andre57hl 14.11.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam jestem tu nowy ale wasze etapy budowania obserwuje od dawna. Też zdecydowaliśmy się na m14a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 16.11.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 witaj andre w naszej grupie bad - nasz sąsiad też chciał zacząć budowę w tym roku ale stwierdził ze za duze ryzyko bo jak wykopie fundamenty i mu zaleje deszcz to du.. blada bo u nas jest bardzo wysoko woda gruntowa i mu nie wsiąknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cfanszy 16.11.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 anulkawj - do Ciebie mam najblizej jak na razie jak się nikt nie znajdzie bliżej to się do Ciebie zgłoszę, na oprowadzenie po włościach i udzielenie kilku rad za to widziałem wcześniej, że evilser zapodała podobny manewr do tego, który ja zrobiłem w projekcie - drzwi zewnętrzne z boku, do kotłowni - myślę, że to się sprawdzi ktoś jeszcze robił coś podobnego? a może dane mu jest już korzystać z tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 16.11.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 cfanszy, zapraszam. Jak coś, to daj znac na priv, wymienimy się numerami tel. Coś mi chodzi po głowie, że ktos w okolicach Łodzi budował M14 - poczytaj dokładnie wszystkie posty. Co do drzwi z boku - też gdzieś były, przegladaj dzienniki budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evilser 16.11.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 drzwi zewnętrzne do kotłowni są bezwzględnie potrzebne - przeciez nie bede z węglem, drzewem czy czymkolwiek wchodzil głównym wejściem.......projekt m14a jest pod kilkoma względami niedopracowany, ale nasza w tym głowa żeby to pozmieniać pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 17.11.2010 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ja również mam drzwi z boku domku otwierane są z prawej strony - zeby łatwiej było wnosić opał .... a propos kotłowni - evilser wstawiasz jakies spcejalne drzwi wewnętrzne między kotłownia i wiatrołapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 17.11.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 drzwi zewnętrzne do kotłowni są bezwzględnie potrzebne - przeciez nie bede z węglem, drzewem czy czymkolwiek wchodzil głównym wejściem.......projekt m14a jest pod kilkoma względami niedopracowany, ale nasza w tym głowa żeby to pozmieniać pozdro Ja rozwiązałem to nieco inaczej - nie będę miał kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre57hl 17.11.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam wszystkich. amyF- stan surowy to już mamy we wrześniu zakończyliśmy prace przy naszym domq.Teraz trzeba popracować na następne wydatki. Rozwiązanie drzwi od kotłowni mamy podobnie jak w twoim domq.Jest to (takie jest nasze zdanie) bardziej praktyczniejsze w użytkowaniu.Przy paleniu paliwem stałym.Chcielibyśmy wstawić nasze fotki ale... no właśnie nie potrafimy sobie poradzić Jak to tu wmontować. POMOZECIE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre57hl 17.11.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Próba wysłania fotki http://file:///C:/Users/Rymon/Pictures/Budowa%20%201%20START%20)))/DSCN3705.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evilser 17.11.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 amyF - w odpowiedzi: drzwi wewnetrzne miedzy wiatrolapem a kotlownia bede mial zwykle (tj. zwykle skrzydlo drewniane), piec bedzie tak usytuowany ze nie bedzie problemow - bo chodzi Ci pewnie o ogniotrwalosc...., tylko te drzwi zewnetrzne beda antywlamaniowe stalowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 18.11.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 odnośnie drzwi wewn. to raz ze ogniotrwałosć - bo to różnie a dwa zeby sie kurz nie przedostawał do domku zastanawiam sie nad drzwiami metalowymi - takimi przemysłowymi ale są strasznie brzydkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 22.11.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Uprzejmie donoszę, ze w naszej okolicy maja stanąć jeszcze dwie M14 - donieśli nam ciesla i inny majster. to sie M rozszalały Ciekawa jestem, na jakim jestescie etapie - straszna cisza. Dziś u nas smuteczki, bo naszego szczeniaczka na moich oczach mocno ugryzł inny pies. Żal mi stworka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 22.11.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 My nadal jesteśmy na etapie wyboru ekipy (tą od fundamentów już właściwie wybraliśmy). No i trzeba zawalczyć do końca roku o zdolność kredytową P.S. Szkoda psiaka, mam nadzieję, że wydobrzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 23.11.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 u nas dzis mają skonczyc odkurzacz centralny a Pan od tynków wewn ma wejsc w pon ale nie mam pojecia czy damy rade bo z pogodą coraz gorzej mam nadzieje ze twojemu pieskowi nic nie bedzie - ja musiałam swoją ukochaną sunie uspić po osiemnastu latach i teraz jest jakaś masakra bo tak mi jej brakuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 24.11.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 My praktycznie kończymy inwestycję. Elewacja zrobiona, została podbitka schody i barierki na tarasach. O otoczeniu nie wspomnę bo to chyba za parę lat Ja również myślałem o dodatkowych drzwiach do kotłowni. Jednak zrezygnowałem, ponieważ stwierdziłem, że będzie problem z ustawieniem kotła - a mały to on nie jest. Z kurzem nie jest tak źle. Mam zwykłe pełne drzwi przez które nic się nie przedostaje. Ponieważ przed budynkiem jest pustynia, znacznie bardziej uciążliwie jest wnoszenie się z zewnątrz piachu. Popiół z kotła wybieram raz na 4 - 5 dni i wtedy faktycznie nieco się kurzy. Groszek mam w szczelnych workach. Pełny zasobnik wystarczył mi ostatnio na prawie 2 tygodnie. Jak dotąd jestem dosyć zadowolony z palenia ekogroszkiem. Tym bardziej, że spalanie ostatnio wyszło na poziomie niecałych 10 kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 25.11.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Mikołaj, prosimy o fotki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 26.11.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 mikołaju - o ile dobrze pamiętam to zastanawiałes sie na paleniem pelletami ? co się stało że zmieniłes zdanie?my raczej tez zdecydujemy sie na ekogroszek - jaki masz piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 26.11.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 mikołaju - o ile dobrze pamiętam to zastanawiałes sie na paleniem pelletami ? co się stało że zmieniłes zdanie? my raczej tez zdecydujemy sie na ekogroszek - jaki masz piec? Rzeczywiście miałem palić owsem (nie peletami). Jednak koszty pieca nas przerosły - to około 10 000 zł. Więc z konieczności palimy groszkiem. Mimo to wrażenia dosyć pozytywne. Piec to Defro Duo 15 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 26.11.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 no a czy koszt pieca na ekogroszek nie jest tez dosyc wysoki? bo po wstępnych rozeznaniach wyszło koło 8 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 27.11.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Defro duo można dziś kupić za ok 7000. My zapłaciliśmy mniej (od września podrożało) Więc kwota ok 3500 w okresie wykończeniówki była niebagatelna. Za tą cenę otrzymuje się całkiem niezły komfort. Do pieca zaglądam jedynie z ciekawości. Co cztery dni wysypie popiół, co tydzień 30 minutowe czyszczenie kotła i raz na 10 -13 dni uzupełnianie paliwa. Bez porównania ze zwykłym kotłem bez podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts