częstochowianka 09.09.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 K.Och. - jestesmy chyba na tym samym etapie ..wlasnie skoczylismy kominy okladac klinkierem , a jutro wchodzą folie klasc .. dzisiaj drugi raz maluja drewno zielonym srodkiem na robaczki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaJW 10.09.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam serdecznie wszystkich! Od kilku miesięcy wyszukuję projektu wymarzonego domku dla mojej rodzinki. Najbardziej podoba nam się z mężem projekt M14, choć najlepiej to kilka rzeczy bym zmieniła (aby to był faktycznie domek wymarzony). Ale mam kilka uwag, zastrzeżeń. Dlatego mam kilka pytań do osób najbardziej zainteresowanych i doświadczonych. Co Wy myślicie na ten temat i jak sobie poradziliście. Pierwsza sprawa: projekt nie zawiera wentylacji w spiżarni, kuchni i łazience (nie wspomnę już o pokojach - u moich rodziców wentylacja jest we wszystkich pomieszczeniach). Co Wy na to? Druga sprawa: chciałabym użytkować stryszek (oczywiście przy podniesionym dachu), ale nie wiem jak zorganizować schody na górę. Doradźcie. Poza tym najchętniej poszerzyłabym budynek do wymiarów 14m na 14m. Zamiast garażu zrobiłabym pokój. W części prawej między pokojami zrobiłabym dwa pomieszczenia: jedno - WC lub garderobę i drugie - pralnia, suszarnia. Mam pytanie: jakie są Wasze spostrzeżenia na temat mieszkania w tym domku? Wy wszyscy widzicie dom w rzeczywistości (a nie tylko projekt), dlatego chętnie przeczytam Wasze opinie na jego temat. To byłoby narazie wszystko. Jak będę miała jeszcze jakieś pytania, to napiszę. P.S. Od paru miesięcy śledzę Wasz wątek i Wam zazdroszczę, że jesteście już na takich etapach budowania, a nawet niektórzy już mieszkają w domku. Pozdrawiam Was wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 11.09.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 wentylacja mechaniczna wcale nie musi być droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaJW 12.09.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 A ile może taka wentylacja mechaniczna kosztować wraz z zainstalowaniem (ile kosztuje eksploatacja)? Czy ktoś z Was ma taką wentylację i jak się ona sprawdza w użytkowaniu? W takim razie pozostaje tylko jeden komin od kotłowni?Poza tym czekam na Wasze opinie na temat użytkowania domku M14 - uwagi i spostrzeżenia (zalety i wady). Pomóżcie w podjęciu decyzji. Chcę być świadoma na co się "piszę".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 12.09.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 http://forum.muratordom.pl/rekuperator-tymi-recami-robiony,t70942.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.09.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Cześć imienniczko Mieszka się super, bardzo polecam domek. My też zrezygnowaliśmy z garażu i nie żałujemy tego. Doradźcie jaki kolor na elewację przy grafitowej dachówce i oknach złoty dąb? Muszę pilnie podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diler 18.09.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam.Fazer ma chyba podobną dachówkę więc zobacz w jego galerii.On ma biały kolor i muszę powiedzieć że się świetnie kontrastuje.W dodatku ten kolor jest w grupie kolorów najtańszy.Ja jestem również na etapie elewacji i dowiedziałem się że od 1 września ceny poszły sporo do góry za tynki.Zdecydowałem się na mało znaną firmę niemiecką HAUERING.Jest o k.40% tańszy od KREISLA.Wiaderko 25 kg z trzeciej grupy kolorów kosztuje 135zł. gdzie obecnie Kreisla 255zł.(Silikonowo - silikatowy)Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Och. 22.09.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Hej, hej, jak Wam pogódka pomaga w budowaniu? Bo mnie przerwała na dobre A dach byłby już pewnie ułożony. Czy ktoś pamięta ile za elektrykę trzeba zapłacić, tak orientacyjnie, tzn. ile chce ekipa za zrobienie prądu, może być z materiałami. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diler 22.09.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Cześć.W moim przypadku to było 3000zł. za robotę.A materiały kupowałem sam.Poszło ponad kilometr przewodów.Umowa była od całości więc mogłem sobie wymyślać gniazdka w każdym miejscu bez ograniczeń.No i teraz mam ich faktycznie dużo.Niektóre to już nawet zaślepiłem.Parę fotek załączam z obecnego stanu w krótce więcej .Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Och. 23.09.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Dzięki Diler, mam wstępnie wycenione materiały na 3000 zł, czyli cała robota może kosztować ok. 6000. To chyba wariant minimalny, tak mi się wydaje. Te Twoje 3000 za robotę w tej chwili może kosztować chyba trochę więcej. Masz fajne tempo, chyba idziesz zgodnie z planem, co?. Oglądamy Twoje zdjątka z kuchni i tak jakbyśmy oglądali swoją kuchnię Oczywiście jest to jeszcze daleka przyszłość. