Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

Witam.

Chwila odpoczynku.Pogoda jak w tropikach.Wszyscy opaleni jakby byli na safari.Piwko schodzi w takim tempie że jeden musi jeździć co chwila po dwie skrzynki do hurtowni.Brak cienia daje się odczuć.Pół muru który powstal daje chwilowe schronienie przed słońcem.Majster pojechał na dwa dni do domu

więc wszyscy złapiemy oddech.Teść wykosi zarośniętą do pasa dzialkę z chwastów a ja zajmę się porządkami w terenie.Nic nie można znaleźć,wszystko ginie w tym bałaganie.Zaraz jadę usiąść w samotności i popatrzeć sobie na to co już powstało.Zrobię parę fotek do kroniki.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobię parę fotek do kroniki.Pozdrawiam.

Diler widzę, że domek rośnie jak na drożdżach. Przez najbliższe dni mam przerwę techniczną (góralom musi się zwolnić kwatera) to będę kibicował Twojej ekipie ale obiecuję jeszcze w czerwcu podgonić :wink:

Jezeli historia lubi się powtarzać to coś czuję, że jak skończymy stan surowy to opuszczamy ten wątek.

A tak się na początku ciekawie zapowiadał Klub M14 (może dziewczyny się na inny wątek przeniosły?).

PS

Diler jak usuniesz spację przed tym ostatnim nawiasem to wtedy link będzie działał.

A tak się na początku ciekawie zapowiadał Klub M14 (może dziewczyny się na inny wątek przeniosły?).

Dudniczenko czytam Was i oglądam Wasze zdjęcia na bieżąco,jestem pełna podziwu jak sprawnie idzie Wam budowa.

Niestety u mnie roboty stoją ze względu na ten kredyt, chyba nikt nie ma tak pod górkę z tym jak my,jak wybrniemy z jednego problemu pojawia się następny i tak non stop :evil: góra nie do pokonania jak narazie dla Nas.Już byłam tak zdesperowana że chciałam to w cholerę sprzedać,spłacić dług i mieć święty spokój.A tak się pięknie zapowiadało jak kasa by była u nas chałupa już by stała na bank a tak du.a

No to sobie ponarzekałam. :oops:

Dudniczenko,Diler,pohlanka,agnieszkakusi z chęcią oglądam każde wstawione przez Was zdjęcie tak więc wklejać,ja niestety narazie mogę tylko podziwiać prace ale u Was.

Pzdr Aga

Bukalka nie jesteś sama.Ja już czekam od 2 maja na kredyt.Trace nerwy i miewałem podobne odczucia jak Ty.Tylko przyjdź a spełnimy Twoje marzenia.Dzisiaj mogę powiedzieć że załatwić papiery na pozwolenie na budowę to pestka przy biurokracji w bankach.Jakie ceregiele wyczyniają to normalnie zgon.Niby spełniam wszystkie warunki ale ciągle czegoś chcą.To oczekiwanie mnie już zmęczyło. Moja budowa kuleje przez bank od miesiąca a materiały budowlane nie hamują z cenami.Bukalkatrzeba sobie strzelić gola przy grillku i na chwilę się wyłączyć od tego bo się człowiek wypali jak zapalka. :D Ale damy radę i potem będziemy mieli co wspominać.Pzdr.

Bukalkatrzeba sobie strzelić gola przy grillku i na chwilę się wyłączyć od tego bo się człowiek wypali jak zapalka. Ale damy radę i potem będziemy mieli co wspominać.Pzdr

Oj nawet nie masz pojęcia jak mam ochotę na chwilkę chociaż zapomnieć o tym wszystkim,siąść i tak sobie popiwkować,hihi fakt ze po jednym piffffku zdycham trzy dni,ale chodzi to za mną jak nigdy.

Bukalka nie jesteś sama.Ja już czekam od 2 maja na kredyt

Tak jak rozumiem,ale u nas sytuacja jest patowa brakuje nam ok 300 zł do zdolności kredytowej a bez tego ani rusz więc my stoimy w martwym punkcie,mąż już nasuwa soboty,niedziele żeby ta zdolność Nam wyszła wziął urlop "wczasy pod gruszą",ale niestety nie chcą mu tego wliczyć do dochodu z ostatnich 3-ch m-cy i znowu furtka Nam się zamknęła ajj już czasem mam naprawdę dość.

Masz rację w reklamach to wszytsko cacy pięknie ale nie w praktyce wrr....

Pzdr Aga

bukalka rozumiem, że jak rzeczoznawca wyceni to co już zrobiłaś to jeszcze będzie mało.

z doświadczenia wiem, że co bank to inne wyliczenia (w Deutsche nie miałem zdolności, w rodzimym mBanku musiałbym brać 260.000 zł, a w obcym Fortisie było ostatecznie najmniej problemów i wycena i kredyt na 230.000 wystarczyła).

Życzę powodzenia, ponieważ zdaję sobie sprawę jak stresująca jest budowa bez stabilnego finansowania.

PS

Diler pytałeś na priva o umieszczanie grafiki.

Nie wiem jak to jest z onetem, ponieważ korzystam z googla

Jak zarejestrujesz się raz na googlu to zobaszysz jaka jest różnica.

W jednym miejscu masz darmowy:

super program picasa do edycji i katalogowania zdjęć i filmików

album online na zdjęcia 1 GB

pocztę bez spamu

kalendarz online np z powiadomieniem o termianach na komórkę

dokumenty worda i excela online

schowek online dla przeglądnych stron z grafiką

i wiele innych przydatnych funkcji

jeszcze raz polecam, polecam, polecam

no to pierwszy znaczący, nieplanowany wzrost kosztów

zamiast 66 zł/m2 z szarego betonu komórkowego 24 cm wyjdzie 101 zł/m2 z niemieckiego porothermu (poroton 24 cm)

na samych ścianach nośnych niestety dodatkowe 7.000 zł

zdecydowałem się na zmianę materiału, ponieważ ten czeski gazobeton (porobeton) jest w klasie 600 ale ma wytrzymałość na ściskanie zaledwie 2,4MPa a w projekcie jest min 6 MPa i musiałbym prawdopodobnie zrobić jakieś słupki wzmacniające

niestety przy tym szalonym imporcie z całej Europy można czasem nieźle się naciąć na normach

całe szczęscie, że nie było za późno aby sprawę odkręcić ale niestety trochę nerwów mnie to kosztowało

Witam budowniczych!

http://img47.imageshack.us/img47/7380/2111192imgul3.jpg

dom Fazera za płotem

http://img513.imageshack.us/img513/9334/2111193imgna2.jpg

okna i drzwi zewnętrzne wstawione ale czekają aż przyjdą fachowcy i zrobią obróbkę

Pozostałe zdjęcia są pod adresem

http://foto.onet.pl/252e1,sccokzcc6c4n,u.html

Czekam teraz na glazurnika- jeden kazał mi czekać 4 miesiące więc znalazłem kolejnego a na tego czekać mam już tylko miesiąc.

Jeszcze mam sporo do zrobienia, myślałem że jesienią się przeprowadzę ale kolejne poślizgi mogą spowodować że będzie to wiosna.

Pozdrawiam

FAZER

Witaj Fazer

Piękny dom.Żonie bardzo przypadł do gustu kolor Twojego dachu.Już są sprzeczki jaki ma być u nas.Chciałbym mieć budowę na tym etapie.

Dziś w końcu otrzymaliśmy kredyt.Teraz biorę się za zakupy.Polatam sobie teraz po wystawach budowlanych.Jutro zrobię pare fotek.Pzdr.

Diler oglądałem wczoraj kilka nowych zdjęć i widzę spore postępy w budowie. Powoli wracam do gry tzn część porothermu a dokładnie porotonu mam już na budowie a resztę jutro i w przyszłym tygodniu.

Sporo osób teraz sprowadza ceramikę i może ta informacja się komuś przyda.

Sytuacja zmusiła mnie do oswojenia się z wyliczaniem przewodności cieplnej i mam radę dla osób chcących kupować ceramikę poryzowaną.

Polski porotherm o szer. 25 cm jest dwa razy zimniejszy od polskiego porothermu 30 nie dlatego, że ma inną budową (na forum piszą często, że to kwestia ułożenia kanalików) tylko dlatego, że jest wykonany z ceramiki o większej gęstości zasypowej.

Polska 25 nie jest zaprojektowana na ściany zewnętrzne tylko wewnętrzne i ma spełniać inne funkcje tzn tłumić hałas.

Polskie 30 cm ma lambda 0,18 a pustak 25 cm ma lambda 0,30.

Niemiecki poroton 24 cm też jest taki zimny ale są też odmiany bardzo ciepłe tzn T-12 o lambda 0,12, T-14 o lambda 0,14 i T-24 o lambda 0,18.

Te zimniejsze ale lepiej nadające się na ściany wewnętrzne to porotony o wiiększej gęstości np T-24 0,9 lub najzimniejszy/najmocniejszy T-24 1,2.

Na ściany wewnętrzne kupujcie te o zwiększonej gęstości np T-24 0,9 a na zewnętrzne samo T-24.

Policzyłem to dokładnie i róznica na ścianach zewn. miedzy porothermem polskim 25 a porotonem T-24 to 2-3 cm mniej izolacji na korzyć niemieckiego.

Mi też chcieli wcisnąć na całość ten poroton T-24 0,9 ale wziąłem go tylko na wewnętrzne a na zewnętrzne zamówiłem ciepły T-24.

Z tego co się orientuję to obecnie tylko niemiecka 24 ma opcję ciepłej z lambda 0,12-0,18 a cała reszta tzn polska, węgierska, słoweńska, słowacka 25 jest tylko w zimnej odmianie o lambda 0,30.

Diler i Fazer mam pytanie do Was.

Czy podnosząc dach zmienialiście jego konstrukcję.

Po podniesieniu o 40 cm słupki wchodzą do pokoju (na zdjęciach to widać) i moim zdaniem zmniejszają funkcjonalność pomieszczeń (zawsze to jakaś stała przeszkoda w pomieszczeniu)

http://foto3.m.onet.pl/_m/77260021877ec9558de6b295d1220d07,5,19,0.jpg

Jeszcze nie wiem dokładnie jak ale Górale chcą te słupki umieścić w ścianie, ponieważ wg nich konstrukcja dachu i tak jest bardzo mocna.

W przyszłym tygodniu mają mi zrobić rysunek tej nowej konstrukcji i mamy to przedyskutować z kierownikiem budowy.

Jestem ciekaw ja Wy do tego podeszliście.

Witam.

Dudniczenko Nie przerabiałem jeszcze tego tematu.Obecnie pracuję nad płytą.Mam nadzieję że jak coś będziesz miał to dasz popatrzeć.Jak płyta będzie wiązać będzie dużo czasu na ten temat.Wystartowałeś już budową?

U mnie wkrótce szalowanie pod płytę.Zostały mi jeszcze kominy do zrobienia i dokończyć kilka ścianek działowych.Pod koniec tego tygodnia dam nowe fotki.

Weź się wkońcu za robotę. :D Pzdr.

Weź się wkońcu za robotę. :D Pzdr.

OK

Na razie zwożą materiał z Niemiec. Ten bardziej akustyczny poroton na wewnętrzne już mam, ścianki działowe badera już przywiezione, teriva już od jakiegoś czasu leży. Czekam tylko na ciepły poroton na ściany zewnętrzne ten z lambda 0,18.

Górale założyli się, że ściany i strop będzie zrobiony w 10 dni. Dachy to ich specjalność więc mam nadzieję, że też trochę podgonią.

Póki co mam wakacje :wink: ale pod żadnym pozorem nie zwalniaj tempa.

PS

Bardzo podoba mi się pomysł pohlanki z przerobieniem sypialni na kącik telewizyjny.

W tej scianie wyleję belkę tak aby za kilka lat jak chłopaki zaczną się przeprowadzać na górę nie było problemu z tą przeróbką (może ścianka na szkielecie). Trzeba ją jednak dobrze zaizolować akustycznie bo to w końcu sypialnia rodziców. No co miałem na myśli chrapanie :oops:

Agnieszkakusi-gratulacje jesteś Nr 1na liście inwestorów,możemy Cię tylko podziwiać i zazdrościć jak sprawnie osiągnęłaś cel. Zrób trochę zdjęć i podziel się szczęściem.

Dudniczenko-wracając do konstukcji dachu to pamiętaj że jeśli położysz ceramikę lub beton to masz około 30 ton na dachu. Jeżeli chcesz się pozbyć tych słupów to porozmawiaj z architektem żeby Ci się to na głowę nie zwaliło.Robiąc strop trochę go odchudziłem i słupy mam osadzone na ramie żeby lepiej się rozkładały naciski a nie punktowo jak na zdjęciu. Przeszkodą są też cztery słupy które podpierają centralną część dachu. Aktualnie urządzam tylko dół więc te słupy na razie nie przeszkadzają. Zamierzam na górze zrobić jedną wielką salę więc potrzebuję zmienić tylko rozwiązanie czterech centralnych słupów które mi psują wizję przestrzeni.

Pozdrawiam

FAZER