elofura 15.06.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Witaj co do płotu ja zrobiłem coś takiego, To co w pionie to deski, te w poziomie to miałem takie klocki 10 x 10 cm długości 50 cm + kolejne klocki wkopane w ziemie przykręcone do poziomych klocków. Wszystko skręciłem wkrętami do drzewa szybciej niż gwoździami.. NA łączeniu deski z wykopem rzuciłem worki nylonowe i obsypałem całość ziemią, żeby worek się się nie zsunął. I tak zalałem narazie 50 mb. O góry dałem małą listeweczkę do desek żeby usztywnić konstrukcję tak co 2, 5 m http://img87.imageshack.us/img87/4301/beztytuuytw.jpg' alt='beztytuuytw.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img] Edytowane 15 Czerwca 2011 przez elofura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj1719499942 15.06.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witaj co do płotu ja zrobiłem coś takiego, To co w pionie to deski, te w poziomie to miałem takie klocki 10 x 10 cm długości 50 cm + kolejne klocki wkopane w ziemie przykręcone do poziomych klocków. Wszystko skręciłem wkrętami do drzewa szybciej niż gwoździami.. NA łączeniu deski z wykopem rzuciłem worki nylonowe i obsypałem całość ziemią, żeby worek się się nie zsunął. I tak zalałem narazie 50 mb. O góry dałem małą listeweczkę do desek żeby usztywnić konstrukcję tak co 2, 5 m Dzięki serdeczne. Świetny pomysł O czymś takim myslałem tylko chciałem zrobiś odkosy pod kątem 45 stopni. Ale wydaje mi sie, że twój podmysł jest lepszy. Myslałem jeszcze, żeby zabezpieczyć wykop oraz deski folią. Zawsze to chroni nieco przed obsychaniem gruntu i obsypywaniem. Poza tym beton lepiej dojrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 22.06.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 U nas mury pną do góry:) Wolno ale do przodu. Wczoraj mąż wychwycił, że majster uciął nam ścianę z salonu o jakieś 60cm. Więc do poprawki. Swoją drogą - kontrola to podstawa. Tylko ile jesteśmy w stanie zauważyć, wychwycić...? W sierpniu górale przyjeżdżają robić dach. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 23.06.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Pięknie, pięknie... Zawsze cieszy mnie widok rosnących murów Oby tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaKan 23.06.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Witam po długiej przerwie...Pytałam kiedyś o podbitkę itd. Pamiętacie, "fachowcy" chcieli nam zrobić ją pod skos(?) uparliśmy się, nie chcieliśmy przystać na ich propozycję, bo nie wyobrażałam sobie takowej. No i zmieniliśmy ekipę...Wrzuciłam najnowsze zdjęcia... Taki mamy stan na chwilę obecną...Jeszcze sporo przed nami,no ale jest ok, a my cierpliwi... Pozdrawiam zakochanych w M14a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 01.07.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Cze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 01.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Cześć - miało być ale moja córcia sie dołączyła i wyszło jak wyszło:) Za oknem mokro i chociaż lubię deszcz, w tym sezonie jednak nie budzi on mojej sympati;) Dziś wieniec miał być zakończony...trzeba poczekać aż bedzie sucho. Mam do Was ogromna prośbę. My budujemy M14. Dach mamy jednak podniesiony do kąta 33 i bedziemy zagospodarowywać poddasze. Niestety nie mam projektowego rzytu parteru ze schodami. Prosze o scan tego rzutu i jeśli można góry też. Mój adres [email protected]. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 04.07.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Hej, zaglądacie tu jeszcze? No to może chociaż zdjęcia rzutu parteru? Sprawa nagli dlatego Wam głowę zawracam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 06.07.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Chętnie pomógłbym ale my budujemy parterówkę (schodów brak). Może ktoś z budujących M14A pomoże koleżance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 07.07.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Bad dziękuję za szczere chęci:) Dziś po raz pierwszy śniła mi się budowa. Jak to w snach bywa poplątanie z pomieszaniem, raz dach jest raz go nie ma, dom dźwig poprzestawiał w różne miejsca , runęły wszystkie ściany działowe i lało jak z cebra, a na koniec zeszli sie wszyscy sąsiedzi na herbatkę, której oczywiście nie miałam więc musiałam improwizować Ponawiam moją prośbę o pomoc i życzę wszystkim pięknych i mniej zwiariowanych snów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 10.07.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Jodełka, my też bez schodów, nie pomogę... Sen miałaś niezły... Ja teraz już słabiej sypiam, bo się przeprowadzamy. Dziwne to, ale pokłada mnie pakowanie tych gratów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 12.07.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Pozdrowienia z nowego domu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 13.07.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 anulka szczerze gratuluje ale jeszcze bardziej zazdroszcze ;> ja juz mam plytki w kuchni połozone:D zielone...sliczne jodelko - my bedziemy mieli schody kręcone przy scianie w salonie naprzeciwko okien tarasowych ale salon jest "puszczony" do samego dachu wiec tobie chyba o takie rozwiązanie nie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amyF 13.07.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 aha - napisz jeszcze jak sie mieszka!!!! jeny jak ci zazdroszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 14.07.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Gratulacje anulkawj! A u mnie dopiero zaczynają dach... Ale zazdroszczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 14.07.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Anulkawj, również gratuluję i cieszę się razem z Tobą. AmyF dzięki za info. Bad koniecznie wrzuć fotki jak dach będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 17.07.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Dziekujemy bardzo! Przyznam, ze jutro tydzień jak się wprowadziliśmy, ale chyba dopiero teraz czuję, że jesteśmy u siebie... Mieszka się super - ta przestrzeń pomiędzy salonem i kuchnią robi wrażenie. Codziennie przychodzą gromadki zwiedzających - jeszcze nie na parapetówki, ale takich wspierających. Mamy masę roboty, ale z dnia na dziń chałupa wygląda lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 18.07.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Powoli się urządzicie i wtedy poczujecie jak jest fajnie... Miło pomyśleć, że ktoś już dotarł do celu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 25.07.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Mam pytanie czy wiecie coś na temat certyfikatu na drewno na więźbę dachową? Kto go wystawia i czy jest wymagany?pozdrawiam budujących i już mieszkających:)Prośba o rzut parteru nadal aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZATYNKA240 27.07.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 WitamOd niedawna znalazłam to forum z budową M14a i przez kilka dni czytałam posty od początku. Lektura bardzo pomocna - bo co nieco się dowiedziałam i co najważniejsze zobaczyłam realne zdjęcia tego domu.Jeśli chodzi o moją przygodę z budową tego domu to zaczęła się w 2007r. i jak do tej pory została na etapie fundamentów. Od razu po ślubie z mężem mieliśmy plany budowy domu, ale z teściami nie dało się wytrzymać mieszkać i w międzyczasie nadażyła się okazja kupna mieszkania w bloku. Kupiliśmy to mieszkanie a budowa M14a zatrzymała się w miejscu tylko co 2 lata coś tam robiliśmy by pozwolenie nam nie wygasło. Obecnie staramy się o kredyt w banku i jak go dostaniemy to ruszamy z budową pełną parą - bo mamy już dosyć mieszkania w bloku - niby na swoim, ale to jednak nie to co domek z własnym podwórkiem.W projekcie zmieniliśmy tylko położenie okna w kotłowni, oraz nie mamy zamiaru wykańczania poddasza i wylewania schodów. Z mężem stwierdziliśmy, że wejście na strych zrobimy zamykane w garażu. Tylko ciekawe czy budując z kredytem bank nie będzie miał obiekcji przeciwko takim zmianom.Buduje ktoś z was z kredytem? Jak to jest trzeba wszystko robić zgodnie z projektem? Chcielibyśmy wstawić tylko 2 okna dachowe - a w projekcie jest chyba 5 i zastanawiam się czy tu znowu nie będzie problemu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts