Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cienszy mur porotherm i gubsza izolacja czy odwrotnie?

Recommended Posts

szukalem ale nie znalalzem jednoznacznej odpowiedzi:

buduje dom parterowy, zazyczylem sobie mur zewn. z porothermu 44, i na to 5cm welny (czytalem o problemie z prawidlowym wykonaniem sciany jednowartswowej przez wiekszosc murarzy wiec stad te dodatkowe ocieplenie)

jednak sluchajac rozne opinie zaczynam sie zastanawiac czy nie lepiej dac np. 38 porotherm i 10 welny, lub nawet 30 porotherm i 15 welny?

moj dom ma byc energooszczedny (dodatkowo bedzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla)

co radzicie? jaka opcja bedzie "cieplejsza"?

cd. (bo coś żle wcisnąłem) od środka. Ile mniej światla wpadnie Tobie przez okna i jaki szerokie parapety wewnętrzne będziesz musiał zamontować.

Ja mam na ścianach zewnętrznych porotherm 12 cm i styropian 30 cm.

Ale zrobiłeś jedno dobre posunięcie, że zadałeś pytanie na forum. Troche nierozsądne jest robić coś na "czuja" bo komuś się coś tam wydaje, bo ktoś tak sobie życzy itd. Od takich rzeczy są architekci, projektanci, budowlańcy i kierownicy robót. Więc dobrze by było ich o to zapytać.

moj projektant mowi tak:

jak ja mu ze moze by z porothermu 44 on ze moze byc

jak ja mu ze moze cienszy plus ocieplenie wieksze on ze tak tez bedzie dobrze

ps. projektanta juz zmienic nie moge bo projekt zrobiony i zaplacony, teraz jedynie takie zmiany jakie mozna poprzez wpis do dziennika budowy robic

Panowie to jak w koncu, moze zrobic 30cm sciany plus 15 welny? jakie sciany beda najlepiej akumulowaly cieplo (ogrzewanie podlogowe)?

Najlepiej akumulują ciepło ściany z litego, gęstego materiału, typu cegła pełna, silikat, czy nawet lity beton. Oczywiście osłonięte odpowiednią ilością docieplenia. 15 cm wystarczy. Na rrynku są takie a nie inne materiały budowlane, zatem np. 30 cm porotherm i 15 cm ocieplenia to dobry zestaw, chociaz z punktu widzenia kumulacji cieplnej ścian max byłby lepszym wyborem.

dj80 oczywiście, że takich ścian zewnętrznych nie mam. Napisałem tak bo;

1. 1/4 tego forum jest właśnie o grubościach ścian, grubości styropianu i grubości wełny na ocieplenie poddasza lub dachu.

2. Prawie każdy polak mający jakikolwiek związek z budownictwem uważa, że im grubszy styropian/wełna to lepiej. Każdy z wymienionych powyżej ma według swego mniemania absolutną rację.

Zwróć uwagę, że wszyscy z którymi miałeś do czynienia podczas budowy domu a więc: murarze, fachowcy od wylewek, hydraulicy, ekipy montujące płyty G-K, malarze, dekarze, sprzedawcy styropianu, pieców C.O. i kominków zawsze maja coś do powiedzenia na ten temat. Z reguły jest tak, że im grubsza warstwa styropianu tym lepiej i gdyby jescze raz ocieplali/budowali to zamiast styropianu 12 cm to daliby 40 cm.

3. Jak napisałem w jednym z poprzednich postów te wypowiedzi bazują na ich przeczuciach, bo im sie tak wydaje, bo pewnie tak jest pewnie najlepiej itd.

4. Myślę, że nie można dać się zwariować w tej kwestii. Zrobisz np. ocieplenie skosów poddasza wełną grubości 40 cm, a jak będą wyglądały otwory okien dachowych i jaki będzie do nich dostęp?

5. Uważam, że największem problem z tym ocieplaniem jest taki, że ciężko jest zweryfikować jego efekty i skuteczność. Tzn. architekt czy projektant oblicza przenikalność ścian, stosuje jakieś wzory, bierze pod pod uwagę wszystkie współczynniki itd i wychodzi jakaś tam wartość. Ale jak te wartości sprawdzić po wybudowaniu domu, gdzie oprócz ocieplenia b. ważne są okna, dach, drzwi, dokładność wykonania i jakość materiałów ?

Np. inżynier który projektuje silnik i zakłada jakąś moc, po zbudowaniu ma możliwość sprawdzenia jego mocy nominalnej na stanowisku badawczym. Konstruktorzy samochodów mogą karoserie sprawdzić w crashtestach. Jak będziesz robił nalewkę z to możesz sprawdzić jej "moc" alkoholomierzem.

chodzi Ci o pustaki MAX zamiast POROTHERM?

maja lepsze wlasciwosci?

Ma lepsze właściwości akumulacyjne, inaczej mówiąc bardziej pochłania ciepło i działa jak stabilizator temperatury, oddając ciepło w przypadku, gdy obniża się temperatura wewnątrz.

Porotherm to ceramika poryzowana, czyli oprócz szczelin powietrznych ma jeszcze puste przestrzenie wewnątrz swojej struktury, będące efektem procesu technologicznego. Z tego powodu PORO jest nieco podobne do Ytonga czy ogólnie BK, który jest typowym izolatorem i właściwoości akumulacyjne ma dużo mniejsze od w/w.

Uprzedzając ewentualne pytanie odpowiem, że żaden z tych materiałów nie jest lepszy czy gorszy. Użyty właściwie zapewni komfortowe warunki mieszkania w domu. Wybór tej czy innej cegły podyktowany może byc wyłącznie osobistymi preferencjami.

Z 3 tu wymienionych ja wybrałbym MAXA. Każdy inny wybór też będzie właściwy.

Uważam, że największem problem z tym ocieplaniem jest taki, że ciężko jest zweryfikować jego efekty i skuteczność.

A nie jest tak, że najlepszym weryfikatorem jest późniejszy rachunek za ogrzewanie?

Tzn. architekt czy projektant oblicza przenikalność ścian, stosuje jakieś wzory, bierze pod pod uwagę wszystkie współczynniki itd i wychodzi jakaś tam wartość.

Podobnie działają wszystkie nauki ścisłe i tym się różni inżynieria od improwizacji :D

Ale jak te wartości sprawdzić po wybudowaniu domu, gdzie oprócz ocieplenia b. ważne są okna, dach, drzwi, dokładność wykonania i jakość materiałów ?

Każdą przegrodę można przeliczyć (okna i drzwi też). Parametry i jakość materiałów są deklarowane przez producentów. Można przyjąć pewne poprawki na niezamierzone mostki termiczne.

Oczywiście, w rzeczywistości współczynniki mogą "wyjść" inne np. przez montaż ale to będzie odchyłka od wartości obliczeniowych a nie rząd wielkości.

Suma sumarum prędzej czy później przyjdzie chałupę ogrzać i wtedy rachunek dokładnie "zmierzy" ile jest strat ciepła.

Np. inżynier który projektuje silnik i zakłada jakąś moc, po zbudowaniu ma możliwość sprawdzenia jego mocy nominalnej na stanowisku badawczym.

No i co z tego skoro sprawdzi prototyp silnika a nie efekt produkcji masowej w fabryce. To że jego egzemplarz będzie miał moc 120 KM nie znaczy, że każdy silnik zjeżdżający z taśmy będzie miał taką. Nawet jak firma będzie sprawdzać każdą sztukę to niekoniecznie te którym wyjdzie 119 albo 122 będą traktowane jako złom...

Konstruktorzy samochodów mogą karoserie sprawdzić w crashtestach.

Każdy egzemplarz? :D

Poza tym dużo taniej jest wszystko zaprojektować i przeliczyć, zrobić setki albo tysiące symulowanych zderzeń i dopiero wtedy wydawać kasę na crashtesty.

Poza tym to dokładnie tak działa - producent wymurował mur z danego materiału i zmierzył jego przenikalność. Podobnie z drzwiami, oknami, wełną, styropianem itp.

Nie znaczy to, że każdy egzemplarz będzie miał dokładnie taką samą przenikalność - ale można zakładać, że jeżeli technologia będzie niezmienna to wartości parametrów będą zachowane.

A nie jest tak, że najlepszym weryfikatorem jest późniejszy rachunek za ogrzewanie?

Irreality. Pewnie tak. Ale trzeba mieć do czegoś porównanie. Naprzykład Ty posiadasz dom z Porothermu 20cm +styro 30cm a ktoś ma tylko z Porothermu 44 cm z taki samym ocepleniem poddasza jak Ty oknami, drzwiami i rodzajem ogrzewania itd. I co sądzisz,że będziesz miał racunki o połowę mniejsze ? Wątpię.

A swoją drogą, może wypowie się ktoś na forum kto wybudował dom np. z Porothermu 25 cm zamieszkał w nim i ogrzewał przez zimę a dopiero później ocieplił styropianem. Więc ta osoba może realnie porównać koszty ogrzewania.

moj projektant mowi tak:

jak ja mu ze moze by z porothermu 44 on ze moze byc

jak ja mu ze moze cienszy plus ocieplenie wieksze on ze tak tez bedzie dobrze

Kulca. A może Twojemu projektantowi chodzi o to, że obie te ściany są tak samo dobre pod względem konstrukcyjnym : nośność, wytrzymałość, możliwość zamontowania okien, drzwi, krokwi itd? Może sie po prostu nie dogadaliście ?

Jak się z nim spotkasz to powiedz wyraźnie, że Ciebie interesują paramerty przenikalności cieplnej tych ścian.