Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak porównac ceny wieżby dachowej, a dachu z paneli SIPs?

Recommended Posts

Planuje budowę domu, i interesują mnie różnice kosztów pomiędzy standardowa wieźbą dachową a konstrukcją dachowa wykonana z paneli SIPs oczywiście konstrukcja SIPs wydaje się konstrukcją droższa na pierwszy rzut oka, lecz mam pewne wątpliwości ponieważ usiłuję skompletować wszystkie ceny (więźby dachowej, izolacji dachu,-cen związanych z robocizna i materiałem)do standardowej konstrukcji dachowej. Chciałbym przy tym zaznaczyć ze poddasze będzie poddaszem użytkowym, wiec oferta izolowanych paneli wydaje się bardziej interesującą, ponieważ nie traci się przestrzeni poddasza.

Która z metod ocieplonego dachu będzie bardziej ekonomiczna i bardziej energooszczędna? Słyszałem ze przy wykorzystaniu wełny mineralnej w ociepleniu dachów spadzistych , po kilu latach pod wpływem drgań i wilgoci wełna osuwa się powodując szczeliny nie ocieplone czy to prawda? (zaznaczam ze jedna z zalet [przewagę] firma przedstawiła mi niezmienność kształtów styropianu wklejonego pomiędzy płyty osb i brak „mostków termicznych” nawet po latach).

Proszę o jakieś wskazówki.

• 11 months później...