Kruela 08.05.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Moi drodzy mam prośbę do bardziej zaawansowanych budowlanie lub mniej, ale więcej wiedzących ode mnie o pomoc. Zaczynam powolutku przymierzać się do kolejnych etapów budowlanych i tu zaczyna sie mój problem. Co po czym, jaka kolejność prac, aby miały sens a nie bezsens Spotkałam się z kilkoma opiniami, ale zupełnie różnymi I tutaj liczę na Was Mam SSO zadaszone i co dalej ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 08.05.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Moi drodzy mam prośbę do bardziej zaawansowanych budowlanie lub mniej, ale więcej wiedzących ode mnie o pomoc. Zaczynam powolutku przymierzać się do kolejnych etapów budowlanych i tu zaczyna sie mój problem. Co po czym, jaka kolejność prac, aby miały sens a nie bezsens Spotkałam się z kilkoma opiniami, ale zupełnie różnymi I tutaj liczę na Was Mam SSO zadaszone i co dalej ? ... Rurki, kabelki itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Rasieńko tyle to i ja wiem ... ale tak powoli i wyraźnie - co, kiedy i po czym ... kawa na ławę i łopatologicznie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Dzień Doberek! Czekam na zdjęcia, czekam na zdjęcia...!!! Hej! Zdjęcia kiedyś będą napewno ... rasia ja o Tobie pamiętam cały czas Siedzę cichutko i czekam... Dziękuję. Ugniatałam jeszcze dzisiaj ciasto może tym razem wyrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 08.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Rasieńko tyle to i ja wiem ... ale tak powoli i wyraźnie - co, kiedy i po czym ... kawa na ławę i łopatologicznie proszę U mnie weszli najpierw elektrycy i odkurzacz... zaraz po nich hydraulicy, rekuperacja... potem odwrotnie niż wszyscy zrobiłam wylewki, bo przy takiej ilości ogrzewania podłogowego i pozostałych instalacji, bałam się o uszkodzenie jakiejś rurki, wszędzie od ścian dałam 2-3cm dylatację ze styro, potem weszły tynki i pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 08.05.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 A! I obowiązkowo zdjęcia, każdej rurki, dziurki... baaaardzo się później przydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Rasieńko tyle to i ja wiem ... ale tak powoli i wyraźnie - co, kiedy i po czym ... kawa na ławę i łopatologicznie proszę U mnie weszli najpierw elektrycy i odkurzacz... zaraz po nich hydraulicy, rekuperacja... potem odwrotnie niż wszyscy zrobiłam wylewki, bo przy takiej ilości ogrzewania podłogowego i pozostałych instalacji, bałam się o uszkodzenie jakiejś rurki, wszędzie od ścian dałam 2-3cm dylatację ze styro, potem weszły tynki i pozamiatane. A kiedy okna, drzwi zewnętrzne, brama i alarm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.05.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Jak widzę, każdy robi inaczej. Wiem, że zasadą jest nie wstawianie okien drewnianych przed tynkami. Podobno najlepiej wstawić okna i od razu ocieplać dom, choćby bez tynku tylko styropian, siatka i klej. Przed kładzeniem dachu u nas ocieplili kawałki ścian przy lukarnach i poszedł tynk na kominy ale to masz za sobą. Potem poszła hydraulika i elektryka - to może być robione nawet jednocześnie, jedno drugiemu nie wadzi. Tu trzeba od razu przyłącza wykańczać - gaz - prąd. Potem tynki, wylewki i dopiero gdy to wyschnie ocieplanie poddasza. To tylko na handel jak się robi, to wszystko na raz i wtedy cała wilgoć idzie w wełnę No a potem to tylko za kieszeń się trzymaj i nie daj wykończyć razem z wykończeniem. to tyle wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Każde wskazówki mile widziane ... dziekuję ... powoli musze sobie to wszystko poukładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 08.05.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Rasieńko tyle to i ja wiem ... ale tak powoli i wyraźnie - co, kiedy i po czym ... kawa na ławę i łopatologicznie proszę U mnie weszli najpierw elektrycy i odkurzacz... zaraz po nich hydraulicy, rekuperacja... potem odwrotnie niż wszyscy zrobiłam wylewki, bo przy takiej ilości ogrzewania podłogowego i pozostałych instalacji, bałam się o uszkodzenie jakiejś rurki, wszędzie od ścian dałam 2-3cm dylatację ze styro, potem weszły tynki i pozamiatane. A kiedy okna, drzwi zewnętrzne, brama i alarm? A jakie okna? Jakie drzwi? Bo jeśli drewniane, to lepiej je wstawić po wykonaniu tego wszystkiego o czym pisałam wyżej, chociaż ja mimo, że aluminiowe miałam wstawiane też po wszystkim /dużo lepiej wyschły tynki i wylewki/, a po wstawieniu okien przyjechali tynkarze na dwie godzinki i dopieścili mi glify. Bramę wstawiałam razem z oknami i drzwiami. I od razu możesz alarm podpinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 08.05.