animuss 08.01.2025 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Pewnie masz pozostałości tej weny z ocieplenia zewnętrznego i chciałbyś się tego pozbyć. 😊 Wełna nie ma oporu dyfuzyjnego. Wełna praktycznie każda nie chłonie wody czy wilgoci, jest magazynem z półkami, woda wnikająca do porów wypiera zamknięte powietrze, wówczas następuje spadek termoizolacyjności materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.01.2025 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia Dom ma wady budowlane z lat 60-tych. Zrobili piwnice pod 1/4 domu i dom trochę "chodzi". Tynk nad obydwoma oknami dostał symetrycznych pęknięć pionowych chociaż wkleiłem metalową siatkę dla kurczaków. Wełna by to zamaskowała . Mogę też przyciąć multipory po krawędzi pęknięć a nawet je rozdzielić paskiem wełny 2-5 cm. Stąd tyle "kombinerek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.01.2025 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, Bogusław_58 napisał: Zrobili piwnice pod 1/4 domu i dom trochę "chodzi". A fundamenty są na jednym poziomie? Cytat Tynk nad obydwoma oknami dostał symetrycznych pęknięć pionowych chociaż wkleiłem metalową siatkę dla kurczaków. A nadproża są, też trzasnęły. Cytat Wełna by to zamaskowała . Mogę też przyciąć multipory po krawędzi pęknięć a nawet je rozdzielić paskiem wełny 2-5 cm. To może do starej ściany multipora klej na placki klejem wysokoelastycznym. Edytowane 9 Stycznia przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.01.2025 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia No właśnie fundamenty nie mają jednego poziomu i różnica wynosi ok 1,5 m wysokości. Nie dano też zbrojenia - odkopałem i gdzie mogłem dałem zbrojenie wg porady inspektora budowlanego, czyli "spiąłem "dom od dołu. Nadproża nie mają pęknięć. Ogólnie nie ma przesłanek do katastrofy budowlanej i bryła domu stoi cierpliwie już 60 lat wiec i powinna stać dalej, jeśli nie będzie np trzęsienia ziemi. Dom był leśniczówką budowaną dla LP przez firmę państwową ORBE a od 20 lat jestem właścicielem, gdyż "Lasy" się go wyzbyły jako zbędnego do obecnej "produkcji leśnej". No i tak jadę sukcesywnie z tym remontem. Zaczynałem od fundamentów a teraz już jestem na poddaszu . Realizuję autorski projekt: dom ma być dobrze ocieplony, na dole dwa piece ceramiczne a poddasze grzane parterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.01.2025 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia To mnie trochę uspokoiłeś. A po wzmocnieniu fundamentów nadal pojawiają się pęknięcia? Cytat Tynk nad obydwoma oknami dostał symetrycznych pęknięć pionowych chociaż wkleiłem metalową siatkę dla kurczaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.01.2025 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia Nowe pęknięcia nie powstają. Obie ściany szczytowe powyżej sufitu w zasadzie powinno się rozebrać i dać to miejsce SZKIELETÓWKE. Jednak długo robiłem "za i przeciw" i doszedłem do wniosku, że jeśli coś się wydarzy, to dopiero wtedy zrobi się taką "podmiankę". W latach 70-tych budynek był wykorzystany przy kręceniu filmu "Motyle" i widzimy młodego chłopca z gitarą na tle wtedy leśniczówki. W 8-9 min jest scena na tle strony szczytowej: Jak widzimy budynek jest pokryty eternitem, który został zdjęty dwa lata temu i zastąpiony euro falą...czyli zachował ten sam wygląd. Widoczne nad gryfem gitary okno(południe) zostało poszerzone o 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.01.2025 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 11 godzin temu, Bogusław_58 napisał: Nowe pęknięcia nie powstają. Obie ściany szczytowe powyżej sufitu w zasadzie powinno się rozebrać i dać to miejsce SZKIELETÓWKE. Jednak długo robiłem "za i przeciw" i doszedłem do wniosku, że jeśli coś się wydarzy, to dopiero wtedy zrobi się taką "podmiankę". A strop jest jakoś spięty do kupy, ankrowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.01.2025 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 11 godzin temu, Bogusław_58 napisał: W latach 70-tych budynek był wykorzystany przy kręceniu filmu "Motyle" i widzimy młodego chłopca z gitarą na tle wtedy leśniczówki. Fajna pamiątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.01.2025 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Strop jest na belkach stalowych wypełniony ceramiczną dziurawką a pod belkami na ścianach zewnętrznych widziałem dwa druty gładkie 10 mm. Jakoś wiec się trzyma to wszystko razem i może tak zostanie, bo sufit nie ma pęknięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.01.2025 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia A murłata ma jakieś kotwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.01.2025 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Tak ma, ale nie w wylewce z betonu ale jest to wianek z białej cegły coś 4-5 warstwy wokoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.01.2025 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia Więźba jest zrobiona stabilnie bo to typ z podparciem obustronnym, dlatego murłata jest obciążona w małym stopniu. Budynek ma elementy "słabe" i takie co są OK więc ...stąd decyzja o uzdatnianiu bez wyburzania/rozbierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 12.01.2025 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:06 Wydawało mi się, że ruchy więźby powodują mikro spękania ścian szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.01.2025 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 21:06 Tak, coś w tym musi być nie tak , szczególnie przy dużych suporeksach. Pewnie dlatego w nowych podobnych rozwiązaniach, daje się zbrojenie i beton na takich szczytach, by to dobrze z sobą związać. Na szczęście nie ma tego wiele i można jakoś "wymiksować" . Zauważyłem , że z każdym przyklejonym pustakiem jest cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.01.2025 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:01 Może powinieneś trochę dozbroić konstrukcję dachu. Są takie taśmy wiatrowe, które się mocuje po przekątnych dachu, stabilizując go w jednym kierunku. Robiłem takie dachy, gdzie musiałem dozbrajać je taśmami. Taśmy kupujesz w kręgach mocujesz do wszystkich krokwi po przekątnej połaci dachu. . https://allegro.pl/oferta/tasma-perforowana-montazowa-25x1-5-ciesielska-10mb-13634216408?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzkyMzRlMjQtMWRiYy00Y2RjLTkyM2YtMzY4ZDYwNWY4NmYxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=afc14afe-32bf-4fdf-a303-aa09bcb28246 Są też inne elementy wzmacniające połączenia ciesielskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.01.2025 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:09 Nie, dzięki. Więźba była zrobiona wg dawnej sztuki ciesielskiej a ja jeszcze ją bardziej wzmocniłem dokładając elementy następne, potrzebne do wypełniania ociepleniem, które jest pod krokwiami. Czyli między krokwiami budynku nie ma ocieplenia.Można zaryzykować oświadczenie, że mam podwójną więźbę. Kiedyś uczyłem się ciesielstwa tradycyjnego u przedwojennego cieśli ...i się przydało. Dach ma dwie płatwie na słupach i drewnianych podwalinach. Słupy były wątpliwej jakości i nie pasowało mi ich rozmieszczenie. Nabyłem podnośnik 25 ton z PRL-u i powymieniałem wszystkie słupy na WŁAŚCIWE pod nowy projekt uzdatnienia poddasza. Sprawę opłacalności tych działań nie rozważałem. Uznałem, że tak mi się podoba MIEĆ, wiec spróbuję zrobić bez liczenia kosztów wykonania ani przedłużających się terminów. Na nowym projekcie wszystko łatwiej i taniej. No i sprawa bardzo ważna - nie wejdzie kuna ani mysz w to ocieplenie. Dawałem siatkę metalową 8x8 mm i podsypki keramzytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.01.2025 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 12:32 A dach masz deskowany czy tylko łacony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.01.2025 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 13:11 Deskowanie jest tylko pod krokwiami w tych miejscach gdzie jest ocieplenie. Na tą deskę idzie siatka od nieproszonych "lokatorów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.01.2025 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 17:17 Deskowanie usztywnia całość i rozkłada równomiernie obciążenia. A masz jakąś membranę na krokwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 14.01.2025 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 20:19 Nie mam. Pod eurofalą nie tworzy się rosa a przewiew między krokwiami jest skuteczny Sąsiad ma pod blachodachówką...ale kuna nie miała dla niej litości, ani dla wełny włożonej między krokwie w jego domu i zrobiła mu zimny dom, gdyż jego poddasze jest OTWARTE. Z naprawą jest zależny od firmy, więc już kilka lat czeka. Ten jego domek należy jeszcze do LP, jest z drewna(rok budowy 1936 r) i na filmiku też występuje... i sporo scen było w nim kręconych. Montażyści wycinali jednak kadry tak, by nie można było zbyt łatwo rozpoznać okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts