Bogusław_58 07.02.2011 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jak tam Wojtek "po drugiej stronie mocy" ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Bogusław wkleił przykład zastosowania paleniska wraz z stosownym wymiennikiem - odbiornikiem ceramicznym. Faktycznie cena jest wysoka i to nie tylko na warunki polskie. Cena prawdopodobnie jest wysoka, bo to wykonawstwo jednostkowe, czyli czasochłonne. Bogdan wspomniał że czas realizacji to aż 16 dni. No a to podwyższa koszty drastycznie. Moim zamiarem jest wykonawstwo (plany) wymiennika-odbiornika w granicach ok 3000 - 4000 zł, czas wykonania u klienta ok 2-3 dni. Na miejscu układanie wcześniej przygotowanych elementów. Bohusz , na zdjęciach widać ładnie pomalowane ściany + wnętrze typowego żeliwiaka piecowego jakich tysiące sprzedaje się w Austrii, Niemczech, włoskim Tyrolu czy w Szwajcarii. Jeśli Ty widzisz tam coś innego to może nie te same zdjęcia oglądamy ? Takimi zdjęciami Forest reklamuje się od paru lat .Ładne są fakt, ale co jest w środku .....?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Eniu - wyraznie wiesz o czyms o czym ja nie wiem i Boguslaw chyba tez nie. Zdradz mi te tajemnice - dlaczego ja i Boguslaw powinnismy "zabiegac o Twoje wzgledy"? "zabiegac o Twoje wzgledy"? nie widzę takiego zdania w przytoczonym przez Ciebie cytacie. Coraz słabiej sie rozumiemy. Co do pytania czy wiem o czymś , czego nie wiesz Ty czy Bogusław - nie mnie to oceniać. Myśle ,ze powołanie do życia "czajki" tez niewiele tu zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Może wrócę do tych płac w Tyrolu włoskim. Jest to region dobrze zorganizowany, leżący przy granicy z Austrią i Niemcami.Mają tam dobrze rozwiniętą turystykę i przemysł lekki.Sprzątaczka w "hotelu" zarabia 10 Euro na godzinę.Zduni mają cenę od 10 do 20 Euro ,więc prawdę mówiąc nie "wyskakują" mocno przed szereg.W prezentowanym piecu prawie 2/3 kwoty, to materiały łącznie z kominem ,który widać na zdjęciu.Można się domyślać,że materiały użyte są z "górnej półki". Właścicielami tego pieca są rolnicy,którzy mają między innymi kilka hektarów winogron i robią z nich wino na sprzedaż.Te pola widać przez okna na pierwszych dwóch zdjęciach.Rolnicy ci sprzedają również warzywa i hodują krowy.Czyli "normalni" ludzie. Pozdrawiam. Bogusław za 20 € na godzine ,moi kumple to skrzynki z narzędziami z samochodu by nie wyjęli . 18 € płaciłem sztyftowi - przynieś wynieś pozamiataj (po roku mógł glinę mieszać) .To było 18 na łapkę (+ zusy , srusy itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.02.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Az mnie zatkalo. Boguslaw musimy byc grzeczni to Laskawy Pan moze da zarobic;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.02.2011 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ja się domyślam, że Łaskawy Pan razem z kumplami będzie teraz robić za darmo i do każdego pieca czy wymiennika będzie dokładać 500 Euro.Dlatego się nie zgłaszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.02.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Możliwe Eniu, że widzimy różne rzeczy. Niektórzy widzą co chcą widzieć i słyszą to co chcą słyszeć. Co do zarobków, to jedynie zarabialiście tyle "po podziale" ile konkretni klienci Wam płacili. Nic więcej. Po co odrazu ruszasz Foresta? Forest w "kominki nasze" wkleił fotki konkretnej swojej realizacji, może tam coś skrobniesz... Myślałem, że jako "konsultant forumowy" odniesiesz się konkretnie do zdjęć i opisów. Bo przecież ten konkretny temat nie jest towarzyski, tylko merytoryczny o ogrzewaniu ceramicznym. Realizacje według projektu klienta - obudowy z szamotu. EDIT ZANIM ZDĄŻYŁEM NAPISAĆ JUŻ KILKA POSTÓW PONIŻEJ NOWYCH, JAKICH CIEKAWYCH I MERYTORYCZNYCH... Edytowane 7 Lutego 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 07.02.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Jak tam Wojtek "po drugiej stronie mocy" ? Pozdrawiam. W porządku, dzięki. Tylko wcale nie czuję, że gdzieś przechodziłem. Jestem tam, gdzie byłem. Może to strony się zmieniają i to tak szybko, że przekracza to czasem moje możliwości czasowo-percepcyjne. Wszystko może wrócić do normalności, tylko wszyscy muszą chcieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ja się domyślam, że Łaskawy Pan razem z kumplami będzie teraz robić za darmo i do każdego pieca czy wymiennika będzie dokładać 500 Euro.Dlatego się nie zgłaszam. Łaskawy Pan. Fajne ,kupuję Łaskawy Pan za darmo to tylko tępi głupotę na forum ... Całkowicie bezinteresownie ....(przy najmniej na razie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.02.2011 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Laskawy Pan pierwszy wytoczył wojnę na osoby.Moim zdaniem forum jest do spierania się na argumenty,to czyni postęp.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Możliwe Eniu, że widzimy różne rzeczy. Niektórzy widzą co chcą widzieć i słyszą to co chcą słyszeć. Co do zarobków, to jedynie zarabialiście tyle "po podziale" ile konkretni klienci Wam płacili. Nic więcej. Po co odrazu ruszasz Foresta? Forest w "kominki nasze" wkleił fotki konkretnej swojej realizacji, może tam coś skrobniesz... Myślałem, że jako "konsultant forumowy" odniesiesz się konkretnie do zdjęć i opisów. Bo przecież ten konkretny temat nie jest towarzyski, tylko merytoryczny o ogrzewaniu ceramicznym. Ja sie nie czepiam Foresta ,tylko użyłem przykładu. Za pięknymi zdjęciami , może byś super technika, może być zagrożenie życia, a może też być pustka (bo to ekspozycja )--tylko tyle chciałem powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.02.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 ... Łaskawy Pan za darmo to tylko tępi głupotę na forum ... Tylko, ze w efekcie dzialalnosci Laskawego Pana ogolny poziom glupoty na forum niestety wzrasta, czego ta rozmowa jest dobitnym przykladem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Laskawy Pan pierwszy wytoczył wojnę na osoby.Moim zdaniem forum jest do spierania się na argumenty,to czyni postęp. Pozdrawiam. A wasze dziecinne reakcje co czynią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.02.2011 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Skup się na tym o czym dyskutujesz,przygotuj śię,że pojawią sie "niewygodne "pytania, musisz mieć argumenty w prowadzonej dyskusji..Tu "piana"nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.02.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) Rozumiem Eniu że chcesz, aby ten temat zmienił się w jarmark, gdyż jest pewnym zagrożeniem dla Twojego tematu w innej kategori. Jednak tu w tym temacie jest wiele konkretów, treści wartościowych, merytorycznych, a w Twoim temacie tylko szum i dysputy o "dupe Maryny" + dwie fotki przedstawiajace "paleniska" bez jakichkolwiek opisów. Takich jest tysiące w necie, z konkretnymi opisami, cenami, itp. Gdzieś tam przedstawiłem piecyk kaflowy w konkretnej cenie brutto 1400 zł. Jednak nie odniosłeś się do konkretu konkretnie i merytorycznie. Edytowane 7 Lutego 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Tylko, ze w efekcie dzialalnosci Laskawego Pana ogolny poziom glupoty na forum niestety wzrasta, czego ta rozmowa jest dobitnym przykladem;-) Ja 14 , kolejny błędny wniosek. Na dziale Kominkowym głupota panowała ,jak wszędzie . Raz większa ,raz mniejsza . Tylko nie było jej widać. Pseudo doradcy opowiadali bzdury bo nikt się nie znał. A jak sie znal to wolał omijać z daleka. Sam dałeś się wpuścić maliny. Twój piec się posypie wcześniej niż Ci się zdaje . Zacznij w nim tylko normalnie palić. Teraz wylazła , bo Jaśnie Pana przyniosło. Tym bardziej szczerzy kły ta głupota,bo tak już to jest . Głupota też walczy o prawa. Forest próbował ale dał spokój , bo ma co robić.Stwierdził, że szkoda energii (kopać się z koniem). Ze mną ten numer nie przejdzie . Mam kupę czasu .piece mnie nadal kręcą, emerytura wysoka a forum spodobało mi sie nadzwyczaj. Z Tobą nie będę juz gadać ,bo się podkręcasz . Jak bzdury napiszesz - skomentuję. Pamiętaj tylko ,że o głupocie ,to Ty zacząłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.02.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Cóż czas na podsumowanie. ------------------------------------------------------------------------------------------- Kolejna prowokacja się udała . Chciałem wam tylko pokazać Jak to wygląda gdy warcholstwo zapanuje na wątku . Nie zdążyłem wkleić jednej cegiełki, a 8 stron nakulane w "takim sobie piecyku ceramicznym" . Panowie wyluzujcie u mnie ,ja wyluzuję u was. Mogę dać czadu ,na każdym wątku - mogliście sie zorientować. Wyluzujecie u mnie - dam wam żyć , nie to przeniosę sie na blog wymoderuję warchołów , a tu zrobię kaszanę o jakiej wam się nie śniło . Murator lubi "ruch w interesie" pozdrawiam i zapraszam do pokojowego współżycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 07.02.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 (edytowane) ... Jak bzdury napiszesz - skomentuję... I tego się trzymajmy. Wszyscy będą happy a poziom merytoryczny wzrośnie. Jak mój piec się rozsypie to na pewno o tym napiszę. Apeluję żebyś dla dobra innych samouków już teraz napisał w którym miejscu się rozsypie i z jakiej przyczyny. Pozdrawiam. P.S. Ale jaja. Łaskawy Pan przeistoczył się w Groźnego Pana. Edytowane 7 Lutego 2011 przez ja14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.02.2011 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 "Pękanie to proces,którego w zduństwie nie należy sie obawiać-należy go przewidywać " - tak odpisał eniu na pytanie dotyczące pękania płytek w jego planowanym odbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draagon 08.02.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam. Dawno tu nie gościłem. A mam problem z piecem - właściwie jeszcze go nie mam bo i pieca brak Ale chciałem sobie postawić piec na zasadzie takiej, że posiada na swoim stanie: kominek, piec chlebowy, oraz kuchnię z blatem żeliwnym ( coś na wzór kuchni węglowej ) Widziałem parę ciekawych stron i nawet dostałem wycenę na podobny piec za 12000 euro ( wykonawca z Litwy ). Trochę mnie to poraziło. Domowe wypieki + ogrzewanie w tej cenie - przerastaja moją kieszeń. Ale od czego mamy internet. Tu daję link do zasady jak sobie wyobrażam działanie takiego pieca. Po krótce opiszę o co mi chodzi. Generalnie rozpalam w kominku, który "wychodzi" na salon, zaś z drugiej strony mam umieszczony piec chlebowy od strony kuchni, wraz z płytą żeliwną. Piec chlebowy nagrzewany byłby bezpośrednio przez otwory wychodzące ze stropu kominka. Następnie cyrkulacja by była taka, że byłyby zasysane w dół i mogłby krążyć tak by nagrzewać płytę kuchni oraz siedzisko a następnie szłyby do komina. Przy rozpalaniu byłby wariant taki że nie szłoby na piec chlebowy tylko jak najkrótszą droga ( przez siedzisko ) do komina. To video http://www.youtube.com/watch?v=2HyVJnRNdvE&feature=player_detailpageto jest próbny układ cegieł szamotowych. http://www.youtube.com/watch?v=2HyVJnRNdvE&feature=player_detailpage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts