FAZER 14.01.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 WITAM! A treraz spróbuję umieścić kilka zdjęć domu http://foto.m.onet.pl/_m/70994ac1016216160e90eadc9abdbe0f,5,19,0.jpg Tak wygląda nasza budowa domku m 14 a http://foto.m.onet.pl/_m/434071727cd174df1d821d3a66a5b678,5,19,0.jpg Kominek na tarasie bez grilla-zrezygnowaliśmy z niego. http://foto.m.onet.pl/_m/6745b5a4dda2d1c1a7b41b7d960c137a,5,19,0.jpg Widok z boku. http://foto.m.onet.pl/_m/1b0406f3e85e450e43aea27bc478e047,5,19,0.jpg Murki na tarasie z cegły klinkierowej-informacja dla Pohlanki cena jaką płaciłem to 2zł/szt cegły, 2,5zł/szt ułożenie i 4,4zł/szt okapnik http://foto.m.onet.pl/_m/b44a0923a751734f8be5b93562d5276c,5,19,0.jpg Sąsiedzi[/b] Za tydzień ruszam z układaniem dachówki(dekarze)- kolor grafitowy i ciekaw jestem jak to będzie wyglądało.Jak będzie gotowe to zamieszczę zdjęcia. Jeżeli dla kogoś to za małe zdjęcia to podaję adres gdzie możecie zobaczyć większe. http://foto.onet.pl/252e1,sccokzcc6c4n,6eqev,u.html?D=1#6eqfh Pozdrawiam-Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 14.01.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 hejka!!!! Panie Januszu dziękujemy bardzo za zdjecia - utwierdziły mnie one w przekonaniu,że domek z tarasami i tymi rabatkami z przodu wygląda naprawdę świetnie. Mam jeszcze kilka pytań: 1. Czy robiliscie jeszcze jakieś zmiany w samym projekcie? -wielkość pokoi, przesunięcia, burzenie itd, itd...... 2. Wydaje mi się, że poddasze jest w wysokości dokłądnie takie jak w projekcie, czy się mylę??? 3. Gdzie kupowaliście cegłę klinkierową i jak duzo jej poszło? 4. Czy planujecie obłożenie domu -tej podmurówki- klinkierem? 5.Czy dopasowaliście otwoty drzwiowe i okienne do standardu?, podobnie z brama garażową ?( w projekcie jest ona niestandardowa!!!!!! i jej koszt wzrasta o jakieś 30%!!!!!) 6. Czy zostawiacie wejście do kuchni z korytarza? 7. Czy schody z korytarza zabudowujecie ścianką? 8. jaki jest planowany termin przeprowadzki? 9. Co kładziecie na dach - blachę , dachówkę??? bardzo duzo pytań i mam nadzieję, że się Pan nie zniechęci pzdr pohlanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAZER 14.01.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 WITAM! Cieszymy się Pani Aniu że podobają się pani nasze tarasy które wykonaliśmy z cegły klinkierowej tej samej co kominy.Murki na tarasach zakończyliśmy okapnikami z klinkieru. Cegłę - ok. 800 szt. - kupiliśmy w najbliższym naszej budowy składzie budowlanym po 2 zł za sztukę, a okapniki w hurtowni "Klinkierbud" w Konstancinie po 4,40 zł za sztukę. 2) W projekcie nie robiliśmy absolutnie żadnych zmian, poza tym, że zrezygnowaliśmy z grilla, a schody czyli tym samym piętro zrobimy w II etapie. Na razie mamy wielki strych, w którym chcę urządzić tancbudę lub salę kinową. Poddasze zostało podwyższone o ok. 40 cm. 3) Podmurówki nie planujemy obłożyć klinkierem, zastosujemy inne rozwiązanie. 4) Otworów drzwiowych i okien nie dopasowywaliśmy do standardu, podobnie z bramą garażową. Ale już orientowaliśmy się w cenach okien i bramy garażowej i nie były to bardzo zawrotne kwoty. Cieszy nas duży otwór garażowy, można będzie do niego wjechać nawet samochodem terenowym. 5) Zostawiamy wejście do kuchni z korytarza, uważamy, że wchodzenie do niej tylko przez salon byłoby bardzo niewygodne, szczególnie jak zrobimy duże zakupy. 6) Schodów w korytarzu z podanych wyżej względów nie mamy, wejście na strych jest z garażu poprzez schody wysuwane. 7) Plany przeprowadzkowe do listopad, grudzień tego roku. 8. Na dachu będzie dachówka ceramiczna, jej położenie planujemy rozpocząć 22 stycznia, dalej elektryk, hydraulik i tynki pionowe. Najbardziej obawiamy się zgrania wszystkich ekpi, jeżeli z terminem nawali jedna, to stoimy z dalszymi pracami, ale oczywiście na razie jesteśmy dobrej myśli. Ponadto planujemy oczyszczalnię, a nie szambo, ogrzewanie wodne podłogowe, ale tu kolejny zgryz, bo chcemy położyć na to ogrzewanie deskę barlinecką, a część osób nam to odradza. Ponadto w salonie na desce z pewnością pojawią się wgłębienia od obcasów naszych gości, ale bardzo bronimy się przed gresem, chociaż niewykluczone, że na tym się skończy. Zdecydowanie wykluczamy kaloryfery i grzanie kominkiem. Dwie pary naszych znajomych mają ogrzewanie kominkowe i to tak jakbyśmy cofnęli się o 50 lat - to forma pieca kaflowego, w którym trzeba codziennie napalić i wynosić popiół. Jesteśmy za wygodni. Mamy gaz i dlatego możemy sobie pozwolić na takie rozwiązania. Pozdrawiamy-Janusz i Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudniczenko 15.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Pohlanko czy oprócz bramy otwory na okna i drzwi też są nietypowe?Nie zastanawiałem się na tym, ponieważ myślałem, ze projektant zaprojektował te otwory zgodnie z jakimiś powszechnymi wymiarami.Czy zmieniałaś w swoim projekcie te otwory?Czy możesz powiedzieć jaki masz strop (gęstożebrowy czy monolit)?Mam też pytanie do Pana Janusza.Czy podniesienie poddasza o 40 cm wymagało wielu zmian/przeliczeń przez architekta.Ja ciągle czekam jeszcze na opinię z Urzędu Górniczego (formalność na Śląsku), potem kupuję projekt i daję go do adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 15.01.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam wszystkich. Hmm u mnie narazie spokojnie tzn.mapka zaniesiona już do architekta,zmiainy zrobione,adaptacja wykonana,także w poniedziałek składam papierki do Starostwa o wydanie pozwolenia. W Elektrowni byłam dzisiaj ,umowa podpisana i wpłata zrobiona za kw.Zapytałam się o termin dlaczego muszę czekać aż tyle,ale Panoczek tak się zaczął pultać że nic konkretnego nie odpowiedział,a ja dziś nie miałam siły się użerać i walczyć o te pół roku,w każdym razie z innych zródeł mam info iż prąd będzie już pod koniec tego roku,więc odpuściłam Panu z elektrowni brak wiedzy w swojej dziedzinie. Z bankami nadal cisza ,aż się boję tego punktu ruszać,a po drugie jeszcze mam na to troszkę czasu gdyż zaświadczenie z pracy o dochodach ważne jest miesiąc,a ja nie mam jeszcze złożonych papierów w starostwie jak tylko je złoże podpytam się o okres oczekiwania w danym czasie i wtedy ruszymy na podbój banków.Więc dostać lub nie dostać oto jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 15.01.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Hejka Kochani! Panie Januszu dzięki za wyczerpujące odpowiedzi!! Bukalka no to nadszedl moment, że możesz w końcu polecieć do Starostwa i złozyć paierologię! SUPER! Kredyt dostaniesz spoko, tak jak rozmawiałysmy! Jeżeli z dobrego źródła masz cynk, że prad pójdzie wcześniej to może faktycznie odpuść panu, niech i on ma dobry dzień i spokojną pracę (ha, ha) Dudniczenko okna sa w miarę typowe poza dwoma olbrzymimi przy kominku, a co do drzwi to dwoje drzwi od salonu po lewej i prawej stronie są duuzo większe niż standard i my je wszystkie kazaliśmy wyrównać do normy, bramę garażową też. Nam nie były potrzebne aż takie duże drzwi i doszliśmy do wniosku,że nie ma sensu przepłacać za nie bo kassa i tak będzie płynęła nieprzerwanym strumieniem.Jeśli chodzi o strop to mamy gęstożebrowy. strop w projekcie oryginalnie jest diabelny, jakbys miał tam postawić przynjamniej czołg bużka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAZER 16.01.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Witajcie! Dudniczenko zadałeś mi pytanie dotyczące podniesienia budynku więc postaram się odpowiedzieć.W zakresie adaptacji projektu gotowego możesz zmienić wysokość domu o 10% (zwiększyć lub zmniejszyć) dokonuje tej zmiany projektant dokonujący adaptacji projektu. Pohlanka - jaki system grzewczy zaplanowaliście dla Waszego domu Pozdrawiam!Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 16.01.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 witam kochani! Co się dzieje z kobietkami??? gdzie wszystkie poznikalyście??? nie wierzę,że tak ciezko każda zasuwa! W Piatek chłopaki mają skończyć ścianki!!! nareszcie!! już się nie mogę doczekać kiedy zrobię inspekcję Panie Januszu jesli chodzi o ogrzewanie to planujemy piec gazowy jednofunkcyjny ze zbiornikiem 300-400l oraz kominek z płaszczem wodnym. pomieszczenia z terakota mają mieć ogrzewanie podłogowe, pozotsłae tradycyjne grzejniki. pzdr pohlanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAZER 16.01.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Pohlanka mam pytanie-a gdzie planujecie umieścić ten spory zbiornik-do tego zbiornika będzie trafiała ciepła woda z kominka to zbiornik będzie gdzieś na górze-czyli całe ogrzewanie będzie z kominka-piec jednofunkcyjny czyli tylko do ciepłej wody użytkowejPozdrawiam FAZER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabii 17.01.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam Pohlanko jestem jestem, tylko narazie u mnie bez wiekszych rewelacji....niestety nie mogę się pochwalić takim postępem prac jak Wy Cały czas czytam Wasze posty z wielkim zainteresowaniem i napewno dam o sobie znać jak cosik się u mnie wydarzy ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 18.01.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Pohlanka mam pytanie -a gdzie planujecie umieścić ten spory zbiornik -do tego zbiornika będzie trafiała ciepła woda z kominka to zbiornik będzie gdzieś na górze -czyli całe ogrzewanie będzie z kominka -piec jednofunkcyjny czyli tylko do ciepłej wody użytkowej Pozdrawiam FAZER Ulegając namowom żony spieszę odpowiedzieć: - zbiornik będzie 300 l i MUSI sie zmiescic w "gospodarczym" myślę, że spokojnie zmieszczę go pod kotłem - zbiornik jest tak duży ponieważ posiada 2 wężownice - zakładam że w przyszłości (bliskiej lub dalekiej) dokupimy panele słoneczne - idea ogrzewania jest taka: kiedy palimy w kominku (zakładam że będziemy palić ) woda jest podgrzewana przez kominek, kiedy w kominku wygasa - załącza się piec gazowy - przy połączeniu z kominkiem nie można dać innego, a poza tym ja chcę jednofunkcyjny ze zbiornikiem - ma tą zaletę że mam ciepłą wodę w zbiorniku cały czas - nie muszę czekać na jej podgrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FAZER 19.01.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 WITAM!Pohlanka Dziękuję Panie Arku za wyczerpującą odpowiedź. Wczoraj na Alegro znalazłem podobny system z solarem za 13.5 tys. Mam tylko obawy o automatykę sterującą ponieważ wybraliście dwa systemy ogrzewania(podłogówka i kaloryfery)których parametry temperatury wody pracują w zupełnie różnych wartościach a zasilanie będzie z jednego zbiornika. Sądzę jednak że macie wszystko przeanalizowane i systemy będą działały ok.Pozdrawiam FAZER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabii 25.01.2007 02:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 siemanko cóż to o zamroziło Was?????? niezła zimka nastała co ?! Aż głucho na forum....hehehe u mnie bez zmian...niestety... Pohlanka jak tam prace? Bukalka a jak kredyt? Ja narazie borykam się z dokumentami do pozwolenia....mogę pomarzyć o kerdycie. Fazer czy u Ciebie się cosik ruszyło? Agnieszkakusi miałam nadzieję że kominek będzie . Jestem ciekawa jaki będziecie mieli piec. My planujemy na groszek....który dosypuje sie raz na trzy - do pięciu dni. Dajcie znać o sobie bo zaczynam świrować bez Waszych wypowidzi hihihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.01.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Gabii, lekko zmroziło, ale nie jest źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 25.01.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 hejka Kochani, qurcze pogoda się zrobiła taka jakaś....... zeby choc człowiek był w górkach na nartach to rozumiem, ale w miescie? cos niesamowitego!!!! Cały czas nie dostaję żadnych powiadomień o nowych postach!!!!!! czy ktoś może coś z tym zrobić??? U mnie powolutku wszystko szło do środy kiedy wszystko włąsciwie zasypało! Chłopaki pokończyli już całą górę tzn, ścianki działowe i muszę przyznać ,że fajnie wyszło Ale w związku z tym,że kobieta od myslenia jest, a nie od innych rzeczy doszłam ostatnio do wniosku, że chyba zrobimy nowe zmiany w projekcie i na dole po lewej stronie ,tej od kotłowni zamiast dwóch pokoi zrobimy jeden z dużą garderoba i łazienką.......................................I się zaczęło......... zaczęło tzn. Pohl się wkurzył i stwierdził że strasznie wymyslam i to absolutnie nie jest dobry pomysł!!!! Ale ja się jednak zastanawiam czy tak by nie było lepiej, przeciez mamy 3 sypialnie na górze Tak, że narazie jestem na etapie przemysleń i muszę się z nimi uwinąć do soboty , gdyz w sobote przychodzi gość z firmy aby wymierzyć otwory do okien. A Jak tam u Was??? pzdr pohlanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.01.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 i z sypialni u góry będziesz schodzić na dół do garderoby np. po skarpetki jak nogi w nocy zmarzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 25.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Hejka, absolutnie nie!!!!Na górze jest jedna duża garderoba w naszej sypialni i u dziewczynek dwie mniejsze. Ja się bardziej zastanawiałam nad modyfikacją: aby z dwóch pokoi zrobić jeden duży z dużą garderoba i łazienką. Te pokoje na dole sa malutkie i takie mnie mysli naszły, że w sumie na starość i tak pewnie nasze obie baby nas wyrzucą na dół i dla siebie zarezerwuja całą górę więc aby nie robić później burzenia ścian i cudów wianków zastanawiam się nad tymi zmianami teraz.pzdrap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 26.01.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 no to w sumie dobre rozwiązanie.Warto nad tym pomysleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezzmam 30.01.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 a ja buduję M14...bez "a" Witam serdecznie ja też będę budować M14 ....bez "a" Jestem co prwda w porównaniu z Wami w lesie jeszcze,ale mam działkę 1400m kw,plan kupiony i otrzymany,pozwolenia się pozwalają,z budową mam zamiar ruszyć kwiecień/maj z poślizgiem urzędowym czerwiec. Mam małe pytanko-jeśli nie chcecie tu napisać to napiszcie proszę na PW--w jakiej kwocie zamykacie się w stanie surowym zamkniętym?? i napiszcie czy macie M14 czy M14a. Pytam dlatego,bo mam przygotowaną kaskę i nie wiem czy o kredycik sie zacząć starać czy mi spokojnie wystarczy. I jeszcze takie pytanko: jak długo budujecie już domki,albo jak długo budowaliście (jeśli ktoś już mieszka w M14--"a") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.01.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 fundamenty 20 tyś, ściany zew z robocizną ok. 25 tyś. Konstrukcja dachowa 25 tyś z montażem. Dachówka cementowa 11 tyś, płyta OSB 4,5 tyś, papa ok. tysiąc złotych. Robocizna dekarzy 5 tyś. Jeśli jesteś na etapie pozwolenia na budowę to zastanów się co chcesz mieć na dachu. W projekcie jest blacha. Jak porównaliśmy cenę blachy z plannji i dachówkę brassa to dachówka wyszła nam taniej. Tylko trzeba zmienić trochę konstrukcję dachową. My zdecydowaliśmy się na gotową więźbę z fabryki konstrukcji dachowych, bo cena wychodzi zupełnie podobna a różnica w jaości drzewa jest kolosalna+ do tego 15 lat gwarancji. Poza tym montaż jakieś 3 dni, a przy robionej tradycyjnie to ok. miesiąca - zależy na jakich fachmanów trafisz. Zamiast wełny na stropodach kładziemu ekofiber. Chodzi o to, że w przypadku tak niskiego kąta nachylenia dachu nie ułoży się dobrze wełny 20cm tak, żeby ne powstały mostki termiczne. Ekofiber wychodzi taniej niż wełna i dwie warstwy folii. Przy ekofibrze nie kładzie się folii. Poza tym zrobiliśmy zmiany w projekcie, ale to każdy robi wg. swoich upodobań. Np. zrezygnowaliśmy całkowicie z garażu przerabiając go na większą łazienkę, pralnio-suszarnię, pom.gosp. Powiększylismy okan, są naprawde duże i już nie mogę się do czekac kiedy będą wstawione jesli mogę jeszcze jakoś pomóc to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts