piot3r 20.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Naprężenia, Pluton, naprężenia. To głównie ich zminimalizowanie kształtuje moją koncepcję. Początkowo chciałem zabudować na kotle płomieniówkowy, ale nilsan mnie nieco uświadomił. Dzięki.Dodatkowy płomieniówkowy, który by posiadał własny płaszcz powietrzny też upadł na korzyść opłomkowego. Po co się męczyć z tworzeniem metalowego korpusu wypchanego termoizolatorem i mało przyjaznego dla ewentualnych poprawek, kiedy z cegiełek będzie prościej i jeszcze się co nieco przy okazji zakumuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 20.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 http://499.com.pl/images/bullerjan/thumbnails/Bullerjan_schemat.jpg.thumb_488x488.jpg Grzeje jak cholera i co nieco akumuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 20.02.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Wygląda mi to na jakiś wkład, część większej całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.02.2012 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Jaj wystukasz : "piec bullerjan", to znajdziesz opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 21.02.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Zrobiłem to już wczoraj. Pooglądałem, popodziwiałem, wiele się nie myliłem z pierwszym spostrzeżeniem, bo troszeczkę je obudowywują. Cen wolę nie komentować, chociaż technologia wykonania tego też raczej prosta nie jest.Prośbę mam, Bogusław. Napisz, co sądzisz o tym skośnym, rurowym wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.02.2012 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 O który wymiennik chodzi Piotr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 21.02.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 ten http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196822-Piec-na-drewno-Rocket-Stove&p=5198031&viewfull=1#post5198031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.02.2012 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tych rurek, to jakby dużo za dużo i i trzeba pamiętać że spaliny poszukają najprawdopodobniej drogę najkrótszą, czyli przejdą np. środkiem, nie grzejąc boków. Lepiej wtedy byłoby wykonać ten element węższy a wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.02.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Poza tym Piotr, wyższy schładzacz da lepsze uwarsrwienie temperatury spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 21.02.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Rozumiem. Ilość faktycznie wygląda na przesadną, ale szczerze mówiąc, o ile mniej więcej orientuję się w parametrach wymiany spaliny-ciecz, to dla wymiany spaliny-powietrze przez metal przy wymuszonej cyrkulacji już nie bardzo, a chciałbym, żeby to osiągało momentami z 40kW.Jeśli zaś chodzi o kompensację niejednakowej, szczególnie na starcie, rozszerzalności wymiennika i obudowy, to czy grubsze sznury uszczelniające są dobrą koncepcją, czy są bardziej profesjonalne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.02.2012 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Pierwsz taki robiłbym spawając wszystko na "głucho",a po jakimś czasie eksploatacji sporo będzie wiadomo, co do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.02.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Można też prototyp spawać punktowo, co jest bardziej rozsądne. Male szczeliny nie powinny ciągnąć spalin, zaś spaliny będą zabierać część tego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 21.02.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Przepraszam, trochę nieprecyzyjnie zadałem pytanie. Metalowa część wymiennika pospawana na cacy, przynajmniej w obrębie obiegu spalin. Chodzi o miejsca styku metalu i ceramiki. Na starcie metal dość szybko zacznie się rozszerzać i trzeba to jakoś skompensować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.02.2012 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Może być sznur,ale jesli ma go być dużo, to może lepiej wepchać tam wełnę mineralną, lub taką,którą można znaleźć w piekarnikach kuchenek (złom) lub kupić fachową włókninę. Te uszczelnienia od kuchenek stosowalem z wielką radościa,ponieważ zastosowany tam material jest z najwyższej półki a te piekarniki czesto są nieużywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 21.02.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Można też prototyp spawać punktowo, co jest bardziej rozsądne. Male szczeliny nie powinny ciągnąć spalin, zaś spaliny będą zabierać część tego powietrza. Przykładem twój dopalacz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 21.02.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Tańsza wersja dla Piotra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 21.02.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Wydawało mi się, że wyjdzie mu lokomotywa, a wyszła kapliczka:)Bogusław, faktycznie nie przyszło by mi do głowy pozyskiwanie uszczelnień z piekarników. Do tej pory były dla mnie zródłem termostatów, doskonałych do nadmuchów. Chodzi o to, żeby taki wymiennik dał się w miarę bezproblemowo wyjmować z obudowy w celu choćby korekty przebiegu spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.02.2012 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Robiłem już kilka różnych próbnych połączeń ceramiki z metalem, z zastosowaniem uszczelnień. Trwałość uszczelnienia zależy od temperatury pracy. Jeśli będzie to temperatura do 500*C, to każdy rodzaj uszczelnienia przejdzie. W wyższych temperaturach też może być użyte "wszystko" ale pytanie brzmi : po jakim czasie uszczelnienie zniknie ? Tu więc bezkonkurencyjny okazał się sznurek azbestowy lub koc gaśniczy azbestowy starego typu. Takie połączenie jak wspominasz Piotr zrobiłem już sporo lat temu i chodzi do dziś jak zegarek. Element metalowy był mniejszy, tak by z każdej strony była luźna szczelina 5-8 mm, w którą ubiłem uszczelnienie. Uszczelnienie nie mogło wypaść, gdyż posiadało ogranicznik.Ostatnio kupiłem włókninę, ale sprzedają ją w paczkach po 20 kg i nie każdemu pasuje taka duża ilość na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 22.02.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Zgodnie z sugestią z ilości przeszłem w jakość i wysokość. Powierzchnia wymiany ok.3,2mkw, czyli mniej więcej tyle, co mój dotychczasowy nawiewny blaszak. Pochylenie opłomek 15 stopni, takie wstępnie przyjąłem. Zakładając, że wymiennik miałby przejmować to, czego blaszak nie daje rady na większej mocy, zaczynam się obawiać o ciąg dość krótkiego komina. Myślę, że dało by się przypilnować jakiejś minimalnej temperatury spalin sterując przepływem powietrza przez wymiennik i ewentualnie przedłużyć sam komin. Z blaszaka jako paleniska na razie nie chcę rezygnować. Ma spory zasyp, udaje mi się w nim dość czysto spalać i gwarantuje ciepełko w okoliczności poprawek wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.03.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Jak murowalem piec, to z resztek zaprawy szamotowej z dodatkiem cementu ulepilem 5 cm kulke i wypalilem w kominku. Wprawdzie nie osiagam w nim kosmicznych temperatur (do 600 stopni) ale kulka zrobila sie twarda - wyszlo pewnie cos w rodzaju glinobetonu o malym ziarnie. Niestety biorac do reki czuc, ze jest to lekkie - duzo lzejsze od zwyklego betonu. Tak wiec na obudowy akumulacyjne raczej sie nie nadaje. Witam. Tak mi się ostatnio przypomniało, że tą kulkę trzymam w kominku już 2 sezony grzewcze i właściwie nic jej nie jest. Czyli ten "glinobeton psim swędem" jest całkiem wytrzymały:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts