Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bogusław_58

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomasz - zastanowila mnie jedna sprawa...

Witam!

Przewodność szamotu w gatunku As to 1,3 [W/m*K], dla cegły czerwonej mądre księgi podają odpowiednio 0,45. Trochę to może zaskakiwać, ale tak jest.

Zastanów się jednak nad ażurową stopą, albo, rasowo by to wyglądało, łukiem nad podłogą. Byłby od razu schowek na różne "przydasie". Jak byś się zdecydował mogę go obliczyć.

Pozdrowienia

Wojciech Paweł

Ruszt na wysokości 20 cm ma kilka zalet:

1 nie wygodne podkładanie i rozpalanie wymusi robienie skłonów i prawie pompek, co wpłynie na dobrą kondycję fizyczną.

2 mały zasobnik popielnika spowoduje częste wynoszenie popiołu, co pozwoli na spacer

3 W okół pieca nagrzeje się też podłoga.

Drogi Wojtku (n.b. troche sie zamotalem z Twoimi imionami).

Wentylacja ma tez druga strone. W czasie "niepalenia" bedzie dostarczala przyjemna piwniczna temperature wprost na moje nogi.

Dlatego wolalbym jednak izolacje...

Boguslaw - sama prawda co piszesz. Musze to jeszcze przemyslec. Jak dam ruszt wyzej to nie mieszcze sie z wysokoscia pieca.

Wojtek - te zdjecie , ktore zamiesciles - ladne ale to nie moj styl. Ja planuje raczej cos w rodzaju "plazma na kamiennej scianie"LOL

http://img142.imageshack.us/img142/1029/fireplacefinished.jpghttp://img142.imageshack.us/img142/fireplacefinished.jpg/1/w500.png

P.S. Jakby Ci były jeszcze potrzebne przepływy powietrza przez kominek to źródła podają od 10 do 20 l/s

Nie powiesz,że na piecu planujesz postawić choinkę.

To długa historia... ale w skrócie.

Po wielokrotnych pomiarach stwierdziłem, że mój projekt, który kiedyś przedstawiałem w tym wątku za żadne skarby nie zmieści się w miejscu dla niego przeznaczonym. Dlatego nastąpiła zmiana planów i obecnie przymierzam się do projektu przedstawionego tutaj: http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac08f.htm z "niewielkimi" zmianami.

Jak widać już ma ponad 200 cm, a po powiększeniu komory spalania do wielkości moich drzwiczek nawet 220 cm. Dalsze powiększanie jest problematyczne.

O planowanych zmianach jeszcze napiszę jak będzie trochę więcej czasu.

Pozdrawiam.

Jak mozesz? Tam nawet jedna kobitka byla....a Tobie mlotki sie spodobaly?;-)

A tak powaznie to zamierzam zmienic:

1. Grubosc scianek - w celu zwiekszenia pojemnosci cieplnej.

2. Powiekszyc rozmiary paleniska do rozmiaru drzwiczek, ktore posiadam szer 70, wys 50 cm.

3. Te dolne drzwiczki likwiduje. Chyba bedzie dolot powietrza z zewnatrz nad drzwiczkami w celu ochrony szyby. Z tym powietrzem to jeszcze poeksperymentuje.

4. Podobnie wywalam ten "suchyj szew".

5. Powiekszam komore dymowa nad paleniskiem przez podniesienie tego pierwszego stropu w calym piecu. Tak, ze wzrosnie tez wysokosc tego nazwijmy to umownie "kanalu opadowego".

6. Dorabiam TD

Jak sobie jeszcze cos przypomne to dopisze.

Witam!

Na wstępie przepraszam za edycję kilku moich postów, ale przez nieuwagę usunąłem z hostingu zamieszczone na forum zdjęcia i musiałem pracowicie od nowa wklejać kody. Nie chciałem żeby wyglądało, że zabrałem zabawki i poszedłem do innej piaskownicy (żadnych byków nie poprawiałem).

Wracając do tematu: żaden materiał budowlany nie ma badań na wysokie temperatury. W procesie produkcji siporeksu "bąble" powstają w wyniku pewnej reakcji chemicznej, a powstałe fazy pozostają w jego strukturze w postaci zamrożonej (metastabilnej). Ludzie wytwarzają w ten sposób masę "sztucznych" materiałów, a najlepszym sprawdzeniem ich nienaturalnego pochodzenia jest fakt braku ich występowania w skorupie ziemskiej. Wiem, odkryto przecież złoża mulitu (faza powstająca w czasie wypalania wyrobów wysokoglinowych), nawet istnieje naturalny szamot (jak ktoś ma pecha, może go nabyć w składzie opału, gdy skusi się na miał w promocyjnej cenie), ale to są nieliczne wyjątki.

Wszystkie te sztuczne struktury będą dążyć do oddania włożonej weń przez człowieka energii. Pomaga im w tym czas, woda i ciepło.

Z mojego doświadczenia wiem, że siporeks pęka po podgrzaniu, a jego przewodność w wyższych temperaturach nie jest mi znana.

Takim betonem komórkowym (dosłownie) w zastosowaniach ogniotrwałych są wyroby perlitowe. Wytwarzane są oprócz cegieł także płyty i o tym materiale mógłbyś pomyśleć. Ma przewodność zbliżoną do włókniny, która w dodatku nie rośnie (znacząco) z temperaturą jak w przypadku tego drugiego materiału.

Dla informacji perlit ma wytrzymałość na ściskanie (dla gęstości 0,45) rzędu 1,2 MPa i jest stosunkowo tani.

Na przykład płyta o wymiarach 300x400x40 kosztuje brutto poniżej 10 zł, prostka "1" to jakieś 2,50 zł.

Przy okazji szukam kogoś, kto zrobiłby próbę wyłożenia, przynajmniej fragmentu ścianki, kasety stalowej płytkami perlitowymi. Mogłyby zastąpić np. wermikulit. Sam mam tylko kominek otwarty - tam się sprawdzają - ale to trochę niższe temperatury.

Pozdrawiam

Wojtek (Tomasz to tylko podczas studiowania fabularyzowanych opowieści "na faktach" i nie mam, broń Boże, na myśli tego forum)

P.S.

Materiały ogniotrwałe nie mają z kolei certyfikatów budowlanych, chociaż z szamotu można spokojnie zbudować chałupę.

Z całym szacunkiem: jaka znowu ucieczka ciepła do w grunt ?

Raczej nagrzewanie gruntu po piecem, zresztą nie takie znowu duże.

To nagrzanie zresztą i tak wróci do nas...

Też miałem pewne wątpliwości co do tego jak daleko te ciepło ucieknie ale w projekcie mam pod podłogą 10 cm styropianu więc postanowiłem nie być mądrzejszy niż wszyscy projektanci razem wzięci i zaizolować.

(...)

Też miałem pewne wątpliwości co do tego jak daleko te ciepło ucieknie ale w projekcie mam pod podłogą 10 cm styropianu więc postanowiłem nie być mądrzejszy niż wszyscy projektanci razem wzięci i zaizolować.

To, że masz tak w projekcie, nie spowoduje, że styropian nabierze zdolności

izolowania cieplnego. Dalej pozostanie styropianem, czyli prawie powietrzem.

A powietrze, jak wiadomo, nie chroni przed ucieczką ciepła.