Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

witaj szatynka240 :)

my budujemy z kredytem - i mysle nikt takich malych zmian nie zauważy, a najlepiej nic nie wspominaj o nich... my rozliczalismy sie z bankiem orientacyjnie tzn. mówiłam jakie materiały kupiłam (bez przedstawiania faktur), i przesyłałam zdjecia kolejnych etapów i to wystarczyło. co prawda my poddasza uzytkowego nie mamy ale moja koleżanka własnie formalnie zakończyła budowę i tez nie wykończyła poddasza i tez ma kredyt więc można tak robić :)

anulkawj - u nas skonczyli wykańczać nidą cały salon i już czuję tą przestrzeń o której mówisz :D

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

amyF, przesdtrzeń i pogłos :) Nie mamy dywanów na podłodze (jeszcze), jest pustawo, do tego ten podniesiony sufit, więc pogłos jak w studni. Wszystkim odwiedzajacym podoba się właśnie przestrzeń.

Szatynka. My budowaliśmy nawet "za kredyt", nie "z kredytem" - nie było problemów a zmian mamy sporo.

Kurcze a ja myślałam, że we wrześniu ruszymy coś z budową dalej a tu chyba nici z tego będą. Od początku lipca bujamy się z bankami i dupa blada.

Kredytu jak nie mamy tak nie mamy - a wszystko przez te baby "niby doradcy kredytowi" i cwaniaka rzeczoznawce. W PKO SA. szanowna Pani nie powiedziała nam, że zdolność u nich liczą z Pita 11 czyli zarobków z ubiegłego roku tylko uparcie wprowadzała nas w błąd i tym samym straciliśmy u nich ponad 3 tygodnie czasu - odpowiedź negatywna. A teraz czekamy na decyzję w Śląskim, gdzie okazało się że rzeczoznawca narobił takich byków w operacie i poszło to do poprawy - i znowu wszystko się przedłuża. Normalnie ręce opadają :( A tak wszyscy zachwalają, że u nich to będzie szybko, tanio sprawnie itd.

Powoli odechciewa mi się tej całej budowy.

SZATYNKA240 - próbowaliście z "niezależnym" doradcą kredytowym? My korzystaliśmy z takich usług i jesteśmy zadowoleni. Poszło szybko - załatwił sam wiele papierków, wydzwaniał po bankach a warunki okazały się lepsze niż mogłem sam uzyskać (dla pewności sprawdziłem w kilku bankach). Nie będę reklamował tu żadnej konkretnej firmy ale może spróbuj w którejkolwiek?

• 3 weeks później...

Hej

Bad super dom wygląda z oknami. A mógłbyś mi podać wymiary okien jakie zamawiałeś? Bo w projekcie są takie niestandardowe jak się dowiadywałam.

Ja muszę się pochwalić, że po 2 miesiącach bojach w banku w końcu dostaliśmy kredyt - I transza jest już na koncie i ostro zabieramy się do budowy. W planach mamy aby dom przed zimą przykryć - szanse są - ale czas pokaże jak to wszystko wyjdzie. W przyszłym tygodniu murarz mi wchodzi na działkę.

A kredyt dostaliśmy w ING śląskim - marża obstała na 0,85% - minusem oferty było to, że pobrali sobie prowizje. Ale w innych bankach marża nie spadała poniżej 1,3% więc uważam że oferta jest dobra. 0,5% róznicy na marży w perspektywie 30 lat szybko nam zwróci poniesioną prowizję.

Pozdrawiam

Okna są niestandardowe ale to nie ma znaczenia. W firmie, w której zamawiałem okna i tak robią je na indywidualne zamówienie (dla nich nie ma okien standardowych i niestandardowych). Moje wymiary okien to: 850x860 (małe kwadratowe okienka), 1700x940 (pojedyncze okna w kuchni i pokojach) i 2500x1660 (okna tarasowe).

No i gratuluję kredytu - teraz już trzeba iść do przodu :).

Edytowane przez Bad

Dzięki amyF i gratuluję kuchni! Widać zieleń pasuje do kuchni w M14 bo my też zamówiliśmy meble z elementami zieleni :).

A przy okazji widziałaś te schody

http://www.marchewka.pl/marchewka_POLSKI.html

Moja zona stwierdziła, że gdybyśmy mieli piętro chciałaby mieć robione przez tą firmę.

Edytowane przez Bad