Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

Witam.

Nadszedł czas zrealizować pomysł na niewielki piec kuchenny napędzający odbiornik za ścianą w łazience i z boku piekarnik. Piec ma być w izolacji by ciepło wypuszczał tylko blatami do gotowania, a reszta ciepła mogła skutecznie dotrzeć do odbiornika lub piekarnika. W odbiorniku będzie wężownica grzejąca cwu, a po testach, trzeba będzie zdecydować jakiej wielkości wężownicę dołożyć jeszcze do paleniska.

http://s5.ifotos.pl/img/001jpg_wrxsxwe.jpg

1 - palenisko poziome

2 - popielnik

3 - podwyższenie z kanałem pionowym (dopalacz)

http://s3.ifotos.pl/img/002jpg_wrxsxwa.jpg

Układ będzie mógł nagrzewać się równocześnie lub tylko piekarnik.

http://s2.ifotos.pl/img/003jpg_wrxsxwq.jpg

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://img824.imageshack.us/img824/1882/imgp9592.jpg

Odbiornik jest zrobiony od 3 lat i pokazałem go na str 165(przetrwało tylko jedno zdjęcie).

Włożę na początek tę rurkę 3" po ucięciu, a w przyszłości się zobaczy, gdyż możliwość demontażu i ewentualnej wymiany na inny będzie bardzo proste.

Palenisko ma mieć możliwość pracy "ledwie- ledwie" jak i na max obrotach bez ograniczenia czasu pracy(praca ciągła), wiec zbiornik zaplanowałem ok 350 l z wężownicą miedzianą do cwu.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spawane wężownice mogą służyć nawet 20 lat jeśli są dobrze wykonane(czasami dłużej). Lepsze jednak są odlewy żeliwne i można się kusić zdemontować jakiś żeliwny piecyk na olej napędowy i taki segment umieścić zamiast fachowo zrobionej wężownicy na zamówienie.

W naszym pięknym kraju Miedziannik, swego czasu sporo ludzi zakupiło takie piece, a potem poszybowała cena za olej i lądują teraz prawie nie używane na złomie. Jeden taki więc nabyłem :) + sporą ilość różnych żeliwnych żeberek :), tak na wszelki wypadek - do kolekcji. Najwyżej kiedyś odwiozę...

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze Piotr pokusę za miast piekarnika żeliwnego, umieścić ceramiczny piec do pizzy. Ma być nagrzewany tak jak żeliwny spalinami z dopalacza ale już płomień wchodziłby do komory piekarniczej na wzór pieców do pizzy na pellet. Z możliwością doładowania przez rozpalenie korygujące i dające docelowy zapach przed włożeniem produktu do pieczenia. Ograniczenie tu dotyczy tylko gabarytów, czyli nie może być za duża bryła, ze względu na brak dostatecznego miejsca.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Bogusław_58
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Standard to 70 cm na bazie koła z kopułą jak w Rzymie. Ale robiłem ostatnio piec węższy niż drzwiczki - też nie za duże! Ludzie bardzo chcieli mieć takie cudo choćby mini, ważne by się paliło w nim drewnem. Miejsca zaś nie było prawie wcale... Jak się ogarnę, wkleję gdzieś fotki.

 

Miedziannik. Czasem opory pozwalają lepiej nagrzać...;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego napisałem Piotrze,jeśli tak potrzebuje,bo wiem że Bogusław ma zawsze wszystko dopracowane ;).Pizza z piekarnika ceramicznego opalanego drewnem bezkonkurencyjna,pod warunkiem że własnej roboty ciasto,jest tylko jeden problem,podobnie jak z tostami:bęben rośnie :o.Jeśli coś doradzić to piekarnik jak najniższy=pieczony produkt tak szybko nie wysycha.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, obserwuję to forum od jakiegoś czasu i mam nadzieję, że czegoś dzieki niemu się nauczyłem. Mam małą prośbe o ocenę mojego projektu.

Założenia :

1) Wizja ognia

2) Jak najmniejsza zajmowana powierzchnia (wąski)

3) wysoka sprawność i akumulacyjność

Zaprojektowałem piec "rakietowy" z poziomym paleniskiem Petera van Den Berga (szerokość 40 cm). Dolot powietrza z zewnątrz. Wizja ognia w bocznej ścianie paleniska (stała szyba). Wymienny podnośnik ciepła-rura żaroodporna zaizolowana wełną ceramiczną (wymiana przez drzwiczki nad paleniskiem). Akumulator murowany z cegieł szamotowych. Byłbym wdzięczny za życzliwe uwagi.

Piecyk-rakieta.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, obserwuję to forum od jakiegoś czasu i mam nadzieję, że czegoś dzieki niemu się nauczyłem. Mam małą prośbe o ocenę mojego projektu.

Założenia :

1) Wizja ognia

2) Jak najmniejsza zajmowana powierzchnia (wąski)

3) wysoka sprawność i akumulacyjność

Zaprojektowałem piec "rakietowy" z poziomym paleniskiem Petera van Den Berga (szerokość 40 cm). Dolot powietrza z zewnątrz. Wizja ognia w bocznej ścianie paleniska (stała szyba). Wymienny podnośnik ciepła-rura żaroodporna zaizolowana wełną ceramiczną (wymiana przez drzwiczki nad paleniskiem). Akumulator murowany z cegieł szamotowych. Byłbym wdzięczny za życzliwe uwagi.

 

Witaj Wojtek.

 

Nie jestem pewien jaka masz odległosć od wylotu z dopalacza do sklepienia... ja bym dał trochę wiecej... te kanały opadowe według mnie tez nie potrzebne... wystarczy jedna duza komora... w tym momencie te kanaly zwiekszaja mase (co jest dobre jesli chodzi o kumulacje) i wedlug mnie spowoduja nierownomierne nagrzewanie sie scian pieca. takze zamiast kanałow opadowych ja stosowałbym komore... najlepiej piec dwukomorowy, tak aby zmaksymalizowac wylapywanie ciepla... druga komora umieszczona na pierwszej...

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze Piotr pokusę za miast piekarnika żeliwnego, umieścić ceramiczny piec do pizzy. Ma być nagrzewany tak jak żeliwny spalinami z dopalacza ale już płomień wchodziłby do komory piekarniczej na wzór pieców do pizzy na pellet. Z możliwością doładowania przez rozpalenie korygujące i dające docelowy zapach przed włożeniem produktu do pieczenia. Ograniczenie tu dotyczy tylko gabarytów, czyli nie może być za duża bryła, ze względu na brak dostatecznego miejsca.

Pozdrawiam.

 

hej Bogusłąw.

 

to moze rozwiazanie ala Kuzniecow...

murspis_modell_15_1.jpg

murspis_modell_41_1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymurowane ładnie, dzięki.

Nie wyobrażam sobie jednak używanie takiego pieca poza sezonem zimowym gdy jest już ciepło, jak i precyzyjne gotowanie czy pieczenie. Piec jest w takim pomyśle, że wszystko ma "tak na wszelki wypadek". Ma wszystko, czyli nic ...bo albo ładny widok na szybie, a jak równe gotowanie, to szyba wtedy czarna...przydałby się piekarnik napędzany spalinami z dolnego paleniska(chyba że tak jest) z możliwością też w nim palenia. Pozwala to zaoszczędzić sporo czasu i daje możliwość codziennego szybkiego korzystania.

Ściany w odbiornikach opadowych właśnie dzięki przegrodom równo się nagrzewają :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymurowane ładnie, dzięki.

Nie wyobrażam sobie jednak używanie takiego pieca poza sezonem zimowym gdy jest już ciepło, jak i precyzyjne gotowanie czy pieczenie. Piec jest w takim pomyśle, że wszystko ma "tak na wszelki wypadek". Ma wszystko, czyli nic ...bo albo ładny widok na szybie, a jak równe gotowanie, to szyba wtedy czarna...przydałby się piekarnik napędzany spalinami z dolnego paleniska(chyba że tak jest) z możliwością też w nim palenia. Pozwala to zaoszczędzić sporo czasu i daje możliwość codziennego szybkiego korzystania.

Ściany w odbiornikach opadowych właśnie dzięki przegrodom równo się nagrzewają :)

Pozdrawiam.

 

Hmm.

No w sumie jest torozwiazanie na zime. Wlasciwie nie na darmo istnieje pojecie kuchni letniej:)

Fakt ze ten piec na zdjeciu to glownie ma sie nagrzewać cały... piekarnik w nim nagrzewa sie do 500C, wiec piec mozna kilka razy... Gotowanie jest ciezkie bo faktycznie w trakcie rozpalania i palenia na maks masz poltorej godziny na ugotowanie czegos...

 

teraz jestem w trakcie projektowania podobnego pieca ale duzo wiekszego... i tam faktycznie chce kuchnie zrobic stricte na gotowanie... wlasnie tak to sobie powoli rozkminiam. a drugie palenisko wieksze z piekarnikiem... ale to kiedys jak wykminie to pokaze...

 

nie wiem do końca jak to jest z tymi scianami opadowymi, ale na razie w trakcie mojej edukacji zrozumialem ze komory najlepiej pracuja jesli chodzi o odbieranie ciepla... kanaly opadowe sa gdzies po drodze ,zanim nei odkryto komór...

 

tutaj ciekawe wideo na ten temat...

 

pozdrawiam

robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Premakultura,nie chcę być upierdliwy,ale szyba po paleniu nie wygląda na czystą,a jaką temp. osiąga piekarnik?,gdzie jest termometr,bo nie widzę

.Piotrze zrobiło się ciepło,teraz 3/4 taczki starcza na dom według ekspertów o zapotrzebowaniu ponad 200 kwh/rok,chyba że mam 150% sprawności ;).Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obejrzałem filmik.

Mówi prawdę, ale niekompletną.

Może uprasza z braku czasu albo jeszcze nie zajarzył wszystkiego.

Argument że w opadowym góra się mocno nagrzewa, to prawda. Jednak nie należy robić bardzo wysokich, lub zastosować trzeba na górę ceramikę o mniejszej przewodności (pisał o tym już Szrajber). Kanały opadowe dają lekkość przepływu spalin co podnosi sprawność a w dodatku można taki odbiornik przewymiarować i i urządzenie zawsze będzie można uruchomić bez zadymienia gdy dołożymy TD. Przewymiarowanie daje komfort schłodzenia spalin do minimalnej temperatury.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm.

No w sumie jest torozwiazanie na zime. Wlasciwie nie na darmo istnieje pojecie kuchni letniej:)

Fakt ze ten piec na zdjeciu to glownie ma sie nagrzewać cały... piekarnik w nim nagrzewa sie do 500C, wiec piec mozna kilka razy... Gotowanie jest ciezkie bo faktycznie w trakcie rozpalania i palenia na maks masz poltorej godziny na ugotowanie czegos...

 

teraz jestem w trakcie projektowania podobnego pieca ale duzo wiekszego... i tam faktycznie chce kuchnie zrobic stricte na gotowanie... wlasnie tak to sobie powoli rozkminiam. a drugie palenisko wieksze z piekarnikiem... ale to kiedys jak wykminie to pokaze...

 

nie wiem do końca jak to jest z tymi scianami opadowymi, ale na razie w trakcie mojej edukacji zrozumialem ze komory najlepiej pracuja jesli chodzi o odbieranie ciepla... kanaly opadowe sa gdzies po drodze ,zanim nei odkryto komór...

 

tutaj ciekawe wideo na ten temat...

https://www.youtube.com/watch?v=5vRHFjGcuKg

 

pozdrawiam

robert

 

 

Cześć Robert. Nie jest to czasem tak, że komorowy był pierwszy?!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...