Bogusław_58 02.01.2015 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam.Nadszedł czas zrealizować pomysł na niewielki piec kuchenny napędzający odbiornik za ścianą w łazience i z boku piekarnik. Piec ma być w izolacji by ciepło wypuszczał tylko blatami do gotowania, a reszta ciepła mogła skutecznie dotrzeć do odbiornika lub piekarnika. W odbiorniku będzie wężownica grzejąca cwu, a po testach, trzeba będzie zdecydować jakiej wielkości wężownicę dołożyć jeszcze do paleniska.http://s5.ifotos.pl/img/001jpg_wrxsxwe.jpg1 - palenisko poziome2 - popielnik3 - podwyższenie z kanałem pionowym (dopalacz)http://s3.ifotos.pl/img/002jpg_wrxsxwa.jpgUkład będzie mógł nagrzewać się równocześnie lub tylko piekarnik.http://s2.ifotos.pl/img/003jpg_wrxsxwq.jpgPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sjan 07.01.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Bogusław,czy masz już pomysła na rodzaj wymiennika w odbiorniku,jego powierzchnię, przekrój,ew bojler? Jak rozumiem piekarnik i odbiornik byłyby pędzone do jednego komina z odp układem szybrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.01.2015 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 http://img824.imageshack.us/img824/1882/imgp9592.jpgOdbiornik jest zrobiony od 3 lat i pokazałem go na str 165(przetrwało tylko jedno zdjęcie).Włożę na początek tę rurkę 3" po ucięciu, a w przyszłości się zobaczy, gdyż możliwość demontażu i ewentualnej wymiany na inny będzie bardzo proste.Palenisko ma mieć możliwość pracy "ledwie- ledwie" jak i na max obrotach bez ograniczenia czasu pracy(praca ciągła), wiec zbiornik zaplanowałem ok 350 l z wężownicą miedzianą do cwu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.01.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 3 lata...Sprawdź czy nie zardzewiał! Będę kibicował budowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.01.2015 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Polacy nic się nie stało...) Wcześniej było za duże zagęszczenie domowników na 1m2 a obecnie "Tatko sam w domu" - do maja. Dzięki za wsparcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 08.01.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam.Gdybym to robił to 2 kolana okrągłe są lepsze,mniejszy opór,chyba że takie masz zapotrzebowanie.Zbiornik 350 l. rozumiem bufor na wodę.Piotr, zardzewiały wygląda inaczej,to tylko cienki nalot rdzy zupełnie normalne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.01.2015 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 To kaloryfer przemysłowy pomalowany farbą antykorozyjną brązową(komuna) i nie był nigdy w użyciu. Dałem na złomie 20 zł . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.01.2015 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Spawane wężownice mogą służyć nawet 20 lat jeśli są dobrze wykonane(czasami dłużej). Lepsze jednak są odlewy żeliwne i można się kusić zdemontować jakiś żeliwny piecyk na olej napędowy i taki segment umieścić zamiast fachowo zrobionej wężownicy na zamówienie. W naszym pięknym kraju Miedziannik, swego czasu sporo ludzi zakupiło takie piece, a potem poszybowała cena za olej i lądują teraz prawie nie używane na złomie. Jeden taki więc nabyłem + sporą ilość różnych żeliwnych żeberek , tak na wszelki wypadek - do kolekcji. Najwyżej kiedyś odwiozę... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.01.2015 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Mam jeszcze Piotr pokusę za miast piekarnika żeliwnego, umieścić ceramiczny piec do pizzy. Ma być nagrzewany tak jak żeliwny spalinami z dopalacza ale już płomień wchodziłby do komory piekarniczej na wzór pieców do pizzy na pellet. Z możliwością doładowania przez rozpalenie korygujące i dające docelowy zapach przed włożeniem produktu do pieczenia. Ograniczenie tu dotyczy tylko gabarytów, czyli nie może być za duża bryła, ze względu na brak dostatecznego miejsca. Pozdrawiam. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.01.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Standard to 70 cm na bazie koła z kopułą jak w Rzymie. Ale robiłem ostatnio piec węższy niż drzwiczki - też nie za duże! Ludzie bardzo chcieli mieć takie cudo choćby mini, ważne by się paliło w nim drewnem. Miejsca zaś nie było prawie wcale... Jak się ogarnę, wkleję gdzieś fotki. Miedziannik. Czasem opory pozwalają lepiej nagrzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 08.01.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Dlatego napisałem Piotrze,jeśli tak potrzebuje,bo wiem że Bogusław ma zawsze wszystko dopracowane .Pizza z piekarnika ceramicznego opalanego drewnem bezkonkurencyjna,pod warunkiem że własnej roboty ciasto,jest tylko jeden problem,podobnie jak z tostami:bęben rośnie .Jeśli coś doradzić to piekarnik jak najniższy=pieczony produkt tak szybko nie wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekmt 08.01.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam, obserwuję to forum od jakiegoś czasu i mam nadzieję, że czegoś dzieki niemu się nauczyłem. Mam małą prośbe o ocenę mojego projektu. Założenia : 1) Wizja ognia 2) Jak najmniejsza zajmowana powierzchnia (wąski) 3) wysoka sprawność i akumulacyjność Zaprojektowałem piec "rakietowy" z poziomym paleniskiem Petera van Den Berga (szerokość 40 cm). Dolot powietrza z zewnątrz. Wizja ognia w bocznej ścianie paleniska (stała szyba). Wymienny podnośnik ciepła-rura żaroodporna zaizolowana wełną ceramiczną (wymiana przez drzwiczki nad paleniskiem). Akumulator murowany z cegieł szamotowych. Byłbym wdzięczny za życzliwe uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.01.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Jest poprawnie.Dobrze się sprawdzają kanały o wym ok 12 x 24 cm, więc jakby co, to 2 do kasacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premakultura 10.01.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam, obserwuję to forum od jakiegoś czasu i mam nadzieję, że czegoś dzieki niemu się nauczyłem. Mam małą prośbe o ocenę mojego projektu. Założenia : 1) Wizja ognia 2) Jak najmniejsza zajmowana powierzchnia (wąski) 3) wysoka sprawność i akumulacyjność Zaprojektowałem piec "rakietowy" z poziomym paleniskiem Petera van Den Berga (szerokość 40 cm). Dolot powietrza z zewnątrz. Wizja ognia w bocznej ścianie paleniska (stała szyba). Wymienny podnośnik ciepła-rura żaroodporna zaizolowana wełną ceramiczną (wymiana przez drzwiczki nad paleniskiem). Akumulator murowany z cegieł szamotowych. Byłbym wdzięczny za życzliwe uwagi. Witaj Wojtek. Nie jestem pewien jaka masz odległosć od wylotu z dopalacza do sklepienia... ja bym dał trochę wiecej... te kanały opadowe według mnie tez nie potrzebne... wystarczy jedna duza komora... w tym momencie te kanaly zwiekszaja mase (co jest dobre jesli chodzi o kumulacje) i wedlug mnie spowoduja nierownomierne nagrzewanie sie scian pieca. takze zamiast kanałow opadowych ja stosowałbym komore... najlepiej piec dwukomorowy, tak aby zmaksymalizowac wylapywanie ciepla... druga komora umieszczona na pierwszej... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premakultura 10.01.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Mam jeszcze Piotr pokusę za miast piekarnika żeliwnego, umieścić ceramiczny piec do pizzy. Ma być nagrzewany tak jak żeliwny spalinami z dopalacza ale już płomień wchodziłby do komory piekarniczej na wzór pieców do pizzy na pellet. Z możliwością doładowania przez rozpalenie korygujące i dające docelowy zapach przed włożeniem produktu do pieczenia. Ograniczenie tu dotyczy tylko gabarytów, czyli nie może być za duża bryła, ze względu na brak dostatecznego miejsca. Pozdrawiam. hej Bogusłąw. to moze rozwiazanie ala Kuzniecow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.01.2015 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Wymurowane ładnie, dzięki. Nie wyobrażam sobie jednak używanie takiego pieca poza sezonem zimowym gdy jest już ciepło, jak i precyzyjne gotowanie czy pieczenie. Piec jest w takim pomyśle, że wszystko ma "tak na wszelki wypadek". Ma wszystko, czyli nic ...bo albo ładny widok na szybie, a jak równe gotowanie, to szyba wtedy czarna...przydałby się piekarnik napędzany spalinami z dolnego paleniska(chyba że tak jest) z możliwością też w nim palenia. Pozwala to zaoszczędzić sporo czasu i daje możliwość codziennego szybkiego korzystania. Ściany w odbiornikach opadowych właśnie dzięki przegrodom równo się nagrzewają Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premakultura 10.01.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Wymurowane ładnie, dzięki. Nie wyobrażam sobie jednak używanie takiego pieca poza sezonem zimowym gdy jest już ciepło, jak i precyzyjne gotowanie czy pieczenie. Piec jest w takim pomyśle, że wszystko ma "tak na wszelki wypadek". Ma wszystko, czyli nic ...bo albo ładny widok na szybie, a jak równe gotowanie, to szyba wtedy czarna...przydałby się piekarnik napędzany spalinami z dolnego paleniska(chyba że tak jest) z możliwością też w nim palenia. Pozwala to zaoszczędzić sporo czasu i daje możliwość codziennego szybkiego korzystania. Ściany w odbiornikach opadowych właśnie dzięki przegrodom równo się nagrzewają Pozdrawiam. Hmm. No w sumie jest torozwiazanie na zime. Wlasciwie nie na darmo istnieje pojecie kuchni letniej:) Fakt ze ten piec na zdjeciu to glownie ma sie nagrzewać cały... piekarnik w nim nagrzewa sie do 500C, wiec piec mozna kilka razy... Gotowanie jest ciezkie bo faktycznie w trakcie rozpalania i palenia na maks masz poltorej godziny na ugotowanie czegos... teraz jestem w trakcie projektowania podobnego pieca ale duzo wiekszego... i tam faktycznie chce kuchnie zrobic stricte na gotowanie... wlasnie tak to sobie powoli rozkminiam. a drugie palenisko wieksze z piekarnikiem... ale to kiedys jak wykminie to pokaze... nie wiem do końca jak to jest z tymi scianami opadowymi, ale na razie w trakcie mojej edukacji zrozumialem ze komory najlepiej pracuja jesli chodzi o odbieranie ciepla... kanaly opadowe sa gdzies po drodze ,zanim nei odkryto komór... tutaj ciekawe wideo na ten temat... pozdrawiam robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 10.01.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam. Premakultura,nie chcę być upierdliwy,ale szyba po paleniu nie wygląda na czystą,a jaką temp. osiąga piekarnik?,gdzie jest termometr,bo nie widzę .Piotrze zrobiło się ciepło,teraz 3/4 taczki starcza na dom według ekspertów o zapotrzebowaniu ponad 200 kwh/rok,chyba że mam 150% sprawności .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.01.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Obejrzałem filmik.Mówi prawdę, ale niekompletną.Może uprasza z braku czasu albo jeszcze nie zajarzył wszystkiego.Argument że w opadowym góra się mocno nagrzewa, to prawda. Jednak nie należy robić bardzo wysokich, lub zastosować trzeba na górę ceramikę o mniejszej przewodności (pisał o tym już Szrajber). Kanały opadowe dają lekkość przepływu spalin co podnosi sprawność a w dodatku można taki odbiornik przewymiarować i i urządzenie zawsze będzie można uruchomić bez zadymienia gdy dołożymy TD. Przewymiarowanie daje komfort schłodzenia spalin do minimalnej temperatury.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.01.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Hmm. No w sumie jest torozwiazanie na zime. Wlasciwie nie na darmo istnieje pojecie kuchni letniej:) Fakt ze ten piec na zdjeciu to glownie ma sie nagrzewać cały... piekarnik w nim nagrzewa sie do 500C, wiec piec mozna kilka razy... Gotowanie jest ciezkie bo faktycznie w trakcie rozpalania i palenia na maks masz poltorej godziny na ugotowanie czegos... teraz jestem w trakcie projektowania podobnego pieca ale duzo wiekszego... i tam faktycznie chce kuchnie zrobic stricte na gotowanie... wlasnie tak to sobie powoli rozkminiam. a drugie palenisko wieksze z piekarnikiem... ale to kiedys jak wykminie to pokaze... nie wiem do końca jak to jest z tymi scianami opadowymi, ale na razie w trakcie mojej edukacji zrozumialem ze komory najlepiej pracuja jesli chodzi o odbieranie ciepla... kanaly opadowe sa gdzies po drodze ,zanim nei odkryto komór... tutaj ciekawe wideo na ten temat... https://www.youtube.com/watch?v=5vRHFjGcuKg pozdrawiam robert Cześć Robert. Nie jest to czasem tak, że komorowy był pierwszy?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.