Rafkoo 10.10.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Cieszę się, że wątek odżył. Co do tej ala Rus-pieczki: Cuśik mi się za duży ten popielnik z obrazka wydaje. Czy w tym miejscu to aby nie jest palenisko? (komora nad nim położona to byłby czarny piekarnik) Taki układ byłby o wiele ekonomiczniejszy. (wąskie gardło przy przejściu z paleniska do piekarnika było zwężką venturiego ->lepsze mieszanie-> lepsze spalanie gazów) Ja swą przygodę ze zduństwem zaczynałem relatywnie niedawno (cóż to jest 6 lat) od piecy rakietowych. I jedną z rzeczy której mi brakuje w trzonach kuchennych to zapewnienie właściwych warunków wydajnego spalania w ich paleniskach. (wysokiej temp, dobrego mieszania produktów pirolizy z tlenem, i dostatecznie długiego czasu retencji ) Warunków tych brak, gdyż paleniska umieszczane są tuż pod płytą (radiator) i nie są zaizolowane (bo przy takim położeniu izolacja nie ma sensu) co uniemożliwią uzyskanie i temperatur pozwalających na kraking węglowodorów aromatycznych i dopalenie produktów tego procesu. A tlen podawany jest w nadmiarze. Summa summarum; trzony takie są hiper paliwożerne. (a i dioksyno-emisyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2019 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Znajdziesz to na str213: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne/page213 No i ma wszystko to nad czym biadolisz , że NIE POSIADAJĄ Popielnik jak ma 20-25 l jest praktyczny dla "leniwych". Jak ktoś lubi "robotę dla kota" to robi w szufladzie o pojemności 2l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 10.10.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 (edytowane) Promieniowania, jak słoneczne podczas mroźnego dnia? Palić przestałem wczoraj około 22. Temperatura w salonie była 19 st. Dziś na zewnątrz jest 10 a w salonie 18 st. Nadal siedzę na krótki rękaw. Witaj. Może to efekt szyby. Sprawdzić to można otwierając drzwiczki na oścież jednego dnia a drugiego przy zamkniętych. Wygląda na staranne murowanie, więc pogratuluję pracy Pozdrawiam. Bogusław, dziękuję za słowa uznania. Na razie jestem na 38-ej stronie tego wątku i widzę, że jesteś fachowcem, a nie sprzedawcą kominkowych puszek. Było z tym mnóstwo pracy. Szamot i czerwoną cegłę docinałem tarczami za 100 i 40 zł. Używałem piły ukosowej do drewna i trochę wody. Dało się dokładnie dociąć. Własnie umyłem szyby i rozpaliłem, ale raczej dla klimatu. Dziś będę palił wyłącznie liściastym, więc sprawdzę czy zakopcenie szyb było spowodowane rodzajem drewna. Póki co zauważyłem, że powietrze dość mocno hałasuje, wpadając do otworków wlotowych. Teraz w kominku są jakieś 3, może 4 kg drewna. Dolne wloty są w pełni otwarte, a górne na 20%. Okno w salonie (1x1,5m) jest rozszczelnione. Nie podłączyłem jeszcze wlotu powietrza z zewnątrz, bo zastanawiam się jak zozwiązać zasuwkę tegoż. Czy dobre jest ograniczanie cugu w kominie szybrem, który jest zamontowany jakieś 30 cm nad paleniskiem? Bogusław, czy mądrze jest zamknąć szyber (zostawiając 1cm szczeliny) na noc, gdy w palenisku jest już tylko żar? Dla Ciebie to śmiesznie proste, ale też do końca nie wiem, jak sterować dolnymi i górnymi wlotami powietrza? Edytowane 10 Października 2019 przez Superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2019 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Sterowanie wlotami wyczujesz po spalaniu. A te pokaże sadzą na ściankach szamotowych. Żar najlepiej dopalić , by zamknąć na noc urządzenie na głucho szybrem. Szybrem jak najbardziej można się wspomagać gdy ciąg już będzie za duży np w mrozy. Kominek otwarty dobre urządzenie do terapii ciepłem i ogniem i żadne inne tego nie nie dokaże. Jako źródło ciepła w domu nawet te dodatkowe, to już przeżytek. Wstawianie szyby daje lekkie podrasowanie konstrukcji ale nie zastąpi pieca z szybą. Dobrze murujesz wiec pewnie wyewoluujesz po jakimś czasie na prawdziwy Temp Cast lub coś z naszych szerokości geograficznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 11.10.2019 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 (edytowane) W osi, ze względu na większą łatwość i "uniwersalność. Palenisko podłużne, utrudnia dobre spalanie,ale dłuższe polana są tańsze w zrobieniu.Żeby z tego "wyjść",to z boku ten lejek powinien przypominać kształt"dzwonu". Pozdrawiam. Coś takiego? Chyba nie do końca... Idea była taka, żeby służył jako kominek otwarty do chwilowego ogrzania się i stworzenia nastroju w chłodniejszych dniach ciepłych pór roku. Doskonale się w tych rolach sprawdza. Gdy jednak na zewnątrz robi się chłodniej, jak teraz, to szyba pomaga gromadzić ciepło w cegłach. I tak: wczoraj wieczorem było 19,2 stopnia w salonie, a dziś rano 17,8. Wbrew pozorom nawet rano nie było czuć chłodu i to chyba z uwagi na wspomniane promieniowanie. W zeszłym roku, gdy podłogówka nagrzała powietrze nawet do 19 stopni, to było odczuwalnie dużo chłodniej. Jestem pewien, że nie działa tak wydajnie jak piece, które Wy, prawdziwi zduni robicie. Ja zdunem nie jestem i była to moja pierwsza murarka z konieczności. Może w następnej chacie piec zrobimy razem? Teraz widzę, że zabrakło kilku zduńskich rozwiązań. Mimo tego jestem bardzo zadowolony. Grzeje, a opału bierze co kot napłakał. Aha, po 2 godzinach palenia (włożone były 2 klocki 12x12x50cm), temperatura w salonie wzrosła do 18,5 st C. Ceglany front kominka jest już gorący. Właśnie dołożyłem więc jeszcze jeden klocek. Podczas dokładania, po otwarciu jednego skrzydła drzwi, było bardzo gorąco. Przes chwilę pożałowałem, że nie mam na sobie jakiegoś skafandra. Właśnie projektuję doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Po podłączeniu, zobaczę co to zmieni w kwestii czystości szyb. Edytowane 11 Października 2019 przez Superior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafkoo 11.10.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Znajdziesz to na str213: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne/page213 Nie bardzo załapałem, o co biega w linku.. o szkoleniu organizowanym przez Piotra? btw. Kilka dni temu z Piotrem nawet o Tobie rozmawialiśmy A stawialiśmy trzonik kuchenny piecokominkowy, właśnie ze zwężką na wylocie z paleniska. Palenisko miało ogromną masę akumulacyjną, ale izolacji już nie. Robię właśnie podobne, zaizolowane i z doprowadzeniem podgrzanego powietrza do gardła (zwężki) poprzez dysze w stropie. No i ma wszystko to nad czym biadolisz , że NIE POSIADAJĄ Ciężko będzie Ci mnie przekonać, że płyta żeliwna będąca sklepieniem paleniska jest izolatorem Czy wiesz może jak temp panuje w takim palenisku w okresie od 10-40 min od rozpalenia? Popielnik jak ma 20-25 l jest praktyczny dla "leniwych". Lenistwo jako siłe napędową cywilizacji popieram, ale wiem też z doświadczenia iźli ruskie tiepłuszki to ekonomiczne nie były (ludiey i dereva u nas mnoga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.10.2019 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Przecież batman Rafko nie jest ruską lepiuszką ! Jednak podoba mi się idea ruskiego pieca, w którym można usmażyć, ugotować i upiec Postanowiłem funkcje zachować ale wszystko inne zrobić wg nowego projektu.. Górna żeliwna płyta była izolatorem za sprawą masy NAZWOJOWEJ stosowanej do palników żeliwnych w gastronomi napędzanych prądem. To jest taki "palnik" elektryczny kupiony na złomie. Rok temu wydłubałem ją, ponieważ zbyt izolowała i za wolno się gotowało na tym. Po przeróbce parametry spalania się nie zmieniły tak na OKO Jaka temperatura ?????????? gdy odpowiednie drewno i z "buta" to te przejścia do odbiorników potrafią się zrobić żółte po mimo tej białej izolacji z wełny. Przejścia zrobione są z tulei silnikowej od ciężarówki. Batman idzie do przeróbki : zbiornik ma dostać drugą wężownicę by grzać go słoneczkiem w sezonie ciepłym a piekarnik ma być przerobiony na taki jak w ostatnim rysunku. Materiał na piekarnik i wężownica już od dawna czekają ale doskwiera notoryczny brak czasu. Wyjdzie pewnie grzebanie się w tym w zimie czyli najgorszym czasie na taką przeróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.10.2019 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Tak, Superior pamiętam jak zaczynałem od mniej wypasionego urządzenia jak Twoje. Jednak z apetytem to wiadomo jak jest : wzrasta w miarę jedzenia No i do dziś nic się nie zmieniło - co parę lat coś w tym zmieniam. Lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.10.2019 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 Piec kuchenny , to przeżytek ! Nie wiem czy jakakolwiek gospodyni domowa poprze obecnie ideę pieca kuchennego, ponieważ każda wybiera kuchnię na gaz. Główne argumenty to brak szybkości i potrzeba kontroli, by podkładać odpowiednią dawkę. Z punkty widzenia dociekań dotyczących sprawności, to wiadomo, że sprawność mocno spada jeśli taki piec utrzymany jest na "małym ogniu". Podszedłem więc do obu systemów nie w sposób konfrontacji ale czy mogą się uzupełniać, czyli czy warto posiadać oba obok siebie ? Z prędkością palnika gazowego nie ma co walczyć bo nic szybszego nie ma. Ale przy gotowaniu zup i duszeniu potraw , palnik nawet minimalny może być za duży. Stosuje się nawet podkładki z izolatora, by to jeszcze zmniejszyć.Batman potrafi dostarczać do potrawy taką małą temperaturę bez spowalniania siły płomienia. Sprawność więc nie spada. No i można całkowicie nie kontrolować gotowanej powolnie potrawy. Piec kuchenny może być super do obróbki cieplnej początkowej lub końcowej. Dobrym przykładem są rosoły , które wymagają kilku godzin "wygrzewania " po niżej 100*C. Wspomnieć należy o ryżu i kaszach, które po szybkim zagotowaniu na gazie należy umieścić w podgrzewaczu by produkt sam doszedł. Potem używane są te składniki do projektowania jadłospisu przez kilka dni i wcale nie spada ich jakość. Podobnie można robić z ziemniakami. No i tak to jest, jak zdun zacznie gotować: obalamy mity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 15.10.2019 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 W praktyce wygląda to tak: o 7 godzinie rozpaliłem, by podgrzać dom i wodę, oraz od razu wstawiłem kartoflankę(łatwa zupa) jeszcze na zimny piec. Godzina 9 i już ją sobie popijam i będzie też na jutro A mówią że kuchenny to przeżytek Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 18.10.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 A mówią że kuchenny to przeżytek Pozdrawiam. Cały dzień w fabrykach siedzą, g....o co robią i g....o wiedzą. REWELACJA !!! Piece ceramiczne są wspaniałe. Nawet nie myślę o włączeniu podłogówki. Ale wciąż rozpracowywuję temat brudnej szyby. Drzwi w moim kominku są dośc duże: 750x815mm; Pewnie to jest przyczyną brudnej szyby u góry. Wcześniej brudziła się cała, ale teraz dorobiłem ruszt z kierownicą powietrza. Ruszt zasysa powietrze z zewnątrz, a kierownica puszcza je przy samej szybie pionowo w górę. Nie wiem czy się porwę na jakiś inny piec w domu. Powiem tylko, że ostatnio spodobały mi się bardzo niebieskie kafle... Dużo myślę o piecu do innego budynku. Chodzi o bardzo wydajny piec o max polu podstawy 70x100cm. Wygląd nieważny, ważne żeby dobrze grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.10.2019 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Sam jestem zadziwiony , że byli prawdziwi wynalazcy, prawdziwe dobre modele i prawdziwy instytut oraz podręczniki i NIC. Mało kto wie, że to było na najwyższym poziomie i wszystko powędrowało do odstawki. Nowi wyważają drzwi od nowa za pomocą ŁOMU nie wiedząc , ze dawno były otwierane lekko, a kluczyk wisi na "gwoździku" w dodatku z napisem "wiedza o piecach i spalaniu" W dzisiejszych czasach trzeba to tylko dostosować do nowych potrzeb. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie pieca ze zbiornikiem wody. 1l wody kumuluje tyle co 4 kg cegły. Zbiornik można zawiesić na ścianie a wtedy nie zajmuje miejsca na podłodze. 300-400 l ciepłej wody to już poważny zastrzyk energetyczny dla domu. i na dodatek może być grzany słoneczkiem. Chyba Superior nabierasz apetytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 18.10.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Chyba Superior nabierasz apetytu Woda w tym przypadku do mnie nie przemawia (bardziej wóda:) Chyba stałem się fanatykiem pieców czysto ceramicznych. Coś jak ortodoksyjny jewish or muslim. Żałuję, że założyłem wodną podłogówkę - pieniądze w błoto. Jako awaryjne ogrzewanie, wystarczyłby akumulacyjny piec elektryczny, podpięty do zwykłego gniazdka. Trzeba było od razu postawić jakiegoś kuźniecowa czy choćby mój kominek. Dopóki nie zrobiłem cięzkiego (2,1 tony) kominka, to rozważałem pompę ciepła z panelami słonecznymi lub same panele. Na szczęście teraz jest gotowy mój otwarty kominek/piecokominek, więc zrezygnowałem z takich fajerwerków. Znając polskie realia, to po opanelowaniu się znacznego procenta ludności, podniosą Suwerenowi opłaty w ten czy inny sposób. Prezes Energi swoje weźmie, jego kolesie także, a ty zawsze - wykorzystany ze szczętem. Z mentalnością rządzących, twój portfel nigdy nie wygra. Bogusław, jaki jest najprostszy i niezbyt duży piec ceramiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.10.2019 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Były nawet w gabarytach pralki.Piec i woda też była łączona w zduństwie dawnym, czyli tradycyjnym tyle, że nie mięli takich możliwości jak my, do dostępu do armatury hydraulicznej i narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.10.2019 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Piece grzejące dwa pomieszczenia, to nie nowa sprawa. Od razu przy projekcie domu zostawiano przejście w ścianie podobne do tego na drzwi i potem stawiano tam piec. Obecnie można w takim miejscu umieścić zbiornik na wodę. Okrągłe są lepsze ale kwadraciaki tez dają radę. Użytkuję zbiornik płaski o grubości 21 cm i nie mam zastrzeżeń do jego pracy. Dobry zbiornik, to spora inwestycja, dlatego warto, by chodził równocześnie na "słońce" lub pompę ciepła a nawet miał grzałki na taryfę nocną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafwla 23.10.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Wiam Panowie. Nie wiem czy do końca w temacie ogrzewania ceramicznego, ale są tu eksperci którzy mogą mi pomóc. Proszę powiedzieć gdzie go przenieść. Mam pytanie odnośnie możliwości zrobienia z tej kozy z odwróconym płomieniem. Chciałbym wymurować u dołu komorę dopalającą, u góry zrobić dźwignię zmiany obiegu spalin, ewentualnie zamontować wentylator wyciągowy. Z tyłu kozy byłby zamontowany wymiennik z żeliwnego kaloryfera. Chciałbym zrobić coś w stylu tego piecahttps://www.youtube.com/watch?v=OvpWc8B00ic . Moja koza widoczna na zdjęciu ma regulację powietrza od doły, które stałoby się regulacją do palnika, podobnie jak w piecach HG.U góry jest regulacja powietrza na szybę. Kilka pytań. 1. Czy to może zafunkcjonować? 2. Czy szyba w komorze załadowczej nie pokryje się sadzą? Niemile widziane czyszczenie codzienne 3. Czy szyba w komorze dopalającej wytrzyma temperaturę tam panującą? 4. Czy konieczny byłby bufor do takiej kozy? Ewentualne pytania, były by po wstępnym zatwierdzeniu projektu (materiały, gdzie i jakie, wielkość wymiennika, potrzeba wentylatora wyciągowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.10.2019 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Witaj. Spróbuj tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=7863005#post7863005 Użytkownik samsu interesuje się takim klimatem , więc może akurat coś doradzi. Dobrze mieć 300-400 l baniaczek do prób, bo gdzie te ciepło z palnika wepchnąć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 24.10.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Wiam Panowie. Nie wiem czy do końca w temacie ogrzewania ceramicznego, ale są tu eksperci którzy mogą mi pomóc. Proszę powiedzieć gdzie go przenieść. Mam pytanie odnośnie możliwości zrobienia z tej kozy z odwróconym płomieniem. Chciałbym wymurować u dołu komorę dopalającą, u góry zrobić dźwignię zmiany obiegu spalin, ewentualnie zamontować wentylator wyciągowy. Z tyłu kozy byłby zamontowany wymiennik z żeliwnego kaloryfera. Chciałbym zrobić coś w stylu tego piecahttps://www.youtube.com/watch?v=OvpWc8B00ic . Moja koza widoczna na zdjęciu ma regulację powietrza od doły, które stałoby się regulacją do palnika, podobnie jak w piecach HG.U góry jest regulacja powietrza na szybę. Kilka pytań. 1. Czy to może zafunkcjonować? 2. Czy szyba w komorze załadowczej nie pokryje się sadzą? Niemile widziane czyszczenie codzienne 3. Czy szyba w komorze dopalającej wytrzyma temperaturę tam panującą? 4. Czy konieczny byłby bufor do takiej kozy? Ewentualne pytania, były by po wstępnym zatwierdzeniu projektu (materiały, gdzie i jakie, wielkość wymiennika, potrzeba wentylatora wyciągowego) Zadzwoń, pogadaj, może coś Ci podpowiedzą: https://www.kominki-godzic.pl/blog/palenisko-szamotowe-zgazowywujace-drewno/ Gdybyś zrezygnował z odbioru ciepła ze spalin, a zdecydował się zamknąć ten kaloryfer gdzieś w akumulacji w komorze nagrzewającej się poniżej 100*C , to bufor nie byłby konieczny. Nie miałbyś szybko efektu grzania CWU, ale przy dużym, dobrze zaizolowanym zbiorniku i regularnym paleniu ciepła woda była by non stop. Edytowane 24 Października 2019 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 01.11.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Piece grzejące dwa pomieszczenia, to nie nowa sprawa. Od razu przy projekcie domu zostawiano przejście w ścianie podobne do tego na drzwi i potem stawiano tam piec. Obecnie można w takim miejscu umieścić zbiornik na wodę. Okrągłe są lepsze ale kwadraciaki tez dają radę. Użytkuję zbiornik płaski o grubości 21 cm i nie mam zastrzeżeń do jego pracy. Dobry zbiornik, to spora inwestycja, dlatego warto, by chodził równocześnie na "słońce" lub pompę ciepła a nawet miał grzałki na taryfę nocną. Pozdrawiam. Bogusław, jesteś kilka poziomów wyżej. Ja dopiero zaczynam przygodę z ceramicznym ogrzewaniem. Wpadłem ostatnio na pomysł, aby przerobić posadzkę paleniska. Jest ona wymurowana z 64mm szamotowych cegieł, leżących na płask. Jakie skutki miałoby usunięcie tych cegieł i wstawienie cegieł 30mm, z pozostawieniem pustki powietrznej pod paleniskiem? Zamysł jest taki, aby kanały pod paleniskiem ogrzewały powietrze konwekcyjnie. Spodziewam się wzrostu temperatury powietrza w pomieszczeniu. Jednoczesnie targają mną obawy, czy przez możliwe nieszczelności pomiędzy cegłami paleniska, piec będzie ciągnął "lewe" powietrze? Czy temperatura w palenisku spadnie poniżej takiej, która zapewnia ekologiczne i wydajne spalanie? Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.11.2019 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Jakie skutki miałoby usunięcie tych cegieł i wstawienie cegieł 30mm, z pozostawieniem pustki powietrznej pod paleniskiem? Żar w palenisku im ma zimniej tym będzie go więcej jako popiołu. No i odwrotnie: im cieplej tym popiołu mniej. W domu bardzo ważna sprawa dla leniwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.