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 25.09.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Diler a co to za płytki na podłodze w kuchni? Fazer podłogówka jako główne ogrzewanie na parterze u mnie jak na razie się sprawdza i mam nadzieję, że u Ciebie też będzie ok. Temperatura jest bardzo stabilna (regulatory pokojowe) a na przejście z temp. nocnej na dzienną (różnica 2 stopni) podłogówka potrzebuje ok 2 godzin (1 stopień na godzinę). Jeżeli chce się mieć o 6.00 rano temp. dzienną to trzeba sterownik zaprogramować na 4.00. podobnie jest z wychładzaniem panele podłogowe w nie przeszkadzają w przenikaniu ciepła, ponieważ temperatura zasilania to 38-40 stopni czyli tyle co nasze ciałko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 29.09.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 dla agnieszki i pozostałych "palaczy" w m14postanowiłem zdecydowanie zawalczyć z pyłem w kotłowni za pomocą silnikowego separatora popiołucałkowity koszt z przesyłką to 300 złustrojstwo powinno obsłużyć również kominek w salonie i grill na tarasiePSopał super przesycha w workach jutowychpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 29.09.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 jak sprawdzisz to daj znać co i jak. Masz jakiś link co to za ustrojstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 29.09.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 http://www.allegro.pl/item447796819_elektryczny_silnikowy_separator_popiolu_nowosc.htmlhttp://bitset.nazwa.pl/separator/rowi/1_450.jpg PSsą też tańsze ale bez własnego napędumoim zdaniem lepiej dopłacić i nie niszczyć zwykłego odkurzacza (ten jest zaprojektowany na wyższe temperatury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fikus 01.10.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Buduję M14a - niedługo stanie gotowy w stanie surowym. Zastanawiam się, jaki będę miał współczynnik izolacyjności cieplnej ścian i dachu, przy założeniu że: - ściany zewnętrzne są z pustaka Max (Leiera) o grubości 29 cm + przewidziane ocieplenie styropianem 15 cm lub 12 cm - dach będzie z dachówki (chyba) + pełne deskowanie 1 cal + folia + wełna mineralna 20 cm + wełana mineralna (w poprzek) 10 cm Czy umie ktoś wyliczyć ten współczynnik U przy tych parametrach ? Ponadto zastanawiam się, na ile opłacalne jest dać w niektórych pomieszczeniach np. sypialniach i łazienkach (na dole) okna z trzema szybami o U=0,8 W/m2K. Czy to ma sens ekonomiczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 02.10.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 jak sprawdzisz to daj znać co i jak. Masz jakiś link co to za ustrojstwo? działa ale najlepiej jak popiół będzie usuwało się sukcesywnie trochę to wyje szczególnie jak filtr się zapcha (trzeba wtedy stuknąć tym wiaderkiem o ziemię albo energicznie potrząsnąć) ciąg jest dobry i spokojnie porozrzucane większe kawałki węgla też zjada z wylotu nic się nie kurzy po dorobieniu sprytnych końcówek może służyć jako czyszczak/skrobak ścianek kotła różnica jest kolosalna ja w pośpiechu wczoraj odkurzyłem kocioł po pracy w białej koszuli i szczególnie na tym nie ucierpiała coraz bardziej realne staje się przeniesienie automatu do kotłowni jak ustrojstwo mnie zawiedzie to oczywiście dam znać ale liczę na niemiecką jakość pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 02.10.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 są w necie kalkulatory do liczenia izolacyjności (chyba nawet na stronce, któregoś z producentów wełny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fikus 02.10.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 W necie znalazłem fajny kalkulator do obliczeń współczynnika przenikania ciepła ścian. Jak ktoś chce sobie wyliczyc to zainteresowanym podaję link: http://www.bliw3.ovh.org/Programy/kalkulator.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diler 08.10.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witam.Wreszcie elewacja skończona Pogoda trochę dokuczała.Teraz mogę zająć się wnętrzem.Schody jutro będą malowane na gotowo.Fajnie wyszły.Poddasze również zaszpachlowane na gotowo.Teraz podłogi i kolorki na ściany.Czekam jeszcze na przyłącz gazu.W ciągu miesiąca ma być.Wreszcie odpalę centrane.No i kominek wkrótce postawię.Instalacja już jest więc sprawdzimy działanie.Kilka fotek z elewacji dodałem.Wkrótce dodam schody i łazienki.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Och. 10.10.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Gratulację Diler, ładny ten Twój dojrzały bananek , czy będziesz robił murki na tarasie z cegły klinkierowej? U mnie położyli dachówkę i teraz czekam na okna. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts