A_dam 08.02.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam!Na mojej działce rosło 10 dorodnych topoli. Teraz sobie leżą, a ja mam problem co z tym zrobić. Są osoby, które radzą mi wykorzystanie tego drewna topolowego na konstrukcję dachu. W związku z powyższym mam pytanie.Czy drewno z topoli może być wykorzystane na wykonanie konstrukcji dachu?Sam uważam, że ewentualnie do deskowania dachu można wykorzystać deski z topoli. Co Wy o tym sądzicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 08.02.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Kilka osób tu na forum pisało o zastosowaniu topoli na więźbę - ale chyba musiałbyś skonsultować z konstruktorem kwestię wytrzymałości tego drewna i koniecznych przekrojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 08.02.2009 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Dzieki! Kto jeszcze coś napisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.02.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Wielokrotnie słyszałem, że topola nie jest drewnem konstrukcyjnym.Potwierdzają to artykuły dostępne w necie. Czy brałeś pod uwagę aspekt ekonomiczny?Załadunek na platformę, transport, przetarcie też kosztuje. Masz kominek? A może pociąc i spalić? Masz paliiwa na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 25.07.2009 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witam!Wowka - masz rację z tym drewnem. Nadaje się, ale do spalenia. Deski pękają, kręcą się, to nie jest to. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieśla0070 11.03.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 drewno z topoli nie nadaje sie na dach ani na zadne elemety konstrykcyjne robie dachy i juz troche tego drezwa mi przeszło przez rese wedłóg mnie topola jedynie nadaje sie do spalenia w piecu zreszta pali sie jak papier wiec nie jest to dobry materiał na dach itp.odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.03.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 szybko i na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 13.03.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Lepiej nie stosować alemój teść ma dach zrobiony na tym drewnie juz ze 20 lat i nic sie nie dzieje, chociaz dach nie duzy 2-spadowy pokryty jeszcze eternitem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts