Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pensjonat dla koni

lemon22

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w małej wsi woj. Opolskim (40 km od Częstochowy, 60 km od Opola, Bełchatowa i Radomska, 25 km od Wielunia) posiadam budynki, wraz z łąkami po byłym gospodarstwie rolnym. Budynki stoją puste i marnieją w oczach a po łąkach chodzi sąsiada bydło i szlak mnie trafia. Chciałbym otworzyć tam pensjonat dla koni. Jest to miła i spokojna okolica, znakomicie nadająca się pod taką działalność. Bliskość lasów, rzeki, zalewu i Załęczańskiego parku Krajobrazowego znakomicie nadaje się na przejażdżki w terenie.

Na początek było by miejsce na 10 koni (boksy 12 m2), padok, pastwiska, szatnia, siodlarnia (cena ok 450 zł, całodobowa opieka weterynaryjna płatna oddzielnie za interwencje weterynarza, wyjazdy w teren oraz jazda na ujeżdżalni płatne osobno po 25 zł za godz.). To udało by się wykonać jeszcze w tym roku. Na przyszły sezon zaadoptowana była by stodoła na jeszcze 5 koni oraz kryta ujeżdżalnia. wszytko zależy od zainteresowania. Może już ktoś by był chętny na pozostawienie pod moja opieką swojego konika? :)

Jak myślicie, jest to opłacalny "biznes"?

dzięki za wszystkie uwagi i spostrzeżenia.

pozdrawiam

... padok, pastwiska, szatnia, siodlarnia (cena ok 450 zł, całodobowa opieka weterynaryjna płatna oddzielnie za interwencje weterynarza, wyjazdy w teren oraz jazda na ujeżdżalni płatne osobno po 25 zł za godz.) ...

450 zł dziennie czy miesięcznie ?

Gdzie pytanie związne z budowaniem ? Bo poza reklamą tu niewiele widać.

o ile wiem to forum nie jest typowo budowlane i wypowiadają się tu osoby zajmujące się prowadzeniem pensjonatów, stajni itd. jak również osoby które korzystają z takich miejsc. typowa wymiana zdań i doświadczeń nie tylko na tle budowlanym. sam jestem budowlańcem i prace które potrzebne są do zrobienia w moim przypadku wykonam sam. a jeżeli coś będzie nie tak to na pewno zwrócę się do osób bardziej doświadczonych w tej sprawie, np. na tym forum.

myślę że jak na tą ofertę to chyba cena jest normalna, taka proponuje 80% pensjonatów. niektóre tylko za boks maja taką cenę, za wszystko inne żądają opłat i to wcale nie małych. szczerze mówiąc to chyba najniższa cena jaką się spotyka w pensjonatach, pomijając te pod Warszawą, Poznaniem, Wrockiem czy Krakowem tam ceny sięgają 1000/1200 zł i w wielu też trzeba płacić osobno za inne przyjemności.

wszystkie spostrzeżenia się liczą. dzięki bardzo

pozrdawiam

no tak - to pensonat, nie stajnia

dobrze by było aby te konie miały ruch /czyli spróbowac dogadac sie np. z jakimś rechabilitantem - fizykoterapeutą - hipoterapeutą / i na tej połączonej działalności budowac przyszłośc pensjonatu ...

czytałem opinie innych i wyraźnie wskazują na to że nie należy pensjonatu dla koni łączyć z typową agroturystyką ze względów czysto ekonomicznych! agroturystyka na siebie zarabia tylko przez 5 może 6 miesięcy a przez cały zimowy okres trzeba praktycznie do tego dokładać. oczywiście nie w każdym przypadku, zależy od oferty! pensjonat przynosi stały dochód, oczywiście większy w sezonie, zimową porą jest to mniej, ale dokładać raczej nie trzeba. nie są może to kosmiczne zarobki ale wystarczające na funkcjonowanie. połączenie przyjemnego z pożytecznym :)

Zeby sie tym zajmowac.......i zeby przynosilo dochod .....to najpierw trzeba troche te konie lubic ! i co s o nich wiedziec.

My placimy za miesiac 400 zlotych - ale b li s ko Warszawy i czlowiek, kktory sie tym zajmuje l u b i to co robi a nie jest wylacznie nastawiony na zysk. Widzisz roznice ?

Zeby sie tym zajmowac.......i zeby przynosilo dochod .....to najpierw trzeba troche te konie lubic ! i co s o nich wiedziec.

My placimy za miesiac 400 zlotych - ale b li s ko Warszawy i czlowiek, kktory sie tym zajmuje l u b i to co robi a nie jest wylacznie nastawiony na zysk. Widzisz roznice ?

kupi kilka ksiazek i sie zapozna na zywca.

http://img132.imageshack.us/img132/6010/img2934ht0.jpg

warto horyzonty rozwijac.

co do lubienia to bede milczal, skad mam wiedziec czy lubi?

.... niech strace, ja jestem pewny tylko swego...a kocham psy, stare motocylke -tez wklejalem, ryby i ptaki. te ostnie zainspirowaly mnie , jak i Chef P. dlatego zainteresowalem sie starymi szybowcami , dodatkowo mozna pogrzebac . jak na razie snuje plany, ale kiedys sie wzniose.....

a wracajac do koni to te sa cudne. prawda?

http://img523.imageshack.us/img523/949/img2935ck7.jpg

ps.a-ha $600, tyle placi znajomy.