Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

pozwolicie, że się do Was dołączę - też buduję M14a w woj.lubelskim pod Puławami. Właśnie mi zrobili dach - trwało to też dość długo bo ekipa robiła to etapami, bo też skakała z budowy na budowę - ale w końcu się doczekałam. Za robocizne zapłaciliśmy 3750 zł za ułożenie więżby i 12000 za ułożenie dachówki. dach to bardzo kosztowny etap, ale co zrobić...

Mam pytanie do tych co już wybudowali - jakie Wam wyszło zapotrzebowanie energetyczne budynku (w projekcie znalazłam takie dane: 20456 kWh/rok - ale to coś dużo).

pozdrawiam

ps. a to kilka zdjęć z budowy:

http://picasaweb.google.pl/melmak77/BudowaDomu?authkey=muYy-e3UhC0#

dokładnie...ja też siedziałam cichutko jak myszka ale na bieżąco śledziłam to forum :) a nad zapotrzebowaniem energetycznym ja też się nie zastanawiałam do czasu jak wysłałam zapytanie ofertowe do pewnej firmy oferującej solary i pan kazał mi podać owe dane, które powinnam mieć w projekcie - to znalazłam i mu je podałam, a on mi odpisał, że przy tak dużym zapotrzebowaniu domu na energię i stracie ciepła budowa instalacji solarnej traci sens !??? :roll: i mój budynek mieści się w klasie D - średnioenergochłonny (Klasyfikacja energetyczna budynku). Wiem, że projekt ma błędy i te obliczenia założę się są zawyżone, stąd się wzięło moje pytanie, że może ktoś z Was ma wyliczone to zużycie dla swojego budynku? ;)

Witam!-MELPUŁAWIANKA -zgodnie z Prawem Budowlanym od 1.01.2009 wchodzi w życie nowy obowiązek tworzenia świadectw energetycznych przy oddaniu budynku do eksploatacji. Będzie to kolejny dokument za który zapłacisz i wtedy się dowiesz, jakie jest zapotrzebowanie Twojego budynku na ciepło, przy materiałach z którego wybudowałaś sobie domek.

Pozdrawiam

Fazer

do DUDNICZENKO ! - CO NAZYWASZ ogrzewaniem niskotemperaturowym?

np podłogówka, ponieważ krążąca woda w instalacji ma temp. zaledwie 38-41 stopni i to w zupełności wystarcza aby w domu była temp. nawet 23 stopnie

tak niską temperaturę możesz wytworzyć bez problemu każdym kotłem obojętnie czy to będzie pompa ciepła, solar, gaz, prąd czy tak jak w moim przypadku paliwo stałe

decydując się na kaloryfery musisz zapewnić temp. rzędu 55-60 stopni i w praktyce odpada możliwość wykorzystania np. pompy ciepła, która moim zdaniem za kilka lat będzie jednym z najtańszych źródeł energii

cały układ jest o bardzo stabilny i nawet kilkugodzinny przestój kotła (palę teraz głównie drzewem po budowie) nie jest zauważalny

warunkiem jest dobre sterownie podłogówki

wtedy komfort jest ogromny a przy okazji niższe koszty ogrzewania

PS

odpaliłem dwa dni temu went. mechaniczną i po dwóch dniach wilgotność w domu spadła z 63% do ok. 50% :-)

pozostaje tylko założyć czujnik z higrometrem mierzącym wilgotność względną i można zapomnieć o wentylacji i nie otwierać okien :wink:

mój budynek mieści się w klasie D - średnioenergochłonny

daj więcej izolacji i po problemie

jeżeli nie chcesz kotła to pomyśl o buforku ciepła tak 1-2 m3 to wtedy solar + kominek z płaszczem wodnym podpiętym do bufora będzie git

awaryjnie grzałki elektryczne w buforze na drugą taryfę

przy takim rozwiązaniu większość lub całość oczywiście na podłogówce (taniej i łatwiej wodę zagrzać do 40 stopni niż do 55)

pomyśleć o reku też warto

DILER

mam pytanie o schody.czy Twój stolarz wykonuje je tylko w krakowie czy również w innych okolicach???

właśnie dostałam wycenę schodów o d jednej z firm i cena powaliła mnie z nóg. koszt schodów to 24,000pln. stwierdziłam,że to już nawet nie łodziejstwo, a lichwa w żywej postaci. koszt ten to w 30% cena materiału, a aż w 70% to cena za robociznę.gość chyba zupełnie upadł na głowę!!!!!.

jeśli możesz to poproszę o namiary

pzdr

pohlanka

podłogówkę mam wszędzie (oprócz garażu) i na poddaszu też na 100% będzie tylko specjalnie ułożona pod oknami dachowymi aby nie płakały w zimę

jeżeli nastawiasz się na dodatkowe droższe medium np prąd to dobrze pomyśleć o rekuperacji czyli odzysku ciepła wyrzucanego przez wentylację z domu

jak jest wszystko prawidłowo zrobione to nie odczujesz podłogówki a w domu będzie cieplutko

podłoga może być dowolna, ponieważ przy tak niskich temperaturach zasilania nie ma to znaczenia

nie ma też znaczenia czy jest to sypialnia czy kuchnia ale m.in. temperaturą musi sterować regulator czasowy aby uwzglęnił bezwładność podłogówki

są już regulatory uczące się bezwładności i jeden w tym roku przetestuję

oprócz tego, że jest to wygodne to do tego bardzo ekonomiczne

raz ustawisz program tygodniowy i zapominasz o ogrzewaniu 8)

ten temat jest ostatnio moją "pasją" więc chętnie służę radą

To mówisz Dudniczenko, że podłogówke moge śmiało kłaść wszędzie - to i dobrze. Na pewno będę miała jeszcze pytania ale to pewnie jak będę na etapie robienia ogrzewania - na razie zima nas wstrzymuje, zresztą najpierw muszę wstawić okna i drzwi, aby móc robić w środku.

A temat ogrzewania to mnie normalnie wkurza bo co instalator to ma inną wizję a my mamy jeszcze inną :D

• 2 weeks później...
Witam wszystkich . Pochwale sie ze w końcu skończyli u mnie dach - TO JUZ PRAWIE pół roku jak go robili . Mam pytanie do DILERA , pisales ze masz schody za 6 tysiecy .. czy mozesz mi dac namiary na tego goscia , ma moze jakąs stronke internetową ???? a wogole jestes zadowolony z tych schodów ???.. u nas w czewie i okolicach są bardzo dziwne te ceny , znalazlam goscia mieszka w strzelcach op.- zrobi za 12 - z polecenia, znajomi zadowoleni , ale sie wacham .

do diler - dzwonilam do tego faceta od schodów - niestety odmowił , cóz trzeba poszukac czegos innego ..stwierdzilam ostatnio ze jak budowa sie ciagnie w nieskończonosc to sie odechciewa i zapału juz nie ma , tak jak na poczatku :) u mnie juz stuknęlo rok od rozpoczecia budowy i surowizna jeszcze nie zamknieta .

częstochowianka będzie dobrze i potem będziesz się śmiała z przejściowych kłopotów

PS

wspaniałą sprawą w m14a są dwa wejścia do kuchni

synowie urządzają na tej trasie (wokół klatki schodowej wyścigi samochodowe :-)

na zakrętach jest bardzo emocjonująco :-)

drugą cudowną rzeczą jest wychodzenie do garażu przez salon

jutro zakładam radiolinię tak aby można było alarm załączyć na jednym pilocie od bramy garażowej i wjazdowej

to też powinno być bardzo wygodne

pozdrawiam