Bogusław_58 28.02.2011 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ciepło z takiej izolowanej wytwornicy można wyprowadzać też, instalując w niej kilka metalowych rur jako kanały cyrkulacyje powietrza z możliwością jego zamykania.Budowano takie systemy kanałów już przed wojną.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.03.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Napisane 100 ileś postów temu Spalinki rozpędem swym dostają tu nową dawkę tlenu i razem z nim "rozbijając" się o sklepienie komory dopalającej spaliny, pięknie się mieszają tworząc kręgi wirowe ułatwiające zapłon. O ku^%$$! Przeczytałem 12 stron i umarłem. Ale zbuduję ten pieco-kominek! Przepraszam za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.03.2011 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Chodzi o to, że spaliny tez są paliwem, tylko potrzebują warunków do "podpalenia".Można to zrealizować na kila sposobów ale w każdym będzie chodziło o to samo: dobre mieszanie spalin z powietrzem w wysokiej temperaturze.Problemem jest więc powietrze,które wchodzi do paleniska jako zimne, a żeby wejść w reakcje ze spalinami musi osiągnąć 600-650*C, wtedy następuje samozaplon spalin , wzrost temperatury i wzrost sprawności spalania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 03.03.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Witam.No drzwiczki w moim kominku wyraznie sie wygiely. Odeszly od plaszczyzny srodkiem gornej ramy na jakies 3 mm. Wprawdzie wyprostowac to nie problem ale pewnie znowu sie wykrzywia. Wniosek jest taki, ze lepiej postawic na jakies sprawdzone podzespoly.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 09.03.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Przygasło w piecu ceramicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.03.2011 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Wszyscy Czajka jesteśmy w delegacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 11.03.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Może jak Last Rico rozpalmy od góry.Tak żeby coś się działo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 11.03.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Wszyscy Czajka jesteśmy w delegacji. W delegacji ? Ceramika ? Nie bardzo rozumiem . Tu ma trzaskać skrami ,skwierczeć, migotać ogniem opanowanym przez człowieka tysiące lat temu a nie tlić się i dymić jak w wędzarni. Jesteśmy panami ognia od wieków ale musimy być czujni i nie dopuśćmy do jego stłamszenia. W sezonie nie można oddelegować potrzeb . Bogusławie odpoczniesz ale po walce a nie w czasie kampanii. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.03.2011 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Teraz Czajka zajmuję się przeróbką poddasza we własnym domu. Temat mi jest znany jeszcze z młodszych lat i robię to na "pamięć", ale roboty jest dużo.Trzeba wszystko rozebrać i zbudować inaczej od nowa.Na nowym podaszu ma stać odbiornik grzany wytwornicą z dołu i zbiornik z wodą użytkową grzany tą samą wytwornicą.Roboty jest do nowej zimy i mam nadzieję,że nie utknę na jakimś etapie.Mam nadzieję zrobić stan "ocieplony" poddasza bo bez tego dalej ani rusz.Przez poddasze ma przechodzić też kanał z gorącymi spalinami od wytwornicy do łazienki na dole. Nie da się tego puścić inaczej i trzeba dużym łukiem przez poddasze.Nie wiem do końca, czy na tym kanale się nie "wyłożę".Powrót z tego odbiornika do komina ma lecieć piwnicą.Ogólnie mogę powiedzieć,że wynalazcy nie mają łatwo w życiu, no i ich żony też nie mają łatwo.Jeśli masz jakieś pytania dotyczące Twojej wizji pieca to możesz na mnie liczyć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stafco 12.03.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Czy koncentryczny wkład kominowy jak w kondensacie załatwił by sprawę? Czyli spaliny wypuszczamy wewnętrzną rurą kominową dajmy na to 150mm a pobieramy powietrze s przestrzeni pomiędzy rurą a ściana komina o przekroju powiedzmy 25x25cm? Odbieramy wtedy ciepło ze spalin ogrzewając nim przeciwprądowo powietrze do spalania. Czy ktoś tego próbował i czy ma to szanse funkcjonowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.03.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Czy koncentryczny wkład kominowy jak w kondensacie załatwił by sprawę? Czyli spaliny wypuszczamy wewnętrzną rurą kominową dajmy na to 150mm a pobieramy powietrze s przestrzeni pomiędzy rurą a ściana komina o przekroju powiedzmy 25x25cm? Odbieramy wtedy ciepło ze spalin ogrzewając nim przeciwprądowo powietrze do spalania. Czy ktoś tego próbował i czy ma to szanse funkcjonowania? Byli tacy ,co tego próbowali .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 12.03.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Moim zdaniem zalatwisz sobie w ten sposob spore problemy z kominem. Smola, brak ciagu a moze i pozar sadzy. Ale to dedukcja a nie wlasne doswiadczenia;-)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.03.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Odbieramy wtedy ciepło ze spalin ogrzewając nim przeciwprądowo powietrze do spalania. Czy ktoś tego próbował i czy ma to szanse funkcjonowania? Można to zrobić, zapewniając układowi sterowanie. Chodzi o, to by nie spadała temperatura zapewniająca dobry ciąg ,ale trzeba pamiętać,że po między rurą a przekrojem komina zbierze się po jakimś czasie bardzo dużo "syfu" z powietrza i będzie problem z okresowym wyczyszczeniem.Dlatego taki schładzacz jest zrobić przed wejściem do komina na dodatek z dostępem do czyszczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 13.03.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 http://www.luskar.com.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=14&przedm=998313&pwd[14]=%2F382239%2F61524 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 13.03.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Teraz Czajka zajmuję się przeróbką poddasza we własnym domu. Temat mi jest znany jeszcze z młodszych lat i robię to na "pamięć", ale roboty jest dużo.Trzeba wszystko rozebrać i zbudować inaczej od nowa.Na nowym podaszu ma stać odbiornik grzany wytwornicą z dołu i zbiornik z wodą użytkową grzany tą samą wytwornicą.Roboty jest do nowej zimy i mam nadzieję,że nie utknę na jakimś etapie.Mam nadzieję zrobić stan "ocieplony" poddasza bo bez tego dalej ani rusz. Przez poddasze ma przechodzić też kanał z gorącymi spalinami od wytwornicy do łazienki na dole. Nie da się tego puścić inaczej i trzeba dużym łukiem przez poddasze.Nie wiem do końca, czy na tym kanale się nie "wyłożę".Powrót z tego odbiornika do komina ma lecieć piwnicą. Ogólnie mogę powiedzieć,że wynalazcy nie mają łatwo w życiu, no i ich żony też nie mają łatwo. To ,że jesteś pasjonatem tematu to dało się zauważyć od samego początku ale czy to nie prowadzi do fanatyzmu. Wybacz ale tony materiałów ceramicznych kumulowanych w piecu [piecach] do tego tony odbiorników , kanałów to nic innego jak jedna wielka hipokausta. To pochłania ogromne przestrzenie i finanse. W dzisiejszych czasach powinniśmy dążyć do minimalizacji tego co ma nam dostarczać ciepła , mobilności układów wreszcie do ekonomii etc. Zapewne zbudujesz to co [według Ciebie najlepsze] ale czy pozostanie w twoim domu miejsca dla Ciebie samego? Co z czasem przecież to pieniądz nawet ten własny poświęcony na te wszystkie przebudowy ,rozbudowy itd. Wreszcie żony One też chciałyby więcej czasu spędzać ze swoimi mężami nie koniecznie przy okazji kolejnego remontu . Ps. Materiały do budowy pieca gromadzę. Zaraziłeś mnie wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.03.2011 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Najlepszym rozwiązaniem Czajka przy paliwach stałych jest bufor wodny. Bufor potrzebuje ocieplenia, kotłowni i potem instalacji,która rozprowadzi to ciepło.W sumie całość zajmuje też dużo miejsca i jest kosztowna.Koszt zbudowania kotłowni jest porównywalny z mieszkalnym i cała instalacja zajmie porównywalną przestrzeń.Materiały na odbiorniki i kanały zgromadziłem wcześniej i choć sa nieużwane i wysokiej klasy, to nie przekroczyły 1zł za 1kg.Wyliczyłem że najlepiej zastosować 40 kg na 1m2 domu ,co przy 100m2 dasje 4 tony.Przy mojej robociźnie i stosowaniu różnych tanich sztuczek ogrzewanie wyjdzie niedrogo.Zaletą główną takiego ogrzewania jest funkcjonowanie bez prądu. Drugą ważna zaletą jest te przyjemne ciepło z promieniowania od ceramiki.Żaden inny system grzewczy nie daje takiego przyjemnego powietrza. Można by je było uzdatniać jonizatorami, ale to też sporo kosztuje.W polskich warunkach mój system grzewczy jeśli zadziała, wywoła zdziwienie, może nawet podziw.Ho ho powie niejeden :ale wykombinował".Według stawek z Ameryki czy Europy będzie wart ok 100 tyś. złotych. To wszystko skłania mnie do tego, by go zbudować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Najlepszym rozwiązaniem Czajka przy paliwach stałych jest bufor wodny. Bufor potrzebuje ocieplenia, kotłowni i potem instalacji,która rozprowadzi to ciepło.W sumie całość zajmuje też dużo miejsca i jest kosztowna.Koszt zbudowania kotłowni jest porównywalny z mieszkalnym i cała instalacja zajmie porównywalną przestrzeń. Materiały na odbiorniki i kanały zgromadziłem wcześniej i choć sa nieużwane i wysokiej klasy, to nie przekroczyły 1zł za 1kg.Wyliczyłem że najlepiej zastosować 40 kg na 1m2 domu ,co przy 100m2 dasje 4 tony.Przy mojej robociźnie i stosowaniu różnych tanich sztuczek ogrzewanie wyjdzie niedrogo. Zaletą główną takiego ogrzewania jest funkcjonowanie bez prądu. Drugą ważna zaletą jest te przyjemne ciepło z promieniowania od ceramiki.Żaden inny system grzewczy nie daje takiego przyjemnego powietrza. Można by je było uzdatniać jonizatorami, ale to też sporo kosztuje.W polskich warunkach mój system grzewczy jeśli zadziała, wywoła zdziwienie, może nawet podziw.Ho ho powie niejeden :ale wykombinował".Według stawek z Ameryki czy Europy będzie wart ok 100 tyś. złotych. To wszystko skłania mnie do tego, by go zbudować. Pozdrawiam. Masz jakiś pomysł na dni takie jak dzisiaj ? Ciepło cały dzień. Nie wiem jak w Augustowie , ale u nas prawie cały dzień w krótkich rękawkach liście grabiliśmy. Na noc pewnie lekko w małym piecyku przepalę. Co z takim kolosem w takie dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.03.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jaki to kolos ?Odbiorniki można "odciąć" a do paleniska wchodzi naręcze drewna. Następna wytwornica będzie cała w izolacji razem z masą akumulacyjną. Będzie więc można w niej napalić nawet w lipcu. Masa akumulacyjna w izolacji będzie kumulatorem ciepła dla zbiornika z wodą i woda to ciepło będzie z niej wyprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Jaki to kolos ? Odbiorniki można "odciąć" a do paleniska wchodzi naręcze drewna. Następna wytwornica będzie cała w izolacji razem z masą akumulacyjną. Będzie więc można w niej napalić nawet w lipcu. Masa akumulacyjna w izolacji będzie kumulatorem ciepła dla zbiornika z wodą i woda to ciepło będzie z niej wyprowadzać. Woda to też nie najlepszy pomysł na dziś. Naręcze drewna musiało by być duże a zbiornik malutki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 13.03.2011 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 (edytowane) Nie rozumiem, co jest niedobrego w grzaniu wody ? Wielkość zbiornika dobiorę testując urządzenie,ponieważ na razie mogę tylko gdybać.Zbiorniki o różnej pojemności nieużywane kupiłem na złomie. PS. No tak waga naręcza zależy od długości drewna Te naręcze to jakieś 8-10 kg drewna.Palenisko jest zrobione na 55 cm długie drewno, a nawet wejdą o długości 70 cm, jeśli układać do samych drzwiczek.Pozdrawiam. Edytowane 13 Marca 2011 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts