Gość Robus 31.10.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Witam, szukam wszelkich informacji na temat realizacji książeczek mieszkaniowych (tych z lat 70).Posiadam książeczkę z tzw. pełnym wkładem, zarejestrowaną w spółdzielni mieszkaniowej.Jakie są zasady naliczania premii gwarancyjnej, w PKO nie można uzyskać konkretnych inf. pani z okienka stwierdziła że nie ma nic do żeczy czy wkład jest zawualowany w spółdzielni czy nie, że lepiej sie wypisać... W necie nie mogę znaleźć informacji na te tematy, więc liczę że ktoś z Państwa mi pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.10.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Na moim przykładzie. Książeczka założona w 1974. z pełnym wkładem członkowskim. Członkiem spółdzielni przestałem być w roku 1984. Książeczkę zlikwidowałem w 2002 r. Bez problemu uzyskałem premie gwarancyjną. Oprócz książeczki do banku musiałem dostarczyć ksero pozwolenia na budowę, oświadczenie kier. budowy o zaawansowaniu prac powyżej iluś tam procent (ile- dokładnie już nie pamiętam) oraz zaświadczenie ze spółdzielni o wykreśleniu mojej osoby z listy członków. Tak więc "pani z okienka" jak ją nazwałeś miała rację. Powiem więcej, musisz przestać być członkiem spółdzielni. Jeszcze jedno. Bank honoruje zaświadczenie kier. budowy przez 1 miesiąc od daty wystawienia. Widocznie wychodzi z założenia, że z biegiem czasu procent zaawansowania prac maleje Naliczanie wysokości premi jest pochodną ceny 1m2 powierzchni w ubiegłym kwartale, daty założenia książeczki, wysokości wkłądu i czegoś tam jeszcze. Możesz się zwrócić do PKO BP o przeliczenie premii. Ban zobowiązany zrobić jest to 1 raz bezpłatnie. Niemniej jednak jeśli po jakimś czasie zdecydujesz się na likwidację książeczki to za te sam ą czynność będziesz musiał zapłacić prowizję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 03.11.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Wowka!Czy masz na mysli, ze jesli raz sie wykorzysta z bezplatnego wyliczenia wysokosci premii, to przy okazji likwidacji ksazeczki Cie wykasuja, jak bys sie zwracal o ponowne wyliczeni? U mnie nie bylo czegos takiego. Przymierzajac sie do kupna nieruchomosci dalem wyliczyc, a po jakichs 7 miesiacach likwidowalem i zadnej prowizji nie placilem. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 03.11.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Jankes - Informację, że bezpłatne wyliczenie kwoty premii przysługuje tylko raz uzyskałem w banku. Byłem zdecydowany zlikwidować książeczkę bez względu na to czy dostanę 21000 czy 23000 zł dlatego też nie zwracałem się o wstępne wyliczenie. Być może źle zrozumiałem wypowiedź dysponentki i prawda jest taka, że oprócz wyliczenia końcowego właścicielowi książeczki przysługuje dodatkowe jednorazowe bezpłatne wyliczenie a może po prostu Tobie z jakichś względów nie uwzględniono faktu, że już jeden raz wyliczenia takiego dokonano. Niemniej nie upieram się. Tym bardziej, ze chodziłoby tu o kwotę rzędu kilkunastu zł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts