Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M14a DOM DLA CIEBIE wariant 1

Recommended Posts

Hej

Zochpel ja buduję M14A w woj. lubelskim - obecnie mam stan surowy zamknięty. Dokładniej to są okolice Puław, jesli chciałbyś obejrzec to pisz na priv. Pozdrawiam

amyF ty budujesz M14 bez A? Super ci wyszedł - podnosiłes trochę kąt dachu bo na zdjęciu dach nie wydaje mi się taki płaski jak w projekcie? I zyczę szybkiej przeprowadzki. U mnie niech tylko się ociepli to też zabieramy się ostro do wykonczenia domku. W planach mamy przeprowadzkę na wakacje. A czy się uda - czas pokaże.

Edytowane przez SZATYNKA240

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Hej

Ostatnio z mężem przymierzamy się do wyboru fachowca od hydrauliki. I mam kilka pytań. Jakie macie zabezpieczenia kotła na paliwo stałe - naczynie otwarte czy przeponowe?. Jak jest z ogrzewaniem podłogowym tzn. planujemy w salonie kuchni, przedpokojach i łazienkach zrobić podłogówkę i czy sama wystarczy bez grzejników. Jak to się sprawdza pod panelami? I ile mniej więcej może pójść mb rurek. Ostatnio spotkaliśmy się z jednym fachowcem to wyraził swoją opinię, że podłogówka nie wyda na tyle metrów, proponowała jakiś grzejnik w salonie zrobić - co mi się nie widzi bo nie ma gdzie go zamontować.

Planujemy kupić piec z podajnikiem, tylko pytanie jaki lepszy ślimakowy czy tłokowy? Czytałam bardzo różne opinie i już sama nie wiem. I wdzięczna była bym gdybyście mi napisali orientacyjne koszty by fachowcy z nas nie zdarli. Ten co był liczył sobie 130zł za punkt. W samej kotłowni naliczył ze wyjdzie 8 punktów, a gdzie reszta?

Pozdrawiam

Na kotłach na paliwo stałe się nie znam, ale co do podłogówki- mam w całym domu bez żadnych grzejników i ma to działać (zobaczymy jak podłączę wszystko na wiosnę :)). Z tego co wiem zwykłe panele nie nadają się do podłogówki. Sa podobno jakieś specjalne wersje paneli ale my będziemy mieli wszędzie płytki. Jak ten fachowiec liczył punkty? U nas w całym domu wyszło 7 punktów ciepłej wody, 13 zimnej i 11 kanalizy.

Szatynka - my mamy wszedzie podłogówkę - nie jest zimno i też nie palimy jakiejś strasznej ilości opału. W salonie mamy kozę, którą przepalaliśmy wieczorkami jak były straszne mrozy - jestem zmarźlakiem (mąż był ubrany w koszulke z krótkim rękawem). Panele muszą być specjalne - ale teraz chyba juz większość jest dostosowana do podłogówki. Fakt, że mamy ocieplony dom.

• 2 weeks później...
O płytki.... My w lutym 2011 kładlismy wszystkie sami z mężem. Tzn. w odwrotnej kolejności - mąż ze mną :) Jak jest podłoga to już z górki Bad. Pamietam, że w środku dogrzewaliśmy sie jakąś starą kozą po majstrach, siedzieliśmy w kutrkach, czpakach, było 15 stopni i bardzo bloły kolana. Ale szybko się zapomina najgorsze i teraz sobie pięknie leżą i pies codziennie daje mi okazję, żebym sobie pomyła :)

Można powiedzieć, że czas budzić się z zimowego snu...tylko, że my nie spaliśmy tej zimy (no może na forum trochę przysypiałam;). Na budowie ciągły ruch. Tynki położone w styczniu, przetrwały mroźne czasy bez większego szwanku:) Chociaż w momentach, kiedy szron pokrywał ściany naszej sypialni miałam chwile ( nie jedną) zwątpienia. Teraz szlifujemy i damy im jeszcze chwilę na odsapnięcie a potem malowanie:) Kafelki już wybrane i projekty łazienek zrobione:) Wahałam się czy zrobić kafle na całej podłodze czy może jednak w pokojach dać panele. Koszty jak zapewne wiecie są znacząco różne. Zdecydowaliśmy się na kafle w całym domu (Ancona ochra z ceresanitu). A propos płytek. Jak uważacie, czy klej do nich powinien być specjalny na ogrzewanie podłogowe czy nie koniecznie?

No i jeszcze sufity. Ponieważ mamy strop drewniany trzeba je pokryć płytami. W środkowej części domu chcemy mieć belki odkryte więc z tym będzie więcej dłubaniny ale fachowiec zapewnia, że podoła:) Trochę czas zaczyna nas gonić. Pod koniec zeszłego roku podpisaliśmy umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania i do końca czerwca musimy je opuścić. Tak więc zegar tyka i zdaje się, że coraz szybciej.

SZATYNKA240 u nas będą dodatkowe grzejniki w łazienkach i grzejniki na górze.

Anulkawj „My w lutym 2011 kładlismy wszystkie sami z mężem. Tzn. w odwrotnej kolejności - mąż ze mną” – zdolniachy z Was!!! Jakie masz kafelki?

Bad jak widzę wciąż jesteśmy na podobny etapie. Kiedy przeprowadzka? Musze przyznać, że wybór kafelek nie był takim łatwym i przyjemnym zadaniem, jak się wcześniej wydawało. Daj znać co wybrałeś.

Trochę nadrobiłam zaległości i obiecuje poprawę frekwencji:)

Pozdrawiam serdecznie:)

Miło stwierdzić, że inni też nie śpią snem zimowym:). Anulkawj - Co do tego z górki - to sam nie wiem - z pewnością kasy już nie ma zbyt dużo ale coś już widać. Jodełka - Płytki mamy w całym domu. Wybraliśmy ostatecznie Ceramikę Paradyż. W pokojach Santera, w kuchni Masto, w salonie Amable, w jednej łazience Sottille (bianco i brown), w drugiej Enezi i Gentile bianco. Do pomieszczenia gospodarczego jakiś tani gres.

Panowie montowali też dzisiaj geberit - niestety nie widziałem tego więc jutro musi być kontrola :). A kiedy przeprowadzka? Nie mam pojęcia, chcielibyśmy jak najszybciej. Pozdrawiam wszystkich!

• 2 weeks później...
Jodełka, nazw niestety już nie pamiętam. Do przedpokoju, kuchni, salonu i karytarzyków kupilismy w Praktikerze. Są równej wielkości, różnią sie jedynie kolorami. Łazienka - OBI a w kuchni Majolika. Jakieś fotki sa w dzienniku. Zapraszam, zerknij. Szczerze, nie mieliśmy już kasy, żeby szaleć, więc lecieliśmy promocjami.

ja szczerze moge nie polecic opoczna a konkretnie to serie lazio 60x60 bo strasznie krzywe :(

do łazienek kupilismy paradyża i są naprawdę ładne i proste :) a do pom. gosp. mąż sam wybierał wiec niewiem....

na ogrzewaniu podłogowym mamy tylko płytki i kładzione były na zwykły klej

Niestety u nas też niektóre płytki były krzywe - szczególnie santera. Geberit zamontowany, drzwi do prysznica też. Panowie muszą jeszcze jednak wnieść kilka poprawek. Czekamy też na łaskawy zakład energetyczny, żeby w końcu nie pożyczać prądu od sąsiada. Ale monopoliście się nie spieszy - w końcu umowa została podpisana raptem ponad 1,5 roku temu, więc o co nam chodzi?

Spokojnie Michał82- to nie wyścig :). Szkoda tylko, że pogoda się popsuła. Oby nie na długo. Ja dalej walczę z energetyką. Po wielu telefonach w końcu dodzwoniłem się do właściwego człowieka. Podobno sprawa została przekazana do realizacji - mają oddzwonić w sprawie terminu wykonania przyłącza. Ciekawe kiedy do mnie oddzwonią? Czuję, że sam będę się musiał przypomnieć...

Pierwsza wylewka

http://www.freeimagehosting.net/t/67b2q.jpg

a tu nasz kolega ją przetestował.

http://www.freeimagehosting.net/t/uwxgn.jpg

w/w sprawca co dzień się na budowie pojawia. od momentu kopania fundamentów

http://www.freeimagehosting.net/t/vopg2.jpg

widoczek na taras

http://www.freeimagehosting.net/t/fglij.jpg

widok od frontu

http://www.freeimagehosting.net/t/7vhl5.jpg

łazienka+pralnia

http://www.freeimagehosting.net/t/jjpdo.jpg