Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie rwetes na całego. Dziś było w porywach 12 ludzi na budowie. :o Jutro lanie stropu. Jak nie osiwieję to będzie dobrze. :roll:. U nas nie będzie kominka. Dlatego grila także, według mnie szkoda tarasu. Pomysł z altanką nie jest zły. Ładnie obrośnie np. winogronem i będzie pięknie. Tym bardziej jeżeli jest gdzie ją postawić.

Czuję się wezwana do tablicy ... więc się melduję ! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że byłam dwa tygodnie nad morzem i teraz nie wiem w co mam najpierw ręce włożyć i w pracy ... i w domu ...

... ale na budowie coś się dzieje, znaczy robią elewację ... jeszcze tego nie widziałam, więc się nie wypowiem ... ale z katalogu z próbkami bardzo trudno wybiera się kolor ... aż się boję ...

Co do kominka / grilla ... też się zastanawiamy czy robić jedno czy drugie, ale nie robić wcale, to uważam, że straci na klimacie ... nawet jeśli nie będziemy używać tego kominka / grilla zewnętrznego, to fajnie to wygląda ...

W środku mamy kominek tak jak w projekcie ...

Ze zmian, to zrobiliśmy na dole tylko jedną łazienkę (tę większą), a w drugiej (przy garażu) będzie pralnio-suszarnia, zrobiliśmy małą piwnicę, do której wchodzi się z pomieszczenia c.o. i tak jak większość podnieśliśmy górę ... (okna są trochę za wysoko ...)

Teraz jesteśmy na etapie wybierania glazury ...

pozdrawiam Was Wszystkich

W salonie będzie deska olejowana, płytek do wiatrołapu jeszcze nie wybrałam. Dzisiaj próbowaliśmy wybrać płytki do kuchni i do łazienki na dole. Mamy już jakieś typy, ale decyzji jeszcze nie.

Zastanawiamy się natomiast nad taką sprawą: w wiatrołapie i w kuchni wiadomo, że będą płytki, ale w przedpokoju chcemy już deski tak jak w salonie ... natomiast, żeby było przejście z dworu do kuchni po płytkach, to deski zaczynałyby się przy schodach. Nie wiemy jeszcze czy w części przedpokoju do schodów zrobić płytki takie jak w wiatrołapie czy takie jak w kuchni, chyba ten kawałek przedpokoju powinien być przedłużeniem wiatrołapu (?), no ale z kuchnią też musi jakoś współgrać ... a Ty Częstochowianka jak robisz ?

Jeśli chodzi o kolorystykę, to meble w kuchni mają być drewniane: chyba orzech włoski tak jak okna, a glazura zółtawo-piaskowa. Nie wiem jeszcze co zrobię ze ścianamii, za którymi są schody ... na jednej będzie na pewno telewizor i nie mam więcej pomysłów. Kolorystyka wiatrołapu jeszcze nie wybrana ...

Witam wszystkich! Widzę, że Wy tu wszyscy aktywnie "budujecie" na forum a ja się zaniedbałam...ale jakoś czasu mało na wszystko ;)

Emi - rolety mam firmy Aluprof, zakładała ją firma, która montowała mi okna - mieli z nimi niemały problem bo robili to pierwszy raz - tzn. montaż w gotowych nadprożach ceramicznych, trochę to trwało ale są, jak na razie działają bez zarzutu i na pewno chronią przed ciepłem, bo w trakcie upałów w domu był przyjemny chłód.

Co do kominków - jak już wspominał Mikołaj ja mam kominek przesunięty na lewą ścianę w salonie, jeszcze go nie mam ale już zamówiony. Co do kominka zewnętrznego też go nie będzie - chcemy postawić jakąś altankę i tam wybudować jakiś grill.

U mnie podobnie jak u Izy-lublinianki pojawiła się już też pierwsza glazura - jak na razie w pomieszczeniu gospodarczym i w garażu gdzie są już i płytki podłogowe. Ściany zagruntowane i czekają na malowanie.

Na zewnątrz - kładzie się właśnie cegiełka na elewacji i jest robiony taras od tylnej strony.

Też mam dylematy co do wyboru płytek podłogowych do salonu, przedpokoju i kuchni, bo zdecydowaliśmy się, że będą wszędzie, drewno tylko w sypialniach. Płytki do łazienki juz wybrałam choć jeszcze nie kupiłam. Wizję kuchni już też mam. I tak małymi kroczkami posuwamy się do przodu. Choć jeszcze tego wszystkiego dużo - wybór drzwi, schodów.

pozdrawiam wszystkich użytkowników i budujących M14 :)

u mnie wczoraj przyjechały parapety z marmuru - BRECCIA , i tu jestem mile zaskoczona za 8 parapetów koszt 1200 - wydaje mi sie malo - wiecie to całe budowanie przyzwyczaiło mnie do zaskoczenia ale w tą drugą strone ..do kuchni wiatrołapu , salonu jakies 65 m wybralam lapatto ktore od tygodnia czekają na polozenie - jest to płytka połpolerowana jasnobezowa 65 na 65 - i tu nastepne zaskoczenie w sklepie uzyskalam rabat 10 % ,( ostanio jestem zakochana we wszystkich płytkach połpolerowanych ) w salonie bedzie taki kwadrat z drewana ,deski olejowanej , paneli albo płytek ktore imitują drewno , wczoraj tez mialam zamontowaną konstrukcje schodów z nierdzewnki satynowej , szkoda tylko ze pod schodami schodami nie bede miala spizarni :(((( to popsuje efekt .. kibelka obok garazu nie zrobilam , jest tam pomieszczenie gospodarcze : pralka , suszarnia . projekt kuchni juz czeka na zrealizownaie , tylko gosc od mebli wyjechał na urlop , bedzie za dwa tygonie :((( szafki w kuchni bedą chyba w kolorze orzech wloski jak u EMI - takie tez mam okna , gorne szafki moze biale , kremowe lub sprana cytrynka - oczywiscie na wysoki połysk :) elewacja bedzie piaskowokremowa ..... w końcu chyba bede musiala cos wkleic , ahaaa musze sie jescze pochwalic :(((- tydzień temu w nocy z soboty na niedziele mialam pierwsze włamanie a dzis elektryk zabezpiecza caly domek czujkami , mysle tez zeby jakiegos pieska kupic , tylko jakiego ??? kompletnie nie znam sie na psach - podpowiedzcie cos .

Częstochowianko- to parapety będziemy mieć podobne, tylko mnie one wyniosły 1500zł. Co do płytek to też myślę o jakimś półpolerze w kolorze beżowym albo z domieszką szarego. I o piesku też myślę ale to jak już będę miała dokończone ogrodzenie, jak na razie to mi się dzikie koty zadomowiły ( kocica z małym kociakiem) :D

To moje myslenie zaprowadzi mnie w las... Ja znowu o poradę proszę. Wczoraj naszła mnie myśl- zrobić otwartą do dachu przestrzeń nad salonem... Projekt mamy M14 - bez a, więc nie bedziemy mogli wykorzytać poddasza. Dodatkow zapalnowana jest piwnica, więć na szpargły znajdzie się miejsce. Co o tym myślicie?