gruntart 08.02.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Takie mam akurat nachylenie, nie podoba mi się stawianie na takiej powierzchni solarów nachyonych na południe - raz że brzydko, to jeszcze zeszłoroczne wichury na pewno by to pozrywały. Może jeden od wschodu, jeden od zachodu, moze próżniowe byłyby OK, a płaskie NOK, a może dac sobie z tym spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 08.02.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 jeżeli już chcesz to proponuję zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 08.02.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 CoolaTT PostWysłany: Nie, 8 Luty 2009 11:45 Temat postu: jeżeli już chcesz to proponuję zachód. Jeżeli chodzi o zyski słoneczne to lepszy dach wschodni 235 kWh/(m^2rok) w stosunku do 220 dla kierunku zachodniego - źródło http://izbaarchitektow.pl/pliki/metodologia.pdf - strona 44 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Jeżeli chodzi o zyski słoneczne to lepszy dach wschodni 235 kWh/(m^2rok) w stosunku do 220 dla kierunku zachodniego - źródło http://izbaarchitektow.pl/pliki/metodologia.pdf - strona 44Te dane dotyczą ściany pionowej i są uśrednione w skali całego kraju. Jeżeli już to należałoby sięgnąć po dane meteorologiczne dla konkretnej lokalizacji, z uwzględnieniem kąta pochylenia dachu : http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 08.02.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 HenoK Te dane dotyczą ściany pionowej i są uśrednione w skali całego kraju. Jeżeli już to należałoby sięgnąć po dane meteorologiczne dla konkretnej lokalizacji, z uwzględnieniem kąta pochylenia dachu : http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735.htm Dane przedstawione przeze mnie pokazują zyski ze ściany (dachu) i jednoznacznie widać że wschodnia ekspozycja jest nieznacznie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 HenoK Te dane dotyczą ściany pionowej i są uśrednione w skali całego kraju. Jeżeli już to należałoby sięgnąć po dane meteorologiczne dla konkretnej lokalizacji, z uwzględnieniem kąta pochylenia dachu : http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1787735.htm Dane przedstawione przeze mnie pokazują zyski ze ściany (dachu) i jednoznacznie widać że wschodnia ekspozycja jest nieznacznie lepsza. To co podałeś to "wartość energii promieniowania słonecznego w sezonie ogrzewczym na płaszczyznę pionową lub dachu, w której usytuowane jest okno o powierzchni Ai: - ściana południowa S *350 kWh/(m2rok); - ściana południowo-zachodnia S-W *310 kWh/(m2rok); - ściana zachodnia W *220 kWh/(m2rok); - ściana północno-zachodnia N-W *160 kWh/(m2rok); - ściana północna N *145 kWh/(m2rok); - ściana północno-wschodnia N-E *165 kWh/(m2rok); - ściana wschodnia E *235 kWh/(m2rok); - ściana południowo-wschodnia S-E *320 kWh/(m2rok); - okna dachowe o nachyleniu poniżej 30° *300 kWh/(m2rok) Przy kolektorach słonecznych bardziej istotna jest wartość promieniowania w okresie letnim (dane w tabeli dotyczą okresu od września do maja). Wartość w tabelce dotycząca dachu jest tylko w ostatniej pozycji. Dane meteorologiczne w bardziej przyjaznej postaci znajdziesz tutaj : http://ekocert.eu/dwn/pliki/meteo.xls Warto z nich skorzystać . Dane dotyczące dachu w kierunki wschodnim i zachodnim są w kolumnach oznaczonych IE__XX i IW__XX, gdzie XX oznacza kat nachylenia dachu. Np. dla ścian pionowych dla stacji Białystok suma wartości IE__90 wynosi 762,473kWh, zaś suma wartości IW__90 wynosi 722,204kWh co potwierdza podane w w/w tabeli zależności, ale wartości daje ponad 3 krotnie wyższe. Dla kata dachu 45 stopni wartości te są większe i wynoszą odpowiednio 863,811kWh i 816,550kWh, dla płaszczyzny poziomej wynoszą 897,135kWh. Największa wartość występuje dla IS__45 i wynosi 974,784kWh. Jak widać kolektory na dachu pochyłym usytuowane w kierunku wschodnim dadzą ok. 89%, a w kierunku zachodnim ok. 84% energii w stosunku do takich samych kolektorów umieszczonych na połaci południowej dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 08.02.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 tak czy owak ( ufff ), zgadzamy się że różnica jest znikoma z małą przewagę ekspozycji wschodniej i to bez względu na kąt pochylenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 tak czy owak ( ufff ), zgadzamy się że różnica jest znikoma z małą przewagę ekspozycji wschodniej i to bez względu na kąt pochylenia ?JASSSNE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 09.02.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Mam dach dwuspadowy z polaciami ustawionymi na wschód i zachód, z tym że oś budynku jest odchylona od kierunku pn-pd pod kątem około 20 stopni. W tym momencie mam połacie ustawione na południowy wschód i północny zachód. Rozumiem że korzystniej jest dla mnie ustawienie paneli na wschodniej połaci. Jeśli kolektory umieszczę na wschodniej połaci to oprócz nieznacznego uzysku podanego przez Was (w porównaniu z zachodem) to będę miał jeszcze dodatkowy uzysk z powodu nachylenia połaci wschodniej w kierunku południowym... ... wychodzi na to że sprawa się rozwiązała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruntart 09.03.2009 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Przy Twojej sytuacji sprawa jest jasna - te 20st odchylenia to duuuużo lepiej niz u mnie. Dzięki Wam za informacje - jeśli rzeczywiście w moim przypadku będzie to prawie 90% wart. max, to za "ćwierć solara" wyrównam sobie straty z umiejscowienia. A czy ktoś z Was jest praktykującym solarowcem (najlepiej takim, który ma to umieszczone inaczej niż na południe)? Spostrzeżenia z prawdziwej eksploatacji byłyby mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiki dwa 09.03.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Z tego co mówił kumpel to idealne położenie dla solarów to południe lub południe-zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkot 23.02.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Znalazłem na rynku coś idealnego na nasze problemy:http://www.ekologia24.biz/kolektory/zestaw-kolektorow-slonecznych-plaskich-wschod-zachod-do-produkcji-cwu-VIP-304-WZ Zdecydowałem się na ten zestaw z dofinansowaniem. Jak już będę mógł coś powiedzieć o jego działaniu wrzucę Wam informacje tutaj ale z rozmów i kalkulacji wynika mi że jest to sensowna opcja i warto się nad nim zastanowić zwłaszcza, że jest to zestaw na najwydajniejszych na świecie płaskich kolektorach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morafa 24.02.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Z tego co mówił kumpel to idealne położenie dla solarów to południe lub południe-zachód. Mój kolega ma solary na zachodzie bo tylko tam mogły być i jest zadowolony więc chyba nie jest to wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.02.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Może jeden od wschodu, jeden od zachodu, moze próżniowe byłyby OK, Przy solarach na dwóch dachach potrzebne byłyby dwa regulatory i dwa czujniki, co jest raczej drogie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkot 12.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 http://www.ekologia24.biz/kolektory/zestaw-kolektorow-slonecznych-plaskich-wschod-zachod-do-produkcji-cwu-VIP-304-WZ - tu masz podane co jest potrzebne. I niezbędny jest tylko jeden regulator (ale wymieniony w zestawie został na specjalny obsługujący 2 układy kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.03.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 regulator w komplecie z czujnikami, kapilarami ? oby tak choć dwie grupy wychodzą drożej niż jedna i regulator też pewnie droższy. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.03.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Przy solarach na dwóch dachach potrzebne byłyby dwa regulatory i dwa czujniki Niektóre sterowniki (np. SKSC2) potrafią obsługiwać taki zestaw na 2 połaciach. Ja mam solary dokładnie na południowy-wschód i jest dobrze, np dziś baniak ma ponad 50 stopni, aż się boję co bedzie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Niektóre sterowniki (np. SKSC2) potrafią obsługiwać taki zestaw na 2 połaciach. Ja mam solary dokładnie na południowy-wschód i jest dobrze, np dziś baniak ma ponad 50 stopni, aż się boję co bedzie latem. Ciekawi mnie co robią użytkownicy solarów latem przy uapałach 35 C wyjezdżając np. na 2-3 tygodnie ? ( np. użytkwnicy gruntowych pomp ciepła mogą regenerować dolne źródło , ale o robią pozostali - poza odkręceniem kranu z ciepłą wodą ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.03.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Ciekawi mnie co robią użytkownicy solarów latem przy upałach 35 Tego jeszcze nie wiem - zobaczę latem, pewnie będę gotował glikol. Na razie w ubiegłym roku bulgotał mi 1 solar, bo był zapowietrzony i nie miał przepływu - pobulgotał i przestał. Ciekaw jestem czy odpowiednio duży zbiornik przeponowy wystarczy, żeby glikol został do niego wypchnięty z solarów i tyle - puste solary się wygrzeją, gdy się ochłodzą, glikol wpłynie. Może ktoś ma na ten temat jakieś doświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.03.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 rwxw problemem jest nie ciśnienie tylko temperatura, brak odbioru ciepła niszczy glikol. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts