Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie. niestety nie posiadam zdjec z od poczatku budowy,ale mam jak juz domek stoi przykryty dachem. od teraz postaram sie wszystko fotografowac i dzielic sie z Wami naszymi osiagnieciami w wykanczaniu jak rowniez (bo i tego pewnie nie zabraknie) nerwami :oops: pozdrawiam

http://foto.onet.pl/g1efi,qzhq4q8cqq4s

po wstawieniu by-passu za ok 60 zł wentylacja mechniczna zamienia się w DGP (na zasadzie recyrkulacji)

w każdej chwili recyrkulację można wyłączyć i przejść na wentylację

przy sprawnym kominku bardzo przydatna funkcja 8)

polecam

Aha jeszcze jedno a może kogoś zainspiruje.

Co myślicie o wieczornej kąpieli w podgrzewanym basenie?

Po wyliczeniach adama_mk na wiosnę przy wylewaniu płyty pod taras umieszczę rurki od podłogówki aby w systemie otwartym podgrzewały wodę w basenie.

Wg adama z 1m2 można pobrać ok. 1kW więc przy tarasie 20m2 to dość sporo.

2 m3 betonu też chyba szybko się nie wystudzi.

Taki duży betonowy solar tarasowy na temp. dwudziestu parę stopni.

• 3 weeks później...

Witam Częstochowiankę!

Jeszcze nie zamieszkałem ale nie wiele brakuje tylko wrzucić graty i można mieszkać.Dom już ogrzewam zacną podłogówką i patrzę jak się licznik gazu kręci. Nic mnie nie goni więc się nie spieszę. Zrobiłem już inwentaryzację geodezyjną i teraz muszę zrobić świadectwo energetyczne i tu mam trochę zacięcie z wykonawcą. Oglądam krzaki do ogrodu i jest OK. Może jesienią się wprowadzę.

Pozdrawiam

Fazer

Zdjęcia

http://foto.onet.pl/252e1,sccokzcc6c4n,f40mj,u.html

Witam budowniczych :D W Bieszczadach już niedźwiedzie obudziły się ze snu zimowego więc prace czas zacząć. Zrobiłem już elektrykę przez zimkę i zamierzam pod koniec marca tynkować, stąd mam pytanie: czy najpierw tynki a potem instalacje, typu woda i centralne, szczególnie chodzi mi o rury biegnące po ścianach? Mądre głowy mówią, że gdybym zaczął bawić się z rurami przed tynkiem,to może się okazać że ich wyloty montażowe nie zlicuja się z powierzchnią tynków. Jakie są Wasze doświadczenia?

Pozdrawiam

U nas na Lubelszczyżnie ptaki jakby też głośniej śpiewają :) Ja wciąż czekam na wstawienie okien mieli to robić dzisiaj ale zadzwonili,że jutro i tak ciągle coś...ale jutro to już na pewno dwie ekipy wpadną i zdążą wstawić w jeden dzień i rolety i okna - oby mieli rację...

Potem bierzemy się za elektrykę, potem tynki i dopiero wtedy hydraulikę.

Mozecie mi zdradzić ile wyniosła Was mniej więcej instalacja CO i CWU oraz robocizna?

Pozdrawiam

http://picasaweb.google.pl/melmak77/BudowaDomu?authkey=muYy-e3UhC0#

Witam!

Chwilowo się lenię i nie mam co fotografować ale jest tu paru mieszkańców co ich albumy się zatrzymały na stanie surowym a sobie już mieszkają.Obserwuje spadek aktywności na forum w stosunku do stanu zaawansowania budowy.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych m14a i m14

Fazer