Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rachunek za 2006 rok

anuet

Recommended Posts

Czy moge odzyskać fakture na materiały budowlane za 2006 rok( miałam rachunek otwarty i przez cały rok w tym sklepie robiłam zakupy lecz w 2007r. nie odebrałam faktury czy moge teraz ją jeszcze odebrać i odliczyć vat.

Świetną masz pamięć, niemniej po tylu latach to masz już niestety pozamiatane.

Zgodnie z § 13 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z 25 maja 2005 r(Dz.U. Nr 95, poz. 798 z późn. zmian.), fakturę wystawia się – co do zasady – nie później niż siódmego dnia od dnia wydania towaru lub wykonania usługi.

Tak formalnie - powołujesz rozporządzenie, które już jest nieaktualne :D .

Oczywiście w nowym utrzymamy jest ten zapis.

Natomiast nie rozumiem pytania, bo można zrozumieć to w ten sposób, że faktura była wystawiona ale nieodebrana. Poza tym chyba powinna mieć paragon - jeśli nie wystawili faktury. A do paragonu można wystawiać faktury w każdym czasie - Ordynacja mówi chyba o trzech miesiącach, że sprzedawca ma obowiązek, po 3 miesiącach zależy tylko od jego dobrej woli.

Zadzwoń do nich i zapytaj się. Nie wiem jak ewidencjonowali Twoje zakupy - jeżeli wystawiali faktury to w ogóle nie ma problemu i powinni wystawić Ci duplikaty. Jeżeli były to paragony to powinnaś je zwrócić i mogą być bardziej niechętni, żeby dać Ci fakturę (patrz odpowiedź powyżej). Zadzwoń najlepiej do ich księgowości i pogadaj. VAT mają popłacony, na kwoty i pozycje to nie wpływa tylko zmienia zapisy w rejestrze VAT, więc przy odrobinie dobrej woli z ich strony powinno być ok, ale nie dam głowy, bo dawno nie miałam do czynienia akurat z kasą fiskalną.