Bogusław_58 10.01.2010 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Wróćmy jeszcze do tego mieszkania w Południowym Tyrolu we Włoszech co ma 70 m2 i gdzie jest ogrzewanie centralne i piec jako drugie źródło energii.W kuchni tego domu (fot.1), w rogu, pomiędzy szafką kuchenną a kuchenką elektryczną stoi szafka ze stali szlachetnej, która jak się okazuje jest piecem kuchennym na paliwo stałe. http://img690.imageshack.us/img690/3010/imag0080n.jpg Małe palenisko, z bardzo powolnym spalaniem. Płomień idzie do góry i rozdziela się na prawo i lewo do kanałów, następnie opada nimi na dół i kanałem zbiorczym wchodzi do komina. Piec jest zaizolowany w koło, dlatego ciepło może oddawać tylko blatem. Gotuje się na tym błyskawicznie. http://img693.imageshack.us/img693/9895/imag0086.jpg Jak widać płomień"traktował" ten blat od spodu solidnie. http://img696.imageshack.us/img696/8031/imag0088d.jpg Blat kuchenny z góry. http://img696.imageshack.us/img696/8445/imag0089gc.jpg Firma, która wyprodukowała ten piec, specjalizuje się w produkcji pieców kuchennych, gdzie wykorzystuje spalanie od góry. Zamieszczam schemat jednego z nich. http://img683.imageshack.us/img683/5928/piecc.png Schematy inne można znaleźć na stronie: http://www.pertingerherde.it/downloads.html Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 10.01.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Piekne malenstwo! Byles na nartach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 10.01.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam! Faktycznie ten piecyk kuchenny trochę kłóci się ze stereotypem siedzącym w naszych głowach.Można więc klasycznie, a jednocześnie ładnie i nowocześnie. No i jak tanio. Piękny jest też sposób dylatowania płyty blatu roboczego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.01.2010 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Piekne malenstwo! To stary typ,ma już cztery lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.01.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam! Jak duża jest siła stereotypu przekonałem się wczoraj pokazując ten piec kuchenny żonie. Jej mina zastąpiła słowa. Kto wychował się w domu z trzonem kuchennym nie chce za żadne skarby do tej "technologii" wracać. Ja na przykład jestem jeszcze przed zabudową głównej kuchni (w tej chwili robi za jadalnię). Mam mniejszą z kuchenką gazową, a ta "główna", a właściwie jej wyposażenie jest przede mną. Chętnie postawiłbym tam taki piec, szczególnie, że w miejscu gdzie ma stać (docelowo blat elektryczny) w ścianie jest wolny przewód kominowy przeznaczony pod okap. Dodatkowo obok niego wolny przewód wentylacyjny, w tej chwili zaślepiony. Bardzo mi się ta koncepcja spodobała - niestety jestem w domu w mniejszości, mimo tego, że budową pieców zajmuję się zawodowo - wiem: nie takich. Pozdrawiam P.S. A jak tam u Was sytuacja śniegowa. Ja mam pod domem 45 cm świeżego towaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.01.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam. No i jak tanio. No to zdziwił byś się Wojtek... Wyroby tej firmy jak i podobnych, np.: http://www.gast.co.at http://www.lohberger.com http://www.harbeck-metallbau.de to koszt rzędu 10-15 tys. (najtańsze, najmniejsze, seryjne modele "masowe", takie jak na zdjęciu) do ponad 50 tys. zł za kompletne kuchnie pod indywidualną zabudowę. Przy czym jeżeli dziwi taka cena, to najlepszym sposobem przekonania się"dlaczego?" jest odwiedzenie takiej firmy. Miałem sposobność widzieć produkcję oraz całość zakładów w firmie Gast, której byłem gościem wraz z kilkoma innymi polskimi firmami z branży. Totalna przepaść technologiczna, materiałowa i jakościowa wykonania produktu końcowego w porównaniu do jakichkolwiek prób robienia czegoś takiego w naszym kraju. Oraz wzornictwo, patenty i zastrzeżone rozwiązania techniczne, badania, certyfikaty, dokumentacja. Pomimo, tego, że firmy te wcale dużymi nie są (na tamte warunki), wręcz przeciwnie, taki Gast właśnie produkuje np. rocznie "tylko" około 1,5 tys. takich urządzeń. Daje to 5 szt. dziennie...autentycznie. Ale inaczej w Austrii czy Niemczech produkować się czegoś takiego nie da. Zachęcam do połażenia po ich stronach, można dużo ciekawych rzeczy zobaczyć, np. paleniska piecowo-kominkowe z dolnym spalaniem... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.01.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 No tak Wojtku Przekręcając kurek, można gotować smażyć, czy piec ciasta. A tak to trzeba by iść do drewutni, rozpalić - nagrzać, potem kontrolować. No a przedtem jeszcze wynieś popiół....No i tego trzeba się nauczyć. A nie daj boże, żeby zadymiło.... Czyli poprostu szukamy wygody i uproszczeń. No i czasu na inne sprawy. Ale powiem, ze dla mnie to jest zrozumiałe. Co do przepaści technologicznej....Według mnie to kwestia samych nas i naszych głów. Każda przepaść można pokonać, trzeba tylko chcieć. Zresztą ja nie widzę żadnej przepaści. Widzę tylko możliwości i zaplecze do rozwoju. No a Polska ma je ogromne, mam na myśli ludzi. Bo to się tylko liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.01.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Fakt, że jak sie pomyśli o eksploatacji to już trochę gorzej. Komora załadunkowa mała to trzeba często dokładać. Wtedy pewnie dymi na kuchnię bo nie widzę skróconej drogi spalin do komina. Ale i tak jest piękna!Pozdrawiam. P.S. Śniegu mamy tyle, że nawet jak bym chciał pojechać na budowę to nie dojadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.01.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Pisząc o "taniości" miałem na myśli koszty eksploatacji takiej kuchni. Mogłaby być to rezerwa - ma przecież dość niewielkie rozmiary. Dogrzewać kuchnię też by mogła - to jest dobry argument dla gospodyń. Z wnętrzem - to myślę, że możnaby sobie z tym dość łatwo poradzić. Gorzej z taką ładną stalową obudową i trwałym, estetycznym blatem - obudowa też nie musi być stalowa, czyli też jakoś dałoby się zaradzić. Rzeczywiście nie widać na zdjęciach krótkiego obiegu spalin, ale może jednak jest - powinien być. Z niekłopotliwym paleniem też można sobie poradzić, przygotowując na przykład wcześniej pakiety drewna z podpałką. Węgiel chyba raczej odpada. Pozdrawiam P.S.Przypomniałem sobie właśnie, że mam taką kozę z blatem do gotowania i szybą w palenisku. Nie pamiętałem bo została w starym domu. Budowa prosta jak drut - trzeba tylko powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.01.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dzięki Forest za te linki. Popatrzcie panowie na to: http://www.gast.co.at/cm/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=390&func=viewcategory&catid=2# Kominki zgazowujące! Dla mnie bomba! Ciekawe czy to chodzi bez prądu. Pozdrawiam Edit: Raczej to jest "na prąd" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleslav 11.01.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 odp. dla Ja 14, ani szamotowa ani cementowa, od tych spraw jest Wojtek, nie jestem w tych sprawach specem, osobiście ostatnio używałem do cegły gotową mieszankę na bazie gliny mielonej palonej tzw. 1/2. Zaprawa była super. Podstawowa zasada jaki, budulec takie spoiwo. Pewnie sam dobrze to wiesz i tylko podpuszczasz nowicjusza na forum. I jeszcze jedna refleksja: przeleciałem to forum dość dokładnie od początku i mam ogólny pogląd, kto dyskutuje i czego oczekuje, jedno jest pewne - czytają wszyscy. I zadaję sobie pytanie czy to ma być poradnik dla wszystkich, czy zgodnie z tytułem wymiana doświadczeń; bo jeśli wymiana doświadczeń, to stwórzmy grupę dyskusyjną fachowców, np: Ja14, Wojtek, Bogusław, Forest, ja też chętnie się piszę. Dlaczego?, Chińczycy też potrafią czytać po polsku a nasza myśl techniczna nie jest gorsza od niemieckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.01.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dogrzewać kuchnię też by mogła - to jest dobry argument dla gospodyń. W tych kuchenkach montuje się też funkcję grzania pomieszczenia.Po miedzy ociepleniem a gorącą ceramiką jest przerwa do cyrkulacji powietrza,którego wlot można regulować lub odciąć całkowicie. Jednokrotny załadunek tej kuchenki ze zdjęcia.wystarcza na ok. 1 godz. palenia. Nawet jeśli takie wynalazki nie mają na pozór wielkiego sensu,to jest to ratunek w razie kryzysu paliw,braku prądu itp. Na stronie,którą podałem, jest tyle "materiału",że można "już brać się do roboty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.01.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 [...] I zadaję sobie pytanie czy to ma być poradnik dla wszystkich, czy zgodnie z tytułem wymiana doświadczeń; bo jeśli wymiana doświadczeń, to stwórzmy grupę dyskusyjną fachowców, np: Ja14, Wojtek, Bogusław, Forest, ja też chętnie się piszę. Dlaczego?, Chińczycy też potrafią czytać po polsku a nasza myśl techniczna nie jest gorsza od niemieckiej. Bolesław, co masz konkretnie na myśli. Jak to sobie wyobrażasz. Wiem, że na publicznym forum każdy się właściwie "czai", a nie dzieli informacjami. No ale co z tym fantem począć? Ktoś zgłasza problem, inni próbują mu pomóc. Wszyscy mogą się od siebie wzajemnie czegoś nauczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.01.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Boleslav - jak Ty masz taaaaka wiedze, ze az obawiasz sie Chinczykow to ja niestety nie jestem godzien zeby z Toba dyskutowac. Szkoda. Oczywiscie mozesz sie zamknac w jakiejs grupie dyskusyjnej dostepnej po zalogowaniu ale juz nigdy nikt do Was nie dolaczy - no bo niby w jaki sposob? Zreszta podejrzewam, ze przy takim podejsciu to kazdy uczestnik tej grupy bedzie tylko patrzyl jak tu wyciagnac wiedze z innych, samemu nic nie ujawniajac.Cale szczescie, ze ktos kilka tysiecy lat temu nie wpadl na pomysl opatentowania ognia bo nie mielibysmy o czym rozmawiac;-)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.01.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Boguslaw - ja tez myslalem zeby sie pozbyc paleniska z domu. Wiadomo - palenisko musi byc duze wiec zajmuje miejsce, poza tym brud, smrod .... Ale, ze nie opanowalem takiej technologii jak Ty to myslalem tylko zeby je przeniesc poza budynek - pod chmurke;-)Wymiennik i komin pozostalby w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 11.01.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Przepraszam , że odrobinę OFFTOPICuję, ale nurtuje mnie pytanie : Czy pod kuchnio-piecem szamotowym własnej konstrukcji - podobnym do tego, który zrobił "Ja" w wylewce może być styropian 100tka ? Chodzi mi oczywiście o nośność wylewki pod takim piecem, czy się nie zarwie ? -------------------------------------------------------------------------------------------------------Jeszcze tak z innej strony: czy znacie miejsce w sieci, albo może kiedyś ktoś z Was opracuje fotograficzny dziennik budowy krok po kroku prostej kuchni ceramicznej (nawet nie kaflowej, ale np ceglanej, glinianej, szamotowej, kamiennej). Naturalnym jest , że za coś takiego się słono płaci , ale może byłby to piec raczej prymitywny, taki, do którego budowy potrzebna by była mało cenna wiedza. Chciałbym zbudować właśnie taki piec kuchenny z podkową. Niestety dobry zdun w mojej okolicy zaproponował cenę poza możliwościami mojego budżetu - 5000pln. Chciałbym, żeby to był piec prosty, z płytą na garnki, podkową do CO, dużymi przeszklonymi drzwiami, dużą komorą na drewno. Może np coś w tym kształcie (proporcji brak, chodzi o zamysł)http://img514.imageshack.us/img514/4/projektpiecakuch.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.01.2010 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Ja-14 Wykasowali mi post...może FBI... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 11.01.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Bogusław, napisz co było w tym poście to znajdziemy odpowiedzialną służbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.01.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Bylo o Chinczykach. Wiec moze to oni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 11.01.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Przepraszam , że odrobinę OFFTOPICuję, ale nurtuje mnie pytanie : Czy pod kuchnio-piecem szamotowym własnej konstrukcji - podobnym do tego, który zrobił "Ja" w wylewce może być styropian 100tka ? Chodzi mi oczywiście o nośność wylewki pod takim piecem, czy się nie zarwie ? ---------------------------------------------------------------------------------------------- Moim zdaniem zdecydowanie nie moze byc styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.