tatamarek 03.05.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 W temacie "inna" to Hes już powiedział, że wszystko już jest w internecie, wystarczy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 04.05.2011 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Dzieki za życzenia i podwójne pozdrowienia od Piotra Batury. Dwa pozdrowienia w ciągu jednego dnia, to jest niezły wynik.Dzięki Bohusz za zainteresowanie z ufnym optymizmem, ponieważ tym razem nie będzie lekko... Przedstawiam opis i rysunek pieca z dolnym spalaniem, który intryguje mnie od dawna i chciałbym zrealizować na jego podstawie coś podobnego. Niestety nie posiadam lepszego materiału na temat tego pieca.Pozdrawiam. http://img101.imageshack.us/img101/8117/001aa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.05.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Za mną również chodzi piec dolnego spalania... cały czas myślę.Jak będzie więcej czasu to się zabiorę. Ten schemat faktycznie ogólny, poglądowy. Może być jedynie jakąś ogólną wyjściową koncepcją. Reszta to próby, przeróbki.Może Hes coś skrobnie na ten temat. Może testował, analizował ten piec.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 04.05.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 (edytowane) Witam.Pierwszy raz widzę na oczy to cudo, ale pewne rzeczy są tu niepokojąco podobne do tych, które zastosowałem w swoim kociołku.Schematy to fajna sprawa, ale nie da sie ukryc, że jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Czyli znowu centymetry, jeżeli nie milimetry. Nie dalej jak dzisiaj znowu poprawiłem ruszt, po raz może 50 -ty. ?Cóż, życzę powodzenia. Bogusław, to w końcu chcesz dolne czy górne spalanie, bo ta rakieta na zdjęciach to przecież górne? Trochę kopci... Pozdrawiam. Edytowane 4 Maja 2011 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.05.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Można też tak. http://www.fondis.com/medias/oriflamme/po_les/v5/chargement_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.05.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Ciekawostki To co wkleiłem w poprzednim poscie, to poszukiwania swoistegoperpetum mobile dla leniwych. Myślę że ani to rozwiązanie , ani dolniak , w kominkach nie maszans na większe powodzenie . Ludzie chcą mieć najpierw naturalnypłomień , czystą szybkę , a na końcu ewentualnie tym grzać. Dolniak bez problemu może stać w piwnicy jako lepsza odmiana kopciucha. Natomiast pomysły firmy Fondis , obserwujemy głównie z rozbawieniem.Szczególnie ,jak coś się zepsuje , jak koledze w Poznaniu. Prawie spaliłswój salon ,bo coś nie tak poszło i zapaliło mu się drewno zmagazynowanew pojemniku. Model zresztą wycofano , a ten (wklejony) to jakieś nowe cudo. Na ostatnich targach w Weronie , też taki wynalazek widziałem . Co z tego,jeden przypadek na tysiąc. Bogusław ,nie myślałeś o zrębkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 04.05.2011 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam. Pierwszy raz widzę na oczy to cudo, ale pewne rzeczy są tu niepokojąco podobne do tych, które zastosowałem w swoim kociołku. Zaprezętowany piec ma przynajmniej kilkanascie lat.Kto wie czy się nie przeniśli w czasie i nie nie ukradli Ci pomysła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 04.05.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Bogusław , nie myślałeś o zrębkach? Cieżka sprawa z tymi zrębkami i innym opałem również. Lasy są monopolistą a ich polityka nie sprzyja robieniu jakigo kolwiek rodzaju opału. Jest za drogo bo nie sprzedają drewna na pniu, tzn pozyskanego "kosztem nabywcy" . W krajach, gdzie korzystają z rozumu można sobie pozyskiwać drewno opałowe legalnie za grosze i wtedy można inwestować w odpowiednie maszyny. Dopóki nie zreformują działalności Lasow Państwowych, nie będzie perspektyw dla pieców na drewno ani zrębki. Opał w krajach ,gdzie "korzysta się z rozumu" jako samo wyrób jest za darmo lub w granicy kilku złotych za 1mp.Kara za samowolny wstęp do lasu czy zrobienie w nim szkód jest o wielkiej wartości, więc nikt tam po lesie się nie szwęda .Nie ma straży lesnej, a administracja leśna zredukowana do minimum. Dlatego jest tak tanio. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.05.2011 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Przy okazji wdepnięcia na technologię leśną chciałbym dodać, że od wielu dziesiątek lat prowadzi się u nas propagandę sukcesu polskiego leśnictwa jako najbardziej trafnego i mogącego być przykładem dla świata.Jest to bujda na resorach, ponieważ technologia leśna opiera się niemal całkowicie na nowinkach zachodnich i to od wieków ,a sprzęt do pracy w lesie też stamtąd pochodzi. W Polsce nie produkuje się nawet porządnej siekiery nie wspominając już o pile, czy sprzęcie zrywkowym. Jeśli chodzi o "dorodność" lasow europejskich to w każdym kraju jest jego więcej a pod względem zdrowotności jest taki sam lub lepszy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.07.2011 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam. Nowa wytwornica ma wymiary zewnetrzne 129 x 96 cm i jest trzy warstwowa, gdzie środkowa i zewnętrzna jest z cegły izolacyjnej. "Ramka" prawa jest fundamentem paleniska i za razem popielnikiem ( poj. 35l), a lewa jest odbiornikiem. Odbiornik + palenisko będą miały ciężar ok 800 kg a ciężar izolacji podobny.http://img813.imageshack.us/img813/1955/dsc06590ef.jpgDrzwiczki prawe od popielnika ,a lewe do czyszczenia odbiornika.http://img713.imageshack.us/img713/7849/dsc06591z.jpgZ lewej strony widać zarys wąskiego otworu, którym będzie włożona wężownica do odbiornika.http://img828.imageshack.us/img828/5818/dsc06758qf.jpgPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 08.07.2011 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 (edytowane) Witaj.Widze, ze przygotowania do sezonu w pelni:-)Fajnie to wyglada. A czy palenisko dostanie jeszcze wymienna warstwe robocza?Cos mi sie widzi, ze sciana obok wytwornicy tez troche ciepla zgromadzi;-) Mam nadzieje, ze przewody do tego gniazdka nie biegna za piecem.Pozdrawiam. Edytowane 8 Lipca 2011 przez ja14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.07.2011 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witaj Ja-14.Palenisko, to ta "rakieta" z poprzedniej strony, zrobiona z andaluzytu więc mam nadzieję,że nie trzeba będzie w nim nic wymieniać w czasie eksploatacji. Jeśli jednak by się nie sprawdziło ,to wymiana będzie możliwa przez rozebranie górnego prawego narożnika .Kabel z gniazdka idzie pionowo w dół,więc tu jest wszystko w porządku. Pozostaje jednak "niewadoma" ,czyli ile ciepła będzie między ścianą w wytwornicą i od tego będzie też zależeć, ile razy pod rząd będzie można w niej rozpalić, co da odpowiedź na pytanie: ile odbiorników będzie można nią naładować. Niestety ze względu na brak miejsca nie mogłem szczeliny powiększyć nawet o jeden centymetr. Mam nadzieję, że wężownica będzie skutecznie pozbawiać wytwornię ciepła.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 08.07.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 (edytowane) No okazała konkretna budowla.Jak widzę praktycznie tylko w tym temacie można dowiedzieć się i zobaczyć konkretne przemyślane realizacje. Ciekawi mnie jakie będzie zakończenie (zamknięcie)Pozdrawiam Edytowane 8 Lipca 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.07.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 "No okazała konkretna budowla. Jak widzę praktycznie tylko w tym temacie można dowiedzieć się i zobaczyć konkretne przemyślane realizacje." Racja , a Twój worek sponsorowanego kleju poleciał na księżyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.07.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Bogusław,konkretna budowla , ciekawa konstrukcja (termos) . Mój termos ruszy po urlopie , jak się zrobi zimniej.Nowoczesne metody budowy (w zasadzie montażu),pozwalają na zwłokę w rozpoczęciu prac. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.07.2011 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Dzięki za życzenia Piotr. Termos to przyszłość. Ten mój to raczej Termosik, ponieważ jest dość mały.Przy wymiarach zewnętrznych 100 x 200-250 cm to już można "poszaleć" tzn zmieścić w nim "wszystkie bajery".A jak z tym klejem Bohusza ? sprawdza się czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.07.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Dzięki za życzenia Piotr. Termos to przyszłość. Ten mój to raczej Termosik, ponieważ jest dość mały.Przy wymiarach zewnętrznych 100 x 200-250 cm to już można "poszaleć" tzn zmieścić w nim "wszystkie bajery". A jak z tym klejem Bohusza ? sprawdza się czy nie ? Kleju używam coraz więcej , gdyby pojawiła się wersja o przyśpieszonym wiązaniu , może wyeliminowałbym inne ? Kolega W. obiecał zadziałać ,ale na razie musi myśleć o burakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.07.2011 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Rozumiem, że jest dobry. Wiec mam pytanie: jak grubo można go dawać ? i czy można ewentualnie wmieszać do niego drobnych ziaren szamotowych itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.07.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Jest tak "tłusty", ze na pewno można , ale w tej kwestii poczekałbym aż odezwie się wyrocznia Wiem jak zacznie : "najlepiej trzyma jak go ni ma". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.07.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Odnośnie kleju.Moja opinia, może być niewiarygodna gdyż prowadzę również jego sprzedaż.Ale mam sygnały od klientów i firm kominkowych, że Termoklej TK1100/60 sprawuje się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts