Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

listwy do naroznikow scian zamiast odcinania kolorow

burango

Recommended Posts

Witam, jestem wlasnie na koncu remontu (malowanie i mam pytanie co do wykonczenia naroznikow scian roznokolorowych.

Problem polega na tym, ze przy duzej roznicy kolorow scian bardzo ciezko jest ladnie odciac kolowy w naroznikach.

Dzis w TV widzialem ze sa takie male listewki maja moze 1-2 cm szerokosci i wkleja sie je w narozniki scian.

Czy ktos wie jak to sie nazywa??

Gdzie takie listwy-tasmy mozna kupic??

Ale konkretnie jaki masz problem? Ja laik kompletny pierwszy raz malowałam ściany, na jednej bordo na drugiej krem i na styku wyszło jak cięcie chirurga. Oczywiście nie od ręki tylko zaklejając jedną ścianę taśmą. Te listewki plastikowe to chyba do kafelków. O innych nie słyszałam....

zaklej tasma zostawiajac wolny margines 1-2 mm od naroznika wtedy jednym kolorem wchodzisz na druga sciane ,tworzac ladne proste odciecie..

Odrysuj sobie od listwy olowkiem linie wzdluz naroznika pozniej dokladnie przyklej tasme i maluj tak zeby nie wjezdzac pod tasme, tylko zjezdzaj farba z tasmy na sciane, unikniesz niespodzianek typu zaciek pod tasme.

Nie musze mowic ze tasma musi byc starannie przyklejona, odklejaj gdy farba przeschnie ale nie wyschnie...

Witam, jestem wlasnie na koncu remontu (malowanie i mam pytanie co do wykonczenia naroznikow scian roznokolorowych.

Problem polega na tym, ze przy duzej roznicy kolorow scian bardzo ciezko jest ladnie odciac kolowy w naroznikach.

Dzis w TV widzialem ze sa takie male listewki maja moze 1-2 cm szerokosci i wkleja sie je w narozniki scian.

Czy ktos wie jak to sie nazywa??

Gdzie takie listwy-tasmy mozna kupic??

Jest mnóstwo takich narożników wykonanych ze styropianu.

A ja się spotkałem z innym jeszcze rozwiązaniem. Wiele osób z nas ma przy suficie biały pasek. A teraz wyobraźcie sobie takie białe paski po obu stronach rogu. Czyli najpierw malujemy cały róg na biało, jak wyschnie naklejamy po każdej ze stron taśmę i malujemy resztę pomieszczenia.

Ja u siebie tak robilem przy suficie, pierw go pomalowalem (nie na bialo :)), pozniej na szerokosc tasmy zrobilem pasek i pomalowalem sciany. Na rogach miedzy scianami moze to ciekawie wygladac...

A ja się spotkałem z innym jeszcze rozwiązaniem. Wiele osób z nas ma przy suficie biały pasek. A teraz wyobraźcie sobie takie białe paski po obu stronach rogu. Czyli najpierw malujemy cały róg na biało, jak wyschnie naklejamy po każdej ze stron taśmę i malujemy resztę pomieszczenia.

Też się z tym spotkałam i uważam, że wygląda całkiem ładnie

Też się z tym spotkałam i uważam, że wygląda całkiem ładnie

To jeżeli ktoś ma jakieś fotki takiego rozwiązania - poproszę, bo nie pamiętam gdzie to widziałem a chciałbym żonce pokazać.