Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

To ciekawa wiadomość,masz Bogusławie jakieś żródło do tego? Interesuję się właśnie ruskimi piecami i to mi umknęło.

Budowali od przynajmniej DZIESIĘCIU lat te piece w Rosji i na Białorusi. Wychodzi na to że przygotowywali się do dzisiejszej sytuacji na Ukrainie, gdyż jak sugeruje dziennikarz w tym filmiku jest TRZECI GRACZ, który też potrzebuje tej Ukrainy:

Tak to jest z miłością do pieców, które ogrzeją nawet jak zabraknie prądu :)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do spalania, to trzeba szukać w DYREKTYWIE EKODESIGN obowiązującej od 2022 r.
Na ten temat też tu w tym macie jak i każdej innej dla swojego regionu :UCHWAŁA NR V/36/1/2017 SEJMIKU WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO z dnia 7 kwietnia 2017 r. w sprawie wprowadzenia na obszarze województwa śląskiego ograniczeń w zakresie eksploatacji instalacji, w których następuje spalanie paliw.

§ 5. W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 2 i pkt 3, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimalne poziomy sezonowej efektywności energetycznej i normy emisji zanieczyszczeń dla sezonowego ogrzewania pomieszczeń określone w punkcie 1 i 2 załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. Podmiot eksploatujący instalację jest zobowiązany do wykazania spełniania wymagań określonych w niniejszym zapisie poprzez przedstawienie instrukcji dla instalatorów i użytkowników, o której mowa w punkcie 3 lit. a załącznika II w/w rozporządzenia.

Miejscowych ogrzewacze pomieszczeń na paliwo stałe. https://www.umww.pl/artykuly/56482/pliki/miejscoweogrzewaczepomieszczeniprzewodykominowe.pdf

No to jak znam sprawy z tym związane – jak se badania na wybudowanym przeprowadzicie i dzięki temu papier mieć będziecie, to zgodnie z tym porypanym prawem będziecie korzystać z tego mogli.

Edytowane przez samsu

Tak ! Trochę energii straciłem dzwoniąc do Czystego Powietrza, redakcji gazet i POSŁA.

Za każdym razem rozmowa była jednostronna a druga strona nie kojarzyła całego sensu.

Za każdym razem prosiłem o poprawkę umożliwiającą legalność pieców z dopalaczem z AUTOMATU.,

ponieważ sprawność się zgadza , działają na maksymalnej mocy i współpracują z buforem.

W końcu dałem spokój czekając na naturalny bieg wydarzeń.

No i chybna Władimir Władimirowicz pokazał im skąd wyrastają nogi i będą musieli ogarnąć temat

i go skorygować :).

Tak ! Trochę energii straciłem dzwoniąc do Czystego Powietrza, redakcji gazet i POSŁA.

Za każdym razem rozmowa była jednostronna a druga strona nie kojarzyła całego sensu.

Za każdym razem prosiłem o poprawkę umożliwiającą legalność pieców z dopalaczem z AUTOMATU.,

ponieważ sprawność się zgadza , działają na maksymalnej mocy i współpracują z buforem.

W końcu dałem spokój czekając na naturalny bieg wydarzeń.

No i chybna Władimir Władimirowicz pokazał im skąd wyrastają nogi i będą musieli ogarnąć temat

i go skorygować :).

Jak tak pisać może tego nie wiem ale nie o tym teraz chciałem – o tym może po tym lub kiedyś.

Wytłuściłem Ci w powyższym i co w tym jest dla Ciebie nie jasnego a w uzupełnieniu w tym wytłuszczone masz to jeszcze :

§ 8. 1. Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego. 2. Uchwała wchodzi w życie z dniem 1 września 2017 roku z następującymi wyjątkami: 1) wymagania wskazane w § 4 dla instalacji, których eksploatacja rozpoczęła się przed 1 września 2017 roku będą obowiązywać: a) od 1 stycznia 2022 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie powyżej 10 lat od daty ich produkcji lub nieposiadających tabliczki znamionowej, b) od 1 stycznia 2024 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie od 5 do 10 lat od daty ich produkcji, c) od 1 stycznia 2026 roku w przypadku instalacji eksploatowanych w okresie poniżej 5 lat od daty ich produkcji, d) od 1 stycznia 2028 roku w przypadku instalacji spełniających wymagania w zakresie emisji zanieczyszczeń określonych dla klasy 3 lub klasy 4 według normy PN-EN 303-5:2012, 2) wymagania wskazane w § 5 dla instalacji, których eksploatacja rozpoczęła się przed 1 września 2017 roku, będą obowiązywać od 1 stycznia 2023 roku, chyba że instalacje te będą: a) osiągać sprawność cieplną na poziomie co najmniej 80% lub b) zostaną wyposażone w urządzenie zapewniające redukcję emisji pyłu do wartości określonych w punkcie 2 lit. a załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. Przewodniczący Sejmiku Województwa Śląskiego Stanisław Gmitruk

Tu do tego masz coś w temacie tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376079-Filtry-na-kominy-w-budynkach-mieszkalnych-jednorodzinnych&p=8117254&viewfull=1#post8117254. Jak gadanie się o tym zaczęło tak szybko gadanie o tym umilkło.

Powtarzasz samsu to, o czym tu piszemy od dawna.

Program kojarzy głównie kotły i urządzenia fabryczne(tabliczka znamionowa + współpraca z buforem wodnym) a ZAPOMINA o urządzeniach zduńskich, które można robić w różnej klasie generacji.

Te zaś wrzucone są do jednego worka, czyli nie więcej jak 75% sprawności, ponieważ nie mają tabliczek znamionowych :)

Jest to ewidentny błąd, ponieważ jeśli za paleniskiem jest dopalacz, urządzenie przekracza 80% a nawet 90%.

Było to już badane w latach 60-tych, wiec wystarczy sięgnąć do tych materiałów lub z konsultować się z Politechniką, w której mają wiedzę o spalaniu.

Przerzucanie udowodnienia sprawności na właściciela urządzenia jest pomysłem DZIWNYM.

Zadałem pytanie do Czystego Powietrza jak mam udowodnić sprawność swojego urządzenia grzewczego i mi odpisali , że NIE WIEDZĄ !!!

Powtarzasz samsu ...
To może rozwiniesz, to zdanie :
No i chyba Władimir Władimirowicz pokazał im skąd wyrastają nogi i będą musieli ogarnąć temat i go skorygować.

W rozwinięciu wyjaśnisz o co Ci w nim chodziło, bo jeśli o resztę chodzi, to zaczynam zauważać, że nie kumasz tego o czym piszesz w odniesieniu do tego o czym czytasz i z czym masz do czynienia – ale o tym po tym ale nie teraz o tym.

Tylko przypadkiem nie wyjeżdżaj mi tu z uzasadnieniem, że wróg mojego wroga jest mi i jest moim przyjacielem – no chyba, że ludobójstwo chcesz gloryfikować zgodnie z doktryną zielonego ładu w między słowy ukrytą.

Konflikt na Ukrainie spowodował brak paliw, na które stawiano w EU i Polsce i teraz będą musieli się przeprosić z drewnem i węglem :)

Jeśli tak się stanie, to zmienią podejście do konstrukcji zduńskich z pozycji NIECHĘTNEJ na POŻĄDANĄ.

Liczę na to, ze przypomną sobie, że jednak można budować piece zgodne z 5 generacją i zrobią uproszczoną procedurę legalizacji, polegająca na oświadczeniu właściciela urządzenia grzewczego.

@Bogusławie – wiele przegadane ze sobą mamy a przez wzgląd na to, #4703 to niech to tak zostanie, że się źle wyraziłeś a ja przez to Cię źle zrozumiałem i Ci piszę szczerze, że się dziwię i zastanawiam oraz pojąć tego nie mogę dlaczego tak płytko podchodzisz do zagadnienia tego - czyli spalania drewna w piecach murowanych.

Piszesz o sowietach i ich pachołka w rozumieniu piecy Kuźniecowa ale przecież są jeszcze np. : Szwedzi i kraje tego regionu, Szwajcarzy jak i w EU „bierze” państw masa w których spalanie drewna w piecach przez zdunów wykonanych jest wiele.

Zdun do cechu należy a cech jest jednostką głos mającą - i co – ich też to wali po mimo tego, że pozbawieni zostają roboty a tym samym środków do utrzymania.

Do tego masz Kanadyjczyków i Amerykanów oraz resztę świata w których też takie piece są budowane a skoro jesteśmy przy tym – co z piecami rakietowymi – co z piecami ogrodowymi – no co z tym wszystkim i temu podobnymi.

Zanim za przyzwoleniem Twoim kramik zamknę z przepisami – znasz to przecież a jeśli nie - obacz : Rok na poinformowanie urzędu o sposobie ogrzewania domu albo grzywna https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368527-Rok-na-poinformowanie-urz%C4%99du-o-sposobie-ogrzewania-domu-albo-grzywna - tu nie ma alternatywy ani ucieczki od doktryny ładu zielonego.

Edytowane przez samsu

Mam już "poinformowanie" za sobą, dokonane pół roku temu.

Problem polega na tym , że moje urządzenie nie mieści się w tej ankiecie, wiec z automatu trafiam do 3 generacji. Na zapytanie korespondencyjne Czystego Powietrza jak mam udowodnić sprawność swojego pieca, odpisali mi, że NIE WIEDZĄ.

Pytałem też na szczeblu starostwa i mi odpowiedzieli , że póki co, nie ma przepisów wykonawczych poza tą ankietą.

Jeśli chodzi o zagranicę, to chyba nic w tych sprawach nie wiedzą. Owszem nowe montowane kotły mają już 5 generację i współpracują z buforem, ale zduństwo nie jest chyba objęte. Miałem okazję dopytywać w Tyrolu włoskim, gdzie" turysta pogania turystę", to zrobili DUŻE OCZY i palą drewnem aż świszcze, w piecach mających 50 - 100 lat starych :)

Jest opinia , ze nowe piece zduńskie buduje się w Europie głównie w Szwajcarii, gdyż tylko tych stać obecnie na taki wydatek. Nie podlegają pod Brukselę i kierują się własną polityką regionalną, więc nie strzelają sobie w kolano.

Myślę, ze w świetle obecnych wydarzeń, zielony ład się zes*a :)

Chociaż jak najbardziej popieram zakaz palenia tak , żeby z komina nie wychodziła musztarda lub konklawe. Nasze WŁASNE PACHOŁKI potrafią tylko doprowadzić do SMOGU albo ZLIKWIDOWAĆ WSZYSTKO. No a gdzie jest miejsce dla właściwych konstrukcji zduńskich ?

Mam już "poinformowanie" za sobą, dokonane pół roku temu.
@Bogusławie jak dobrze wiesz o tym : korporacja ład zielony rządzi a lobby kominkowe wymiata – jak też, że kominek jest jak i wszystkie inne i temu podobne ogrzewaczem miejscowym, który musi spełniać normy BImSchV 2 wedle tego co se nazwali prawem.

Kiedyś jak patrzyłem za tym, to się okazało, że to było stwierdzone zaświadczeniem a nie certyfikatem. Teraz jak patrzę za tym, to nie mogę tego znaleźć a na tym zaświadczeniu był adres tego kto to zaświadczenie wystawił.

Z kolei norma BImSchV 2, obowiązująca od 31 grudnia 2014 r., dopuszcza w przypadku nowych urządzeń emisję tlenku węgla na poziomie nie większym niż 1250 mg/Nm3. Kominkom wysokie wymagania stawia Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE zwana potocznie ekoprojektem.

Teraz jeśli się to porówna z tym :

§ 4. W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 1, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimum standard emisyjny zgodny z 5 klasą pod względem granicznych wartości emisji zanieczyszczeń normy PN-EN 303-5:2012, co potwierdza się zaświadczeniem wydanym przez jednostkę posiadającą w tym zakresie akredytację Polskiego Centrum Akredytacji lub innej jednostki akredytującej w Europie, będącej sygnatariuszem wielostronnego porozumienia o wzajemnym uznawaniu akredytacji EA (European co-operation for Accreditation).

To można porażenia mózgu dostać lub najlepiej od razu kominek z płaszczem wodnym w kotłowni montować i walić w nim tą stratę kominową od ok. 200 do ok. 300*C (w powietrznych tak strata jest dużo wyższa) i tą jego sprawność sezonową 80%.

To jest język "pod producentów" czyli firmowe wyroby z tabliczką znamionową.

Na wlocie do komina po godzinie palenia mam do 100*C

Pachołki zapomniały, że jest coś takiego jak grzewcze urządzenia zduńskie, a te mogą być w PIĄTEJ KLASIE GENERACJI i dlatego nie ujęli zduństwa w promocji, a skierowali do ZAORANIA.

To jest język "pod producentów" czyli firmowe wyroby z tabliczką znamionową.
No dobra to może inaczej - „Miejscowe ogrzewacze pomieszczeń na paliwo stałe” #4702. W tym masz też piece kaflowe – wyrób wybitnie zduński. O kominkach i na podstawie kominków piszę, bo jest miejscowym ogrzewaczem pomieszczenia i nic więcej mi na ten temat nie wiadomo ale kominki też są z otwartą komorą spalania – wyrób wybitnie zduński.

W tym :

§ 5. W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 2 i pkt 3, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimalne poziomy sezonowej efektywności energetycznej i normy emisji zanieczyszczeń dla sezonowego ogrzewania pomieszczeń określone w punkcie 1 i 2 załącznika II do Rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1185 z dnia 24 kwietnia 2015 roku w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na paliwo stałe. Podmiot eksploatujący instalację jest zobowiązany do wykazania spełniania wymagań określonych w niniejszym zapisie poprzez przedstawienie instrukcji dla instalatorów i użytkowników, o której mowa w punkcie 3 lit. a załącznika II w/w rozporządzenia.

W tym : #4704.

W sensie dosłownym w tych chyba nie ma nic na temat tego, że piec nie jest ogrzewaczem miejscowym.

Ale tu jest o piecach mowa, więc może jednak jest to w taki sposób ujęte a nie tak jak byś tego oczekiwał, że ma być wyraźnie to określone jako piece zduńskie :

§ 2. Rodzaje instalacji, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy w zakresie ich eksploatacji to instalacje, w których następuje spalanie paliw stałych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 roku Prawo energetyczne (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 220 z późn. zm.), w szczególności kocioł, kominek i piec, jeżeli: 1) dostarczają ciepło do systemu centralnego ogrzewania lub 2) wydzielają ciepło lub 3) wydzielają ciepło i przenoszą je do innego nośnika.

No dobra to może inaczej - „Miejscowe ogrzewacze pomieszczeń na paliwo stałe... dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimalne poziomy sezonowej efektywności energetycznej i normy emisji zanieczyszczeń dla sezonowego ogrzewania pomieszczeń określone w punkcie 1 i 2 załącznika II do ...

Mój piec ZDUŃSKI grzeje praktycznie 70 m2 + wodę użytkową

Można więc pewnie go nazywać dowolnie. Nie ma tabliczki a do urzędu celem sprawdzenia sprawności go nie zawiozę a nawet kurierem nie wyślę.

Ma dopalacz za paleniskiem i masę odbierającą ciepło i działa tylko na maksymalnej mocy. Z komina nie daje dymu a na wlocie do komina termometr pokazuje do 100C*.

Czyli co , będę musiał rozebrać i kupić gorszy z tabliczką, bo oni nie ogarniają tematu ? :(

Oj @Bogusławie – nie pisałem Ci o tym, że może ściągnąć specy od :„co potwierdza się zaświadczeniem wydanym przez jednostkę posiadającą w tym zakresie akredytację Polskiego Centrum Akredytacji lub innej jednostki akredytującej w Europie, będącej sygnatariuszem wielostronnego porozumienia o wzajemnym uznawaniu akredytacji EA (European co-operation for Accreditation).”, bo to u nich kiedyś na warsztacie kosztowało coś ok. 15 000 zł. od kotła i teraz też Ci o tym pisać nie będę, bo raz że wszystko koszmarnie podrożało a dwa, to bladego pojęcia nie mam ile kiedyś za takie badanie trzeba było zapłacić w kotłowni u zleceniodawcy.

Skoro już się przychylasz do tego, że piece które posiadasz mogą być traktowane jako miejscowe ogrzewacze pomieszczeń, to tu jest ta nadzieja na te filtry.

Kiedyś tu też było o tym :

To na razie sprawa odłożona do 2020 roku. Po tym terminie nowe wkłady będą musiały być wyposażone w filtry cząstek stałych. Chociaż pomimo tego już firmy Rueg i Spartherm skonstruowały i sprzedają takie urządzenia.
Z tych też względów jak z tego wychodzi, by ten problem rozwiązać – nie ma innej drogi – tylko gdzie tych filtrów szukać i ile za to będzie trzeba zapłacić??? Edytowane przez samsu

Trzeba czekać na przepisy szczegółowe i ich interpretację a wtedy przyjmie się właściwą strategię :)
Efektywne ogrzewanie domu piecem szamotowym - ZDUN OPOWIADA || Zduni Ekspresja Ognia

Trzy lata temu było to nagrywane – czyli w czasach gdy już antysmogowe były ogłoszone – no i patrząc na coś takiego oraz mając na uwadze temu podobne, to faktycznie jest się o co drapać po głowi.

Martwisz się nie jako na zapas – a co jeśli u Ciebie nie zaistniej coś takiego jak antysmogowa?

Jakoś nie widać by ktoś poza nami się tym przejmował choć wiedzą o tym, że do końca czerwca mają się wypucować w urzędzie również z takich piecy – pomijając fakt w tym, że też takich nie brakuje w regionach w których antysmogowe już weszły w życie.

W mojej gminie antysmogowej nie będzie, bo same wioski o niewielkim zagęszczeniu domów. Rozumiem jednak tych ludzi, co mieszkając w skupiskach domów , nie mają czym oddychać. No i problem powinien być rozwiązany rzetelnie a jak na razie sprawa chyba przerasta PANA WŁADZĘ :(

W mojej gminie antysmogowej nie będzie, bo same wioski o niewielkim zagęszczeniu domów. Rozumiem jednak tych ludzi, co mieszkając w skupiskach domów , nie mają czym oddychać. No i problem powinien być rozwiązany rzetelnie a jak na razie sprawa chyba przerasta PANA WŁADZĘ :(
Oj - o czym prawić raczysz – nie patrzyłeś jak w tym piecu drewno płonie - do jak słoneczko żółtego płomienia temu daleko – teraz wyobraź sobie jak to musi wyglądać w takich skupiskach gdy ruszy kominków wataha w których tak samo drewno się spala.

To że w gminie antysmogowej może i nie będzie – jest to bez znaczenia, bo antysmogowa kirem na wszystkich w regionie się kładzie.

Z tym „PAN WŁADZA” - masz racje – zupełnie ja z murzynem na pustyni co z wycienczenia padł na gadzinę, która ludzkim głosem do niego rzecze – daruj życie a spełnię trzy życzenia twoje – on że chce : być biały, mieć dużo wody i dużo dup – no i został zamieniony w sedes.

Edytowane przez samsu