częstochowianka 10.12.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 potrzebuje !!! czyli mowisz ze jestes zadowolony z podbitki ? bez zadnych ale ??? nie moge ogladnac sobie u ciebie podbitki bo sa wychodzą bledy na twojej stronie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
częstochowianka 11.12.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 schody mialam zamawiac od http://www.drebox.com.pl , firma miesci sie dwa kilomerty od mojej budowy .. kilka dni temu bylam tam , jak sie zaczelam pytac o ceny schodow to sie troche zdziwilam ..30 , 35 tysiecy za nic specjalnego ..jescze za giete to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 12.12.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Witam!pozwolicie, że się do Was dołączę - też buduję M14a w woj.lubelskim pod Puławami. Właśnie mi zrobili dach - trwało to też dość długo bo ekipa robiła to etapami, bo też skakała z budowy na budowę - ale w końcu się doczekałam. Za robocizne zapłaciliśmy 3750 zł za ułożenie więżby i 12000 za ułożenie dachówki. dach to bardzo kosztowny etap, ale co zrobić...Mam pytanie do tych co już wybudowali - jakie Wam wyszło zapotrzebowanie energetyczne budynku (w projekcie znalazłam takie dane: 20456 kWh/rok - ale to coś dużo).pozdrawiam ps. a to kilka zdjęć z budowy: http://picasaweb.google.pl/melmak77/BudowaDomu?authkey=muYy-e3UhC0# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 cześć puławianka zużycie kw? łooooooooooo matko...nigdy nad tym nie myślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
częstochowianka 13.12.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 widac nasz projekt jest dosc popularny , pewnie jest full osob ktore tez budują m14a , tylko siedzą cichutko jak myszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 13.12.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 dokładnie...ja też siedziałam cichutko jak myszka ale na bieżąco śledziłam to forum a nad zapotrzebowaniem energetycznym ja też się nie zastanawiałam do czasu jak wysłałam zapytanie ofertowe do pewnej firmy oferującej solary i pan kazał mi podać owe dane, które powinnam mieć w projekcie - to znalazłam i mu je podałam, a on mi odpisał, że przy tak dużym zapotrzebowaniu domu na energię i stracie ciepła budowa instalacji solarnej traci sens !??? i mój budynek mieści się w klasie D - średnioenergochłonny (Klasyfikacja energetyczna budynku). Wiem, że projekt ma błędy i te obliczenia założę się są zawyżone, stąd się wzięło moje pytanie, że może ktoś z Was ma wyliczone to zużycie dla swojego budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAZER 15.12.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam!-MELPUŁAWIANKA -zgodnie z Prawem Budowlanym od 1.01.2009 wchodzi w życie nowy obowiązek tworzenia świadectw energetycznych przy oddaniu budynku do eksploatacji. Będzie to kolejny dokument za który zapłacisz i wtedy się dowiesz, jakie jest zapotrzebowanie Twojego budynku na ciepło, przy materiałach z którego wybudowałaś sobie domek.PozdrawiamFazer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 17.12.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 do DUDNICZENKO ! - CO NAZYWASZ ogrzewaniem niskotemperaturowym? np podłogówka, ponieważ krążąca woda w instalacji ma temp. zaledwie 38-41 stopni i to w zupełności wystarcza aby w domu była temp. nawet 23 stopnie tak niską temperaturę możesz wytworzyć bez problemu każdym kotłem obojętnie czy to będzie pompa ciepła, solar, gaz, prąd czy tak jak w moim przypadku paliwo stałe decydując się na kaloryfery musisz zapewnić temp. rzędu 55-60 stopni i w praktyce odpada możliwość wykorzystania np. pompy ciepła, która moim zdaniem za kilka lat będzie jednym z najtańszych źródeł energii cały układ jest o bardzo stabilny i nawet kilkugodzinny przestój kotła (palę teraz głównie drzewem po budowie) nie jest zauważalny warunkiem jest dobre sterownie podłogówki wtedy komfort jest ogromny a przy okazji niższe koszty ogrzewania PS odpaliłem dwa dni temu went. mechaniczną i po dwóch dniach wilgotność w domu spadła z 63% do ok. 50% pozostaje tylko założyć czujnik z higrometrem mierzącym wilgotność względną i można zapomnieć o wentylacji i nie otwierać okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 17.12.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 mój budynek mieści się w klasie D - średnioenergochłonny daj więcej izolacji i po problemie jeżeli nie chcesz kotła to pomyśl o buforku ciepła tak 1-2 m3 to wtedy solar + kominek z płaszczem wodnym podpiętym do bufora będzie git awaryjnie grzałki elektryczne w buforze na drugą taryfę przy takim rozwiązaniu większość lub całość oczywiście na podłogówce (taniej i łatwiej wodę zagrzać do 40 stopni niż do 55) pomyśleć o reku też warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 17.12.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 DILERmam pytanie o schody.czy Twój stolarz wykonuje je tylko w krakowie czy również w innych okolicach???właśnie dostałam wycenę schodów o d jednej z firm i cena powaliła mnie z nóg. koszt schodów to 24,000pln. stwierdziłam,że to już nawet nie łodziejstwo, a lichwa w żywej postaci. koszt ten to w 30% cena materiału, a aż w 70% to cena za robociznę.gość chyba zupełnie upadł na głowę!!!!!.jeśli możesz to poproszę o namiarypzdrpohlanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 17.12.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 o takim rozwiązaniu ogrzewania jak piszesz Dudniczenko własnie myślimy, jak będzie w praktyce jeszcze się okaże. Podłogówkę masz też w sypialniach? bo niektórzy mi tam odradzają? pomyśleć o reku też warto - co masz na myśli, oświeć nieoświeconą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 17.12.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 podłogówkę mam wszędzie (oprócz garażu) i na poddaszu też na 100% będzie tylko specjalnie ułożona pod oknami dachowymi aby nie płakały w zimę jeżeli nastawiasz się na dodatkowe droższe medium np prąd to dobrze pomyśleć o rekuperacji czyli odzysku ciepła wyrzucanego przez wentylację z domu jak jest wszystko prawidłowo zrobione to nie odczujesz podłogówki a w domu będzie cieplutko podłoga może być dowolna, ponieważ przy tak niskich temperaturach zasilania nie ma to znaczenia nie ma też znaczenia czy jest to sypialnia czy kuchnia ale m.in. temperaturą musi sterować regulator czasowy aby uwzglęnił bezwładność podłogówki są już regulatory uczące się bezwładności i jeden w tym roku przetestuję oprócz tego, że jest to wygodne to do tego bardzo ekonomiczne raz ustawisz program tygodniowy i zapominasz o ogrzewaniu ten temat jest ostatnio moją "pasją" więc chętnie służę radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 18.12.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 To mówisz Dudniczenko, że podłogówke moge śmiało kłaść wszędzie - to i dobrze. Na pewno będę miała jeszcze pytania ale to pewnie jak będę na etapie robienia ogrzewania - na razie zima nas wstrzymuje, zresztą najpierw muszę wstawić okna i drzwi, aby móc robić w środku. A temat ogrzewania to mnie normalnie wkurza bo co instalator to ma inną wizję a my mamy jeszcze inną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
częstochowianka 18.12.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ja tez bede miec wszedzie podlogowke , oprocz garazu , miał byl groszek - bedzie na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 23.12.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Niech się spełnią świąteczne życzenia,te łatwe i trudne do spełnienia.Niech się spełnią te duże i te małe,te mówione głośno lub wcale.Niech się spełnią te wszystkie krok po kroku,niech się spełnią w Nowym Roku ! Zyczą Aga&Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K.Och. 23.12.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Niech te Święta tak wspaniałebędą całe jakby z bajek,Niechaj gwiazdka z nieba leci,niech Mikołaj tuli dzieci,Biały puch niech z góry spadaniechaj piesek w nocy gada,Niech choinka pachnie pięknieno i radość będzie wszędzie!Wesołych Świąt życzą Danuta i Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melpuławianka 23.12.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Ja wszystkim posiadaczom i sympatykom M14 również życzę Radosnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego 2009 Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
częstochowianka 03.01.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam wszystkich . Pochwale sie ze w końcu skończyli u mnie dach - TO JUZ PRAWIE pół roku jak go robili . Mam pytanie do DILERA , pisales ze masz schody za 6 tysiecy .. czy mozesz mi dac namiary na tego goscia , ma moze jakąs stronke internetową ???? a wogole jestes zadowolony z tych schodów ???.. u nas w czewie i okolicach są bardzo dziwne te ceny , znalazlam goscia mieszka w strzelcach op.- zrobi za 12 - z polecenia, znajomi zadowoleni , ale sie wacham . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
częstochowianka 06.01.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 do diler - dzwonilam do tego faceta od schodów - niestety odmowił , cóz trzeba poszukac czegos innego ..stwierdzilam ostatnio ze jak budowa sie ciagnie w nieskończonosc to sie odechciewa i zapału juz nie ma , tak jak na poczatku u mnie juz stuknęlo rok od rozpoczecia budowy i surowizna jeszcze nie zamknieta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 07.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 częstochowianka będzie dobrze i potem będziesz się śmiała z przejściowych kłopotów PS wspaniałą sprawą w m14a są dwa wejścia do kuchni synowie urządzają na tej trasie (wokół klatki schodowej wyścigi samochodowe na zakrętach jest bardzo emocjonująco drugą cudowną rzeczą jest wychodzenie do garażu przez salon jutro zakładam radiolinię tak aby można było alarm załączyć na jednym pilocie od bramy garażowej i wjazdowej to też powinno być bardzo wygodne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts