Bogusław_58 29.08.2021 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Skręcanie na śruby lub przez znitowanie było lepsze, ale poszedłem na łatwiznę - szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 18.09.2021 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Witaj Bogusławie, co to za koza,czyżby samowyrób? Super projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.09.2021 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2021 Witaj Panstan. Koza jest norweska i trafiła na olx, więc tak weszła do projektu, bo sprzedający nie windował jej ceny zbyt wysoko. Pozwoliło to przyśpieszyć oddanie ogrzewania przed jesienią.Wejście do chłodnicy/odbiornika jest na takiej wysokości, by było możliwe łatwo podmienić na inną kozę lub własną konstrukcję. Również otwór wejścia ma od razu większą fi jeśli w zmianie nastąpi też powiększenie gabarytu rury spalinowej.Tu fajna kuzka w cenie drzwieczek :https://www.olx.pl/d/oferta/piec-piecyk-koza-kominek-rezerwacja-CID628-IDLqVbT.html#27a7d845a5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 19.09.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 link nie działa Ten odbiornik ma jakieś kanały w środku czy po prostu bezkanałowy z ujściem u dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.09.2021 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2021 I tak ta koza, długo się tam wdzięczyła bez powodzenia Odbiornik ma ścianki 20 cm grube i jest wymurowany z dwóch warstw niezależnie pracujących. W środku jest przestrzeń 20cm x 80cm i została ona rozdzielona na dwie przegrody. Trzy przegrody byłyby właściwsze, ale warstwa wewnętrzna została wymurowana z wysokiej klasy cegły boksytowej bardzo twardej, W związku z tym trudnej do cięcia i z przyczyn "technicznych" odbiornik ma tylko dwie przegrody opadowe. Powstała wada taka, że ta przegroda z wejściem od kozy ma wyraźnie wyższą temperaturę. Ale okazało się, że będzie to zaletą, ponieważ po drugiej stronie tego odbiornika jest łazienka z prysznicem. Ten cieplejszy kanał jest dokładnie na przeciwko kabiny prysznicowej, więc powinien ją skutecznie suszyć. Na zdjęciach jest tylko jeszcze zasłona ale już budują tam przegrodę/ściankę z karton gipsu. Te cegły boksytowe to takie długie i ciężkie kobyły o wadze 10,5 kg jedna. Trafiły się okazyjnie po 2 zł za sztukę, wiec nie ma co marudzić Odbiornik jest podłączony do komina dołem, a u góry jest szyber "by żyło się lepiej" podczas rozpalania i ewentualnie podkładania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManiekFelek 27.09.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Witam,dla posiadaczy "wyrobów" zduńskich w wielu miejscach polski (na pewno w śląskim), został rok na przygotowanie do udowodnienia kontrolerowi, że użytkowany piec spełnia wymóg:" ... wymagania wskazane w § 5 dla instalacji, których eksploatacja rozpoczęła się przed 1 września 2017 roku, będą obowiązywać od 1 stycznia 2023 roku, chyba że instalacje te będą:osiągać sprawność cieplną na poziomie co najmniej 80 % lubzostaną wyposażone w urządzenie zapewniające redukcję emisji pyłu do wartości określonych w punkcie 2 lit. a załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. ..."No to jak to widzicie ? szczególnie policzenie sprawności cieplnej - metoda (wzór) ? będą uznawane samodzielne wyliczenia ? jeśli nie a pewnie tak będzie to kto ma to policzyć i wystawić dokument ?Dla uniknięcia nieporozumień nie mówimy tu o piecach z wkładami stalowymi, czy też prefabrykowanych fabrycznie tylko o piecach budowanych tradycyjnie - metodą zduńską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.09.2021 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Jakiś czas będzie pewnie bałagan i nie wiadomo jaką wiedzę będą posiadali kontrolerzy. Sprawność pieców ceramicznych(zduńskich) była liczona w Polsce już w latach 50-tych w Instytucie Ciepłownictwa i przekraczała 80%. Przypomnę, że piec Szrajbera posiadał 95%. Myślę ze Piotr Batura śledzi problem i jest na bieżąco, więc może sprawę wyjaśni jak to jest z tym na dzień dzisiejszy. Z tej okazji stary kawał: Zajączek uciekał przez granice, bo kastrują Niedźwiedzie. Pytają go gdy go złapali- przecież ty nie niedźwiedź . No tak, odpowiada Zajączek ale za nim się wytłumaczę, to już mi jaja wytną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.09.2021 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Taka refleksja mi teraz przyszła: urządzenie ceramiczne powinno "NIE PODLEGAĆ" z automatu, ale jak znam życie, to rzucą się właśnie na te urządzenia w pierwszej kolejności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManiekFelek 28.09.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Jestem po rozmowie z urzędem wojewódzkim w tej sprawie. Przeanalizowali dostępne materiały w tym analizy prawne przygotowane do uchwał anty-smogowych i nie znajdują w nich odpowiedzi na pytanie jak ma być dokumentowana przez użytkownika 80% sprawność Mam wysłać zapytanie to będą się nad tym zastanawiać. A więc najpewniej użytkownicy piecy zduńskich i nie tylko będą w roli tego Zajączka uciekającego przed wykastrowaniem (kara 5 tys PLN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.09.2021 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Super.Daj znać co odpiszą na Twoje zapytanie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panstan1 30.09.2021 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Za brak udziału w S.p.i.s.i.e 2021 też groziła kara 5k ..... w telewizji i w prasie. A Na dzień dzisiejszy kilka mln Polaków się nie spisało. Kara "przysługiwała" tylko za odmowę werbalną ankieterowi....kiedy ten się pojawił,no ale propaganda działa. W Polsce w najbliższych latach jest do wymiany kilka mln kopciuchów/kotłów węglowych. Osobiście dla mnie wymiana nie wyobrażalna. Przepisy nie sa spójne i o to chodzi,bo można je różnie interpretować,a wielu nie bedzie z tym polemizować (czytaj interpretacją urzędników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.09.2021 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Jestem po rozmowie z urzędem wojewódzkim w tej sprawie. Przeanalizowali dostępne materiały w tym analizy prawne przygotowane do uchwał anty-smogowych i nie znajdują w nich odpowiedzi na pytanie jak ma być dokumentowana przez użytkownika 80% sprawność ... Zatelefonowałem do gazety o zasięgu wojewódzkim i przedstawiłem problem. Również zatelefonowałem do biura "znanego" posła i przedstawiłem sprawę dla asystenta, oraz to samo wysłałem do tego biura na maila . Czas do dwóch tygodni pokaże, czy piłeczka wejdzie do gry, czy trafi na aut. Ktoś kto te przepisy wykonawcze na Polskę będzie pisał, najpierw powinien skonsultować się z jakąś politechniką w tej sprawie. Jest rzeczą oczywistą, że "wyrób zduński" może: 1 nie posiadać żądanej wartości, 2. posiada żądaną sprawność, 3. ma wyższa sprawność jak piąta generacja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.09.2021 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Od lat przestrzegałem przed taka sytuacją , niestety wielu Kolegów z branży twierdziło że wszystko będzie omijało "dzieła zduńskie" jako rzekomo nieobjęte obowiązkiem certyfikacji . Ciekawe jaka jest wiedza CECHÓW w tej kwestii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.09.2021 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Wydaje mi się ze głównym problemem będzie NIEWIEDZA ludzi, od których to zależy, a do których należy się zwrócić. Oni myślą, że zduństwo to jakaś zapomniana ARCHEOLOGIA dla upartych hobbystów, których trzeba obecnie uszczęśliwić pompą ciepła i solarkiem Piec ceramiczny wyposażony w dopalacz PRZEKRACZA 86% sprawności I mieści się w piątej generacji. Każdy więc piec z dopalaczem powinien mieć statut NIE DOTYCZY. Te bez dopalacza osiągały 81%. Prawdopodobnie typy pieców były policzone gdy były zgłaszane do patentów lub obecnie przez hobbystów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.10.2021 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 (edytowane) Witam. Byłem w gminie i złożyłem oświadczenie w sprawie "pieca" no i okazało się , że na mój piec nie ma RUBRYKI Póki co robię swoje, czyli wracam do projektu ruskiego pieca w nowej małej wersji , którego rysunek zamieściłem prawie 3 lata temu w #4577 Najpierw trzeba zrobić szyber, bo komin z cegły, więc dwa różne szybry i ramka jeszcze od innego typu posłuży do tego celu. Napis carski i z komuny spotkał się tu w jednym miejscu. Szyber do "zadań specjalnych" dlatego nie szukałem w sklepie, gdyż o tych parametrach nie znajdę. Tak wygląda po pospawaniu i jest gotowy do montażu Tu mamy dwa bębny hamulcowe od przyczepy Po złożeniu mogą udawać piekarnik ale jeszcze trzeba dorobić zamykane wejście, wylot spalin oraz uzupełnić "podłogę i sufit". Grube żeliwo, więc lekko nie będzie ! Realizacja w chwilach wolnych, także do wiosny powinno wszystko być gotowe chociaż montaż na już zrobionym odbiorniku. Pozdrawiam. Edytowane 7 Października 2021 przez Bogusław_58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.10.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Taki " brak rubryk i' w praktyce oznacza" nie spełnia " . W uchwałach jest wyszczególnione w jakich paleniskach można , to czego tam niema oznacza..... System 0 -1 spełnia/nie spełnia .... Na kuchnie produkowane fabrycznie jest norma [ SPEŁNIA] budowana metodą zduńska brak normy [ stan na rok AD2021 "nie spełnia bo nie wymieniona ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.10.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Piec ceramiczny wyposażony w dopalacz PRZEKRACZA 86% sprawności I mieści się w piątej generacji. Każdy więc piec z dopalaczem powinien mieć statut NIE DOTYCZY.. Te 86% sprawności jest certyfikowane lub potwierdzone badaniami? Czy z samej sprawności 86% i przynależności do PIĄTEJ GENERACJI WYNIKA eko-czystość spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.10.2021 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Witaj Zdunie Ktoś mądry chyba coś spierdzielił, bo wszedłem na program mówiący o projekcie dofinansowania NISZOWEGO zawodu zduńskiego z funduszy europejskich na rok 2018-2019. Jest to pod hasłem: " Zdun-Ośrodek Rozwoju i Edukacji". Jak burzą mózgów będziemy się rozglądać, to brakujące ogniwo powinno się odnaleźć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.10.2021 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Te 86% sprawności jest certyfikowane lub potwierdzone badaniami? Czy z samej sprawności 86% i przynależności do PIĄTEJ GENERACJI WYNIKA eko-czystość spalania? W Polsce badano do lat 65-tych. Odnajdujemy to w literaturze. Z dzisiejszych czasów słyszałem o próbach policzenia sprawności ale chyba nie ma gdzie tego wyniku ZAREJESTROWAĆ . Ten co policzy, może np dużymi literami napisać na WŁASNEJ ŚCIANIE Jeśli chodzi o drugie pytanie to już odpowiedź dawno też była w laborach odnaleziona: trzeba podawać powietrze do spalania najlepiej na trzy sposoby i nie przekraczać temperatury dopalania spalin po wyżej 850 *C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.10.2021 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Odpowiedź na sprawność spalania daje już program średniej szkoły z chemii...tyle,że trzeba być bystrym. Spalanie to utlenianie, czyli reakcja z tlenem w określonej temperaturze. Dla różnych pierwiastków i substancji temperatura wejścia w reakcję z tlenem będzie różna. Paliwa stałe podczas spalania w palenisku "rozbijają" się na "składowe" gdzie ostatnia utleni się dopiero w temperaturze ok 600*C. To znaczy ze ta składowa + tlen, z którym się wymiesza musi najpierw osiągnąć 600*C. Wtedy dochodzi do utlenienia a tej reakcji towarzyszy wzrost temperatury, co nazywają samozapłonem tej substancji(gazu). Kocioł C.O ścianki ma w granicach 80*C więc jego sprawność bez dodatkowych nadmuchów będzie niska. Piec ceramiczny posiada ścianki z szamotu, który powoduje, że jego temperatura może osiągać potrzebne 600*C temperatury. Dopalacz w takim piecu to nic innego jak element, który ułatwi dla powietrza dostarczanego do spalania osiągać wysoką temperaturę, by następnie wejść w UTLENIENIE. Bardziej trafną nazwą dla słowa "dopalacz" jest MIESZACZ Jeśli więc palenisko jest wykonane z cegły szamotowej i gorące gazy przechodzą do MIESZACZA, to następuje dalsze dopalenie, stąd ten niby CUD bardzo wysokiej SPRAWNOŚCI SPALANIA. To jednak nie cud a znajomość chemii z zakresu średniej szkoły Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts