Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana parkietu olejowanego na lakier

marta1210

Recommended Posts

mam pytanie, jak technologicznie tej zmiany mozna dokonac?

mamy deske jatoba w oleju, ale niezbyt nam sie niestety podoba i chcielibysmy na lakier polysk ją zmienic. bol jest o tyle, ze zrobilismy ten parkiet meisiac temu, zostal 2 razy zaolejowany i... zonk

parkieciarze wycenili zmiane na 60 zl za metr- robocizna i lakier.

zastanawiamy sie,c zy mozna samemu to przlakierowac?

czy trzeba parkiet zcyklinowac i potem lakierowac? jakim lakierem? czy potrzebny jest jakis podklad?

czy mozna poprostu przelakierowac to co jest?

bede wdzieczna za informacje!

ano wlasnie zadnej powloki nie ma. niestety nei wiem jaki to olej, musze zapytac parkieciarzy

parkiet wyglada jakby bylo to surowe drewno

chcelismy zmienic na lakier, bo w zaden sposob nei moge go doczyscic, mam wrazenie, ze caly czas jest po prostu zakurzony

(niestety jak parkiet zostal zaolejowany, obok toczyly sie poprawki malarskie i troche ucierpial tzn jest zakurzony od pylu scian)

nei wiem czy ponowne olejowanie cos by dalo, czy bylaby jakas przyjemna powloka, z kotrej schodzi brud?

jakie moga byc perturbacje przy zmianie na lakier? czy moze sie zluszczyc?

probelm jest taki ze parkiet jest miedzy plytkami wklejony i nei ma za bardzo mozliwosci duzo zbierac z neigo, bo wyjdzie ponizej poziomu plytek

:(

Niestety istnieje zagrożenie, że jeśli parkieciarze dobrze zaolejowali Twoją podłogę i olej wniknął głęboko w drewno, to warstwa lakieru nie będzie miała przyczepności do drewna. Istnieją, co prawda, systemy, które jako podkład/impregnat używają olei, a warstwa wierzchnia to lakier, ale w Twoim przypadku nie wiemy jaki olej został zastosowany. Sprawdź u osoby, która robiła parkiet jaki rodzaj i dostawcę oleju zastosowała.

Czy Twoja podłoga jest mocno zabrudzona? Jeśli tak, nie unikniesz ponownego cyklinowania i lakierowania.

ano wlasnie zadnej powloki nie ma. niestety nei wiem jaki to olej, musze zapytac parkieciarzy

parkiet wyglada jakby bylo to surowe drewno

chcelismy zmienic na lakier, bo w zaden sposob nei moge go doczyscic, mam wrazenie, ze caly czas jest po prostu zakurzony

(niestety jak parkiet zostal zaolejowany, obok toczyly sie poprawki malarskie i troche ucierpial tzn jest zakurzony od pylu scian)

nei wiem czy ponowne olejowanie cos by dalo, czy bylaby jakas przyjemna powloka, z kotrej schodzi brud?

jakie moga byc perturbacje przy zmianie na lakier? czy moze sie zluszczyc?

probelm jest taki ze parkiet jest miedzy plytkami wklejony i nei ma za bardzo mozliwosci duzo zbierac z neigo, bo wyjdzie ponizej poziomu plytek

:(

\

takie cyklinowanie nowoczesną maszyną w rękach fachowca -parkieciarza w tym stanie twojej posadzki to zaledwie 0,5-1,0mm.

Z tego co piszesz jest to prawdopodobnie olej bez wosków. Taki olej jest jak impregnat-głęboko matowy i nie lubi zmywania wodą. Napewno warstwa świeźego oleju pomoże. W każdym razie powinnaś spróbowac w jakimś mało widocznym miejscu fragment powierzchni przeolejowac olejo-woskiem wcierajac go w posadzkę i zostawic do całkowitego wyschniecia. Na jatobie olej schnie dłużej niż na innych drewnach. Może byc kłopot z używalnoscią podłogi nawet przez kilka dni. Spróbuj olej dwuskladnikowy Magic Oil 2K Pallman ma satynowy połysk 1litr-250zł.

Nie uzywaj przez dłuzszy okres czasu wody do mycia podłogi. Tylko na sucho froterką lub z odpowiednimi środkami do pielęgnacji podłóg olejowanych.