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Eluś, są różne szkoły. Ja miałam właściwie tak jak Rasia. Najpierw wszedł elektryk i chyba alarm. Potem odkurzacz centralny i hydraulika z całym rozprowadzeniem podłogówki. Następnie wylewki, a zaraz po nich tynki. Jak te wszystkie mokre prace wyschły pożądnie, wstawiłam okna, u mnie akurat drewniane, więc tynki i wylewki musiały być już dobrze suche (ponoć przy plastikach nie ma takich obostrzeń). A potem to juz tylko drzwi i brama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobroszka 08.05.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Hmmm , a wszystkie okna się jakoś zabija , żeby nie rozkradli kabelków i rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 08.05.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 A u nas było tak: 1. najpierw weszli ararmowcy i położyli swoje kabelki 2. potem był elektryk 3. potem weszły tynki potem schło 4. potem wstawiliśmy okna [drewniane], drzwi i bramę garażową (wszystko w jeden dzień ) 5. potem przyszli hydraulicy i odkurzacz centralny boleśnie odczułem dziury wykute w ślicznych tynkach przez hydraulików, ale to się zatrze A na końcu wylewki i pozamiatane Może można było zrobić podstawową hydraulikę, potem tynki, żeby aż tak bardzo potem nie pruli, ale nie wiem. Chyba naprawdę nie ma jedynego właściwego pomysłu. Na pewno teraz elektryk i alarm... Jak zrobisz, tak będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 08.05.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Hmmm , a wszystkie okna się jakoś zabija , żeby nie rozkradli kabelków i rurek? Zamiast zabitych okien na czas schnięcia, a przed oknami zainstalowałam na działce Pana Ochroniarza, który przy okazji posprzątał obejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Wielkie dzięki za wszystkie wypowiedzi Mam nadzieję, że wszystko poukładam ... bardzo lubię układać puzzle to może mi to pomoże W związku z tym, że dostałam dzisiaj dyspensę na FM to może zajrzę do swojego dziennika i zdjęcia roślinek wrzucę bo niedawno wróciliśmy i cosik mam świeżego w aparacie Podrzucajcie jeszcze swoje uwagi... chętnie wszystkie zapiszę a potem przeanalizuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barranki2 08.05.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Wiesz, my na przykład cały czas się zastanawiamy, kiedy zrobić schody... I za co Na razie drabina musi wystarczeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Schodami to ja się póki co wcale nie przejmuję bo mam wylane i wygodnie sie na górke wskakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.05.2009 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Rasieńko tyle to i ja wiem ... ale tak powoli i wyraźnie - co, kiedy i po czym ... kawa na ławę i łopatologicznie proszę U mnie weszli najpierw elektrycy i odkurzacz... zaraz po nich hydraulicy, rekuperacja... potem odwrotnie niż wszyscy zrobiłam wylewki, bo przy takiej ilości ogrzewania podłogowego i pozostałych instalacji, bałam się o uszkodzenie jakiejś rurki, wszędzie od ścian dałam 2-3cm dylatację ze styro, potem weszły tynki i pozamiatane. A kiedy okna, drzwi zewnętrzne, brama i alarm? Ja przyjęłam technikę : zamknąć dom jak najszybciej. Czyli jednego dnia były ekipy : od okien PCV, od okna ALU, od drzwi , od branmy garażowej, od alarmów (+ elektryk) . Mało się nie pozabijali :) Ale wieczorem dom był zamknięty i alarm odpalony. Potem weszły instalacje - nauczona opowieściami o wyciętych kablach ze ścian , wyjętych oknach w nocy i wyrwanych rurach, wolałam taką wersję zdarzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Matko Chrzestna dziękuję za wypowiedź ... ja właśnie też tych samych bajek sie naczytałam ... teraz układam swoje budowlane puzzle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruela 08.05.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Matko Chrzestna dziękuję za wypowiedź ... ja właśnie też tych samych bajek sie naczytałam ... teraz układam swoje budowlane puzzle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts