agnieszkakusi 12.02.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Bukalka, a czym będziesz ogrzewać dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 12.02.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Piec na eko-groszek.Wiem że praktyczniejsze drzwi były by z zewnątrz do kotłowni no ale nie mogę ich jakoś na frontowej ścianie zaakceptować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 12.02.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 agnieszkakusi będę podobnie jak Ty opalał węglem/miałem mam taki nietypowy pomysł skoro nikogo nie dziwi pakowanie eko-groszku w worki tak jak kartofle to dlaczego nie pakować go w wygodniejsze pojemniki np takie:http://www.multi-box.com.pl/pojemniki/pojemniki.html pojemniki są wytrzymałe i mają wygodne uchwyty a) po przywiezieniu opału luzem rozsypać go do pojemnikówb) zamknąć pojemniki i oczyścić je wodąc) czyste pojemniki zgrabnym wózeczkiem (np taki)http://www.allegro.pl/item306502104_wozek_90kg_skladany_lekki_i_praktyczny_zobacz.htmlzawieźć do kotłowni i poustawiać na regałach późniejsze zasypywanie do zasobnika bezpośrednio z takiego pojemnika powinno być wygodniejsze i mniej brudzące niż każdorazowe zasypywanie łopatądrugim plusem jest możliwość wysokiego składowania co przy naszej małej kotłowni jest dość cenne PSmyślę jeszcze o skrzynkach (lepiej wykorzystana powierzchnia i można prosto z samochodu zasypywać opał do skrzynek)skrzynki oczywiście nie byle jakie tylko solidne mam nadzieję, że jesienią poinformuję o wynikach testujak się nie uda to pozostanie tradycyjna metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.02.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Bukalka, zrób wejście z boku budynku nie połączone z domem. Nasz od frontu wygląda takhttp://foto1.m.onet.pl/_m/c9c281e18c54ded2afa30c24814b4269,5,19,0.jpgWejście z boku budynku takhttp://foto3.m.onet.pl/_m/6cb768b0f820511418feb5c5388d34ef,5,19,0.jpgNiestety nie mam aktualnych zdjęć bocznej ściany. Połączenie z domem jeszcze w jednej kwestii wydaje mi się niewypałem. W kotłowni na miał czy eko-groszek nie jest zbyt czysto. Wchodząc z kotlowni bezpośrednio do domu przenosi się cały ten smród na część mieszkalną. Myślałam, że boczne wejście będzie uciążliwe zimą, bo chcąc napalić w piecu musimy wyjść na dwór. Nie stwarza to jednak żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 13.02.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Myślałam, że boczne wejście będzie uciążliwe zimą, bo chcąc napalić w piecu musimy wyjść na dwór. Nie stwarza to jednak żadnego problemu. gdzie ta zima ??? http://republika.pl/blog_tz_1165549/2864683/tr/montreal_snow1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 13.02.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Bukalka, zrób wejście z boku budynku Hmm niewiem czy teraz tak się da zrobić,bo tu mielismy zamontowane nadproże nad drzwi a na boku musielibyśmy wycinać otwór w pustakach a jak wtedy nadproże zamontować??Zapytam się dziś swoich majstrów. Dudniczenko gdybym się nie budowała tęskniła bym za śniegiem i mrozną zimą napewno,ale teraz wcale mi jej nie brakuje bo mrozna zima=stop robotom,a to mi sie nie uśmiecha. Pzdr Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 mozna, my też wywalaliśmy pustaki i robiliśmy drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 13.02.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 No ale widzę że nadproże macie.A u nas już strop zalany więc niewiem czy z montażem nadproża nie będzie problemu bo same pustaki to bez problemu można wywalić.Ja się na tych sprawach nie znam więc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.02.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 wstawić w siporeks zbrojenie zaszalować i zalać. Nie powinno być problemu. Będzie związane z siporexem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 13.02.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 A no chyba że tak, dziś pojedziemy na działkę więc powiem majstrowi żeby coś wymyślił. Dzieki Aga za rady..Powiedz jak się mieszka?? już całkowicie sie zaklimatyzowałaś w nowym domku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.02.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 tak się zaklimatyzowałam, że jak jadę do pracy i przejeżdżam koło bloku, w którym kiedyś mieszkałam to patrzę na niego z obrzydzeniem i zastanawiam się jak ja mogłam tyle lat mieszkać na tak paskudnym osiedlu? Jest fantastycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 13.02.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 No to super,mam nadzieję że i ja będę miała takie same zdanie patrząc na mój blok. A i mam pytanie ile dokładnie macie km na działkę od poprzedniego bądz terazniejszego miejsca zamieszkania bo my 10 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.02.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 my jakieś 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 13.02.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 chciałem tylko przypomnieć ja wygląda normalna zima, podczas której do kotłowni trzeba częściej zaglądaćmoim zdaniem taka zima dopiero będzie prawdziwym testem dla zewnętrznego wejścia do kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 15.02.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 chciałem tylko przypomnieć ja wygląda normalna zima, podczas której do kotłowni trzeba częściej zaglądać moim zdaniem taka zima dopiero będzie prawdziwym testem dla zewnętrznego wejścia do kotłowni Tzn Dudniczenko ja i na taką ewentualność się zabezpieczyłam ponieważ wejście do kotłowni mam również od wewnątrz czyli tak jak jest w projekcie,a drzwi zewnętrzne miały tylko służyć do wnoszenia worków z groszkiem,więc zima mi nie straszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apoloniaam 15.02.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Ja zaklinam zimę... ŻEBY JEJ NIE BYŁO, ŻEBY JEJ NIE BYŁO... I małe pytanie Czy ktoś kupował szamba do swojego M14/M14a. Jeśli tak to o jakiej objętości i ewentualnie jakiej firmy. I ZAKLINAJMY WIOSNĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 15.02.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Tzn Dudniczenko ja i na taką ewentualność się zabezpieczyłam ponieważ wejście do kotłowni mam również od wewnątrz czyli tak jak jest w projekcie,a drzwi zewnętrzne miały tylko służyć do wnoszenia worków z groszkiem,więc zima mi nie straszna to zmienia postać rzeczy wydawało mi się, że mówicie tylko o jednym wejściu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 17.02.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Mam mały dylemat a raczej dwa. 1. Jak pisałem wcześniej nie zamierzamy robić poddasza. Mimo to będzie potrzebne wejście na strych. W takim razie chcę wykorzystać schody strychowe składane. Nie bardzo wiem gdzie je umieścić aby nie szpeciły sufitu. Myślałem o wiatrołapie, ewentualnie kotłowni. Tyle, że nie wiem czy w tych miejscach dach nie schodzi zbyt nisko i czy da się tam spokojnie wejść. Jak myślicie? 2. Mamy wątpliwości czy robić kominek. Jeżeli już to nie między oknami. Są dwa pomysły. Albo w rogu po prawej, albo tak jak u Agnieszkikusi na ścianie po środku salonu. Dlatego prośba do wyżej wymienionej . Mógłbym prosić o jakąś fotkę Twojego kominka? Podoba nam się również ta witryna między oknami. Pozwolisz wykorzystać twój pomysł ? Apoloniaam nie myślałaś żeby zamiast szabma zrobić oczyszczalnię? Oczyszczoną wodę można wykorzystać np do zasilania oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apoloniaam 18.02.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Obawiam się, że moja "wspaniała" gmina nie zgodzi się, ponieważ ma w planach puszczenie obok działki kanalizacji. Poza tym przegonili mnie mówiąc, że potrzebuje analizy gruntu ( ok. 800 zł. ) a nawet jeśli ekspertyza będzie ok, to mogą nie wyrazić zgody. Może masz jakiś pomysł żeby to obejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.02.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Mikołaj, nie mam jeszcze zrobionych zdjęć kominka. Zresztą trzeba go jeszcze obrobić. Ale jego posadowienie sprawdza się znakomicie. Jeśli chodzi o witrynę-proszę bardzo Daje duuuuuuużo światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts