Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

Pewnie masz pozostałości tej weny z ocieplenia zewnętrznego i chciałbyś się tego pozbyć.

😊

Wełna nie ma oporu dyfuzyjnego. 

Wełna praktycznie każda nie chłonie wody czy wilgoci, jest magazynem z półkami, woda wnikająca do porów  wypiera zamknięte powietrze, wówczas następuje spadek termoizolacyjności materiału.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom ma wady budowlane z lat  60-tych.

Zrobili piwnice pod 1/4 domu i dom trochę "chodzi".

Tynk nad obydwoma oknami dostał symetrycznych pęknięć pionowych chociaż wkleiłem metalową siatkę dla kurczaków.

Wełna by to zamaskowała . Mogę też przyciąć multipory po krawędzi pęknięć a nawet je rozdzielić paskiem wełny 2-5 cm.

Stąd tyle "kombinerek"

4 godziny temu, Bogusław_58 napisał:

Zrobili piwnice pod 1/4 domu i dom trochę "chodzi".

A  fundamenty są na jednym poziomie?

Cytat

Tynk nad obydwoma oknami dostał symetrycznych pęknięć pionowych chociaż wkleiłem metalową siatkę dla kurczaków.

takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0

A nadproża są, też trzasnęły.

Cytat

Wełna by to zamaskowała . Mogę też przyciąć multipory po krawędzi pęknięć a nawet je rozdzielić paskiem wełny 2-5 cm.

To może do starej ściany multipora klej na placki klejem wysokoelastycznym.

Edytowane przez animuss

No właśnie fundamenty nie mają jednego poziomu i różnica wynosi ok 1,5 m wysokości. Nie dano też zbrojenia - odkopałem i gdzie mogłem dałem zbrojenie wg porady inspektora budowlanego, czyli "spiąłem "dom od dołu. Nadproża nie mają pęknięć. Ogólnie nie ma przesłanek do katastrofy budowlanej i bryła domu stoi cierpliwie już 60 lat wiec i powinna stać dalej, jeśli nie będzie np trzęsienia ziemi.

Dom był leśniczówką budowaną dla LP przez firmę państwową ORBE a od 20 lat jestem właścicielem, gdyż "Lasy" się go  wyzbyły jako zbędnego do obecnej "produkcji leśnej".

No i tak jadę sukcesywnie z tym remontem. Zaczynałem od fundamentów a teraz już jestem na poddaszu .

Realizuję autorski projekt: dom ma być dobrze ocieplony, na dole dwa piece ceramiczne a poddasze grzane parterem. :)

Nowe pęknięcia nie powstają.

Obie ściany szczytowe powyżej sufitu w zasadzie powinno się rozebrać i dać  to miejsce SZKIELETÓWKE.

Jednak długo robiłem "za i przeciw" i  doszedłem do wniosku, że jeśli coś się wydarzy, to dopiero wtedy zrobi się taką "podmiankę".

W latach 70-tych budynek był wykorzystany przy kręceniu filmu "Motyle" i widzimy młodego chłopca z gitarą na tle wtedy leśniczówki.  W 8-9 min jest scena na tle strony szczytowej:

Jak widzimy budynek jest pokryty eternitem, który został zdjęty dwa lata temu i zastąpiony euro falą...czyli zachował ten sam wygląd. Widoczne nad gryfem gitary okno(południe) zostało poszerzone o 30%

11 godzin temu, Bogusław_58 napisał:

Nowe pęknięcia nie powstają.

Obie ściany szczytowe powyżej sufitu w zasadzie powinno się rozebrać i dać  to miejsce SZKIELETÓWKE.

Jednak długo robiłem "za i przeciw" i  doszedłem do wniosku, że jeśli coś się wydarzy, to dopiero wtedy zrobi się taką "podmiankę".

A strop jest jakoś spięty do kupy, ankrowany?

Tak, coś w tym musi być nie tak , szczególnie przy dużych suporeksach. Pewnie dlatego w nowych podobnych rozwiązaniach, daje się zbrojenie i beton na takich szczytach, by to dobrze z sobą związać.

Na szczęście nie ma tego wiele i można jakoś "wymiksować" .

Zauważyłem , że z każdym przyklejonym pustakiem jest cieplej  :)

Może powinieneś trochę dozbroić konstrukcję dachu.

Są takie taśmy wiatrowe, które się mocuje po przekątnych dachu, stabilizując go w jednym kierunku.

tf27-situation1-2.jpg

Robiłem takie dachy, gdzie musiałem dozbrajać je taśmami.

Taśmy kupujesz w kręgach mocujesz do wszystkich krokwi po przekątnej połaci dachu.

.

https://allegro.pl/oferta/tasma-perforowana-montazowa-25x1-5-ciesielska-10mb-13634216408?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzkyMzRlMjQtMWRiYy00Y2RjLTkyM2YtMzY4ZDYwNWY4NmYxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=afc14afe-32bf-4fdf-a303-aa09bcb28246

Są też inne elementy wzmacniające połączenia ciesielskie.

Nie, dzięki.

Więźba była zrobiona wg dawnej sztuki ciesielskiej a ja jeszcze ją bardziej wzmocniłem dokładając elementy następne, potrzebne do wypełniania ociepleniem, które jest pod krokwiami. Czyli między krokwiami budynku nie ma ocieplenia.Można zaryzykować oświadczenie, że mam podwójną więźbę.

Kiedyś uczyłem się ciesielstwa tradycyjnego u przedwojennego cieśli ...i się przydało.

Dach ma dwie płatwie na słupach i drewnianych podwalinach. Słupy były wątpliwej jakości i nie pasowało mi ich rozmieszczenie. Nabyłem podnośnik 25 ton z PRL-u i powymieniałem wszystkie słupy na WŁAŚCIWE pod nowy projekt uzdatnienia poddasza.

Sprawę opłacalności tych działań nie rozważałem. Uznałem, że tak mi się podoba MIEĆ, wiec spróbuję zrobić bez liczenia kosztów wykonania ani przedłużających się terminów.

Na nowym projekcie wszystko łatwiej i taniej.

No i sprawa bardzo ważna - nie wejdzie kuna ani mysz w to ocieplenie. Dawałem siatkę metalową 8x8 mm i podsypki keramzytowe.

Nie mam.

Pod eurofalą nie tworzy się rosa a przewiew między krokwiami jest skuteczny

Sąsiad ma pod blachodachówką...ale kuna nie miała dla niej litości, ani dla wełny włożonej między krokwie w jego domu

i zrobiła mu zimny dom, gdyż jego poddasze jest OTWARTE. Z naprawą jest zależny od firmy, więc już kilka lat czeka.

Ten jego domek należy jeszcze  do LP, jest z drewna(rok budowy 1936 r) i na filmiku też występuje... i sporo scen było w nim kręconych. Montażyści wycinali jednak kadry tak, by nie można było zbyt łatwo rozpoznać okolicy.