Bogusław_58 05.06.2014 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Można też tę wężownicę zrobić z wykorzystaniem żeliwnego kaloryfera. Wzorów raczej nie ma, więc trzeba przegłówkować samemu. Być może tak właśnie spróbuję zrobić jeśli projekt na to pozwoli, ponieważ taka wężownica wytrzyma pewnie z pół wieku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 05.06.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Musisz wziąść pod uwagę że żeliwny grzejnik członowy (jeśli taki masz na myśli) ma pomiędzy każdym członem uszczelkę i tu obawiam się że pół wieku może nie wytrzymać do tego dochodzi jeszcze wysoka temperatura,ale nie jestem ekspertem i mogę się mylić,choć pomysł prosty i skuteczny, to jednak dobrze pospawany odbiornik z płomieniówek jest według mnie pewniejszy i łatwiejszy w czyszczeniu,żeliwo jest też gorszym przewodnikiem ciepła.Wszystko jak już wspomniałeś ma wady i zalety.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.06.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Ta uszczelka jest niepalna.Znam gościa co nie wierzył tej uszczelce i łączył żeberka na pakuły z farbą. Taki piec c.o funkcjonował mu 10 lat, ale rozebrał, bo przeszedł na inne paliwo.Jedyna wada kaloryfera, to taka że trzeba się pogimnastykować gdyż nie jest "plastyczny" jak to jest z wyrobem spawanym, którego wymiary można modyfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 06.06.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Ja też tym uszczelkom nie wierzę i zrobiłbym to tak żeby można zawsze skontrolować czy szczelne i w razie potrzeby wymienić bez rozbierania pieca.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.06.2014 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Te uszczelki zrobione były z takiego samego materiału jak dawano pod głowice w silnikach Oczywiście nie gwarantuję że takie są zawsze, Kiedyś wyjąłem jedną i traktowałem palnikiem dla uzyskania pewności. Palnik nie robił na niej wrażenia:). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 08.06.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Witam.Jestem pewien że to jakoś mądrze zaprojektujesz żeby działało,widać to po twojej ostatniej konstrukcji.Mam pytanie odnośnie przekroju kanału opadowego,otóż powierzchnia przekroju czopucha w piecu wynosi 78,5 cm. kw.(rura fi 100) to suma przekrojów płomieniówek musi mieć według mnie co najmniej tyle samo, co daje 6 szt. razy 6/4 cala(średnica wewnętrzna 42 mm.)= 6 x 13,85 cm. kw.=83,1 cm.kw.Czy to myślenie jest prawidłowe,czy może być większy przekrój płomieniówek co wtedy z ciągiem kominowym?Czy się zwiększy czy zmniejszy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekel 09.06.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Witam, szukałem w kilku źródłach na temat rodzaju tego pieca i nic mi nie pasuje, zwracam się więc z prośbą o ustalenie jaki to rodzaj budowy pieca jeżeli po tych zdjęciach da się to okreslic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.06.2014 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Zdecydowanie dwa różne piece.Piec kuchenny z okapem i dodatkowym paleniskiem chlebowym oraz suszarnią,podgrzewaczem lub może to być nawet wędzarnia.Drugi to piec grzewczy wyposażony w podgrzewacz i sporą ścianką grzejną nagrzewaną od spalin z tego pieca. Ścianka ma obieg krótki i długi dla spalin.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.06.2014 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 A te płomieniówki Miedziannik, to będą jakie? Planujesz otwory czy rurki ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 09.06.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Płomieniówki to rury stalowe 6/4 cala czyli wymiar zewnętrzny 48 a wewnętrzny 42 mm.(ścianka 3 mm.) stąd powierzchnia przekroju (koła)=3,14 razy promień(21 mm.)do kwadratu=1384,74 mm. kw.=13,85 cm. kw.Jak dam 6 będzie razem: 6 x 13,85=83,1 cm kw. a czopuch ma rurę 100 mm. czyli przekrój 78,5 cm. kw. więc przekroje prawie te same i przez te rury pójdą spaliny w dół do czopucha.Moje pytanie brzmi:jeśli dodam np. 2 będzie przekrój:8 x 13,85=110,8 cm. kw czyli jakieś 25% większy od przekroju czopucha,będzie wtedy lepszy czy gorszy ciąg?Na pewno będzie lepsza wymiana ciepła ale mnie chodzi tylko o poprawny ciąg i nie chcę za mocno schładzać spalin(poniżej 150 st.) bo to więcej szkody niż pożytku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.06.2014 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Jeśli płomieniówki będą otworami, przez które przechodzić ma płomień, to liczenie nie zda się na wiele, ponieważ spaliny szybko będą zmniejszać światło otworów, czyli ich wymiary. Dlatego dają jeden duży otwór(piece Tyrolskie) lub rurki traktowane płomieniem od zewnętrznej strony.Kanał opadowy czy suma przekrojów płomieniówek może być dowolna. Im więcej miejsca będą miały spaliny, tym lżej przejdą a tym samym komin poradzi sobie mając w nim niższą temperaturę.Oczywiście trzeba trafnie zaprojektować wielkość powierzchni płaszcza wodnego, by spaliny nie były w jakimś momencie za gorące ani za zimne. Trzeba pooglądać kuchenki gotowe i na oko zerżnąć ile dać tej powierzchni. Prawidłowo będzie dać za dużo, ale z możliwością regulacji przez TD, a wtedy da się wyregulować bardzo dokładnie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 10.06.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Dzięki za informację.Rozumiem że więcej płomieniówek nie zaszkodzi więc dam 8 szt. i nawet jeśli trochę popiołu i sadzy pozostanie powinien być wystarczający ciąg. Rury grzane od zewnętrznej strony(opłomki) to dużo mniejszy odbiór ciepła i większy problem z czyszczeniem,ale łatwiejszy do wykonania.Pojemność płaszcza wodnego wystarczy wżiąść z aktualnej podkowy,wystarcza w zupełności,to nie problem.Nie wiem jeszcze jak zrobić górę,myślę też jakiś lejek,czy coś za ostatnią blachą(płomień musi nad ostatnią blachą iść na dół w płomieniówki).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premakultura 11.06.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Hej witam. A ja mam pytanie z innej beczki. Tu je postanawiam wstepnie zadac. Bylem ostatnio kupowalem klej do laczenie cegieł szamotowych w Zabiej Woli. No i chwile zesmy porozmawiali sobie z panem dostawca, ktory zapytal mnie jakich cegiel uzywam na palenisko. Ja pytam jak to jakich?Ze szamoowych mowie... a on na to : OK ale przemysłowych czy zdunskich? I tu mi kopara yslowiowa opadla. Podobno jak on twierdzi to te prasowane przemyslowe wszedzie dostepne szamoty nie sa wytrzymale na zmiany temperatur i szybko moga pekac i sie zuzywac... ze do palenisk powinno uzywac sie specjalnych cegiel szamotowych zdunskich zaprojektowanych do pracy przy ciaglych szokach temperaturowych. Czy wiadomo cos Wam na ten temat? gdie akie cegły zakupić i czy to ma sens na prawde? Ostatnio rozmawiałem z jednym szanowanym zdunem, ktory twierdzil ze on nie zwaza na klase cegly bo to nie ma wiekszego znaczenia. A jak Wy twierdzicie? No i skad takie cegły zakupić? pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.06.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Nie ma takiego podziału jak cegły przemysłowe i zduńskie. Każda cegła ma najczęściej symbol, po którym można dojść w jakiej się mieści klasie. Chodzi o opis, z którego wynika, w jakich warunkach może pracować, czyli: w warstwie pierwszej czy drugiej, rodzaju spalin, temperaturze i jaką ma liczę szoków termicznych. Owszem zduni, to najczęściej ludzie słabo orientujący się w materiałówce żaroodpornej jak i też im jest "wsio ryba" Jest to też jeden z powodów, że ludzie mają do dziś pojecie o piecu jako o jakimś cholernym urządzeniu, co kilka lat trzeba do niego zaglądać , by coś wymienić. W urządzeniach grzewczych, w których pali się "byle jak" dadzą rade te z najniższej półki co je można kupić na składzie budowlanym. Jednak jak piec ma dawać dobrą sprawność, którą uzyskuje się wysoką temperaturą osiąganą szybko, trzeba w te miejsca dawać ceramikę z wyższej półki. Celowo nie używam słowa: "szamotu z wyższej półki", tylko ceramiki, ponieważ wiele wyrobów do złudzenia przypominających szamot, nie mają nazwy szamot ale inne nazwy. Często też używa się nazwy : szamot wysokoglinowy. Jeśli użyjemy do paleniska i dopalacza cegły z symbolem Al 60 lub Al 62, to piec postoi aż do złudzenia długo, ale taka cegła to koszt ok 10 - 15 zł sztuka, czyli ok 3 zł kg Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 14.06.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Witam.Bogusław mam kawałek rury ceramicznej fi 160 i dł. 22 cm. myślę zamiast garnka żeliwnego jako dopalacz w sam raz, a na górę jako dekiel dam 10 mm. płytę ceramiczną.Czy to dobre rozwiązanie,bo mnie nic nie kosztuje a dopalanie powinno być lepsze niż w garnku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.06.2014 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witaj.Spróbować zawsze można.Wydaje mi się że będzie za wysoka i ma za małą średnicę. Również nie wiadomo czy wytrzyma wysoką temperaturę, chyba że jest to wyrób do wysokich temperatur. Średnica tak od 20 cm w górę. Dobrze jest zrobić dla próby z jakieś byle jakiej blachy i wtedy nawet gołym okiem widać po kolorze blachy czy uruchamia się dopalanie, oraz łatwo dojść do optymalnych wymiarów: średnicy i wysokości.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.06.2014 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 W Rosji w tych zimniejszych krajach, od dawna jest znany wynalazek zwiększający oddawanie ciepła przez piec kuchenny. Po gotowaniu, w miejsce fajerki wstawia się rurę metalową z denkiem u góry o długości ponad 0.5 m i pali się dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 15.06.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 To pozostała resztka z budowy komina,więc powinna próby wytrzymać.Zauważ że mam tylko 13 cm. szerokie palenisko to może zadziała.Co do wysokości to mogę ją przyciąć jeśli za wysoka,ale piszesz że ruski dają ponad pół metra i działa,czegoś tu nie kumam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.06.2014 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Widziałem próby z metrową i działało, czyli dobrze oddawało ciepło. Oddanie ciepła, to niekoniecznie dopalenie tych spalin, wiec dlatego trzeba trochę po testować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 15.06.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 A to co innego,bo mnie chodzi o dopalenie,ale najpierw trochę przetestuję to najlepszy sposób i dzięki za porady.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.