Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

barb
Agnieszko. Czy już wybudowałaś swój domek
- nie wiem czy to do mnie było ;) (ja jestem Agata)- ale odpiszę ;) na razie jesteśmy na etapie wybierania projektu, więc domku jeszcze nie ma, ale spodobał mi się on bardzo i poleciła mi go znajoma architekt. Chętnie bym go zobaczyła na żywo, a jeśli się na niego zdecydujemy i budowa ruszy to chętnie podzielę się również naszymi doświadczeniami :)

Mikołaj, na którą stronę wychodzi Twój taras, czy nie jest zbyt ciemno w dom, bo mam ochotę na coś takiego.Pozdrawiam
Nasz taras wychodzi na północny zachód. Światła jest dosyć. Wbrew pozorom takie rozwiązanie jak najbardziej nam odpowiada. Nie wyobrażam sobie siedzenia na tarasie w lecie przy 30 stopniach . Natomiast świetnie widać zachód słońca. Ponieważ nie mamy schodów to i brak jest spiżarki. Jeżeli chodzi o ogrzewanie. Palę ekogroszkiem. Do chwili obecnej spaliłem ok 2200 kg.

Mikołaju. Jaki masz piec ile kosztował piec i ile cała instalacja jak często uzupełniasz groszek, jak czesto czyścisz piec.. Gdzie składujesz ekogroszek. Czy kupujesz workowany czy luzem. Czy baba da radę obsłużyć piec.

Gdzie można zobaczyć twój domek. Pozdrawiam. A taras będzie.

Jaki masz piec

Defro DUO

ile kosztował piec

około 7000

ile cała instalacja

Jakieś 36 000

jak często uzupełniasz groszek

Zależy od temperatury, 150 kg wystarcza od 6 d0 13 dni

jak czesto czyścisz piec..

Co tydzień lub dwa

Gdzie składujesz ekogroszek.

W blaszaku :)

Czy kupujesz workowany czy luzem.

Workowany, jest praktycznie w tej samej cenie co luzem

Czy baba da radę obsłużyć piec.

Tutaj chyba może być kiepsko. Wydaje mi się, że najgorzej będzie wnieść węgiel (worek 25 kg) i wsypać do zasobnika. Jest on na wyskości ok 160 cm, więc trzeba wysoko podnieść.

Gdzie można zobaczyć twój domek.

Info na Priv

A taras będzie?

Nawet już jest :)

Pozdrawiam.

Pozdrawiam

my w tym roku mieliśmy 3 tony węgla, dom 140 metrów, temperatura 23-24 stopnie w części dziennej i łazienkach, w sypialniach ok. 21 stopni. Koszt grzania ok. 2400. Gazem pewnie dwa razy tyle. Warto sobie przeliczyć koszty ogrzewania, żeby potem nie byc niemile zaskoczonym.