Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przecięty przewód elektryczny

Recommended Posts

Witam,

Podczas powiększania okna przeciąłem przewód elektryczny 4 x 4mm2 pomiędzy puszką z bezpiecznikami znajdującą się na ścianie a tablicą wewnątrz domu.

Czy istnieje jakiś sposób naprawy poza wymianą przewodu? Wszystko mam schowane w ocieplonej ścianie.

W poprzednim mieszkaniu udało mi się przewiercić kabel (oczywiście, po ustaleniu, że tam kabla absolutnie nie ma prawa być ;) ). Wstawiliśmy puszkę. Nawet było to częściowo na rękę, bo zrobiłem tam odgałęzienie na dodatkowy kontakt, z którego korzystaliśmy potem. Fakt, że to dotyczyło zwykłego kabla 3x1.5, ale sugerowałbym właśnie puszkę (po uprzedniej konsultacji z elektrykiem), wkońcu co za problem. Wymiana kabla - no bez przesady.

Podczas powiększania okna przeciąłem przewód elektryczny 4 x 4mm2 pomiędzy puszką z bezpiecznikami znajdującą się na ścianie a tablicą wewnątrz domu.

Jeśli dobrze rozumiem, jest to wyjście zalicznikowe na rozdzielkę wewnątrz domu. Czyli nie jakiś tam kabelek, a zasilanie główne części obwodów elektrycznych ( duży przekrój przewodów )?

Gdyby tak było, to ocena sytuacji przez instalatora nie była by przesadą. Przewód został przecięty, a więc nie ma żadnego zapasu, który mozna by obrobić i połączyć.

Ewentualna naprawa tej grubości przewodu wymagać będzie z pewnościa rozkucia ściany, zastosowania wstawek z przewodu tego samego przekroju, odpowiednich złączek, izolacji i zastosowania puszki, w której to wszystko można by schować.

Jeśli nie jesteś elektrykiem i nie masz doświadczenia w tej materii, to nie eksperymentuj .

Możliwe że wymiana będzie najmniej inwazyjną operacją w tej sytuacji ?

Jeśli dobrze rozumiem, jest to wyjście zalicznikowe na rozdzielkę wewnątrz domu. Czyli nie jakiś tam kabelek, a zasilanie główne części obwodów elektrycznych ( duży przekrój przewodów )?

Gdyby tak było, to ocena sytuacji przez instalatora nie była by przesadą. Przewód został przecięty, a więc nie ma żadnego zapasu, który mozna by obrobić i połączyć.

Ewentualna naprawa tej grubości przewodu wymagać będzie z pewnościa rozkucia ściany, zastosowania wstawek z przewodu tego samego przekroju, odpowiednich złączek, izolacji i zastosowania puszki, w której to wszystko można by schować.

Jeśli nie jesteś elektrykiem i nie masz doświadczenia w tej materii, to nie eksperymentuj .

Możliwe że wymiana będzie najmniej inwazyjną operacją w tej sytuacji ?

wypowiedź doskonała

no i co więcej dodawać :-?

ale pamiętaj że jesteśmy w Polsce, tu każdy zna się

najlepiej na wszystkim to znanie się

zazwyczaj rodzi coś takiego jak na zacytowanej przeze mnie fotografii...

uwaga prąd zabija

czasem też się lubią byle jak sklecone do kupy kabelki zapalić

/szczególnie taki przez który idzie prąd do całego domu/

A co zrobić gdy jeden z trzecha kabli lub dwa (3x1,5) mają uszkodzoną zew izolacje ale nie sa calkiem przeciete? Jak to prawidlowo naprawic zeby zaslonic gipsem i zapomniec? Wystarczy calosc kabla zaizolowac, czy kazdy z osobna?

No tyle to nawet ja wiem. Każdy z osobna zaizolować. Jakby się stykały jakieś druciki to bęcie ciągle korek wybijać - ten taki co ratuje życie ;).

A wogóle to moja znajomość na prądzie kończy się na włączeniu suszarki do gniazdka i niech tak zostanie, będę dłużej żyła.

... będę dłużej żyła.

albo i nie ... :-?

... Czy istnieje jakiś sposób naprawy poza wymianą przewodu? Wszystko mam schowane w ocieplonej ścianie.

elektryk nie ułozył tego przewodu w rurce ?

czy ten przewód jest przed licznikiem ? czy po liczniku ?

czy instalalacja jest po odbiorze ZE ?

Czy istnieje jakiś sposób naprawy poza wymianą przewodu? Wszystko mam schowane w ocieplonej ścianie.

Połaczenia skręcane i lutowane wg mnie mogą zawieść.

Tulejki rurkowe do zaciskania + 3 warstwy koszulek termokurczliwych z klejem załatwia sprawę, tylko musisz mieć do zaciskania odpowiednia praskę. W dobrych hurtowniach znajdziesz wszystko, są nawet zestawy do naprawy kabli o przekrojach 185mm2.

Jak dobrze wykonane,niezawodne.

Bardziej zawodne są połączenia w wszelkiego rodzaju kostkach połączeniowych.

Połaczenia na kostkach to połaczenia skręcane. Cyna ma to do siebie że ma stosunkowo niską temp. topnienia. Najpewniejsze sa połaczenia zaprasowymane. Zobacz sobie jak sie robi połaczenia energetyczne, silnoprądowe, juz dawno sie nie lutuje końcówek.

185mm2? Wow, niezły kawał kabla

Kabel jak kabel. Łączyliśmy niedawno uszkodzony przez koparke kabel YKY4x185m2, prezes pewnej firmy chciał nam zapłacic "ręką swojej córki", aby tylko szybko podać zasilanie na maszyny.