej o winie palacza /złe paliwo i zła obsługa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 07.02.2009 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Palę mokrym drewnem przy bardzo niskich temperaturach i nic się nie dzieje. Moim zdaniem to spaprany komin - prawdopodobnie jest z samej cegły (miejmy nadzieję że nie z dziurawki) i nie ma wewnątrz wkładu z kamionki. Ja mam systemowego SHIEDEL'a na samym dole komina mam rurkę którą wypływają skropliny (około 1-2 litrów dziennie) Przy bardzo małej temperaturze spalania, mokrym paliwie i na dodatek nieizolowanym kominie produkt spalania czyli woda skrapla się przesiąka przez zaprawę i cegły komina. Smród wędzonej kiełbasy? Jeśli skrapla się na strychu to nie jest jeszcze tak źle, ale gdy drewno będzie jeszcze bardziej mokre zacznie przesiąkać niżej, bo niżej zacznie się woda w kominie skraplać. Moim zdaniem rozwiązania są trzy: 1. Rozebrać komin, dać coś markowego, podstawić wiadro, palić czymkolwiek, jakkolwiek i zapomnieć. 2. Wysuszyć opał (rok - dwa), palić maksymalnym ogniem i jak najrzadziej wygaszać. 3. Nie palić wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.02.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 ...masz typowy piec kondensacyjny na paliwo stałe.... Mokre drewno, pewnie długa rura do komina, cugi przymknięte na max by w komin nie uciekało i efekt jest. Drewno suche, krótsza rura, otworzyć cugi by się paliło a nie dusiło... to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 07.02.2009 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Czyli jednak dodatkowy koszt bo komin jest zwyczajny z cegły palonej bez żadnego wkładu Docelowo komin będzie rozpalany wieczorami jesienią i zimą ale nie chcę mieć na poddaszu wędzarni Czy zwykły wkład stalowy wystarczy czy może lepiej z kwasówki bo chyba kamionka odpada jak to włożyć do gotowego komina. Co wybrać z ekonomicznego punktu widzenia? Dziękuje za rady Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Kominy od zawsze były z cegły budowane.Palono tym co w łapy wpadło.Było dobrze, jak komin był zrobiony zgodnie ze sztuką. Komin dobiera się do wielkości paleniska.Za mały jest tak samo zły jak za duży. Możemy pogdybać tu sobie, ale w pozytywne skutki nie wierzę. Tu potrzebny jest jakiś "kominoznawca" na miejscu. Wsadzi nos, pooglada i powie co jest nie tak. Kominy budowało się z jak najszczelniejszymi, gładkimi fugami. Nieco inaczej jak ceglane ściany. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 07.02.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Jezeli komin nie jest pokryty smola szklista, to oczyscic (samemu czy za pomoca kominiarza) i zrobic szlamowanie. Czy to masa dedykowana czy tez np zaprawa do gazobetonu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 07.02.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 ja u siebie palę kozą wszystkie pozostałości po dudowie, głównie deki raczej suche rury do komina mam ok 3 m komin długości 9m moze 10m zbudowałem go z rozbirkowej cegły Chotyłowkiej, przekrój komina mam 28-29 na 15 bo cegły wieksze kiedyś były. Całość murowałem sam, najszczelniej jak umiałem, potem go zarapowałem. Efekt jest taki że komin jest poskręcany w każdą stronę, cug jest jak diabli, nic się nie wykropla a pale od listopada, w zasadzie 4-5dni w tygodniu oporowo. Drugi komin murował mi juz murarz z nowych cegieł, jest prosty, ale jeśli chodzi o szczelność fug to muszę powiedzieć , że pomimo tego że mój jest krzywy to jest dokładniejszy. Jak będziesz murowął jeszcze jakiś komin, czy to ten czy następny to patrz na ręce murarzowi, jeśli nie masz do człowieka zaufania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 07.02.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Czyli jednak dodatkowy koszt bo komin jest zwyczajny z cegły palonej bez żadnego wkładu Docelowo komin będzie rozpalany wieczorami jesienią i zimą ale nie chcę mieć na poddaszu wędzarni Czy zwykły wkład stalowy wystarczy czy może lepiej z kwasówki bo chyba kamionka odpada jak to włożyć do gotowego komina. Co wybrać z ekonomicznego punktu widzenia? Dziękuje za rady Tomek Jeśli komina nie da sie zrobić od nowa, to rzeczywiście można wstawić stalową rurę - czy kwasówkę ? moim zdaniem nie - najlepiej taką czarną z żaroodpornej blachy 3mm DARCO - w naszych okolicach takie robi. Metr kosztuje około 100 zł są różnych średnic ja mam w zapasie 18 cm od kominka z poprzedniej zimy. Taką rurę trzeba poskładać tak, aby kondensat wlewał się do środka, a nie na zewnątrz (zrobiłem odwrotnie i musiałem rozbierać). Da się ją od góry spokojnie wsadzić do komina - trochę pomysłowości. Ten smród dość szybko znika - zresztą, niektórzy go lubią - daje wrażenie starego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 07.02.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam Mam dom w stanie surowym zamkniętym i obecnie ogrzewam dom kozą drewnem jakie pozostało z budowy. Docelowo w tym kominie będzie kominek na drewno. Czy to normalne że z komina na poddaszu wychodzą krople wody oraz czarny osad który strasznie brzydko pachnie A może to wina mokrego drewna Może mokry komin jest jeszcze nie wypalony A może majster coś zepsuł i będę miał znowu kolejny nieplanowany wydatek Proszę o pomoc co robić ?? Tomek najczęściej to przyczyna palenia mokrym i to bardzo mokrym paliwem. Dodatkowo może wyjść sprawa jakości komina, a w sumie jego nieszczelności. Inna przyczyna to tzw. zimny komin, ale naprawdę musi to kominiarz obejrzeć. Zaproś kominiarza, w pełnym tego słowa znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.