Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

„Wizja domu będąca interpretacją domu w kształcie nowoczesnej stodoły. Minimalistyczna bryła została jednolicie pokryta deskowaniem zarówno w płaszczyźnie ścian jak i skośnego dachu. Budynek został zaplanowany na planie prostokąta, duże przeszklenia zaproponowano jedynie w strefie salonu i kuchni, otwierając te pomieszczenia na ogród. Na parterze zlokalizowano również gabinet i pomieszczenia gospodarcze. Na piętrze projekt domu przewiduje sypialnie wraz z przylegającymi łazienkami. Nad salonem zaproponowano lokalizację antresoli dostępnej z poziomu piętra, pełniącą funkcję biblioteki.”

Źródło: https://www.skorupski-studio.pl/dom-w-stylu-nowoczesnej-stodoly

dom w józefowie 1.jpg

dom w józefowie 2.jpg

dom w józefowie 3.jpg

dom w józefowie 4.jpg

dom w józefowie 5.jpg

Edytowane przez Skorupski Studio
nowa witryna internetowa

• 9 months później...
  • Odpowiedzi 905
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obejrzałam wszystkie domki :wiggle: i w kilku mogłabym zamieszkać :D Podoba mi się to co proponujesz w strefach dziennych – kuchnie ze spiżarniami, fajnie rozwiązane garaże z pomieszczeniami technicznymi, super wiatrołapy, pralnie i oczywiście przewidziane miejsce na garderoby. Komunikacyjnie bardzo mi odpowiada. Pomyślałeś o wielu rzeczach, które wielu projektantom jakoś umykają. Założę się, że to Twoje a nie zleceniodawców pomysły.

Przyznaj się jak bardzo bytność na forum ukierunkowała Twoje projekty :) ? Wydaje mi się, że zaczerpnąłeś całkiem sporo wiedzy o potrzebach mieszkańców domów wiejskich.

Zmiany pod moje chciejstwa robiłabym w częściach należących do sypialni małżeńskich. Np. w „DOM M” zrobiłabym lustro z łazienki, żeby drzwi znalazły się bliżej sypialni. To pozwoliłoby też powiększyć powierzchnię ścian w garderobie.

Lubię katedralne sufity, więc zamawiając u Ciebie dom, prosiłabym o otwartą przestrzeń i widok z salonu na schody oraz antresolę na poddaszu.

Obejrzałam wszystkie domki :wiggle: i w kilku mogłabym zamieszkać :D

- dzięki pestka56, cieszę się że projekt się podoba, jeszcze bardziej się będę cieszył gdy dom będzie „ wyrastał z ziemi ” – na razie opracowuję Projekt Budowlany, a realizacją na pewno się pochwalę.

Podoba mi się to co proponujesz w strefach dziennych – kuchnie ze spiżarniami, fajnie rozwiązane garaże z pomieszczeniami technicznymi, super wiatrołapy, pralnie i oczywiście przewidziane miejsce na garderoby.

- „ kuchnia ze spiżarką „ – spiżarka bardzo się przydaje w domach wiejskich, czy na przedmieściach, ale też chyba w każdym domu. W tym projekcie jest bardzo pojemna. Z założenia przyjąłem możliwość zainstalowania w niej dodatkowo chłodziarko zamrażalki co nie uszczupli jej funkcjonalności. Jest też „ zgubiona „ za ścianą pokoju dziennego, na czym mi mocno zależało, by drzwi nie były widoczne od strony pokoju dziennego.

- „ garaże z pomieszczeniami technicznymi ” – to wydaje mi się dobre miejsce na kotły, zbiorniki, instalacje, itp. choć lokalizacja tych urządzeń w np. pralni też byłaby OK.

Jak garaż, to i możliwość magazynowania „ różnych różności ”, czy na obsługę samochodów, czy ogrodu, czy np. lokalizacji rowerów w ilości 5-u sztuk ( wymóg Inwestora ).

- „ super wiatrołapy ” – szerokie, wygodne. Walczyłem jeszcze o większą ilość szaf garderobianych w tym miejscu, ale suma summarum akurat w tej szafie ( przy wiatrołapie ) będą tylko ubrania bieżące dla 5-u osób + ewentualnie gości, tak więc szafa o dł. 2m jest aż nadto wygodna.

- „ pralnia ” – w tym projekcie jest umieszczona w Parterze, stąd zainstalowałem w łazience górnej kanał zrzutowy zsypu na pranie. Walczyłem jeszcze o drzwi zewnętrzne z tej pralni bezpośrednio na zewnątrz, ale ten pomysł przegrał z lepszym układem funkcjonalnym tego pomieszczenia, tj. możliwością stworzenia jednego ciągu mieszczącego szafy, „zrzut prania”, pralkę, suszarkę wbudowaną, blat z umywalką … tak , czy nie pralka w tym miejscu będzie mogła pracować non stop i nikomu nie będzie przeszkadzać.

- „ garderoby „ – stanowiły wytyczne Inwestora „ dużo szaf ” + wydzielone garderoby przy dwóch pokojach i oczywiście sypialni „głównej”. Szaf faktycznie w tym projekcie nie brakuje.

Komunikacyjnie bardzo mi odpowiada.

- zazwyczaj „ komunikacja ” / ( korytarze ) wynosi w moich projektach 1,2m szerokości, czyli komfortowa „mijanka” dwóch osób i możliwość swobodnego otwierania drzwi, ale też ( może banał ) przenoszenia przedmiotów o dużych gabarytach.

Pomyślałeś o wielu rzeczach, które wielu projektantom jakoś umykają. Założę się, że to Twoje a nie zleceniodawców pomysły.

- no tak, projekt indywidualny / wariant któryś tam w „ dochodzeniu do prawdy ” o funkcjonowaniu tego budynku, ale też jest to pierwszy dom jaki projektuję o takim metrażu, gdzie w pokoju dziennym brak ( wg wytycznych Inwestora ) ściany „medialnej” z odbiornikiem TV, jest za to ściana/-ny na dobrą grafikę.

Przyznaj się jak bardzo bytność na forum ukierunkowała Twoje projekty :) ? Wydaje mi się, że zaczerpnąłeś całkiem sporo wiedzy o potrzebach mieszkańców domów wiejskich.

- tak, FM pod tym względem przydaje się dla określania potrzeb użytkowników.

Zmiany pod moje chciejstwa robiłabym w częściach należących do sypialni małżeńskich. Np. w „DOM M” zrobiłabym lustro z łazienki, żeby drzwi znalazły się bliżej sypialni. To pozwoliłoby też powiększyć powierzchnię ścian w garderobie.

- może troszeczkę masz rację, aczkolwiek zawsze tak projektuję, aby lokalizacja garderoby stanowiła „ bufor ” między sypialnią, a łazienką co ( w zamyśle ) oddala muszlę ustępową od łóżka, mamy też „podwójne drzwi” między pomieszczeniem sypialni, a łazienką „przy niej”

Lubię katedralne sufity, więc zamawiając u Ciebie dom, prosiłabym o otwartą przestrzeń i widok z salonu na schody oraz antresolę na poddaszu.

- nie ma sprawy

pozdrawiam w Nowym Roku:)

Dobrych klientów, Architekcie :) nie tylko w tym roku.

Dziękuję za obszerną odpowiedź.

Przyjmuję argument buforu między łazienką a sypialnią :) . U nas jest to malutki korytarzyk łączący 4 pomieszczenia: sypialnia, garderoba, łązienka i wejście z otwartej przestrzeni parteru. W sumie same drzwi, jakieś 1,5m2 powierzchni.

Na pralnię i suszarnię we wspólnym pomieszczeniu z urządzeniami technicznymi i kotłem grzewczym (nawet nowoczesnym i ekstra czystym) nigdy bym się nie zdecydowała. Dostępność pomieszczenia technicznego z garażu jest bdb rozwiązaniem, również wyjście z niego bezpośrednio na zewnątrz budynku.

Brak „ołtarzyka tv” w pokoju dziennym jak u nas. Ale mamy 2,5 m szerokości ekran i projektor. Duża frajda w zimowe wieczory oglądać film niemal jak w kinie,a jednak przy ogniu płonącym w kominku :)

Zapomniałam wcześniej napisać, że świetnie udaje ci się zamykać dobre projekty w planie prostokąta. To nie często spotykana umiejętność.

plan prostokąta sprawdza mi się z wielu powodów. Podstawowe to :

- ekonomia budowy, np. powtarzalne wiązary dachowe ( jeden " obsługujący " całość konstrukcji dachu ),

- czytelność formy architektonicznej, budynek z dachem dwuspadowym nigdy nie będzie obiektem "przegadanym" ( też i nie lubię " rozszalałych " dachów )

- warunki posadowienia - ta działka jest położona na terenie górniczym, sejsmicznym, to i naturalne dążenie do zwartego planu obiektu ( kwadrat / prostokąt / ... okrąg też by się sprawdził :) )

- warunki zabudowy sprowadziły kalenicę jako " równoległą " do ulicy przylegającej do działki, a max. wskazana wysokość zabudowy również zrobiła swoje

zaciekawiłaś mnie " ekranem i projektorem ". Rozdzielczość, czy też jakość obrazu nie odbiega od analogicznego ekranu TV ?

do jakiego stopnia należy zacienić pomieszczenie, aby odbiór obrazu był OK ? czy też nie jest to " zabieg " wymagany ?

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Przyjmuję argument buforu między łazienką a sypialnią :) .

Dodam, że zgodnie z zasadami FS takie właśnie rozwiązanie jest poprawne. Do łazienki nie powinno wchodzić się bezpośrednio z sypialni. Nie, żebym się znał na FS ale to zapamiętałem przy rozmowach przy naszym projekcie :).

Tak, Feng Shui :)

W naszym przypadku trafiliśmy akurat na biuro, które prowadzą osoby bardzo głęboko siedzące w temacie. Na początku padło pytanie, czy robimy projekt według zasad FS czy nie. Nie można zrobić trochę tak, a trochę tak. Albo robimy albo zapominamy o temacie i robimy po prostu projekt domu. Miało i ma to swoje konsekwencje. Choćby to, że to dom pasywny a mocno otwarty oknami na północ.

W naszym przypadku nie mamy żadnych rozwiązań czy raczej kompromisów, które by nam przeszkadzały. Największym problemem dla nas było wykończenie pomieszczeń według żywiołów. No bo jak zrobić kuchnię w żywiole wody czyli... niebieską. Obeszliśmy to odpowiednią fakturą frontów szafek, szkłem itp.

No i mamy garderobę oddzielającą sypialnię od łazienki :).

Feng Shui - cenię, ale moim zdaniem dosłownie nie można tych zasad stosować. Parząc na Twój rzut budynku - przykład :

wg FS nie można wchodzić " na ścianę ", a tu wchodzimy i każdego dnia ją pokonujemy. Można ją zniwelować dając np. lustro, odbicia, itp

ale fizycznie nie zniknie.

- sam projekt jest ciekawy, widać, że architekci włożyli w niego mnóstwo pracy ;)

TO nasz projektor.

Piszą, że można oglądać bez zaciemniania okien w dzień. Można, ale to nie jest komfortowe. Niedasię porównać z ekranem monitora. Natomiast wieczorem światło 2 bocznych lamp i kominek, który jest skosem do ekranu, zupełnie nie przeszkadzają.

Jednak na pewno nie jest to obraz jak na ekranie monitora wysokiej klasy, jeśli o takim porównaniu myślisz. Jest jak w kinie, tyle, że ekran mniejszy.

Są oczywiście dużo lepsze projektory, ale też dużo droższe. My, kupując projektor, uśredniliśmy chciejstwa i możliwości finansowe.

Edytowane przez pestka56

Feng Shui - cenię, ale moim zdaniem dosłownie nie można tych zasad stosować. Parząc na Twój rzut budynku - przykład :

wg FS nie można wchodzić " na ścianę ", a tu wchodzimy i każdego dnia ją pokonujemy. Można ją zniwelować dając np. lustro, odbicia, itp

ale fizycznie nie zniknie.

- sam projekt jest ciekawy, widać, że architekci włożyli w niego mnóstwo pracy ;)

Piszesz o głównym wejściu? Napiszę co zapamiętałem z wielogodzinnych spotkań bo praktycznie nic tu nie jest przypadkowe. Wejście "obsługuje" dwa niezależne mieszkania. Dla każdego z nich odrębnie był przygotowywany plan z pałacami, strefami horoskopowymi itp. Może dlatego główne wejście nie jest nakierowane na konkretne wejście do mieszkania. Sama ściana z drzwiami wejściowymi jest ustawiona celowo na 222 stopnie a drzwi wejściowe z doświetlami bocznymi mają w sumie 3,6 m szerokości. Schody zewnętrzne woleliśmy zrobić od ściany do ściany. Niestety, kompromis FS gdzie wejście musi być wyraźnie oznaczone a nie takie rozwlekłe. Schody przed wejściem mają więc mniejszą szerokość a wokół drzwi jest wyraźna oblicówka (w naszym przypadku z pseudodeski - tutaj znowu zagrały kwestie pasywności). Do tego zaraz po wejściu widzisz w odbiciu w lustrze obraz. Może to być cokolwiek .. impresja holenderska czy martwa natura. Ważne, aby utrzymane to było w odpowiednich barwach wzmacniających żywioł ognia. Mamy więc taki podwójny element wzmacniający (obraz+odbicie). Wchodząc dalej pojawiają się kolejne niuanse FS których normalnie nie widać ale które ... mają działać (i wydaje się, że działają). Na zewnątrz może jeszcze jedna rzecz. Przed wejściem leżą sobie dwa duże kamienie. Też nieprzypadkowo w takiej ilości i miejscu. No i kolor dachu. Też nieprzypadkowy. Podobno zasadą FS jest tworzyć od ciemnego do jasnego (od dołu do góry). Podobał nam się bardziej dach grafitowy ale cóż ... ;)

Swoją drogą wystawiony na sprzedaż dom w Mysłowicach nie był projektowany (chyba, bo pierwsze wzmianki o nim pochodzą z początku XIX wieku) zgodnie z zasadami FS i ... dalej szuka kupca.

Dom z historią nieszuka kupca, tylko pasjonata :) który nie bacząc na koszty zrobi z niego cudeńko :wiggle:

Mniej więcej tak to określili też pośrednicy, którzy się tym zajmują/zajmowali. Specyficzny dom potrzebuje specyficznego kupca. Czekamy więc ..... Może gdyby był zbudowany według zasad FS byłoby już dawno po temacie ;)

Drodzy forumowicze, wiem, że w pytaniach o kwoty wszystko zależy od materiału, miejsca, robocizny etc...ale czy realne jest postawienie stodoły około 140 m (120+20, parter z poddaszem użytkowym + garaż jednostanowiskowym w bryle) za 400 tys stan deweloperski (system zlecony)? Zaczynam projekt indywidualny i chcę podejść do tego realistycznie..dlatego pozwalam sobie pytać o Wasze doświadczenie :) Jeden z architektów nastraszył mnie, że teraz jest ogólnie bardzo drogo i można poczekać np 2 lata aż bańka pęknie.

Z góry dzięki.

Edytowane przez lotusowa

- moim zdaniem za 400 tys można spokojnie na dzień dzisiejszy zrealizować obiekt o powierzchni użytkowej około 120 - 130m2 P.U. pod pewnymi warunkami, w tym ( poza samą architekturą budynku ) : działka nie będzie miała niespodzianek ( np. związanych z gruntami, posadowieniem obiektu ), czy też wszystkie media będą dostępne bezpośrednio przy granicy działki. Celowałbym jednak ( w tej kwocie ) w powierzchnię około 100 - 120m2 tak, aby mieć jakąkolwiek rezerwę na zagospodarowanie, przyłącza, itp. jednym słowem warto jeszcze raz " pochylić się " nad programem użytkowym budynku, przemyśleć sens i wymiary każdego pomieszczenia

- za dwa lata trudno powiedzieć jak będzie "na rynku" czy też od strony przepisów budowlanych. Na pewno ( te ostatnie ) poza zmianami bieżącymi do których Ustawodawca nas przyzwyczaił, jeszcze bardziej będą oparte o energooszczędność obiektu, a co za tym idzie koszty realizacji, które na 100% wzrosną.

Dzięki Łukaszu za opinię. Na szczęście działka płaska, bez niespodzianek (odwierty zrobione). Nie wliczam w tę kwotę kosztów przyłączy.

A czy Twoja kalkulacja dla p.u. 100 - 120 m zawiera też garaż w bryle, czyli jakieś 24m więcej od p.u.?

Edytowane przez lotusowa