Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

Witaj co do płotu ja zrobiłem coś takiego, To co w pionie to deski, te w poziomie to miałem takie klocki 10 x 10 cm długości 50 cm + kolejne klocki wkopane w ziemie przykręcone do poziomych klocków. Wszystko skręciłem wkrętami do drzewa szybciej niż gwoździami.. NA łączeniu deski z wykopem rzuciłem worki nylonowe i obsypałem całość ziemią, żeby worek się się nie zsunął. I tak zalałem narazie 50 mb. O góry dałem małą listeweczkę do desek żeby usztywnić konstrukcję tak co 2, 5 m

http://img87.imageshack.us/img87/4301/beztytuuytw.jpg' alt='beztytuuytw.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Edytowane przez elofura

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj co do płotu ja zrobiłem coś takiego, To co w pionie to deski, te w poziomie to miałem takie klocki 10 x 10 cm długości 50 cm + kolejne klocki wkopane w ziemie przykręcone do poziomych klocków. Wszystko skręciłem wkrętami do drzewa szybciej niż gwoździami.. NA łączeniu deski z wykopem rzuciłem worki nylonowe i obsypałem całość ziemią, żeby worek się się nie zsunął. I tak zalałem narazie 50 mb. O góry dałem małą listeweczkę do desek żeby usztywnić konstrukcję tak co 2, 5 m

Dzięki serdeczne. Świetny pomysł :yes: O czymś takim myslałem tylko chciałem zrobiś odkosy pod kątem 45 stopni. Ale wydaje mi sie, że twój podmysł jest lepszy. Myslałem jeszcze, żeby zabezpieczyć wykop oraz deski folią. Zawsze to chroni nieco przed obsychaniem gruntu i obsypywaniem. Poza tym beton lepiej dojrzeje.

IMG00524-20110621-2001.jpg

U nas mury pną do góry:) Wolno ale do przodu. Wczoraj mąż wychwycił, że majster uciął nam ścianę z salonu o jakieś

60cm. Więc do poprawki. Swoją drogą - kontrola to podstawa. Tylko ile jesteśmy w stanie zauważyć, wychwycić...?

W sierpniu górale przyjeżdżają robić dach.

Pozdrawiam serdecznie.

Witam po długiej przerwie...Pytałam kiedyś o podbitkę itd. Pamiętacie, "fachowcy" chcieli nam zrobić ją pod skos(?) uparliśmy się, nie chcieliśmy przystać na ich propozycję, bo nie wyobrażałam sobie takowej. No i zmieniliśmy ekipę...Wrzuciłam najnowsze zdjęcia... Taki mamy stan na chwilę obecną...Jeszcze sporo przed nami,no ale jest ok, a my cierpliwi... Pozdrawiam zakochanych w M14a :-)

• 2 weeks później...
Cześć - miało być ale moja córcia sie dołączyła i wyszło jak wyszło:) Za oknem mokro i chociaż lubię deszcz, w tym sezonie jednak nie budzi on mojej sympati;) Dziś wieniec miał być zakończony...trzeba poczekać aż bedzie sucho. Mam do Was ogromna prośbę. My budujemy M14. Dach mamy jednak podniesiony do kąta 33 i bedziemy zagospodarowywać poddasze. Niestety nie mam projektowego rzytu parteru ze schodami. Prosze o scan tego rzutu i jeśli można góry też. Mój adres [email protected]. Pozdrawiam serdecznie.

Bad dziękuję za szczere chęci:)

Dziś po raz pierwszy śniła mi się budowa. Jak to w snach bywa poplątanie z pomieszaniem, raz dach jest raz go nie ma, dom dźwig poprzestawiał w różne miejsca , runęły wszystkie ściany działowe i lało jak z cebra, a na koniec zeszli sie wszyscy sąsiedzi na herbatkę, której oczywiście nie miałam więc musiałam improwizować;)

Ponawiam moją prośbę o pomoc i życzę wszystkim pięknych i mniej zwiariowanych snów:)

anulka szczerze gratuluje :) ale jeszcze bardziej zazdroszcze ;>

ja juz mam plytki w kuchni połozone:D zielone...sliczne

jodelko - my bedziemy mieli schody kręcone przy scianie w salonie naprzeciwko okien tarasowych ale salon jest "puszczony" do samego dachu wiec tobie chyba o takie rozwiązanie nie chodzi

Dziekujemy bardzo! Przyznam, ze jutro tydzień jak się wprowadziliśmy, ale chyba dopiero teraz czuję, że jesteśmy u siebie... Mieszka się super - ta przestrzeń pomiędzy salonem i kuchnią robi wrażenie. Codziennie przychodzą gromadki zwiedzających - jeszcze nie na parapetówki, ale takich wspierających. Mamy masę roboty, ale z dnia na dziń chałupa wygląda lepiej. Pozdrawiam

Witam

Od niedawna znalazłam to forum z budową M14a i przez kilka dni czytałam posty od początku. Lektura bardzo pomocna - bo co nieco się dowiedziałam i co najważniejsze zobaczyłam realne zdjęcia tego domu.

Jeśli chodzi o moją przygodę z budową tego domu to zaczęła się w 2007r. i jak do tej pory została na etapie fundamentów. Od razu po ślubie z mężem mieliśmy plany budowy domu, ale z teściami nie dało się wytrzymać mieszkać i w międzyczasie nadażyła się okazja kupna mieszkania w bloku. Kupiliśmy to mieszkanie a budowa M14a zatrzymała się w miejscu tylko co 2 lata coś tam robiliśmy by pozwolenie nam nie wygasło. Obecnie staramy się o kredyt w banku i jak go dostaniemy to ruszamy z budową pełną parą - bo mamy już dosyć mieszkania w bloku - niby na swoim, ale to jednak nie to co domek z własnym podwórkiem.

W projekcie zmieniliśmy tylko położenie okna w kotłowni, oraz nie mamy zamiaru wykańczania poddasza i wylewania schodów. Z mężem stwierdziliśmy, że wejście na strych zrobimy zamykane w garażu. Tylko ciekawe czy budując z kredytem bank nie będzie miał obiekcji przeciwko takim zmianom.

Buduje ktoś z was z kredytem? Jak to jest trzeba wszystko robić zgodnie z projektem? Chcielibyśmy wstawić tylko 2 okna dachowe - a w projekcie jest chyba 5 i zastanawiam się czy tu znowu nie będzie problemu.

Pozdrawiam