Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

Dudniczenko ile w sumie masz metrów obliczone do tynkowania?

Parter to ok. 500 m2 (ściany i sufit).

Materiału poszło ok. 8,5 palety tynku maszynowego 510L czyli prawie 9 ton :o

Jakiej szerokości masz bramę?

PS

Muszę pochwalić US.

Pod koniec grudnia składałem papiery na zwrot VAT-u a tu dzisiaj miła, okrągła niespodzianka na koncie :D

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

9 ton
powaliłeś mnie tymi tonami...

Mam jeszcze do Was jedno pytanko.Czy wymiary okien macie takie jak w projekcie czy coś zmienialiście,jeśli tak to mogę prosić o te wymiary okien.

U nas w środę wchodzi elektryk :D

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i przepraszam z góry za nie,ale już po jednej gafie wole się zapytać niż pózniej poprawiać.

Czy wymiary okien macie takie jak w projekcie czy coś zmienialiście,jeśli tak to mogę prosić o te wymiary okien.

zwróć uwagę na wysokość tych 8 okien (sypialnie + kuchnia)

uwzględnij wysokość wylewki + ocieplenie

u mnie np to 19 cm czyli 2x6cm styro + 7 cm wylewki pod podłogówkę)

moim zdaniem parapet docelowo powinien być na wysokości ok 85 cm

musiałem wysokość okna zmniejszyć z 165 cm do 145 cm (inaczej miałbym parapet zbyt nisko)

pozostałem wymiary najlepiej dopasować do typowych wymiarów danego producenta okien

PS

zastanów się na hamulcem w klamce do drzwi balkonowych

fajna sprawa np podczas przeciągów

pozdrawiam

Dudniczenko dziękuję za odpowiedz,zawsze można na Ciebie liczyć :D

zastanów się na hamulcem w klamce do drzwi balkonowych

Win-Click mamy w zamówieniu plus termoramka w oknach.Obustronny złoty dąb,profil Platinium z Oknoplast-u.

Dudniczenko ile w sumie masz metrów obliczone do tynkowania?

tutaj kiedyś starałem się pozliczać powierzchnię do tynkowania

na parter wychodziło ok. 500m2

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pP8UdrdrR0WcrBDONnfnxTg&hl=pl

w garażu liczyłem tylko jedną ścianę, ponieważ resztę chcę ocieplić styropianem

Witam wszystkich!

To forum czytam od dawna. Od czasu gdy w muratorze ukazał sie opis projektu M14 (pomyślałem: idealny, gdyby nie ten dach, znalazłem M14a). Śledzę postepy na Waszych budowach, oglądam fotki, przekonuję się do niektórych rozwiązań i utwierdzam sie w przekonaniu, że paru decyzji nigdy nie podejmę.

W tzw. międzyczasie kupiliśmy działkę, uprawiamy papierologię i czekamy na pozwolenia.

Zastanawiam sie też nad projektem M14B, Tak - nie znajdziecie go na stronach muratora. Dwuspadowy dach - czy ktoś z Was o tym myślał?

o nie tylko nie dwuspad !!! pierwornie w pierwszych warunkach dostalismy pozwolenie na dach dwuspadowy - byłam zalamana , nie wyobrazalam sobie jak mozna mieszkac w stodole .. ale dla chcącego nic trudnego .. wywalczylismy daszek czterospadowy :) trwało to długo ,nawet bardzo długo ( ZMIANA WARUNKóW ZABUDOWY PLUS POZWOLENIE OKOłO 10 MIESIECY ) SZCZERZE - TO CZEKALABYM DWA LUB TRZY RAZY TYLE BYLE TYLKO MIESZAC POD WIELO ALBO CZTEROSPADEM ..MAM NADZIEJE ZE CIE NIE URAZILAM Tą ODPOWIEDZIą

Witam.

Dudniczenko moje drzwi wykonał pobliski stolarz w/g mojego projektu.

Jak chcesz to mogę dać namiar ale podejrzewam że musiałbyś sam po nie przyjechać.

Obecnie układam w domu instalację elektryczną i alarmową.

Ociepliłem dach wełną i folią.Umówiłem termin na wykonanie tynków.

Kupiłem również styropian na ocieplenie i czekam na lepszą pogodę i ruszam z robotą.Pozdrawiam.

Chciałbym oznajmić, że też buduję M14a. Projekt juz kupiłem. Z budową startuję w sierpniu. Do projektu wprowadzam wiele zmian. Przede wszystkim pod przednią połową domu robię piwnicę. Kotłownię przenoszę do piwnic. Będzie też tu pomieszczenie na stół do ping-ponga. Przez piwnice dom będzie podniesiony o około 15 cm. Pomieszczenia piwniczne będą miały okna, w tym kotłownia też zsyp na węgiel. W miejsce kotłowni na parterze będzie pralnia i suszarnia w jednym. Przeprojektowuję dach w ten sposób, że od tylnej strony na połowie domu dach będzie wysunięty na pionowych podporach o około 2,5 metra, tworząc coś w rodzaju wiaty. W przyszłości będą tu stały meble ogrodowe. Na górze zmieniam przegrody między pokojami aby obywa pokoje były identyczne i symetrycznie ułożone po obu stronach. Dodaję do obydwóch pokoi po 1 oknie od strony frontowej (z widokiem na ulicę). Z jednej górnej garderoby (tej naprzeciwko łazienki) robię schowek na rózne graty. W górnym holu też dodaję 1 okno dachowe. No i jeszcze jedna zasadnicza zmiana: dobudowuję do domu duży 2-stanowiskowy garaż (prostopadle do ściany frontowej a konkretnie do dawnej kotłowni na parterze). Okno z tej dawnej kotłowni przenoszę na ścianę boczną. Robię tak dlatego, że inaczej na działce w żaden sposób nie zmieści mi się ten garaż wolnostojący, a jedno stanowisko garażowe w domu mnie nie urządza. Ogrom prac mnie poraża a rosnące koszta oszałamiają. Może jednak jakoś powoli będzie się ten wóz pchało.