adamowicz 06.02.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam mam taka kwestie.Nikt z moich znajomych nie potrafil mi odpowiedziec w 100% ale cale szczescie jest forum wiec tu pewnie znajdziemy odpowiedz. Jak wiadomo przy ogolnych warunkach mamy takie prawo ze dom moze stac od granicy dzilaki 4m jezeli w scianie sa okna, natomiast jezeli nie ma to 3m. mowimy tu o sytuacji w scianie rownoleglej do granicy dzialki. co z oknami w scianie prostopadlej do granicy dzialki. opis sytuacji: do stoi rownolegle do granicy dzialki , w scianie rownoleglej nie ma okien zatem jest odsuniety 3 m od granicy. w scianie prostopadlej do granicy dzialki sa okna blisko naroznika tak ze poczatek okna jest blizej niz 4 m od granicy. Czy takie usytuowanie domu jest prawidlowe?? jestem ciekawy Waszych opinie a najlepiej jesli ktos moze poprzec to jakims paragrafem . http://adamowiczjacek.w.interia.pl/rys.jpg pozdrawiam jacek adamowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 06.02.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Paragrafem nie poprę ale na 100% tak może być Tylko na ścianie równoległej do granicy odległość bez okien wynosi 3 metryściana prostopadła ma się do tego nijak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.02.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Potwierdzam powyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 08.02.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 W takim razie ja mam pytanie do znawców tematu.Jestem właścicielem dwóch sąsiednich działek - budowlana i przylegająca do niej działka rolna. Na budowlanej mam zamiar budować dom. Czy będę musiał dostosować się do tych odległości? Czy mogę postawić jedną ze ścian na granicy tych działek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.02.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Prawo budowlane. Zawsze możesz postawić w ostrej granicuy - jesli uzyskasz na to pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 08.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Wiem, że mogę postawić w granicy, ale bez okien. Ja bym chciał prawie w granicy, ale z oknami, bo ta działka na którą będę patrzył przez te okna jest moja (ma jednak inny numer). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 08.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A_dam Troszkę na około ale zawsze możesz scalić działki i po kłopocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamowicz 08.02.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam z tego co ja sie ostatnio dowiedzialem to jest tak: mozna w ogolnych warunkach postawic dom od granic dzialki - 4m jezeli sa okna - 3 m jezeli nie ma okien-mozna tez wystapic o tak zwane zblizenie i wtedy sa dwie sytuacje-1,5 m i bez okien- w granicy i bez okien nie ma zadnego znaczenia czy obok jest dzialka budowlana, rolna, pastwisko czy jeszcze cos innego podobno nie ma juz czegos takiego jak pozwolenie sasiada na zblizenie sie domu do jego dzialki, sa tylko pozwolenia z "gory" tak mi powiedzieli ostatnio w biurze. pozdrawiam jacek adamowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 08.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 A_dam Troszkę na około ale zawsze możesz scalić działki i po kłopocie... Myślę, że w moim przypadku jest za późno na scalenie działek. Mam już jakieś tam papiery - mapka, jakieś tam warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 08.02.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Jakieś tam warunki na szczęście dla budownictwa są darmowe więc możesz złożyć jeszcze raz a jak pogadasz z geodetą, który robił Ci mapkę to może uzyskasz rabat /jakiś/Tylko czy faktycznie te 3 metry są tego warte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo76 17.02.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Wszystko wynika z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 18.02.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Wszystko wynika z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego no właśnie pytanie czy macie uchwalony plan zagospodarowania? czy działka rolna może stać się budowlaną czy nie?-wynika to z planu lub studium zagospodarowania przestrzennego. najlepiej przejść się do właściwego urzędu-miejski lub gminy, i zapytać jakie tam są zapisy. zawsze można próbować udowadniać, że działka rolna nie jest działką budowlaną-więc nie obowiązuje przepis z warunków technicznych par. 12, bo mówi o odległościach od działek budowlanych jest też opcja przy sporządzania projektu zagospodarowania, zagospodarować również działkę rolną pod chodniczki, trawniczki, może wtedy potraktują jako jedna nieruchomość-ale o to lepiej najpierw dopytać ale pnieważ jak się zorientowałam, różne urzędy mają trochę odmienne interpretacje więc może najlepiej byłoby podpytać miejscowych projektantów którzy robią projekty do Waszego starostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdo 30.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 W takim razie ja mam pytanie do znawców tematu. Jestem właścicielem dwóch sąsiednich działek - budowlana i przylegająca do niej działka rolna. Na budowlanej mam zamiar budować dom. Czy będę musiał dostosować się do tych odległości? Czy mogę postawić jedną ze ścian na granicy tych działek? Witam, Odgrzebuję temat bo widzę że mam chyba identyczną sytuację jak kolega. http://img207.imageshack.us/img207/1031/dzialka.jpg W planie miejscowym czerwone pole to teren przeznaczony na budowę jednorodzinną, zielone pole to łąki. Jestem właścicielem działki 1 i planuję kupić nr 2. Obowiązkowo chce mieć okna na działkę nr 2. Pytanie tylko na ile mogę zbliżyć się z domem do działki nr 2? Czy ewentualne scalenie działek tak aby na całości był to teren budowlany jest procesem skomplikowanym i długotrwałym? Czy bez tego mogę budować się na granicy działek? Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 31.03.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jeżeli działka 1 i 2 stanowią Twoją własność to są one traktowane jako jeden teren budowlany ("obszar inwestycji") i obowiązuje Cię odległości od zewnętrznych granic tego obszaru. Czyli dom może stać dowolnie - np. połowa budynku na jednej działce a połowa na drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 31.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Jeżeli działka 1 i 2 stanowią Twoją własność to są one traktowane jako jeden teren budowlany ("obszar inwestycji") i obowiązuje Cię odległości od zewnętrznych granic tego obszaru. Czyli dom może stać dowolnie - np. połowa budynku na jednej działce a połowa na drugiej. Ale to chyba po scaleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdo 01.04.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Jeżeli działka 1 i 2 stanowią Twoją własność to są one traktowane jako jeden teren budowlany ("obszar inwestycji") i obowiązuje Cię odległości od zewnętrznych granic tego obszaru. Czyli dom może stać dowolnie - np. połowa budynku na jednej działce a połowa na drugiej. Ale na każdą z działek ustalony jest odrębny plan zagospodarowania. Jak w takim razie wygląda sprawa scalenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atectis 18.08.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam z tego co ja sie ostatnio dowiedzialem to jest tak: mozna w ogolnych warunkach postawic dom od granic dzialki - 4m jezeli sa okna - 3 m jezeli nie ma okien -mozna tez wystapic o tak zwane zblizenie i wtedy sa dwie sytuacje -1,5 m i bez okien - w granicy i bez okien nie ma zadnego znaczenia czy obok jest dzialka budowlana, rolna, pastwisko czy jeszcze cos innego Ma znaczenie, art. 12 warunków technicznych - odległości dotyczą "granicy sąsiedniej działki budowlanej", proszę uważnie czytać WT. Działka rolna,drogowa lub leśna nie ma tych wymagań natomiast mają zastosowanie inne odległości np.: od granicy lasu (p-poż), od krawędzi jezdni (prawo drogowe), etc. Jest też kwestia kiedy działka sąsiednia jest rolna, leśna, drogowa itd. Nie zawsze wynika to z wpisanego na mapie użytku działki. O "zbliżenie" na 1.5m nie trzeba występować, to wynika wprost z warunków - gdy plan tak stanowi lub gdy działka ma mniej niż 16m. Pozdrawiam Wojciech Orenowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atectis 18.08.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Jeżeli działka 1 i 2 stanowią Twoją własność to są one traktowane jako jeden teren budowlany ("obszar inwestycji") i obowiązuje Cię odległości od zewnętrznych granic tego obszaru. Czyli dom może stać dowolnie - np. połowa budynku na jednej działce a połowa na drugiej. Niestety urzędy generalnie tego tak nie interpretują i obowiązuje odległość także od granic wewnętrznych, chyba że - tak jak piszesz - projektowany budynek stoi jednocześnie na dwóch działkach, dopiero wtedy granica "znika". Niemniej zdarzają się wyjątkowe przypadki, że granice wewnętrzne nie są respektowane i urząd to przyjmuje, taką sprawę trzeba "wychodzić", co nie zawsze się udaje. Pozdrawiam Wojciech Orenowicz Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez atectis Żeby wyrazić się jaśniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atectis 18.08.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam mam taka kwestie. (...) jestem ciekawy Waszych opinie a najlepiej jesli ktos moze poprzec to jakims paragrafem . http://adamowiczjacek.w.interia.pl/rys.jpg pozdrawiam jacek adamowicz Wg art. 12 WT - ściana ta - czyli prostopadła nie jest "zwrócona w kierunku granicy", więc teoretycznie może tak być. Znaczenie ma interpretacja urzędów i ewentualnie biegłych - widziałem ekspertyzę, gdzie takie rozwiązanie uznano za błąd projektowy. Z kolei w budynkach szeregowych lub bliźniaczych, kamienicach, współczesnych kamienicach - lokalizowanych na działkach sąsiednich - okna takie jak na tym rysunku są generalnie w odległości np. 1m od prostopadłej granicy i nikomu to nie przeszkadza. pozdrawiam Wojciech Orenowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 19.08.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja mam budynek usytułowany 4m od granicy działki (ściana z oknami).Czy w świetle przepisów mogę ocieplić ścianę styropianem gr. np.10cm(wtedy ta odległość zmniejszy sie do 3,9m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts