Dudniczenko 08.01.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Diler ocieplasz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diler 08.01.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam. Ociepliłem 1/2 dachu.Mróz mnie przegonił.Obecnie kupuję materiały niezbędne do kolejnych prac tj. kable,folie,kible umywalki kabiny prysznicowe.itp.pracuję nad ofertami alarmów(niezłą ofertę dostałem od firmy SOLID do końca stycznia za przedwstępną umowę 10% rabatu)Zamówiłem okna ,drzwi i bramę garażową.Montaż w pierwszym tygodniu marca.Kolega szykuje dla mnie parapety z granitu.Wstępnie uzgodniłem terminy na tynki i wylewki.(maj)Muszę jeszcze dokupić wełny i dokończyć ocieplanie i montaż szkieletu pod suchy tynk.Nie będę się chwalił ale całkiem mi to zgrabnie poszło. A co u Ciebie Dudniczenko?Przesypiasz zimę? K.Och odezwij się.Co się u Was dzieje? Pozdrawiam wszystkich.W krótce zamieszczę do galeri kilka nowych fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 09.01.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam.Hmm myślałam że Was Panowie choć troszkę dogonię,ale o czym tu mowa Wy już ocieplacie i zaczynacie pałaszować w środku,a my w sobotę dopiero zalewamy strop,teraz nas trochę pogoda wstrzymała z robotami,więzba już zamówiona gotowa do odbioru.Diler galerie obejrzałam,fakt robota pali się Wam w rękach. Dudniczenko a co u Ciebie?? Pohlanka to całkiem zaginęła nam w akcji projektowania domu haloo kobito odezwij się !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 10.01.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 A co u Ciebie Dudniczenko?Przesypiasz zimę? Coś tam staram się robić ale nie za dużo, ponieważ nie mam jeszcze wstawionych okien. Kupiłem 140m2 wełny rockwool'a (15+5), którego poleciłeś i 34 m3 styropianu. Tę wełnę to jednak rozłożę chyba na stropie, ponieważ przez najbliższych kilka lat nie planują urządzać poddasza (potem tę wełnę dam na ocieplenie dachu). Ekipę do tynków (maszynowe cementowo-wapienne) mam umówioną na ok. 15 marca. Trzeba się sprężać, żeby terminów nie zawalić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diler 11.01.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam.Jak sobie liczą za tynki?Jakie mają terminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 11.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam.Jak sobie liczą za tynki?Jakie mają terminy? jestem umówiony na 15 zł netto bez materiału tynki maszynowe, cementowo wapienne (kreisel 510l), zatarte maszynowo filcem na zaprawę kreisel 510l dostałem 25% rabatu od ceny katalogowej co do terminów to trudno mi się wypowiadać firma jest z Żor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Och. 13.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam Cię Diler i witam forumowiczów po dłuższej przerwie, pozdrawiam Was w Nowym Roku i życzę samych sukcesów na niwie budowlanej. Długo "przesiedziałem" w milczeniu ponieważ wściekłość okrutna mnie dopadła z powodu urzędnika przy wydawaniu decyzji o warunkach zabudowy.2 m-ce przetrzymał mi decyzję!!! że niby poszła do województwa na uzgodnienia... W chwili obecnej jesteśmy na etapie oczekiwania pozwolenia na budowę. Mamy nadzieję, że wkrótce ją uzyskamy i pod koniec marca lub w kwietniu ruszymy z budową . Tak jesteśmy umówieni z ekipą budowlaną. Wprowadziliśmy w projekcie kilka zmian, zlikwidowaliśmy w nim garaż , w miejscu którego powstanie pralnia / obecnie w mieszkaniu w bloku w czasie zimy w pokoju stale jest rozłożona suszarka lub szmaty wiszą na drzwiach i chcemy tego uniknąć w nowym domu / oraz garderoba ponieważ uważamy, że pokoje są małe aby zagracać je szafami. Zrezygnowaliśmy z pokoju przy kotłowni , przeznaczając go częściowo na pomieszczenie gospodarcze z dodatkowym wyjściem na zewnątrz , ponieważ z powodu braku dostępu do gazu, będziemy zmuszeni mieć kotłownię na ekogroszek, kosztem części tego pokoju powiększyliśmy również łazienkę. Do drugiej mniejszej łazienki wejście jest od strony pokoju / będzie to nasza prywatna łazienka/, tym samym zlikwidowaliśmy wg nas nieporęcznie umieszczone drzwi do łazienek, które wydaje się, że mogą blokować wejścia do pokoi. Mamy nadzieję, że zmiany okażą się trafne. Jeszcze raz pozdrowionka dla wszystkich M-14-staków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.01.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 K.Och. likwidacja garażu to super sprawa. My w tym miejscu zrobiliśmy 14m łazienkę z wejściem do jakiejś 5m pralni i spiżarkę z wejściem z kuchni. Wejście jest przy oknach kuchennych. Spiżarkę, która jest w projekcie w kuchni zlikwidowaliśmy i dzięki temu kuchnia ma 16m. NIgdy w życiu nie zmieniłabym tego spowrotem na garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 14.01.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam wszystkich. Wszystko na to wskazuje iż w najbliższym czasie dołączę do grona fanów m14a . Projekt pasuje nam prawie idealnie. Zmiany, które chcielibyśmy dokonać to: - likwidacja garażu na rzecz dodatkowego pokoju, - nieużytkowe poddasze, a co za tym idzie likwidacja spiżarki i schodów. - dodatkowe wejście z zewnątrz, z boku do kotłowni (będziemy ogrzewali węglem), - prawdopodobnie likwidacja kominka. Będziemy budowali z betonu komórkowego. Mamy nadzieję w tym roku zrobić fundamenty, resztę w przyszłym. Ponieważ zaczynamy przygodę z budowaniem własnego m (14) mam kilka pytań do "starych" wyjadaczy 1. Poddasze będzie nieużytkowe - dlatego też myslę nad zmianą rodzaju stropu na lżejszy. Tylko nie mam pojęcia, czy będzie tańszy? 2. Mamy zamiar ogrzewać węglem (groszkiem, piec z podajnikiem). Wiem, że agnieszkakusi tez stosuje to rozwiązanie. Dlatego jeżeli mógłbym Cię Agnieszko prosić o przekazanie doświadczeń to byłbym wdzięczny. Sczególnie mnie interesuje jak to wychodzi pod względem ekonomicznym? Czy w kotłowni strasznie się brudzi? Czy można tam wstawić np. pralkę? Uff, to chyba tyle narazie. Pewnie będę miał sporo jeszcze sporo pytań. Oczywiście naszym marzeniem jest obejrzenie domku w rzeczywistości, niestety mieszkamy zbyt daleko od was wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.01.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Cześć Mikołaj Palimy węglem/miałem. Czy się brudzi? Brudzi, tego nie da się uniknąć. Pralki bym nie polecała gdyż zawsze coś przy wyciąganiu z niej może wypaść na podłogę. Poza tym w kotłowni (jeśli nie masz garażu) składujesz wszystko, co możesz. Jeśli nie chcesz robić poddasza użytkowego to po co budujesz M14a zamiast M14? Tak na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 14.01.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Dzięki za ekspresową odpowiedź . Będziemy budowali m14 po pierwsze z powodu zapisów w warunkach zabudowy, a po drugie będzie tam strych ze wszystkimi szpargałami, po trzecie mojej lepszej połowie bardziej odpowiada . Wydaje mi się, że koszty będą porównywalne tym bardziej, że drzewo na więźbę mam swoje. Czy możesz powiedzieć ile węgla do tej pory spaliliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.01.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 w tej chwili miesięcznie wychodzi ok. tony, ale to przez to, że dom jeszcze jest wygrzewany, czasami robimy jakieś eksperymenty i palimy całą dobę. Normalnie starcza nam palenie wieczorem i wrzucenie 20-30 kg opału. W ciągu dnia nie palimy, bo w domu jest ciepło. Czy przy sypialni zostawiacie łazienkę czy robicie garderobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 14.01.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Raczej łazienka zostanie. W tej chwili mamy jedną i nie wystarcza. Muszą być dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 16.01.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Palimy węglem/miałem. agnieszkakusi jestem ciekaw jak rozwiązaliście zabezpieczenie przed chwilowym wzrostem temperatury w kotle w momencie przerwy w dostawie prądu (pompa przestaje chodzić a węgiel/miał jeszcze przez chwilę się dopala). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.01.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 jak nie ma nadmuchu to piec wygasa. Poza tym mamy ukła otwarty więc w razie czego woda wyleci i trochę zaleje kotłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 16.01.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Witam ponownie. Proszę o podzielenie się informacją na temat fundamentów. Interesują mnie następujące rzeczy. 1.Ile zużyliście bloczków?2. Ile Betonu do zalania?3. Ile stali na zbrojenia i jakiej grubości pręty?4. Jaka ilość styropianu? Wszystko to sobie wyliczyłem, ale chciałbym zweryfikować z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 17.01.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Witam wszystkich Mikołaju niestety,ale nie mam pojęcia ile czego poszło jak to baba ,ale myślę że Nasza dobra dusza Dudniczenko pomoże Ci w Twoich pytaniach. A to kilka fotek z zalewania stropu http://img514.imageshack.us/img514/6302/p1163587xc4.jpg http://img231.imageshack.us/img231/8530/p1163597ue8.jpg http://img90.imageshack.us/img90/2761/p1163598dt8.jpg http://img142.imageshack.us/img142/8251/p1163600wu8.jpg http://img175.imageshack.us/img175/9383/p1163613fa2.jpg http://img122.imageshack.us/img122/1330/p1173621lp9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 18.01.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 bukalka gratuluję pomyślnego wylania stropubardzo dobrze, że nie zapomniałaś o styropianie wokół wieńcami na to nie zwrócił uwagi kierownik i teraz na wieniec musiałem zamówić cieplejszy styropian mikołaj ja robiłem nietypowe fundamenty (na szkody górnicze) i materiału poszło o wiele więcej niż w typowym (dodatkowe ściągi przekątniowe) ilość bloczków i ilości betonu są podane moim dzienniku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 22.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No i jakby nie liczył strop wyszedł nas ponad 20.000 tys,czyli moje obawy o koszty stropu z początku Naszych stron się ziściły.Co jak co,ale teraz trzeba przyznać że strop mamy megaaa solidny...Pzdr Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 25.01.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 jak nie ma nadmuchu to piec wygasa. Poza tym mamy układ otwarty więc w razie czego woda wyleci i trochę zaleje kotłownię witam, myślę o podobnym piecu jak Twój tzn (tłokowy na węgiel/miał) mam parę pytań czy masz rozdzielacz osobno na podłogówkę i grzejniki? czy montowałaś zawór czterodrogowy? jakiej mocy jest Wasz piec (zastanawiam się nad 18 kW lub 25 kW) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts