ja14 01.05.2009 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 pomylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.05.2009 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Przejrzalem juz pierwsza strone tematu. Jak dotad z Twoich wypowiedzi mozna sie dowiedziec, ze - posiadasz najwiekszy ksiegozbior dotyczacy piecy w Polsce, - codziennie rano myjesz zeby, - posiadasz laptopa i nie zawahasz sie go uzyc - na zadane publicznie pytanie o cegle izolacyjna odpowiedziles na priv - hmmm ciekawa forma popularyzacji wiedzy.... (jakby komus to bylo potrzebne to przy okazji napisze, ze facet od ktorego kupowalem cegle szamotowa mial tez cegle szamotowa izolacyjna - na oko ze 3 razy lzejsza od zwyklej a wygladajaca identycznie) - istnieje program (w domysle tez go posiadasz), ktory po wklepaniu projektu technicznego pieca sam dobierze przekroje, zawijasy kanalow tak aby temp w kominie wynosila 200 stopni. c.d.n. P.S. Poczatkowo nie zamierzalem byc az tak zlosliwy ale...... po prostu nie moglem sie oprzec )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.05.2009 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Na stronie drugiej bylo juz duuuuzo lepiej bo wprawdzie nie raczyles odpowiedziec na zadane wprost pytanie o ten tajemniczy program co sam wszystko liczy, zamiesciles reklame sk ale tez dales fotke systemu kumulacyjnego wykonanego na bazie wkladu kominkowego i nowoczesnych materialow zdunskich. Tak naprawde to ta fotka jest wiecej warta niz 30 innych postow razem wzietych.Pisze to powaznie i z duzym uznaniem.c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.05.2009 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Na trzeciej stronie - az mi glupio - bylo prosto i na temat. Wytlumaczyles dlaczego szamot jest lepszy do akumulacji niz woda i podales abc budowy dobrego paleniska. Jakos uszlo to wczesniej mojej uwadze - moze dlatego, ze o wiekszosci z tych rzeczy juz wiedzialem c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.05.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Na stronie czwartej potwierdziles zasadnosc stosowania katalizatora, wytlumaczyles, ze kanaly opadowe powinny byc rownej dlugosci i zasugerowales, ze zmierzam uzyc zbyt duzej ilosci cegiel szamotowych. Musze sie wiec nad tym zastanowic.c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.05.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Na stronie piatej dosc szczegolowo opisales sposoby dostarczania powietrza wtornego do komory dymowej. Zwrociles rowniez uwage na znaczenie wysokiej temp. w palenisku dla czystosci spalania.c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.05.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Na stronie 6 i 7 wkleiles pare linkow (wiekszosc byla juz wklejona wczesniej) i doradziles tylko zeby w ogole sie za to nie zabierac bo to trudne, kosztowne i niebezpieczne... Wreszcie na koniec napisales: ........ Zaczniesz murować szamot - przekonasz się jak ważna jest precyzja w obróbce krzywych jak cholera cegieł szamotowych, gdy będziesz starał się zachować wszędzie pion, poziom i spoinę rzędu 3 mm pomiędzy nimi. Piec. który chcesz zrobić bardzo różni się w budowie od pieców kaflowych, gdzie każdy zdun pozwolić sobie mógł na upychanie gruzu szamotowego czy ceglanego we wnętrze kafla czy pomiędzy grubsze spoiny zaprawy szamotowej, schudzanej z reguły piaskiem lub modyfikowanej jeszcze innymi składnikami. Przyjrzyj jak się na stronach np. MHA w jaki sposób murowane są tam paleniska . Lepiszcze - zaprawa szamotowa jest używana bez schudzania, w warstwie 1-3 mm, kształtki nakładane są od pierwszego strzału z możliwością korekty do kilkudziesięciu sekund. Potem trzeba źle położoną kształtkę zdjąć i operację powtórzyć. Dlatego docinane są one prawie idealnie, a ich płaszczyzny są dopasowywane konkretnie jedna do drugiej. Zaprawa szamotowa nie skleja cegieł i kształtek. Zawsze można taką konstrukcję rozebrać gołymi rękami. Ona tylko "trzyma w ryzach" czasem kilka ton szamotu, który źle dopasowany rozleci się po dziesiątym czy setnym paleniu. Nie będzie się schodził do pierwotnej bryły podczas stygnięcia. Każdy piec kaflowy ma być w swoim założeniu rozebrany i postawiony na nowo w celu jego uszczelnienia, wymiany zdeprecjonowanych ogniem elementów, po okresie używalności wynoszącym około 10-20 lat. Ułatwia to prostota jego konstrukcji oraz gabaryty. Piece ceglane (contraflow) są robione jako nierozbieralne, obojętne czy w Rosji czy USA. ..... Zauważyłeś jakie cegły są używane do płaszczy zewnętrznych pieców? Jaką zaprawą są murowane? Na jakie spoiny? Czy są zbrojone, czy nie? Jakie dylatacje są między nimi a paleniskami?.... Teraz zrozumialem, ze sa to z Twojej strony wskazowki wykonawcze.... Szkoda, ze nie w formie zdan twierdzacych (tzn odpowiedzi ) Reasumujac - rzeczywiscie moja wypowiedz dotyczaca tego, ze nie chcesz sie dzielic swoja wiedza byla emocjonalna i nieco niesprawiedliwa. Chcesz - ale czasami masz opory wewnetrzne lol. Przepraszam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.05.2009 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 W krajach rozwiniętych hobby traktowane jest z wielkim szacunkiem ponieważ na różnego rodzaju hobbystach można zrobić biznes. To hobbyści wymyślają często nowe wzory i rozwiązania, które trafiają potem do seryjnej produkcji. Dlatego pisze się dla nich potrzebną literaturę i w marketach technicznych sprzedaje potrzebne towary. Ale nie tylko chodzi o to. Hobbysta nawet jeśli tylko skopiuje rozwiązanie to znacz,że umie pomóc sam sobie co jest w społeczności wielkim sukcesem. Dla producenta jest to też sygnał na podniesienie jakości i obniżenie ceny towaru.Warto jest przytoczyć przykład z książki " kolektory słoneczne", która wymienił Arteon, w której opis urządzenia jest bardzo wyczerpujący i równocześnie tworzy się warunki by całe grupy ludzi mogły to montować samodzielnie. Jest też wyliczenie opłacalności działającego w USA i Europie, z którego wynika, że największe oszczędności przynosi użytkownikowi gdy sam je zmontuje.http://img110.imageshack.us/img110/8188/obraz003fne.jpgAutor: Gerhard Wild Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.05.2009 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Prezentuję fragment z książeczki "Urządzenia grzewcze na wsi" A Birszenk i rysunek trzonu kuchennego z piekarnikiem. Trzon kuchenny połączony jest z ogrzewaczem czyli oddzielnym piecem.Skoro można tak, to na pewno da się i odwrotnie. Zrezygnować można z funkcji gotowania na rzecz tylko piekarnika. Idealny piekarnik byłby zbudowany z szamotu i można byłoby piec w nim chleb ciasta pizzę. Piekarniki do mięs są wyższe.taki piekarnik można zbudować podobnie jak odbiornik dlatego nie musi być "przywiązany" do wytwornicy.http://img110.imageshack.us/img110/9008/obraz004a.jpghttp://img110.imageshack.us/img110/205/obraz005l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.05.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam.Tej książki nie polecam (poprzedniej - niemieckiego przedruku). Kiszka z sieczką. Szczególnie dla entuzjastów tego wątku.Podobnie jak jej nowego wydania, które się właśnie ukazało.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.05.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam. Kolejny schemat. Prosty, fajny, nie skomplikowany. Funkcjonujący dobrze w tysiącach wiejskich domów na przestrzeni ostatnich 60-ciu powojennych lat. Ale co z tego wynika? Że trzeba go zmienić... Prowokuję trochę... Po co go zmieniać i kombinować żeby używać tylko piekarnika w tego typu kuchni? Skoro można po prostu do takiej kuchni dorobić jeszcze jedno palenisko chlebowe właśnie tak działające? I wtedy ma się już inny typ trzonu kuchennego - z piecem chlebowym. Można też piekarnik posadowić w ogrzewaczu. I w jego miejsce wymurować piec chlebowy. I też będzie to rozwiązanie sprawdzone w tysiącach egzemplarzy. No nic tylko robić... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.05.2009 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Po co go zmieniać?- by nie brudzić mieszkania nowym rozpalaniem. Przekręcam tylko szyber- skrzynka osiąga 150*C i piekę. Na wzór piekarników elektrycznych. Kilka lat piekłem w domu chleb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.05.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam.Jeszcze raz, po kolei.Jak zmienić i gdzie szyber.I jak bez gotowania i rozpalania.Powiedz co chcesz osiągnąć to podsunę gotowe zdjęcia.Kuchnie to ostatnio u mnie temat "na rozkładzie". Modne na powrót się zrobiły. oraz więcej zainteresowania ze strony inwestorów. Jak nigdy...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.05.2009 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Wklej wszystko co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.05.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam.Niemożliwe do realizacji ze względu na objętość...Uszczegółów bardziej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.05.2009 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Wklej to, co według Ciebie jest najwartościowsze w ilości ,którą uznasz za stosowną. Jak będzie popyt to dokleisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.05.2009 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 ja 14 napisz więcej o tej cegle izolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.05.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Niestety nic wiecej nie wiem. Wyglada identycznie jak zwykla cegla szamotowa, moze byla troche porowata (ale to byla cegla uzywana wiec moze ze starosci) tylko duzo lzejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.05.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam. Cegły izolacyjne (izolatki) można zrobić własnoręcznie z mieszanki gliny i drobnych, przesianych trocin. Miesza się drobną, suchą glinę z trocinami w stosunku wagowym około 1:1, zarabia wodę i formuje w typowej formie.Jutro mogę wrzucić zdjęcie takiej formy. Po wysuszeniu wypalić. Można to przeprowadzić w prowizorycznym piecu wypełnionym trocinami, wypalanie trwa kilkanaście godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.05.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Dziękuję, proszę o wklejenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.