Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zużyć styropian po wylewkach 120m2? :)

Recommended Posts

Zostało mi 120m2 styropianu po wylewkach, 5cm gr.

Nie wiem jak to sie stało ale sie stało :lol: :lol: teraz mam 21paczek styropianu przeszkadzających na budowie .

O dodaniu niema mowy ,bo już go mam rok czasu, a sprzedawać za pół darmo , to ja na to leje , wolałbym go gdzieś zużyć

Ocieplam właśnie poddasze wełną (15cm+10cm) i zastanawiam sie czy gdzieś tam tego styropianu nie upchać

tylko jak to połączyć z wełną ? jaka kolejność układania , co jakbym na sufit poziomy od poddasza ten styropian poukładał na wełnę?

elewacja gotowa, wylewki gotowe, wiecej już styropianu nie szło wcisnąć pod wylewki

zostaje tylko ocieplenie poddasza , tylko jak to ugryźć razem z wełną ,

czy styropian leżący na wełnie nie zaszkodzi jej, w sensie czy sie coś nie bedzie na styropianie wkraplać i do wełny

na wełnę by wszedł , ale jaka kolejność

Kris, kiedys w jakims poście juz o tym wspomniałem

połaczyłem wełne i styropian /tez mi zostawało :wink:/ na jednej z połaci dachowych

połozyłem, zabudowałem i na razie tam nie zagladam do srodka bo nic niepokojacego od wewnatrz nie zauwazam

moze kiedyś zaglądne i dam znac - na razie bez konkretnego powodu nie chce demolowac zabudowy

nie znalazłem w kazdym razie jakiś istotnych przeciwskazań do łaczenia obu tych materiałów ...

Kris

dałem jedna warstwe na drugą - moim celem była nie tyle ochrona przed chłodem a izolacja przed letnimi upałami ...

dlatego nie przywiazywałem jakiejś specjalnej troski o dokładne docinanie styropianu

nakładałem tafla na tafle z zakładem zostawiajac troche luzu miedzy deskowaniem a izolacją

Styropian dać lepiej przed wełną od strony pomieszczenia zgodnie z zasadą od środka szczelniej niż na zewnątrz. Jeśli położysz go na wełnie to możliwe będzie blokowanie pary wodnej przez styro i zawilgocenie wełny.

Czasami nad poddaszem jest jeszcze nieocieplony i wentylowany stryszek. Jeśli możesz to tam daj ten styropian pomiędzy krokwie na przykład lub przybij do krokwi. Zawsze zgodnie z zasadą: w środku szczelniej niż na zewnątrz!

Możesz jeszcze użyć styropianu do ocieplenia fundamentu.

Nie tylko daje się go pionowo na ściany ale można też zrobić opaskę dookoła domu taką na 1.5 m poziomo na głębokości 30 cm.

Jeśli koniecznie chcesz ułożyć styro na wełnie to musisz narobić sporo dziur w styropianie aby utracił szczelność!

Temperatura na stryszku wzrośnie a co za tym idzie na poddaszu będzie cieplej.

Jeśli jednak tak zrobisz to nie zapomnij o wentylacji stryszku. Musi być na tyle skuteczna aby na wełnę nic się nie wykraplało.

Wbrew pozorom zrobienie opaski wokól domu to jest całkiem dobry pomysł. Ja również to planuję

czyli wełna kończy sie na d jętkami , dalej biegnie jętkami , i właśnie od wełny dalej między krokwiami pod sam szczyt styropianem ? czy tak ?

tylko pod samym szczytem mam deski wycięte i folie z dachówki widać , to po to żeby się wietrzyło, myślisz że to wystarczy do wietrzenia stryszka

a ta opaska dokoła domu to jak sie robi ? sam styropian sie kładzie czy jeszcze jakąś folie ?

Wentylacja stryszku powinna składać się z wlotu powietrza możliwie jak najniżej i wylotu najczęściej w kalenicy czyli tak jak masz - o ile nie jest to zapchane folią. Powinien być delikatny ciąg. Wlot możesz zrobić wiertarką (ilość otworów najlepiej dobierz doświadczalnie) w przeciwległych ścianach tuż na podłogą stryszka. Nie wpuszczaj ciepłego powietrza z poddasza na stryszek bo wilgoć w wełnie pewna!

A jeśli chodzi o opaskę to możesz zabezpieczyć styropian delikatną (1-2 cm) warstewką lekkiego chudziaka (rozsypany piasek z cementem zwilżony wodą) ewentualnie dać tylko folię budowlaną i zasypać ziemią.