Bogusław_58 11.02.2012 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Witam Dzięki za rysunek. Jeśli dobrze widzę to piec ten ma wymiar 3x1m na powierzchni. Przepraszam ale czy dobrze widzę że przy rozpalaniu powietrze ma iść w dół do komina? Dziękuję, konstrukcja faktycznie ciekawa ale dla mnie za duża Na pewno jest za duża , bo to piec do wielkich hal. Podałem tylko jako przykład, który może służyć do projektu właściwego. Po Twoim pytaniu rozumiem, że nie interesowałeś się do tej pory "ogrzewnictwem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 11.02.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Na pewno jest za duża , bo to piec do wielkich hal. Podałem tylko jako przykład, który może służyć do projektu właściwego. Po Twoim pytaniu rozumiem, że nie interesowałeś się do tej pory "ogrzewnictwem" Interesowałem się na tyle żeby wiedzieć kiedy jest mi za zim,no do pracy;). A tak na poważnie to jestem w posiadaniu pieca do zgazowywania drewna niemicekiej firmy Kunzel, oraz nagrzewnicy nadmuchowej, jednak kłopotliwość wykonywania instalacji rozprowadzającej wodę powoduje że zaczynam zastanawiać sie nad piecem do ogrzewania który miałbym "pod ręką" i mógłbym dołożyć trochę drewna aby podtrzymać palenie i mieć ciepło w warsztacie. Nadmienię że potrzebuję ogrzać 200m2. Piec mogę ustawić w takim miejscu żeby w razie potrzeby ogrzewał pomieszczenie do składania mebli oraz dolny poziom gdzie stoją maszyny. W zasadzie zastanawiam się nad tak tym, w jakim kształcie musi być piec do swobodnego spalania drewna żeby dopalający się gaz drzewny oddał jak najwięcej ciepła korpusowi pieca a ten z kolei powietrzu. Nie chciałem się wygłupiać i pokazywać jakieś szkice bo jestem pewien że konstrukcje takie istnieją ale jak nikt nie podeśle to wstawię szkice pieca i będziecie wytykać błędy:). Dziękuję za zainteresowanie i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 11.02.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Mógłbyś zapodac jakąś poglądową fotę Twojego pieca. Jaką powierzchnię ogrzewasz? Jakoś nigdy mu sesji nie robiłem, ani jego braciom,bo z kolegami we trzech spłodziliśmy trzy sztuki, podobne, ale nie jednakowe. Pstryknę. Ciągnę nim 2*90mkw, przy ok. 4m wys. Szary pustak, bez termoizolacji. Jedno pomieszczenie staram się w miarę uczciwie, chociaż te 16-18 stopni, drugie w miarę potrzeb. Ale jak pisałem obecnie masakra, nie wyrabia, za dużo chce jeść. Na dużej mocy ma ogromną stratę kominową, dlatego zamierzam powiększyć mu powierzchnię wymiany. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.02.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Piec do stolarni Nowak, który odgrzebaliśmy, poza funkcjami grzewczymi miał funckcję gotowania i służył jako szybka suszarnia. Gotowano klej i na pewno coś na ząb pod mocne trunki, tak bardzo popularne w tamtych czasach. Obecnie funkcja gotowania i suszenia jest zbędna, dlatego element ceramiczny z paleniskiem może mieć wymiary mniejsze, a drugi klocek ceramiczny może być całkowicie zbędny. Rury wtedy należy puścić całkowicie pionowo i obudować w skrzynkę.Do kaset kominkowych dostawia się odbiorniki ceramiczne, by odzyskać nadmiar ciepła, a w tym urządzeniu jest odwrotnie: ceramika grzeje metal chłodzony powietrzem. Daje to lepsze możliwości gromadzenia ciepła na "później".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_poludnie 12.02.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Trzy książki sprowadziłem z Poznania poprzez miejską bibliotekę i nie zapłaciłem za to ani grosza.Następnie pozwolono mi je od kserować.Czasami można kupić te książki na aukcjach internetowych w oryginale.Literatura ta jest napisana dla przyszłych wykonawców pieców i pokazuje ich wzory.Chcąc być konstruktorem całkowicie nowych typów urządzeń to ta literatura nie wystarczy choć można znaleźć w niej bardzo ważne wskazówki. Witaj, Bogusław_58, zacząłem od niedawna czytać wątek o ogrzewaniu ceramicznym, chciałbym bardzo zgłębić literaturę z zakresu zduństwa, ale niestety pozycje, o których pisałeś nie są dostępne zbyt łatwo. Czy byłbyś tak uprzejmy i zeskanowałbyś lub skopiowałbyś pozycje, które posiadasz (oczywiście za opłatą). Byłbym Ci bardzo wdzięczny:) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.02.2012 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Mogę Ci odsprzedać własne kserówki tych czterech książek za 125 zł+ koszt przesyłki. Mogę wystawić na Allegro i podać link.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_poludnie 12.02.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ok, czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 12.02.2012 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Wysłałem Ci link na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 12.02.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 mnowak355 tutaj podaję ci malunek pieca , który jest typowo na drewno, spala doskonale ,bezdymnie i bardzo ekonomiczny bo wszystko zamienia prawie na ciepło,które rozprowadzasz bzpośrednio rurą-kanałem dymowym np w poziomie mozna to zrobić i ciągnać nawet kilkanascie metrów.Ciepło uzyskujesz prawie od razu po zapaleniu i oczywiście rozgrzaniu komory. Robiłem kilka takich pieców i są rewelacyjne,ale u nas nie rozpowszechnione chyba że względu na ich prostotę !!! Obudowując kanał dymowy, który moze iść na poziomie podłogi, można uzyskac gromadzenie się ciepła w masie obudowy,,to bardzo pobieżnie opisane. Jeżeli będziesz zainteresowany podam więcej szczegółów. Można go postawić dosłownie w kilka godzin i za chwilę w nim palić. Są to piece, metalowe,metalowo ceramiczne,ceramiczne , a zasada wszedzie ta sama.Prostota i funkcjonalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_poludnie 12.02.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Dziękuję, czekam cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 12.02.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 mnowak355 tutaj podaję ci malunek pieca , który jest typowo na drewno, spala doskonale ,bezdymnie i bardzo ekonomiczny bo wszystko zamienia prawie na ciepło,które rozprowadzasz bzpośrednio rurą-kanałem dymowym np w poziomie mozna to zrobić i ciągnać nawet kilkanascie metrów.Ciepło uzyskujesz prawie od razu po zapaleniu i oczywiście rozgrzaniu komory. Robiłem kilka takich pieców i są rewelacyjne,ale u nas nie rozpowszechnione chyba że względu na ich prostotę !!! Obudowując kanał dymowy, który moze iść na poziomie podłogi, można uzyskac gromadzenie się ciepła w masie obudowy,,to bardzo pobieżnie opisane. Jeżeli będziesz zainteresowany podam więcej szczegółów. Można go postawić dosłownie w kilka godzin i za chwilę w nim palić. Są to piece, metalowe,metalowo ceramiczne,ceramiczne , a zasada wszedzie ta sama.Prostota i funkcjonalność. Witam Bardzo dziękuję, w życiu nie wpadłbym na takie coś. Trochę przypomina to skrzyżowanie tociniaka (mojego ulubionego) z wędzarnią. Chyba o to chodzi duża i długa komora dopalania holzgazu. Dla swoich potrzeb obudowałbym go jeszcze płaszczem i przez tą przestrzeń tłoczył powietrze. Napisz proszę jak się w nim rozpala i czy nie ma problemu z ciągiem przy rozpalaniu. Mam komin o przekroju kwadratu ok 13x13 cm i wysokości jakiś 5-6m. Panowie napiszcie proszę czy i w jakim stopniu użebrowanie (w tym przypadku) zewnętrznego "zbiornika,płaszcza" podniosło by sprawność pieca. Wiadomo im większa powierzchnia wymiany, chłodzenia tym więcej ciepła da się uzyskać. pluton czy masz jakiś rysunek z przybliżonymi choćby wymiarami? PS. Tak jak się temu przyglądam to po małych modyfikacjach (otwierany dekiel pieca) mógłby służyć również jako trociniak. Panowie serdeczne dzięki. gdyby ktoś miał coś jeszcze do pokazania to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 12.02.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 (edytowane) Koledzy oglądam budowę tego pieca na YT to jak widzę niektórzy robią przewód kominowy pod podłogą jako ogrzewania podłogowe. Bardzo zaciekawiła mnie ta konstrukcja. Pytanie czy w tym piecu jest możliwa regulacja szybkości palenia, czy ma się to odbywać na zasadzie- spalić szybko i w wysokiej temperaturze. Edytowane 12 Lutego 2012 przez mnowak355 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 ,,,, Bardzo zaciekawiła mnie ta konstrukcja. ,,,, Tutaj masz pokazaną budowę takiego pieca od podszewki. http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://countryplans.com/smf/index.php%3Ftopic%3D2350.0&ei=wQkYSrvhCcHD-AbplcSQBA&sa=X&oi=translate&resnum=87&ct=result&prev=/search%3Fq%3DRocket%2BMass%2BHeaters%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DG%26as_qdr%3Dall%26num%3D100 Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 12.02.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 mnowak355 założyłem taki temat : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196822-Piec-na-drewno-Rocket-Stovepostaram się tam wszystko wyjaśnić. Jeżeli jak piszesz to jest stolarnia, to drewnianych odpadów nie brakuje, więc myślę,ze u ciebie by to zagrało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajka 14.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam gospodarza wątku i pozdrawiam serdecznie.Bogusławie czekam na kolejne fotki z budowy.Jestem pod wrażeniem. To nie to co mi wyszło.Twoja dokładność mnie zaskakuje cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.02.2012 02:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Wlasnie, tez mialem to napiac, ze Boguslaw jest swoistym "jubilerem szamotu":-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.02.2012 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Ale mnie teraz podjaraliście . Taki zegarmistrz szamotowy Ja-14, to musi mieć śrubokręcik ,czyli maszynę do cięcia ceramiki. Bez takiego urzadzenia nie ma szans na sukces. Ta moja, to za adoptowana jest z maszyny do cięcia metalu(mały koszt), na którą można włożyć tarczę 400 mm i kręci 2200 obrotów na min. Cegły najlepiej ciąć w rękach, gdyż wtedy uzyskuje się duże dokładności. Szamot nie pryska w oczy, tak jak np zwykla cegła i można nie używać okularów. Witaj Czajka i pokaż co Ci wyszło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 15.02.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Witam Bogusław i ja zaraziłem sie ogrzewaniem ceramicznym , chciałbym zainstalować piec wolnostojacy kozę chyba żeliwna i dobudować do niej odbiornik ceramiczny żeby zmagazynowac energii która normalnie uciekła by do komina. Przeczytałem chyba cały temat ale nie znalazłem nic na temat wyczystek jak sie je montuje , czy można zrobić wyczystki z blachy takie drzwiczki jak w kotle do co?pozdr. Przerabiałem kocioł wstawiajac ścianke z szamotki i wycinałem cegiełki piła do kafelek bardzo fajnie sie cieło pod warunkiem że robi sie to powolutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.02.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Tak Mariusz, są takie gotowe żeliwne wyczystki, a newt tu i ówdzie z wyższej półki ze stali nierdzewnej. W tych zeliwnych pokrętło najlepiej przerobic na "śróbkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.02.2012 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Można zapytać : a po co mi taka maszyna, nawet jak będzie kosztować parę set złotych ? Trzeba na to spojrzeć wyrachowanie, gdyż 1000 kg urządzenia grzewczego trzeba wycenić przynajmniej na 10 000 zł. Prawdziwy zysk jest przy kilku tonach wagi...a na świecie dwa razy drozej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts