WIESŁAW 2 26.01.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 na tym twoim zdjęciu to ja widzę, że piec wcale jeszcze nie jest nagrzany, zaczynałem piec kiedy ściany i sufit były białe, zero sadzy która się robiła przy rozpalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Pewnie są rożne szkoły, a jak komuś wychodzi i bez (szkoły ), to tym lepiej. Ja raczej gustuje w pieczeniu w otwartym, ale przedtem dobrze nagrzanym piecu. Jak już nagrzeje podłogę pieca, blachę która czeka sobie po prawej stronie (widoczną na poprzednim zdjęciu), przesuwam na lewo zgarniając nią żar. Tam dokładam nową porcje drewna, która czasem potrafi osmolić boki i sklepienie pieca. To zdjęcie przedstawia akurat nieudolne początki kiedy to zdarzało mi się pojechać łopatą do pieca, z gotową pizzą w taki sposób, że mogłem ja tylko zgarnąć do kosza:(. Dlatego następną położyłem na szybko dociętym kawałku kwasówki, bo juz nam ślinka ciekła. Sposób uformowania "krążka" ciasta, mówi Ci pewnie wszystko na ten temat. Mówiłem Ci, że ja robię ładne piece, a do pieczenia pizzy szukam kumpli Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.01.2013 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 No właśnie, te pieczenie lub podgrzewanie potraw, jest sprawą bardzo atrakcyjną . Kupiłem na złomie bęben hamulcowy od ciężarówki w celu zrobienia z niego piekarnika:). Do końca nie wiem czy to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Piotr nie obraź się ale według mnie to coś co tu wkleiłeś to nie jest żaden piec, nie nadaje się do domu a Ty nie jesteś zdunem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Żartowałem:rolleyes: to nie jest piec; bo to dzieło sztuki, nie nadaje się do domu a raczej do sali pałacowej a Ty nie jesteś zdunem tylko artystą zdunem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 te moje dzieła co sobie zrobiłem i tu widać to raczej nadają się do garażu, kotłowni a w najlepszym razie do karczmy oprócz tego, że można w nich palić i coś ogrzać albo upichcić nie mają wile wspólnego. Te moje hobby to raczej podstawowym kryterium jest mała kasa a ,,artystycznie"? to ja się spełniam w całkiem innej dziedzinie. Co do pizzy jak chcesz zaskoczyć kumpli i mieć przyjemność jej robienia wystarczy na allegro kupić do specjalną siatkę koszt żaden a załatwia cały problem. Też dopóki jej nie kupiłem krew mnie zalewała i kilka wylądowało w koszu a według wcześniejszego przepisu możesz zrobić 50 cm pizze grubości w środku 2 mm a na obrzeżach zawinąć warkocze. Co do Ciebie Bogumił według mnie żadne żelastwo nie zastąpi szamotu, będziesz smażył a nie piekł. Szamot jak wiesz najpierw kumuluje a dopiero później promieniuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.01.2013 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Jednak nie łatwo jest zrobić piekarnik ceramiczny napędzany spalinami, a o taki mi chodzi. Użycie żelastwa ułatwia sprawę. Na ceramice jest smaczniej, ale nauczyłem się piec chleb w piekarniku zwykłym i nie zdarzyło się, by ktoś rozpoznał z jakiego rodzaju pieca jest ten chleb:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Pewnie jest trudniej, nie robiłem ale zapytam oglądałeś tą stronę którą podałem z piecami Kuznicowa jeszcze raz; http://www.stove.ru po prawej u góry wersja angielska a po lewej rozwiń sobie te zakładki mówię Ci lektura na parę dni dziesiątki rodzai piecy i to cegła po cegle może coś znajdziesz dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 tam po lewej working drawings biki , oiki i inne schematy rozrysowane warstwa po warstwie kliknij sobie na schemat to się powiększy ,naprawdę, jeszcze mi podziękujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Puk, puk Bogumił co nie możesz się oderwać według mnie pod względem technicznego rozrysowania Tadeusz Snopiński rok 1954 ROBOTY ZDUŃSKIE W BUDOWNICTWIE-Janusz Paradistal rok 1956 ROBOTY ZDUŃSKIE cz. I i II-Apolinary Birszenk rok 1966 ROBOTY ZDUŃSKIEz pierwszego postu oraz-Szrajber Karol - Nowoczesne piece mieszkaniowe wszyscy razem wzięci nie umywają się do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.01.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]165224[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165225[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165226[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165227[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]165228[/ATTACH] te moje dzieła co sobie zrobiłem i tu widać to raczej nadają się do garażu, kotłowni a w najlepszym razie do karczmy oprócz tego, że można w nich palić i coś ogrzać albo upichcić nie mają wile wspólnego. Te moje hobby to raczej podstawowym kryterium jest mała kasa a ,,artystycznie"? to ja się spełniam w całkiem innej dziedzinie. Co do pizzy jak chcesz zaskoczyć kumpli i mieć przyjemność jej robienia wystarczy na allegro kupić do specjalną siatkę koszt żaden a załatwia cały problem. Też dopóki jej nie kupiłem krew mnie zalewała i kilka wylądowało w koszu a według wcześniejszego przepisu możesz zrobić 50 cm pizze grubości w środku 2 mm a na obrzeżach zawinąć warkocze. Co do Ciebie Bogumił według mnie żadne żelastwo nie zastąpi szamotu, będziesz smażył a nie piekł. Szamot jak wiesz najpierw kumuluje a dopiero później promieniuje. Twój piec Wiesław, ma duszę. Moje cacko być może kiedyś też będzie miało. Ale to już będzie zależeć od właścicieli pieca. Gdybyś zobaczył mój kombajn z czasów, kiedy jeszcze nie wiedziałem, że będę kontynuatorem tradycji Pochwalić to się można czymś takim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.01.2013 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Puk, puk Bogumił co nie możesz się oderwać według mnie pod względem technicznego rozrysowania Tadeusz Snopiński rok 1954 ROBOTY ZDUŃSKIE W BUDOWNICTWIE -Janusz Paradistal rok 1956 ROBOTY ZDUŃSKIE cz. I i II -Apolinary Birszenk rok 1966 ROBOTY ZDUŃSKIE z pierwszego postu oraz -Szrajber Karol - Nowoczesne piece mieszkaniowe wszyscy razem wzięci nie umywają się do tego. Oni mięli prawdopodobnie więcej patentów niż masz włosów na głowie. No i te podręczniki były na konkretne zamówienie państwowego aparatu edukacji, więc znalazły się tam tylko informacje niezbędne do kształcenia przyszłych zdunów. Stronkę dzięki, już przeglądałem ale na razie pobieżnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Z tymi patentami i ilością moich włosów to trafiłeś ale czy aparat władzy aż tak bardzo się martwił o swoich obywateli widać, że ten Kuźniecow musiał mieć bzika na tym puncie i wiedzy jak zbudować piec( pomijają z jakich materiałów) odmówić mu nie można większość jest z dopalaczami. Piotr muszę przyznać, że wiesz co mówisz i nawet gusta mamy takie same, zwięczenie tego pieca powala na kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Piotr a coś takiego lubisz:rolleyes: to jest moje prawdziwe zamiłowanie, jak mam natchnienie i czas, drugiego takiego na pewno nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.01.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Piec został rozebrany, każdy kafel (brązowy, malowany) odrestaurowany. Szkliwione wymienione na nowe. Piec ma w środku zupełnie inną technikę niż ta od Szrajbera . Ogrzewa teraz trzykrotnie większą powierzchnię od oryginału. Ale chciałem zwrócić uwagę na drzwiczki żeliwne, te zabytkowe, ozdobne, ażurowe. Mam takich kolekcję ok. 140 szt. Wszystko wyprodukowane miedzy 1900 - 1945. Ta kolekcja dla mnie jest pewnie jak ten motocykl dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.01.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Ten motor jest nie na temat.Rozumiem jednak, że te kobiety na tych rysunkach , to asystentki przy murowaniu pieca:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Co tu dużo mówić piękny piec, aż trudno uwierzyć, że to ten sam pewnie chciało by się mieć ale cena na pewno nie jest mała, skoro z termokausta bez obudowy chcą 10 kawałków netto. Też zbieram różne starocie ale drzwiczek nie mam, zbieram co popadnie np: 12 ciesielskich toporów. Wim Bogumił, że nie na temat już nie będę chciałem sprawdzić gusta Piotra , masz rację to asystentki, w czasie gdy podsychał piec pozowały mi do motura jakbyś chciał telefon ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 27.01.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Drzwiczki piękne ale ja nie mogę oderwać oczu od kafli, teraz też takie robią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.01.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Pewne wzory są odtwarzane. Np Royal Nosta albo Manufaktura Nakomiady. Producent Thermocausta, Kafel Kar, też secesję ma nie w kij dmuchał. Te ze zdjęć pochodzą z Velten. Ta podberlińska mała miejscowość, miała 40 fabryk, które wyprodukowały w samym 1905 r 100.000 kompletów kafli piecowych. Po obsłużeniu zapotrzebowania Berlina, zaczęli konkurować z wytwórniami nawet tak odległymi jak Elbląg, Kadyny czy Braniewo. A była to konkurencja nie lada, bo tak pięknych kafli jak z Velten, raczej ze świecą szukać. Tam nawet skromny piec, miał klasę. Architektura tych kafli jest dla mnie najwyższych lotów. Trafiają się przecież nie mniej wykwintne, i tak samo piękne, lecz Velten, jest chyba niedoścignione. Formę Aniołka , skopiowałem http://www.kominki-batura.pl/kaflowy3_5s.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIESŁAW 2 28.01.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Na temat sztuki mam trochę pojęcia, wiem co to secesja czy barok ale kafli zero. Wim, że nie daleko mnie w Stalowej Woli robią jakieś kafle.Od roku noszę się z zamiarem rozebrania tego ceglanego kominka i postawienia piecokominka. Miałem na myśli środek szamot a na zewnątrz piaskowiec (mam odpadowego ze 3 tony ale te kafle robią wrażenie i pewnie żonie by się bardziej podobały. Tak w zaufaniu możesz zdradzić ile by mnie takie kafle kosztowały 2 ścianki od przodu ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.