Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele z v-fuga - opinie uzytkowników

Korciula

Recommended Posts

slawciol jak długo masz merbau w łazience? Bardzo mnie interesuje, jak się to drewno zachowuje. Wiem, wiem, teoretycznie się już nasłuchałam i naczytałam. Co więcej - zdecydowałam się już nawet na ten merbau na schodach, parapetach w salonie i w jednej łazience na podłodze i blacie. Póki co - mam tylko zrobione parapety (starannie przykryte, bo ciągle jeszcze trwa "wykończeniówka") i lada dzień mają mi położyć drewno w łazience. Nie wyzbyłam się jednak obaw, czy aby na pewno to była dobra decyzja... Przyznam, że najbardziej boję się tego blatu w łazience.

mkkafe Twoje panele niezmiennie mi się podobają i choć ja mam zupełnie inne ciągle z przyjemnością oglądam zdjęcia z Twojego domku, ze szczególnym uwzględnieniem fotek podłogi (i pokoików dziecięcych).

Podłogę mam około 2 lat, nic się nie dzieje, deski są lakierowane, wyglądają tak samo jak 2 lata temu.

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podłogę mam około 2 lat, nic się nie dzieje, deski są lakierowane, wyglądają tak samo jak 2 lata temu.

u nas ma być olejowana, bo niby w łazience lepiej się sprawdza. Ale czy faktycznie? A trzeba co jakiś czas olejować... Może lepiej lakier w takim razie?

sporo tematów jest na ten temat, mówią że lepiej olejowane, ale i mówią że nie, trudno wybrać, ja mam z Castoramy Merbau dwu lamelowy lakierowany, zdarza się że się "zachlapie" woda (zwłaszcza 5letnia córka :wink: ) nie ma przebarwień, ani się nie łuszczy, a i spokój że nie trzeba co roku szlifować i olejować :wink: następne kupiłbym te same.

• 2 months później...
  • 4 months później...

Witam, kupiłem dziś panele podłogowe z V-fugą panele są ciemnego koloru drewnopodobnego z wysokim połyskiem. Niby wszystko w porządku, ale skusiła mnie trochę cena zapłaciłem 19 zł za m2 ale te v-fugi nie są zainpregnowane. Co teraz zrobić, czy położyć i przez dwa tygodnie malować każdą fugę pędzelkiem i lakierem ciemnym? Czy użyć uszczelniacza, a może silikonu i pozakrywać te fugi? Martwi mnie ta sytuacja że wyrzuciłem pieniądze z błoto, różnica była 20 zł na metrze kwadratowym pomiędzy fugami surowymi takie jak ja mam, i takimi pomalowanymi impregnatem.

Proszę o pomoc i rade co teraz robić

Witam, ja własnie kupiłem panele z v-fugą, kolor bardzo ciemny połysk. Jedynym ich minusem jest to że nie posiadają lakieru w fudze, poprostu są w niej surowe bez impregnacji. Bardzo szukam rady co teraz mogę z nimi zrobić? Lakierować każdą fugę? Czy zasilikonować to i wygładzić palcem, tak żeby w każdej fudze powstało tylko niewielkie wgłębienie? A może nic nie robić? tylko jak to będzie wyglądało za kilka miesięcy?

• 9 months później...
Witam! Szukam paneli z V-fugą, najlepiej w kolorze dębu. Chciałabym, aby nie przyciemniały pomieszczeń, więc w grę wchodzą raczej jasne i średnie odcienie. Wolałabym też, aby wzór nie był bardzo sękowy. Czy ktoś z Was ma ciekawe panele o ww cechach? :) Dodam, że drzwi będę miała w kolorze orzecha.

O panelach z v-fugą była już mowa tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128627-Panele-z-v-fuga-opinie-uzytkownik%C3%B3w/page2&highlight=fuga

O v-fudze pisano z reguły w kontekście paneli Balterio, czemu się nie dziwię, bo mam i zachwycam się - i goście też - od 2 lat :)

http://lh6.ggpht.com/_wZ1e9a6Ylqc/TMLoV7g4H2I/AAAAAAAADrY/MXUQrEpLEeE/s512/DSC_0165.JPG

Mnie osobiście urzekły panele z serii Tradition Sculpture kolor dąb prestiż, o tasmańskim tez myślałem (myślę) jest bardzo podobny

Thewizzo - tutaj masz zdjęcia z realizacji firmy z Trójmiasta:

http://www.madera-art.pl/realizacje.php?page=2&exd-markupId=1

(drugi of góry 'Domek jednorodzinny w Pszczółkach')

Dziś ogladałam Dąb Superior . Odcień wydaje mi się ładny, żółtawy, chociaż w świetle sklepowym wszystko pewnie trochę przekłamane. Chcę podłogę która dobrze łączyłaby się z drzwiami w kolorze orzecha (okana też orzechowe). Spoko też wydawał mi się Dąb próżniowy. Który z nich lepiej będzie prezentował się przy orzechu i bardzo jasnych płytkach lekko waniliowych płytkach z szarawymi przetarciami (fragment przy kominku w salonie).

Nie chciałabym mebli w kolorze orzecha. Czy wobec tego skazana jestem na takie, w kolorze podłogi (dębu)? Podejrzewam, że nie jest to prosta sprawa ze znalezieniem odpowiedniego odcienia mebli. Doradźcie, proszę...:)

• 11 months później...
  • 5 years później...