karolh 07.02.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam wszystkich. Posiadam działkę o pow.2317 mkw., klasa ziemi IVb. i uzyskałem wyłączenie gruntów z całej powierzchni. Na podstawie tego uzyskałem pozwolenie na budowę budynku jednorodzinnego, szamba o powierzchni zabudowy nie przekraczającej 500 mkw., ale jak się dowiedziałem jaki wysoki będzie podatek, który będę płacił do gminy to zacząłem się zastanawiać czy możliwa jest zmiana powierzchni gruntów wyłączonej z produkcji rolnej. Z góry dzięki za zainteresowanie się mym problemem i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewcia81 12.03.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 wyobrażam sobie koszta tej działki.. ja dlatego wyłaczam tylko pod zabudowe domku i 1m wokól,więcej nie,,bo za duzy był by podatek... spytaj w Gminie...ja nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milka-nowa 05.09.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 WitamMam podobny problem jak opisany przez Pana na forumW gminie chyba stwierdzili że lepiej wyłączyć całą działkę - bo delikwent będzie płacił wyższy podatek. Cieszyłem się do momentu gdy zorientowałem się z jakim podatkiem się to wiąże przy działce 2000 mkw. Czy może znalazło się jakieś sensowne wyjście z tej sytuacji ? Czy np. można zrobić ponowny wykaz zmian gruntowych tak, aby część budowlana B znajdowała się tylko pod budynkiem i dojazdem oraz ewentualnie niewielkim terenem przyległym ?Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że ludzie mieszkający w tej samej wsi do której się przeprowadziłem, mający co najmniej np hektar zwykłej łąki której na oczy nawet nie oglądają - są tzw rolnikami, więc za to samo co ja płacą całkowicie grosze. Wystarczy, że napiszą oświadczenie że te budynki są im potrzebne do produkcji rolnej.Jeśli to możliwe - proszę o pilną informację w tej sprawie na forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 05.09.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2009 niestety mysmy tak mieli.nasza dzialka ok.40 arow.potem okazalo sie ze musimy dom postawic blisko drogi i odrolnic tylko czesc pod budowe bo nas podatek zabije.ponoc gdybysmy byli rolnikami i mieli ponad 1 ha byloby inaczej.nie wiem.tak slyszalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milka-nowa 06.09.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Cześć AgaJak blisko drogi musieliście wybudować i ile metrów kwadratowych wam przekwalifikowali potem w budowlane czyli B na mapie ?Ile w Waszej gminie wynosi podatek za metr kwadratowy działki budowlanej (części B) rocznie ?Kto określił jaka część Waszej działki będzie odrolnionabo albo było tak, że Wasz geodeta robiąc mapy do inwentaryzacji powykonawczej budynku zaproponował podział (tzw. wykaz zmian gruntowych) na część budowlaną i tą która nadal pozostanie rolna ?Albo Starostwo Powiatowe Waszego powiatu samo określiło decyzją administracyjną po odbiorze budynku jaki będzie podział działki na część budowlaną i rolną Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts