Petronelli 16.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 U mnie tez zostało:/ i planuje zrobić tak:dach dwuspadowy na skosach ocieplony 16 cm miedzy krokwie , na krokwie 10 cm ,sufit poddasza ruszt na którym myślę ułożyc styropian (i czy tu zostawic szczelinę 2-3 cm, czy dobić do jętek) póxniej między jętkami wełna 16 cm i na to kolejne 10 cm wełny nad tym nieogrzewany stryszek . czy takie ułożenie warstw jest dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.02.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 kriss, owinąc możesz folią i na to możesz też dać chudziaka.Odsuniesz od strefy brzegowej niskie temperatury zmniejszając tym samym ich wpływ na straty ciepla przez podłogę na gruncie no chyba że masz piwnicę to wtedy mniej wydaje się to sensowne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.02.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 U mnie tez zostało:/ i planuje zrobić tak: dach dwuspadowy na skosach ocieplony 16 cm miedzy krokwie , na krokwie 10 cm ,sufit poddasza ruszt na którym myślę ułożyc styropian (i czy tu zostawic szczelinę 2-3 cm, czy dobić do jętek) póxniej między jętkami wełna 16 cm i na to kolejne 10 cm wełny nad tym nieogrzewany stryszek . czy takie ułożenie warstw jest dopuszczalne? Daj najpierw folię paroszczelną potem styropian i na to wełnę. Przy takim układzie nie musi być szczelin wentylacyjnych. Zakładam że masz folię wysokoparoprzepuszczalną na krokwiach. Jeśli masz deskowanie pełne lub folię niskoparoprzepuszczalną to musi być drożna szczelina wentylacyjna pomiędzy wełną oraz deskowaniem lub folią niskoparoprzepuszczalną. Oczywiście nad folią lub deskowaniem również musi być szczelina wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 17.02.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 mam piwnice , więc opaska odpada chyba będę musiał sprzedać za bezcen bo na stryszku mam 50cm do szczytu , nie wyobrażam se tam tego przycinać , już mnie tam przypiliło jak wełnę wkładam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 27.02.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Jeśli jeszcze tego styro nie sprzedałeś to kolejny pomysł pod rozwagę:Zmielić styro takim mieszadłem do kleju w rurze kanalizacyjnej jak u NJerzego lub geda a później zrobić ciepłe wylewki taki styrobeton np. Granulat oczywiście można też wdmuchiwać więc problemu z utrudnionym dostępem nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 27.02.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Kris2222u nas została 10- poszła na ściany nieogrzewanego garażu przylegającego do domudach wsparty na słupach drewnianych, ściana (idąc od zewnątrz): oblicówka drewniana, styropian, folia (chyba dachowa, bo też nam została), podbitka plastikowa (bo po jej położeniu pod krokwiami- ściągnęliśmy ją, bo dom stracił urok... wiejskiego domku, teraz położymy drewnianą)może to nie po budowlanemu...ale tak mampzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.02.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Niektórzy doradzali dobrze tylko opisywali bez sensu. Możesz dać (jeśli zależy tobie na wykorzystaniu tego) wełnę między krokwie, a styropian od spodu krokwi i to przykryć folią (jeśli planujesz) i płytą K-G.W żadnym wypadku nie zamieniaj miejscami wełny ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannnb 27.02.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Wlot daj jak najniżej. Możesz wyciąć np kawałek deski tak około 20 cm^2 na każdą stronę dachu. W sumie jakieś 80 cm^2 powinno wystarczyć. Podpytam odnośnie wentylacji stryszku. U mnie ocieplonym stryszkiem (15cm wełny między krokwie + 10 na krokwie potem folia i płyta KG) idą rury od wentylacji mechanicznej i rury od DGP. Jest tam również turbina od DGP. Wiadomo jak się pali w kominku to na stryszku jest bardzo ciepło, a jak nie palę to chłodniej. Całość stryszku izolowana była ze względu na rury (ocieplone cienką warstwą wełny) aby zminimalizować straty went. mech. W tej chwili stryszek nie jest wentylowany, nad wełną od strony stryszku jest membrana Tyvek_a potem łaty i dachówka. Nie zaglądałem tam od momentu ocieplenia - czy coś tam się teraz może wykraplać - czy zrobić koniecznie wentylację stryszku czy zostawić tak jak jest ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felo86 27.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 jak nic nie wymyslisz to odkupie 75 m2 za 'pol darmo' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.02.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 za pól darmo , tzn. za ile ? bo pól darmo ma wiele obliczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 28.02.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Zostało mi 120m2 styropianu po wylewkach, 5cm gr. Nie wiem jak to sie stało ale sie stało teraz mam 21paczek styropianu przeszkadzających na budowie . O dodaniu niema mowy ,bo już go mam rok czasu, a sprzedawać za pół darmo , to ja na to leje , wolałbym go gdzieś zużyć Ocieplam właśnie poddasze wełną (15cm+10cm) i zastanawiam sie czy gdzieś tam tego styropianu nie upchać tylko jak to połączyć z wełną ? jaka kolejność układania , co jakbym na sufit poziomy od poddasza ten styropian poukładał na wełnę? moze jakis budowniczy w okolicy odkupi... Daj ogloszenia przy okolicznych budowach ,moze przy atrakcyjnej cenie ktos odkupi.Ja bym odkupil za 70 % wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.02.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Kris2222 podaj cenę tu na forum i znajdziesz zaraz kupca. Sam będę robił niebawem wylewki na paterze wiec będę musiał kupić styropian, jak jeszcze nie mieszkasz zbyt daleko to tez bym był zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.02.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Kriss2222:Ja bym jednak tego styro nie sprzedawał.Transport jest tak drogi, że będziesz musiał oddać ten styro praktycznie za darmo, żeby ktoś mógł go kupić pół darmo.dannnb:Problem z niewentylowanym stryszkami jest taki, że praktycznie nigdy nie są szczelne.I to czy Ci się będzie wykraplała woda w środku zależy od tego jakie powietrze tam się dostaje czy jedynie zimne z zewnątrz czy też ciepłe ze środka domu. Jeśli zachodzi ta druga sytuacja to za jakiś czas możesz mieć mokre krokwie.Jeśłi nieizolowałeś starannie to może pojawić się też problem w miescach mostków termicznych.Jeśli miałeś szczęście to nie wykropli się za dużo.Ja bym jednak zrobił parę dziurek (naprawdę nie muszą być duże).Jeśłi chcesz sprawdzić czy nie masz tam problemu, to kup sobie najprostszy higromter i co jakiś czas zerknij na stryszek jaka tam panuje wilgotność.Zwłaszcza przy najbardziej niekorzystnych warunkach co w tej sytuacji oznacza, że na zewnątrz jest zimno a na stryszku ciepło (np. jak palisz w kominku)Jeśli utrzymuje się około 50-60% to w porządku możesz spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannnb 28.02.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Kriss2222: Ja bym jednak tego styro nie sprzedawał. Transport jest tak drogi, że będziesz musiał oddać ten styro praktycznie za darmo, żeby ktoś mógł go kupić pół darmo. dannnb: Problem z niewentylowanym stryszkami jest taki, że praktycznie nigdy nie są szczelne. I to czy Ci się będzie wykraplała woda w środku zależy od tego jakie powietrze tam się dostaje czy jedynie zimne z zewnątrz czy też ciepłe ze środka domu. Jeśli zachodzi ta druga sytuacja to za jakiś czas możesz mieć mokre krokwie. Jeśłi nieizolowałeś starannie to może pojawić się też problem w miescach mostków termicznych. Jeśli miałeś szczęście to nie wykropli się za dużo. Ja bym jednak zrobił parę dziurek (naprawdę nie muszą być duże). Jeśłi chcesz sprawdzić czy nie masz tam problemu, to kup sobie najprostszy higromter i co jakiś czas zerknij na stryszek jaka tam panuje wilgotność. Jeśli utrzymuje się około 50-60% to w porządku możesz spać spokojnie. Ok Dzięki. Postawię higrometr i będę obserwował wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts