Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was ma u siebie odkrzacz centralny? Jeżeli tak, tak jak się sprawuje i ile was mniej więcej kosztował? Ponieważ przy wykończeniówce na pewno będzie mało kasy, pomyślałem że zrobię samą instalację a w przyszłości dokupię odkurzacz. Z tego co się orientowałem, na allegro można kupić wszystko co niezbędne za jakieś 300 - 400 zł. Tylko czy sam dam radę to rozłożyć? :roll:

Jaki macie rozkład gniazd? Bo szufelki pewnie w kuchni i wiatrołapie? Czy posiadacie jakiś schemat swojej instalacji? Jeżeli tak, to prosiłbym o udostępnienie :wink:

Trochę z innej beczki. Dostałem wycenę na hydraulikę. Według założeń ma być podłogówka w salonie kuchni, wiatrołapie i łazienkach, reszta grzejniki. Piony wyciągnięte na górę ale narazie zaslepione (może kiedyś w przyszłości wykończymy poddasze to się pociągnie instalacje dalej) Kocioł na ekogroszek z podajnikiem - 32 000 :roll: Jak myslicie?

Mikołaju - jako takiego schematu instalacji to nie posiadam - szufelki tak jak napisałeś w kuchni i wiatrołapie, jedno gniazdo na dole z boku na ściance dzielącej salon i kuchnię a drugie na górze, odkurzacz mam mieć w garażu po prawej stronie. Cena na hudraulikę i centralne wydaję się przyzwoita, ja jak dostawałam wyceny wahały sie od 50 do 70 tys. - zwalały z nóg w każdym razie.

Witam po dłuższej przerwie i pozdrawiam wszystkich budowniczych m14a.

Jako, że mam chopla m.in. na punkcie instalacji wczoraj własnymi "ręcami" zakończyłem układanie systemu nawadniania opartego głównie na czterech wynurzalnych zraszaczach gardeny.

System w odróżnieniu do linii kroplującej jest mniej podatny na zatykanie.

U mnie sprawdza się w 120% i jest to jedna z lepszych moich inwestycji.

Wybierając złączki i rury bez napisu gardena całość można zamknąć w kwocie ok. 1.000 zł.

polecam i pozdrawiam

• 3 weeks później...

A ja się pochwalę prawie ukończoną elewacją...jak mi się uda wkleić zdjęcia bo jeszcze tego na forum nie robiłam :D

http://lh4.ggpht.com/_ZEoQTfTLMyU/SqzIG9x4sYI/AAAAAAAAA8E/AZE6iHLJMg8/s640/P1040831.JPG

http://lh5.ggpht.com/_ZEoQTfTLMyU/SqzII8gRrsI/AAAAAAAAA8M/uBL6_PkIKzw/s800/P1040832.JPG

http://lh4.ggpht.com/_ZEoQTfTLMyU/SqzIPjFFyLI/AAAAAAAAA8U/m3FYSzSUUbk/s640/P1040836.JPG

Witam po dłuższej przerwie i pozdrawiam wszystkich budowniczych m14a.

Jako, że mam chopla m.in. na punkcie instalacji wczoraj własnymi "ręcami" zakończyłem układanie systemu nawadniania opartego głównie na czterech wynurzalnych zraszaczach gardeny.

System w odróżnieniu do linii kroplującej jest mniej podatny na zatykanie.

U mnie sprawdza się w 120% i jest to jedna z lepszych moich inwestycji.

Wybierając złączki i rury bez napisu gardena całość można zamknąć w kwocie ok. 1.000 zł.

polecam i pozdrawiam

Witam serdecznie wszystkich budujących ten domek. Mam pytanko Dudniczenko może napisał byś coś wiecej o tej instalacji, jakaś fotka by się przydała, w przyszłości też bym chciał coś takiego zmajstrować.

instalacja jest banalnie prosta i trudno zrobić zdjęcia, ponieważ jest już zakopana pod trawką

główną linię zasilającą prowadzi się wokół domu niebieską rurą do wody fi 32 mm lub fi 25 mm (ja mam 32 mm).

będzie tego ok. 50 mb po ok. 3 zł/m

od tej magistrali prowadzisz odgalęzienia rurą fi 25 do zraszaczy

u mnie bardzo dobrze sprawdzają się wynurzalne zraszacze wahadłowe R140

http://di1.shopping.com/images/di/6b/63/45/4961635f6339526e77614c4a61686636496b67-149x149-0-0.jpg

są łatwe do regulacji pola zraszania, podlewają bardzo równomiernie (bez kałuż), są łatwe do ew. czyszczenia/napraw ponieważ ich konstrukcja jest bardzo prosta i mają wyjmowalny filtr węwnętrzny, który zapobiega zatkaniu się dysz

klapka automatycznie się otwiera i zamyka i jest wykonana z solidnego plastiku

gdyby kiedyś zepsuł się sam zraszacz to można go kupić taniej osobno (bez puszki)

zraszacze do kupienia w Castoramie, Praktikerze za ok. 150 zł/szt

studnia głębinowa ze stacją uzdatniania wody

woda do podlewania jest pobierana za hydroforem ale przed stacją

w celu pozbycia się wody jesienią przedmucham instalację kompresorem (proste i skuteczne)

na końcu w najniższym punkcie dodatkowo zamontowałem zawór spustowy i grawitacyjnie też ładnie woda uchodzi

Jest pięknie,przytulnie...My zaczęliśmy w zeszłym roku,za tydz.kładą nam dachówkę.Jeszcze sporo przed nami.Napszcie mi,bo nie wiem czy decydować się na spiżarkę pod schodami,tak poza tym chciałam schody drewniane...Żałujemy,że nie podpiwniczyliśmy domu...Pozdrawiam wszystkich zakochanych w M14a lub M14 :D