Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.Męczący był ten tydzień.Od przyszłego tygodnia dechy idą w ruch i drut z betonem.Płyta będzie może na koniec przyszłego tygodnia jak tylko pogoda nie bedzie przeszkadzać.Cały czas biorę czynny udział w budowie.

Płacę gościowi który goni mnie do roboty :D

Żona z córką jadą dzisiaj nad morze a ja urlop spędzam na budowie - też fajnie.

Opaleniznę to ja już mam od maja. :p

Dołączyłem kilka fotek. Ciekawe czy ktoś zauważy jakieś zmiany.

Pzdr.

Dudniczenko-zdjęcia poddasza jak zrobię to prześlę na priv.do Ciebie.Betonu wylałem na strop około 20 metrów ale łącznie z ławami pod tarasy bo zalewałem w tym samym czasie. Jest to wartość orientacyjna ponieważ nie notuję kolejnych etapów budowy.

Pozdrawiam

FAZER

Dudniczenko-zdjęcia poddasza jak zrobię to prześlę na priv.do Ciebie.Betonu wylałem na strop około 20 metrów ale łącznie z ławami pod tarasy bo zalewałem w tym samym czasie. Jest to wartość orientacyjna ponieważ nie notuję kolejnych etapów budowy.

Pozdrawiam

FAZER

FAZER dziękuję za informacje a zdjęcia swoją drogą będą bardzo mile widziane. Jestem po rozmowie w sprawie zmiany konstrukcji dachu po podwyższeniu poddasza o 50 cm. Zmiana będzie polegała jedynie na przesunięciu tych słupków podpierających do środka tak aby schowały się one w ściankach działowych. Wszystkie się nie schowają i po jednym trzeba będzie zostawić w pokoju ale będzie to w narożniku.

Ilość słupków będzie minimalnie zmniejszona np zamiast 5 będą 4.

Kierownik nie miał zastrzeżeń do tych zmian.

DILER dzisiaj zaglądałem do Twojego albumu ale u mnie na kompie albumy zrobiły się puste.

Dudniczenko myślę że już można będzie zobaczyć fotki.Jeśli chodzi o ten dach to ja się przypominam że jestem również zainteresowany fotkami więźby.

Ze względu że zrezygnowałem ze ścianki z pokoju od strony garażu jestem zmuszony wykonać słup i podciąg oraz zrezygnowałem z klatki schodowej oczekuję na przeliczenie stropu tam również muszę zrobić podciąg.

Trochę mi to przyblokuję tempo prac.

Czekam na fotki więźby.Pzdr.

Dudniczenko myślę że już można będzie zobaczyć fotki.

Diler kawał roboty odwaliłeś w czasie mojego próżnowania.

Widzę, że przeniosłeś okno od strony tarasu na elewację boczną.

W wolnym czasie odkryłem darmowy photoalbum, który super nadaje się na prowadzenie fotograficznego dziennika budowy.

Próbka możliwości pod linkiem zdjęcia z budowy.

Bukalka jak tam kredyt. Trochę powinno Wam pomóc obniżenie składki rentowej (płace netto trochę wzrosły).

u mnie na razie pojawiają się tylko palety na płycie ale od przyszłego tygodnia ekipa wraca :D

http://lh5.google.com/dudniczenko/RpYSb78XioI/AAAAAAAAAks/2-IkmCqliZ4/s288/permamedia.jpg

• 2 weeks później...

Dudniczenko-powierzchnie salonu mam zgodną z projektem i usytuowanie kominka także. Pojawił się problem kominka jak trzeba było go zbudować ponieważ szerokość ściany pomiędzy drzwiami balkonowymi wynosi u mnie 83 cm i chcąc mieć większy kominek trzeba stracić powierzchni salonu ponieważ kominek byłby wysunięty ok 50 cm od ściany. Przy takiej koncepcji powstaje taka kolumbryna pomiędzy drzwiami balkonowymi. Zdecydowałem się na mniejszy kominek i wpuściłem go w komin przez co straciłem tylko 5 cm. Kominek u mnie ma tylko jedną funkcję-dekoracyjną, ponieważ mam ogrzewanie wodne podłogowe.

Pozdrawiam

Dudniczenko-Pojawił się problem kominka jak trzeba było go zbudować ponieważ szerokość ściany pomiędzy drzwiami balkonowymi wynosi u mnie 83 cm .....

FAZER to bardzo cenna uwaga i widać, że projektant nie miał pojęcia jak w praktyce będzie wyglądał montaż kominka na tak wąskiej ścianie.

Przeglądałem wąskie obudowy kominków na prostą ścianę:

http://www.kominkiskandynawskie.pl/admin/zdjecia/9b7ea3775cef7fb1015b7d703351becf.mini.jpg

i mają one przeważnie ok. 80 cm

standardowe wkłady np tarnavy mają ok 63 cm szerokości

http://www.tarnava.pl/pliki/kominki/ex16.gif

więc ściana powinna mieć ok. 90 cm szerokości.

Myślę, że rozwiazaniem tego problemu może być przesunięcia okien balkonowych o kilka cm z każdej strony i wtedy te dodatkowe kilknaście cm bardzo się przyda i typowe ale w stylu nowoczesnym obudowy powinny się zmieścić.

Rozmawiałem z producentem bram garażowych i typowa brama na wysokość 250 cm jest o ponad cały VAT tańsza od bramy na 257 cm, która została przewidziana w projekcie.[/img]

Witam. :D

Kolejny tydzień ciężkiej pracy.Oczekuję tylko na beton i będzie sufit.20 kubików B20.

Kilka fotek z tego okresu.Zrobiłem małe zmiany.Zrezygnowałem z pokoju obok garażu.Przedłużyłem salon.Jeśli chodzi o kominek też zauważyłem wcześniej że zajmie sporo miejsca.Postanowiłem że komin kominka będze tam gdzie miał być grill.To pozwoli mi ograniczyć rozbudowę kominka do wewnątrz salonu

Beton obecnie w szczytowej cenie 270zł za kubik!!!!!i terminy tygodniowe. :evil:

Dudniczenko podejżewam że ukrywasz postępy na swojej budowie.Wiem że teraz czas jest wykorzystywany w 100% na budowie ale nic nie piszesz co robisz i mnie to zastanawia.Nie rób scen i pokaż co się dzieje.

Ja jestem w trakcie negocjacji z góralem na wykonanie dachu.Podnoszę nad stropem wysokość o 2 pustaki + wieniec.Może nie zepsuję bryły domu .

Trzeba korzystać z pogody i gonić robotę.Masz tą wieźbę od Fazera?

Pozdrawiam.

Diler zdjęcia chętnie zobaczę. Rozumiem, że rezygnujesz z grilla na tarasie?

Budowlańcy u mnie mieli zacząć w ubiegły czwartek ale podobno na obecnej budowie mają rozgrzebane fundamenty i czekają na spóźniony beton.

Niestety jestem w 100% uzależniony od ekipy więc pozostaje mi tylko cierpliwie czekać. Dobrze, że przez 18 m-cy płacę tylko odsetki od pobranych transz i na razie jest to niecałe 180 zeta miesięcznie od 50.000.

Nie mogę mieć do ekipy pretensji, ponieważ terminy się poprzesuwały też z mojego powodu a dokładnie z powodu zmian materiału na ściany.

Prawdopodobnie przyjdą do mnie w czwartek to wtedy obiecuję zamieścić zdjęcia.

W międzyczasie zamontowałem szambo przejściowe na 4 m3, ponieważ dopiero za dwa lata mam być już podłączony do kanalizacji. Szambo z tworzywa z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych (później przerobie je na zbiornik na deszczówkę).

Z nudów zrobiłem jeszcze wykop pod przyszły basenik/oczko wodne.

Nie mam jeszcze żadnych zdjęć więźby od Fazera ale jak tylko dostanę to prześlę.

Nie ukrywam, że ten przestój już mnie zaczyna trochę irytować ale ogólnie nie jest tak żle.

pozdrawiam

witam Kochani,

staram się od czasu do czasu zaglądać do watku, ale na obecnym etapie udaje mi się to coraz rzadziej. Niestety , tak jak juz pisałam musimy wprowadzić się do końca sierpnia i z tego wynika mnóstwo komplikacji.

Przede wszystkim włąsnie tydzień temu wypie.........lismy )przepraszam za słownictwo, ale inaczej nie dało się tego ująć

:evil: :evil: :evil: :evil: ) naszą " ekipę" od tynków i wylewek. To co teraz mamy przychodzi w poniedziałek fachowiec ( ciekawe jakim naprawdę się okaże fachowcem???? :cry: ) i będzie naprawiał najszybciej jak to możliwe i najdokładniej jak to mozliwe. Tzn. mamy absolutnie tragiczne ściany i jeszcze bardziej tragiczne wylewki. Zero jakiegokolwiek poziomu, popękany beton, dziury itd, itd, itd.. Jedyne co można było zrobić i co robie do tej pory to tylko płakać, płakać i płakać!!!!!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Jeżeli ktokolwiek powie mi,że w tym kraju jest bezrobocie to naśmieje mu się w twarz, skoro w taki sposób traktuje i szanuje się swoja robotę

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Jesli chodzi o kominek to my zmniejszalismy otwory okienne w salonie ponieważ gość od kominka zwrócił uwagę,że jest zbyt wąskie miejsce na kominek włąsciwie odrazu jak tylko zobaczył projekt i juz w trakcie budowy przy stawianiu murów nasi murarze to poszerzyli. Jeśli zaś chodzi o griila to włąsnie się kończy więc może postaram się o zdjęcia i coś wrzucę do pooglądania.

pzdr

pohlanka

pohlanko trzymaj się !!!

PS

Dzisiaj rozmawiałem z monterem kominków Tarnava i dla wkładu szer. 64 cm wnęka powinna mieć ok. 75 cm.

Cała ściana na obudowę typu portal min. 100 cm a najlepiej 120 cm.

Żeby za bardzo nie zmieniać proporcji zdecyduję się na 110 cm czyli z tego co pisał FAZER muszę dołożyć 26 cm czyli okna poprzesuwać na zewnątrz o 13 cm.

Witam.

Płyta zalana.21 kubików betonu w stropie.Teraz czekam tydzień i dokładam jeszcze 2 pustaki i wieniec.Jestem po wstępnych rozmowach z dachowcami.

Dudniczenko jeśli chodzi o grilla to faktycznie zrezygnowałem z niego.

Może jest ładny ale nie funkcjonalny i dość kosztowny.Teraz kominek będzie miał w nim komin.Miejsce w salonie się zwiększy o odległość komina.

Kilka dni wytchnienia,budowa ustała na tydzień więc odpoczniemy wszyscy.

Kilka fotek załączyłem .Pzdr.

Witam.

Teraz czekam tydzień i dokładam jeszcze 2 pustaki i wieniec.

Diler pora na zasłużony odpoczynek

u mnie dzisiaj się ruszyło aż za bardzo

zamiast jednej przyjechały 2 brygady

9 górali na budowie, aż miło popatrzeć ja robota pali się w rękach

http://lh4.google.pl/dudniczenko/RqjGfrvdlyI/AAAAAAAAAlw/M5DS0drBb1M/s400/IMG_4195.JPG

dałeś mi do myślenia z tym grillem

gdyby pohlanka zamieściła zdjęcia grilla (wiem, że teraz ma inne sprawy na głowie) to może łatwiej byłoby podjąć decyzję

jutro powinni skończyć mury zewn. to wieczorem wrzucę więcej zdjęć

Witaj Dudniczenko :D

Cieszę się że wkońcu ruszyłeś z robotą.W takim tempie jak zobaczyłem to za kilka dni mnie wyprzedzisz.Jak duże masz szambo? Z jakimi kosztami wiąże się ta inwestycja?To jest jeszcze przedemną do wykonania.Odkładam to na późniejszy etap budowy.Ze względu że tam obecnie stoi garaż blaszak.Kolega ma mi zrobić kosztorys pieca z instalacją co.Jak Cię to będzie interesowalo to mogę przesłać na maila.Obecnie staram się o dachówkę Roben z akcesoriami + okna Roto dachowe.Znów trzeba zorganizować miejsce na budowie.

A propo dachu.Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie i jaką funkcję spełniają belki 240mm/240mm.Nawet góral od więźby nie bardzo wiedział jak i czemu mają służyć takie kolosy.Przyznam że sam z rysunku (a umiem czytać rys techn.) niewiele wiem jak one mają być zainstalowane w konstrukcji.Chodzi o K9a .Może ktoś posiada fotkę z tego fragmętu dachu.

Dudniczenko czekam na kolejne fotki z postępów na budowie.

Strop będziesz zmieniał czy ten z projektu? :o

Grilla nie rób szkoda kasy na komin a zaledwie kilka razy tam zapalisz w roku.

Kupisz sobie wypasiony na kółkach.Pzdr.

Diler ja też chętnie zobaczę ostatnie Twoje zdjęcia ze stropem ale muszę dać chwilę oddechu onetowi aby znowu wyświetlił zdjęcia.

Strop będę robił prawdopodobnie w większości wg projektu ale bez schodów betonowych (mają być ażurowe z drewna).

Górale też stwierdzili, że konstrukcja dachu jest przemocarna.

Za szambo 4 m3 z tworzywa dałem 2.100 (producent http://www.eko-sum.pl)

Wożą szamba po całej Polsce a transport wg mnie jest tani jak barszcz (ja zapłaciłem ok 50 zł).

To szambo jest malutkie ale ma ono służyć max 2 lata czyli do planowanej daty podłączenia do kanalizacji. Potem po oczyszczeniu będzie z tego zbiornik na deszczówkę.

U mnie nie było możliwości innstalacji przydom. oczyszcz. ścieków, ponieważ grunt jest słaboprzepuszczlany i do tego wysoki poziom wód gruntowych.

pozdr

dzisiaj po pracy nie miałem zbytnio czasu, że robić zdjęcia bo w tę niedzielę chrzciny i szybko musiałem wracać na spotkanie z księdzem

kilka fotek wrzuciłem do albumu

z uwagi, że dzisiaj koniec tygodnia zrobiłem murarzom wcześniejszą wiechę

we wtorek/środę ekipa ma skończyć robotę a w środku tygodnia wiecha to nie za bardzo

strop i dach już będzie kończyć moja pierwsza ekipa, która specjalizuje się w fundamentach i dachach (mury podzlecili kolegom)

jutro pojadę na budowę umyć samochód to na spokojnie trochę popstrykam

http://lh3.google.pl/dudniczenko/RqokN7vdlzI/AAAAAAAAAmI/GmLYvJm3_04/s400/IMG_4201.JPG

agnieszkakusi czy zrobiłaś już swój kominek?

z tego co pamiętam to zrezygnowałaś ze spiżarki pod schodami i na tą ścianę przerzuciłaś kominek

na 99% zrezygnuję z grilla na tarasie i teraz zastanawiam się czy nie przenieść kominka tak jak Ty

mam mieć drewniane schody ażurowe więc u mnie i też nie będzie spiżarki pod schodami

ale zrobił mi się mentlik w głowie a czasu coraz mniej